Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

5 sfaturi pentru pavarea terasei dedicate incepatorilor

Actualizat: 21.07.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 3 min

Entuziasmul de a avea propria curte este insotit adesea de micile proiecte DIY de amenajare exterioara. Cum terasa are un rol principal pentru momentele tale de relaxare cu familia ori prietenii si vrei sa fie o zona cat se poate de confortabila, este firesc sa iti pui o serie de intrebari atunci cand te afli in faza de proiect. Daca ai deja in minte ce piese de mobilier vei aseza pe terasa, cel mai probabil in privinta pavajului planeaza o serie de intrebari. Fie ca este vorba de materiale sau pasi de lucru, este important sa cunosti cateva aspecte esentiale, pentru a nu mai fi nevoie sa apelezi la profesionisti. In acest articol te indrumam cu 5 sfaturi utile, daca esti incepator si te afli in fata unui proiect cu noi provocari - pavarea terasei din curtea casei tale.

Cuprins

1. Alege modelul de pavele, tinand cont de cateva criterii

De multe ori alegerea materialelor de finisaj este dificila, dat fiind numeroasele optiuni disponibile pe piata. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul solutiilor de pavare a terasei. Iata prezentate mai jos criteriile pe care sa le ai in vizor:

  • pavele pentru trafic usor - terasa este un spatiu pietonal, prin urmare nu ai de ce sa iti faci griji daca pavelele vor suporta sau nu greutatea (cum este cazul unei cai de acces catre garaj); prin urmare, poti comanda pavele chiar si cu o grosime de 20 mm, care au un pret mai mic decat cele destinate traficului auto;
  • culoarea pavelelor - nu te grabi sa crezi ca ai la dispozitie doar doua, trei nuante; exista mai mult decat crem, caramiziu sau gri; gama de culori a pavelelor este una variata, de la nuante deschise la cele inchise, de la alb, galben si pana la verde, albastru ori antracit. Ce trebuie sa mai stii in privinta culorilor:
    • poti alege doua culori pentru pavele, pe care sa le combini intr-un joc geometric;
    • nuantele deschise contribuie la senzatia de extindere vizuala a spatiului terasei tale;
    • nuantele inchise ofera sentimentul de siguranta, stabilitate;
    • o varianta este si alegerea unei culori care sa se armonizeze cu tonurile prezente la casa, acoperis, gard;
  • forma pavelelor - multitudinea de variante ramane valabila si in cazul formelor disponibile pentru pavele; poti alege dintr-o diversitate de forme neregulate sau elemente geometrice pentru a le combina in spatiul terasei; fie modele pe rotund, fie cele clasice, patrate sau dreptunghiulare, alege modelul astfel incat sa completeze geometria intregii tale curti; in plus se pot obtine inclusiv efecte dinamice, 3D;
  • stilul arhitectural - stil modern, clasic, rustic? tine cont si de acest aspect atunci cand alegi pavelele; colectiile oferite de furnizori sunt diverse, adreseaza intrebari si povesteste-le despre conceptul terasei tale, pentru a te ajuta cu solutia potrivita stilului cu care tu rezonezi;

Iti recomandam pentru si mai multa inspiratie, un alt articol util: Cum aleg pavajul pentru curtea casei mele?

2. Decoperteaza solul si tine cont de scurgerea apei de ploaie

Odata ce te-ai hotarat asupra locului de destinatie a terasei, primul lucru pe care il vei avea de facut va fi ca zona sa fie decopertata. Mai jos iti prezentam concret pasii acestei etape:

  • Indeparteaza un strat de pamant de 20-25 cm adancime. Elimina stratul vegetal, radacinile si buruienile.
  • Sapa terenul, maruntind bolovanii de pamant prezenti.
  • Niveleaza foarte bine suprafata cu ajutorul unei greble, iar daca este cazul, completeaza golurile ramase, umplandu-le cu pietris.
  • Realizeaza o panta usoara catre santul bordurii sau catre gradina, pentru a se face scurgerea apei de ploaie.

3. Delimiteaza pozitia bordurilor inainte de adaugarea nisipului

Este important ca dupa procesul de indepartare a solului, sa delimitezi terasa, (perimetrul ei), cu ajutorul bordurilor sau a sirului de dale pe care le vei aseza pe randul exterior.

  • Instaleaza bordura pe un pat de mortar. 
  • Pe lateralul bordurii, in partea dinspre gradina, fixeaza baza marginii bordurii cu un strat de beton. In felul acesta nu vor exista deformari ulterioare. Betonul de sustinere, acoperit cu pamantul din gradina, nu va mai fi observat.

pavele si borduri

4. Foloseste o folie geotextila ca strat de baza

Odata nivelat pamantul si zona terasei delimitata, vei alcatui stratul de baza peste care vor fi asezate pavelele. Recomandarea este ca inainte de turnarea nisipului, sa acoperi suprafata de pavat cu o folie geotextila. Avantajele oferite de aceasta sunt:

  • imbunatateste capacitatea de rezistenta a solului
  • impiedica dezvoltarea buruienilor
  • previne patrunderea stratului de nisip in sol

In momentul intinderii foliei pe sol, poti avea o suprapunere de 10 cm intre fasii.

5. Asigura-te ca nisipul este perfect neted si nu calca pe el

O greseala pentru pavarea terasei este ca dalele sa fie montate pe un nisip care nu a fost bine netezit. Iti recomandam ghidul nostru de montare a pavelelor pentru a afla detalii despre etapele de executie si greseli pe care sa le eviti.

  • Nisipul pe care il vei turna trebuie sa fie fin, fara niciun fel de impuritati, uscat si gros de 5 cm (se numeste pat de pavaj).
  • Toarna nisipul si niveleaza-l in prima faza cu lopata, iar ulterior cu ajutorul unui dreptar pentru a fi perfect neted.
  • Umple golurile, daca exista, adaugand nisip cu mistria.
  • Dupa ce ai terminat nivelarea patului de pavaj si vei trece la asezarea dalelor, nu calca nisipul. Asaza scanduri late de lemn pe care sa te asezi cand montezi pavelele, astfel incat sa nu lasi urme in nisip.

Daca ai acceptat provocarea de a realiza tu singur pavarea terasei, respecta etapele de montare si adreseaza intrebari specialistilor MatHaus, atunci cand ai nelamuriri. Iti oferim consiliere telefonica indiferent de proiect. Spor la pavat!

asiguram transport specializat

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.