1. Alegerea corecta a boilerului: combustibilul utilizat
Boilerele pot functiona pe baza de: curent electric, gaz, material lemnos. Alegerea unui boiler pentru casa, in functie de combustibilul utilizat, trebuie sa tina cont de doua aspecte importante:
- Usurinta cu care se poate avea acces la tipul de combustibil respectiv;
- Pretul lunar inregistrat prin consumul combustibilului respectiv.
Boilerele electrice
- Incalzesc apa cu ajutorul unei rezistente electrice, ce este conectata la o sursa de energie de 220 - 230 V;
- Potrivite pentru locuinte aflate in proximitatea retelelor electrice;
- Nu necesita aprobari speciale pentru a fi instalate;
- Pot fi montate cu usurinta atat in baie, cat si in bucatarie.
Boilerele pe gaz
- Incalzeste apa menajera prin arderea gazului metan;
- Este un sistem de incalzire perfect pentru locuintele mari;
- Procesul de instalare este unul mult mai complex;
- Instalarea unui boiler pe gaz necesita aprobari speciale;
Boilere pe lemn
- Reprezinta o alegere inspirata pentru zonele in care lemnul este ieftin, acolo unde nu exista accesul la gaze, sau in locuintele in care alimentarea cu energie electrica se face printr-un generator;
- Principalele dezavantaje ale unui astfel de sistem pentru incalzirea apei calde menajere: cenusa rezultata in urma arderilor, alimentarea constanta cu lemne pentru foc;
- Daca se alege un boiler pe lemne pentru o pensiune izolata de munte, capacitatea acestuia trebuie sa fie de aproximativ 100 - 120 litri, iar pentru case mici (3-4 membri) se recomanda instalarea unui boiler pe lemne de aproximativ 80 litri.
2. Alegerea corecta a boilerului - clasa energetica
Clasa energetica ne permite sa estimam un consum estimativ de resurse (apa calda / combustibil) pentru obtinerea apei calde menajere.
In functie de consum, un boiler se incadreaza in una dintre urmatoarele clase energetice: A (cel mai mic consum de energie si apa ) B, C, D (cel mai mare consum de energie si apa)
Un boiler din clasa energetica A mentine temperatura apei la un nivel constant pentru mai mult timp. Acest lucru garanteaza un consum redus de energie si un confort sporit, in utilizarea apei calde menajere, prin lipsa fluctuatiilor mari de temperatura.
Cu alte cuvinte, apa nu se va raci in timpul dusului, daca cineva utilizeaza concomitent apa calda menajera pentru a spala vasele din bucatarie.
3. Alegerea corecta a boilerului - functiile suplimentare
Boilerele de ultima generatie vin cu o serie de functii menite sa ofere mai mult confort celor care utilizeaza apa calda menajera.
Iata ce functii mai pot veni la pachet cu boilerul achizitionat:
Functie anti-inghet
- Este o functie ce protejeaza boilerele de inghet, in cazul in care spatiile in care sunt montate nu au sursa de incalzire proprie;
- Daca intr-o astfel de camera, temperatura scade drastic, boilerul va putea sa functioneze in continuare fara probleme, cu ajutorul functiei anti-inghet.
Functii de protectie la supraincalzire si suprapresiune
- Cu ajutorul acestor functii, boilerul se va opri automat in eventualitatea unei supraincalziri, sau in cazul in care presiunea a depasit limitele admise;
- Aceste doua functii determina o durata de viata mai mare a boilerului.
Functie anti-legionella
- Apa stocata in bazin contribuie la dezvoltarea bacteriei legionella;
- Functia anti-legionella asigura un grad sporit de igiena, in interiorul bazinului:
- In cazul in care apa calda menajera nu atinge timp de o luna calendaristica pragul termic de 65° C, prin activarea acestei functii, boilerul efectueaza un ciclu complet de incalzire la temperatura mai sus amintita, pentru eliminarea acestei bacterii;
- Se poate seta manual activarea acestei functii la un numar presetat de utilizari ale boilerului.
Functie de programare
- Permite o presetare a orelor in care boilerul va incalzi apa din rezervor;
- Prin aceasta functie, se reduce consumul de energie utilizata la incalzirea apei;
- Functia de programare este complementara cu functia ECO
- Functia ECO - capacitatea unui boiler de a invata perioadele din zi in care apa calda este cel mai des utilizata, pregatind-o din timp, inaintea unui eventual dus.