Ce este vopseaua?
Vopseaua este un amestec de patru ingrediente de baza: pigmenti, rasini, solventi si aditivi. Pigmentul este culoarea, iar rasina este liantul sau adezivul (uneste intre ele substantele). Solventul este raspunzator de procesul de dizolvare si se evapora pe masura ce vopseaua se usuca. Aditivii ofera caracteristici de performanta specifice, cum ar fi proprietatile de acoperire a petelor sau rezistenta la mucegai.
Vopselele se incadreaza in doua mari categorii in functie de solventii care le compun: vopsea pe baza de apa sau vopsea pe baza de ulei.
Tipuri de vopsea în functie de compozitie
Vopselele se incadreaza in doua mari categorii in functie de solventii care le compun: vopsea pe baza de apa sau vopsea pe baza de ulei.
- Vopseaua pe baza de apa are ca solvent apa, dar este de regula numita vopsea latex, chiar daca in compozitia sa nu apare latexul. Multe vopsele pe baza de apa sunt fabricate din acril si se numesc vopsele pe baza de latex acrilic.
- Vopsea pe baza de ulei este o denumire confuza, dat fiind faptul ca acest tip de vopsea nu are in compozitie ulei; solventul pe care il are sunt bauturile spirtoase minerale (cunoscute sub denumirea, diluant de vopsea) sau rasina alchidica. Astfel, vopseaua pe baza de ulei o gasesti si sub denumirea de vopsea alchidica.
Vopsea pe baza de apa (vopsea latex): caracteristici
Vopseaua latex este cel mai intalnit tip de vopsea pentru uzul casnic dintr-o serie de considerente:
- se curata cu sapun si apa;
- este un produs prietenos cu mediul; contine, de regula, mai putin compusi organici volatili;
- are putere mare de acoperire;
- rezista in spatiile intens circulate;
- pelicula obtinuta este mult mai flexibila;
- poate preveni mucegaiul si umiditatea;
- are durata de uscare mult mai rapida;
- este disponibila intr-o varietate de culori si finisaje;
- poate fi folosita in aproape orice aplicatie in casa, atat la exterior, cat si in interior, inclusiv pentru lemn;
Vopsea pe baza de ulei (vopsea alchidica): caracteristici
Vopseaua alchidica nu este in mod uzual folosita in interiorul casei. Intr-un timp acest tip de vopsea era destinat bailor (incaperilor cu umiditate crescuta), deoarece permitea o renovare prin simpla curatare si revopsire a suprafetei, fiind si mai durabila decat vopseaua pe baza de apa. Astazi, calitatea vopselelor pe baza de latex s-a ridicat foarte mult, ele fiind chiar special dedicate baii si bucatariei, mai exact vopsele anti-mucegai.
Despre vopseaua pe baza de ulei trebuie sa stii ca:
- este folosita in zonele supuse unui grad ridicat de uzura sau predispuse la impact, precum tamplaria ferestrelor si a usilor, pardoseli sau dulapuri;
- este folosita pentru suprafete lemnoase netratate din interior, cum ar fi reconditionarea mobilierului vechi, dar in special pentru exterior (ferestre, usi, lambriuri, mobilier de exterior), unde este supusa factorilor de mediu;
- prezinta rezistenta la intemperii si la actiunea razelor UV;
- este recomandata pentru vopsirea suprafetelor de otel si zinc;
- are grad foarte inalt de acoperire;
- are rezistenta foarte buna in timp;
- respinge apa si murdaria;
- este usor de intretinut;
- tinde sa formeze bule, de aceea continutul este necesar sa fie amestecat foarte bine;
Vopsea pe baza de apa versus vopsea pe baza de ulei
Vopsea pe baza de apa (latex) | Vopsea pe baza de ulei (alchidica) | |
usurinta in utilizare | este mai subtire si mai usor de folosit | este mai groasa si necesita mai mult efort pentru a fi intinsa |
finisaj | mat, lucios | neted, lucios |
timp de uscare | in medie, 4 - 6 ore | in medie, 24 - 48 de ore |
grund | nu este necesar | se aplica grundul ca strat suport |
durabilitate | este elastica si nu se sparge in timp | este o vopsea grasa care in timp se poate decoji |
miros | slab | puternic |
toxicitate | nu este toxica | poate fi toxica |
pret | mai mic decat vopseaua pe baza de ulei | variaza in functie de calitate |
Tipuri de vopsea in functie de finisaje
Un factor in alegerea vopselei potrivite este si finisajul pe care il obtii cu aceasta, adica modul in care arata suprafata vopsita dupa ce s-a uscat (mata sau stralucitoare). Exista patru mari tipuri de finisaje ale vopselei:
- mat
- satinat
- semilucios
- lucios
Vopsea mata
Are cea mai mica cantitate de luciu, avantajul fiind ca acest tip de vopsea ascunde foarte bine imperfectiunile. Suprafata vopsita ofera foarte putina stralucire. Dezavantajul este ca nu se preteaza foarte bine curatarii. Daca se incearca stergerea cu un burete umed, vopseaua se poate lua.
Vopseaua mata se utilizeaza de cele mai multe ori pentru vopsirea tavanelor, dormitoare, sufragerie, pentru peretii cu imperfectiuni, cat si pentru renovarea constructiilor de la exterior.
Vopsea satinata
Are o cantitate moderata de luciu, astfel incat ascunde imperfectiunile intr-o oarecare masura si produce o straluciure relativ mica. Este usor de spalat si devine o alegere buna pentru zonele cu trafic intens, cum ar fi livingul sau baia.
Vopsea semilucioasa
Este utilizata in bucatarii, bai, asadar in spatii cu umiditate ridicata, umple foarte bine porii si este permeabila la vaporii de apa. Textura este rezistenta la spalare multipla sau curatare.
Vopsea lucioasa
Este folosita pentru ornamente, deoarece este dura, are aderenta foarte buna la suport si se curata usor. Se foloseste pentru lemn, beton, metal. Are rezistenta la intemperii si la uzura. Reflecta excelent lumina, lucru care face ca elementele mici, de decor, vopsite, sa straluceasca.
Vopsea decorativa: ce este?
Vopseaua decorativa este folosita asemeni unui accesoriu de interior. Attfel spus, in locul vopselei cu care esti obsinuit, cea decorativa creeaza un model pe suprafata vopsita, o amprenta unica. Asadar, peretii ofera o atmosfera aparte, datorita efectelor care pot fi chiar si 3D.
Atentie! A nu se confunda vopseaua decorativa cu tencuiala decorativa. Aceasta din urma este destinata pentru aplicarea pe peretii exteriori ai casei. Culorile si texturile sunt diferite. Poate fi tencuiala periata, cunoscuta ca structura tip bob de orez si tencuiala striata sau zgariata, devenita populara ca structura tip coaja de copac.
Vopsea epoxidica: ce este?
Vopseaua epoxidica este o alegere buna pentru acoperirea podelei din garaj, subsol, terasa. Vopseaua epoxidica utilizeaza un amestec de doua componente lichide, rasina epoxidica si intaritor, pentru a crea un finisaj rezistent la agentii chimici. Ea poate fi utilizata pentru podele, blaturi sau in aplicatiile industriale - zidurile halelor, a spitalelor, care trebuie sa prezinte rezistenta la expuneri agresive, de durata si care sa se curete usor.
Un simplu strat de vopsea poate oferi un aspect nou incaperii. Fie ca renovezi, fie ca iti doresti o schimbare in locuinta sau vrei sa inchiriezi si sa oferi un aer proaspat, curat apartamentului, alege sa achizitionezi vopsea potrivita cerintelor tale, in culorile preferate.