Ce este un bait pentru lemn?
Substantele folosite pentru tratarea lemnului sunt baitul, grundul, lazura sau impregnantul si lacul. Baitul pentru tamplarie este o solutie transparenta sau colorata, aplicata atat pentru uniformizarea sau evidentierea nuantei naturale si a texturii, cat si pentru protejarea diferitelor suprafete din lemn.
In schimb, grundul este folosit pentru a acoperi porii si asperitatile lemnului, iar astfel se obtine o mai buna aderenta a baitului sau a straturilor ulterioare de protectie. In plus, poate proteja suprafata de fungi, insecte si carii. Lazura sau impregnantul sunt asemanatoare baitului, insa sunt destinate utilizarii in exterior.
In timp ce baitul este folosit pentru punerea in valoarea a texturii naturale a lemnului, lacurile pentru lemn au o nuanta mai intensa. Cu cat sunt aplicate mai multe straturi, cu atat mai mare va fi gradul de acoperire, ceea ce inseamna ca structura suprafetei lemnoase va fi din ce in ce mai putin vizibila. Pentru obtinerea unei culori opace se utilizeaza vopselele pentru lemn.
Iti recomandam si: Tot ce trebuie sa stii despre vopsea
Ce rol are baitul pentru lemn?
Baitul are atat un rol estetic, cat si unul de protectie. Este utilizat pentru colorarea lemnului, insa fara a acoperi nervurile si textura acestuia. Astfel, uniformizeaza nuanta naturala, mascheaza defectele si pune in evidenta frumusetea naturala a suprafetei lemnoase. Totodata, stratul de bait protejeaza obiectul din lemn si ii prelungeste durabilitatea.
Cum alegi cel mai bun bait in functie de tipurile acestuia?
Prima diferentiere se face intre baitul pentru interior si cel pentru exterior. Afla in continuare care ar trebui sa fie principalele proprietati ale fiecarui tip, pentru a alege cea mai buna optiune disponibila pe piata pentru proiectul tau!
Bait pentru lemn de interior
Un bait pentru interior trebuie sa fie non-toxic si sa emita cat mai putine mirosuri. De asemenea, alege un produs cu o aplicare usoara si uscare rapida! Rolul unui astfel de bait este de a proteja suprafetele din lemn de praf, adunarea mizeriei, umezeala si lichide varsate, mucegai si nu doar atat. In cazul dusumelei sau parchetului, opteaza pentru o produs special, cu rezistenta sporita la trafic si la uzura.
Bait pentru lemn de exterior
Baitul sau lazura pentru exterior ofera protectie impotriva intemperiilor, razelor UV, schimbarilor de temperatura, insectelor, fungilor etc. Are rolul de a reduce uscarea si umflarea lemnului, dar si albastrirea sau mucegairea acestuia. Mai mult, sunt disponibile produse destinate uzului mixt, care pot fi aplicate atat pe lemnul de interior, cat si pe cel de exterior. Baitul se aplica la o temperatura a mediului ambiant cuprinsa intre 5 si 30 de grade.
Vezi si: Cum sa cureti si sa intretii mobilierul de gradina din lemn
Cum alegi cel mai bun bait in functie de compozitia lui?
Cele mai utilizate tipuri de bait in functie de compozitie sunt pe baza de apa si de rasini alchidice. Iti vom explica pe scurt care sunt avantajele, dezavantajele si utilizarile fiecaruia.
Bait pe baza de apa (acrilice)
Un bait pe baza de dispersie apoasa cu rasini acrilice este considerat mai prietenos cu mediul, aplicarea este usoara, uscare rapida si fara miros puternic. Instrumentele de lucru se curata simplu, cu apa calduta cat substanta inca nu s-a intarit. Durabilitatea este buna, insa poate fi mai redusa fata de un bait alchidic. Se recomanda in special utilizarii in interior si exterior, in medii in care este nevoie de un grad redus de poluare.
Bait alchidic
Substantele pe baza de solventi si rasini alchidice ofera o buna protectie la intemperii, raze UV, insecte si la alti factori. Baitul emana un miros puternic pana la intarirea stratului si uscarea poate fi mai indelungata comparativ cu produsele pe baza de apa. Din aceste motive, este mai potrivit pentru utilizarea la exterior, insa sunt disponibile pe piata variante optime si pentru aplicarea la interior. Curatarea instrumentelor de lucru se face cu diluanti pentru bait/lac alchidic.
Cum se aplica baitul pe lemn?
Un produs de calitate are o aderenta foarte buna la suport, insa chiar si in acest caz trebuie pregatita suprafata lemnoasa astfel:
- Se curata de praf, mizerii si asperitati;
- Daca lemnul a fost tratat anterior cu bait, lac sau alte substante, se indeparteaza stratul sau straturile resprective prin raspaluire si smirgheluire;
- In cazul lemnului expus la factori atmosferici este recomandata tratarea cu un grund pentru suprafete lemnoase, cu rol de protectie suplimentara si de imbunatatire a aderentei stratului de bait;
- Pentru aplicarea baitului poti folosi o pensula, o bidinea, un trafalet sau un pistol de vopsit. Se poate aplica un singur strat sau mai multe pentru obiectele aflate in interior. Pentru lemnul de exterior este indicat sa aplici cel putin 2 straturi.
- Intervalul de reacoperire difera in functie de producator.
Citeste si: Tratarea lemnului: importanta, metode de protejare si etape de lucru
Te-ai decis care este cel mai bun tratament pentru lemn, pe baza proiectului tau? Descopera intrega oferta de produse pentru finisaje si amenajari interioare de la MatHaus! Comanda simplu si rapid tot ce ai nevoie si noi iti livram in cel mai scurt timp materialele si echipamentele direct la tine acasa!