Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Pavelele din curte - recomandari pentru o intretinere corecta a acestora

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 19.05.2020 / Timp lectură: 2 min

Montarea pavelelor pe alei reprezinta o alternativa estetica pentru asfaltare sau turnarea de pietris, atunci cand proiectul de amenajare a ajuns in etapa de finisare. Spre deosebire de alte materiale, pavelele asigura o flexibilitate foarte buna, atunci cand este nevoie de o interventie la sistemul de canalizare sau la firele electrice de sub terasament, fara a fi necesara utilizarea unui surplus de materiale. Asadar, in cazul pavelelor, remedierile se realizeaza cu cele mai mici costuri. Cat despre curatarea acestora, discutam impreuna despre acest aspect chiar in randurile de mai jos:

Cuprins

Intretinerea corecta a pavajului in functie de murdarie

Pavajele sunt afectate de actiunea a 3 grupe diferite de factori:

  1. Factori de mediu - polei, furtuni, grindina, raze ultraviolete etc.
  2. Factori mecanici - pete de ulei sau grasime, rugina, noroi, actiunea anvelopelor etc
  3. Factori biologici - muschi, alge, mucegai, culturi bacteriene etc

Cum se curata pavajul de murdaria obisnuita?

Prin “murdarie obisnuita” ne referim la: depuneri de praf sau pamant, frunze sau alte sedimente.

  • Acest tip de murdarie se poate indeparta prin curatare manuala, cu o matura sau cu o perie.
  • Pentru curatarea impuritatilor de acest gen, se recomanda utilizarea unor solutii speciale, cu pH cuprins intre 5 si 9;

SFAT 1: este important sa diluezi cu apa aceste solutii speciale, inainte de a le utiliza.

SFAT 2: atunci cand lucrezi cu solutii de curatare acide, este important sa folosesti echipament de protectie adecvat: manusi si ochelari speciali.

  • O alta solutie eficienta pentru indepartarea acestor impuritati este masina de spalat cu presiune, pe care o poti utiliza fara a exista riscul ca suprafata pavelelor sa se deterioreze.

Cum se curata pavajul de murdarie vegetala uscata?

  • In cazul in care deja s-au uscat, resturile de origine vegetala sunt mult mai dificil de inlaturat de pe pavelele din curte, daca se utilizeaza produse casnice de curatare.
  • Pentru a curata pavajul de pigmenti vegetali, boabe si acid tanic, recomandam utilizarea unor solutii de curatare cu substante active de decolorare.  

Cum se curata pavajul de alge sau muschi?

  • Microorganismele se hranesc adesea cu particule de murdarie aflate pe suprafata dalelor de pavaj, sau intre rosturile acestora.
  • In urma acestui proces, pot rezulta culturile de alge si muschi.
  • Pentru curatarea pavajului de alge si muschi, recomandam o substanta neutra de indepartare a materiilor vegetale, cu efect indelungat.
  • In cazul in care efectul nu este cel dorit, se pot utiliza ulterior solutii de curatare speciale, cu substante active de decolorare.

Cum se curata pavajul de uleiuri sau grasimi?

  • Spre deosebire de uleiurile de motor sau cele hidraulice, petele de grasime (vegetala sau de origine animala) isi modifica rapid structura, fiind acoperite la scurt timp de la varsare cu o pelicula de rasina.

SFAT: cu cat intervii mai rapid asupra unei pete de ulei / grasime de pe suprafata pavajului, cu atat curatarea dalelor este mai eficienta.

  • Sunt recomandate solutii de curatare pentru indepartarea uleiurilor, ce au in compozitia lor substante active.

Cum se curata pavajul de rugina?

  • Ghiveciurile metalice pentru flori, mobilierul de gradina, uneltele pentru gradinarit - toate acestea pot lasa urme de rugina, in cazul in care au fost pozitionate pe pavaj o buna perioada de timp;  
  • Pentru inlaturarea urmelor de rugina de pe dalele din curte,  recomandam utilizarea unor substante fara acizi, ce pot inlatura petele fara reziduuri.

Intretinerea pavajului din curte in perioada lunilor de iarna

Modul in care se realizeaza intretinerea pavajului, in timpul lunilor de iarna, determina durata de viata a acestuia. In caz de inghet si polei, recomandam:

  • Acoperirea pavelelor cu un strat de nisip (granulatie 1-4 mm);
  • Acoperirea pavelelor cu un strat de nisip-criblura, asemanator cu sarea, garanteaza:

                    O topire accelerata a stratului de gheata;

                    O aderenta excelenta in timpul mersului.

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.