Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum aleg pavajul pentru curtea casei mele?

Actualizat: 12.07.2022 / Publicat: 16.11.2020 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/09/7cf-vfzoff3d4d6oridxuo9tp_my35uomn31_3wvpumh7kbnjjjqi98uz_zwsdenzkomvpan9zii6kphg6gkjd3zotldr3nceq9gom5npmds61_vu4pyq5_gj0albpmukbwsq_2g-jpeg-2.jpg

Daca te afli in etapa de amenajare exterioara, alegerea pavajului este o decizie importanta, pentru ca influenteaza semnificativ aspectul curtii tale. Cel mai probabil te intrebi care sunt solutiile existente pentru realizarea aleilor din gradina, pentru caile de acces auto sau pentru terasa.

Ce model de pavaj s-ar potrivi (forma, culoare) si cum il alegi in functie de destinatia lucrarii (acces garaj, alee pietonala), sunt intrebari care apar in mod firesc. In acest articol iti oferim informatiile necesare de care ai nevoie, astfel incat alegerea pavajului pentru curtea casei tale sa devina o misiune cu mult simplificata. Vei sti aspectele principale de care sa tii cont si iti vei face o buna imagine de ansamblu asupra acestei solutii de amenajare, devenita foarte populara.

Cuprins

Ce tipuri de pavaje exista?

Cu siguranta iti doresti ca rezultatul amenajarii sa fie unul de exceptie. Curtea este locul de relaxare si refugiu al intregii familii, dar si punctul de intalnire cu prietenii. Un spatiu in care sa te simti bine, cu un frumos aspect estetic, este ceea ce ti-ai propus. Iti prezentam mai jos tipurile de pavaje pentru care poti opta:

Pavele vibropresate 

Pavele vibropresate

Betonul semi-uscat, preparat cu un continut minim de apa, este turnat in matrite, iar o vibropresa hidraulica are rolul de a comprima continutul. Betonul astfel rezultat (dens) ofera rezistenta foarte buna la uzura, la ciclurile de inghet-dezghet si lasa solul sa respire. In plus, exista o diversitate de modele de pavele si borduri din beton disponibile din care poti alege.

Pavele din piatra naturala 

pavaje din piatra naturala

Prezinta un aspect luxos, elegant, in plus se caracterizeaza printr-o durata lunga de viata si o buna rezistenta la ciclul de inghet-dezghet. Ai la dispozitie diferite optiuni de decorare, datorita tipurilor diferite de piatra: granit, travertin, marmura, ardezie. Astfel, exista o diversitate de forme, culori si texturi din care poti alege (se vor evita suprafetele lucioase, dat fiind riscul de alunecare). 

Grosimea pietrei variaza si ea, astfel se va tine cont de intensitatea traficului in zona amenajata. Trebuie sa stii ca acest tip de pavele are un cost de achizitie si montaj mult mai ridicat, insa pavajul curtii cu piatra este durabil si prezinta o alegere deosebita din punct de vedere estetic.

Nota: O alegere populara este piatra cubica, care poate fi din granit, marmura, ardezie, limestone, andezit. Sunt puse la dispozitie diferite dimensiuni si culori.

Pavele din caramida 

Pavele din caramida

Sunt realizate din argila naturala, uscate la temperaturi ridicate, in cuptoare speciale. Au o textura rezistenta la alunecare, sunt durabile, usor de intretinut si accesibile la pret. Montajul pavelelor in curte se poate face inclusiv pe beton, iar modelele obtinute pot fi multiple. 

Daca aveai impresia ca in cazul acestor pavele exista o singura culoare, cea caramizie, te inseli. Paleta de culori este larga, poti alege din diferite tonuri de galben, maro, gri, rosu.

Pavele din cauciuc

pavaje din cauciuc

Au rolul de a reduce riscul de accidentari, fiind ideale pentru zona de joaca a copiilor sau pentru imprejmuirea piscinei. Sunt antiderapante, rezistente la radiatiile ultraviolete si la variatiile de temperatura. Suporta greutati suficient de mari si exista diverse culori pentru care poti opta, precum rosu, verde, galben s.a. In plus, sunt usor de instalat si de intretinut.

De stiut:

  • Pavelele 3D sunt cele care imbinate reusesc sa redea un efect tridimensional. Acest lucru se datoreaza modelului si montajului;
  • Pavelele ecologice sunt cele perforate, care lasa iarba sa creasca prin ele.

dimensiuni si forme pavele​​​​​​​

Ce forme si ce culori sunt disponibile pentru pavele?

Indiferent de tipul de pavele pentru care optezi, paletarul de culori este generos, cu siguranta chiar si cele mai pretentioase cerinte pot fi satisfacute. Optiunile de amenajare cu ajutorul pavelelor lasa loc imaginatiei, tocmai datorita formelor si a culorilor diverse (inclusiv combinatii pe care le poti face, asftel incat sa iti poti pune in aplicare ideile de pavaj pentru curte).

  • Forme pavele: patrat, dreptunghi, romb, hexagon, triunghi, rotund, semiluna, dublu T, fluture, floare, domino, Ld3, tegula, venetia s.a. .
  • Culori pavele: gri, rosu, bej, maro, antracit, mustar, teracota, portocaliu, galben, alb, verde, albastru s.a. Cu atat de multe optiuni, poti crea nenumarate modele de pavaj in curte.

Forme si culori pavele

Sfaturi:

  • Dimensiunea pavelelor va fi in concordanta cu cea a spatiului pe care il amenajezi. Astfel, pentru curti de mici dimensiuni se vor configura alei inguste, unde se vor monta pavele mici. Pentru o curte mare se vor folosi pavele mari, care vor crea si mai mult senzatia de spatiu;
  • Alege culoarea pavelelor, tinand cont de tonurile prezente la casa, acoperis si gard.

forme pavaj

Cum aleg pavelele in functie de destinatia lucrarii \(alee pietonala, cale de acces auto\)?

Pe langa aspectul estetic, este important ca alegerea pavelelor sa se utilizeze in mod corect, potrivit zonei care urmeaza a fi amenajata, pentru trafic pietonal sau pentru trafic de masini. Astfel, grosimea pavelelor variaza si va trebui sa tii cont de acest criteriu.

  • Trafic pietonal (alei din gradina, terasa, curte interioara) - nu exista restrictii, pot fi montate pavele care incep de la grosimea de minim 20 mm (2 cm). Totodata, ia in considerare bordurile, care pot fi simple, de tip arcada sau jardiniera;
  • Trafic auto (cale de acces catre garaj, loc de parcare rezidential, spatiul din fata casei)  - grosimea minima recomandata pentru pavele este de 60 mm (6 cm).

Iti recomandam si: 5 sfaturi pentru pavarea terasei dedicate incepatorilor

Cum calculez necesarul de pavele pentru curtea casei mele?

Pentru a sti necesarul de pavele, trebuie sa calculezi suprafata totala in metri patrati (aria) pentru zona pe care urmeaza sa o amenajezi.

  • Suprafata totala a zonei pavate in metri patrati = Lungime x latime

Recomandare:

La rezultatul obtinut adauga un surplus de 5% - 10%, care reprezinta eventualele pierderi de material (provenite de la taieturile pavelelor care se fac pentru extremitati - cu ajutorul ghilotinei sau a discului diamantat).

De stiut:

Pavelele se vand la metru cub, impachetate in paleti. Producatorul specifica in cazul fiecarui model cate bucati de pavele sunt necesare pentru a acoperi un metru cub si cati metri patrati masoara un palet. Tine cont ca cele mai bune pavele sunt acelea care se potrivesc proiectului si asteptarilor tale.

pavele ambalate pentru transport​​​​​​​

Cum se realizeaza transportul pavelelor?

Achizitia de pavele din magazinul MatHaus (fie online, fie din magazinul fizic), asigura si transport specializat. Dispunem de o flota interna compusa din 1000 de camioane de diferite dimensiuni. De asemenea, poti face o comanda speciala, cu termen de livrare cuprins intre 2 si 4 saptamani.

Pavelele se livreaza in paleti. Fiecare palet, in cazul in care este compus din pavele cu o grosime de 60 mm, ajunge sa atinga o greutate de aproximativ 1300 de kg. Daca grosimea pavelelor alese este de 80 mm, atunci paletul poate cantari si 1700 de kg. Camioanele folosite pentru transport sunt dotate cu macara, astfel incat paletii sa poata fi descarcati la locul indicat de cumparator.

Cat costa metrul patrat de pavele?

Pretul pavelelor variaza in functie de:

  • Model;
  • Grosime (metrul patrat de pavele de 80 mm este mai scump decat cel de 60 mm);
  • Culoare (pavelele gri sunt mai ieftine decat cele in culori precum galben, portocaliu, verde);

Citeste si: Pavelele din curte - recomandari pentru o intretinere corecta a acestora

Cum se monteaza pavelele?

Cum se monteaza pavelele

Pavelele se monteaza pe un strat de nisip. Nu se recomanda pe beton, pentru ca terenul se deniveleaza si placile incep sa se miste, daca stratul de ciment nu este bine turnat.

Montarea pavelelor implica niste pasi bine stabiliti, in primul rand fiind necesara configurarea zonei care urmeaza a fi amenajata. Se masoara terenul si se delimiteaza suprafata de pavat cu tarusi de lemn si sfoara. Pavelele se monteaza cu ajutorul unui cioan de cauciuc si a unei nivele.

Care sunt etapele de montaj si ce trebuie sa stii inainte de a incepe lucrul propriu-zis, afli din articolul nostru de blog: Montarea pavelelor - planificare, etape si greseli pe care sa le eviti.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, procesul se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.