Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Constructia unui cos de fum: planificare, materiale, constructie si intretinere

Actualizat: 03.05.2022 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2018/11/shutterstock_721904113-800x518.jpg
Cosul de fum este o parte importanta a unei centrale, unei sobe sau a unui semineu. Inainte de planificarea si construirea cosului, ar trebui sa tii cont de cateva aspecte esentiale pentru eficienta si functionarea optima a acestuia.

Cuprins

Reguli pentru planificarea unui cos de fum

Cosurile de fum sunt constructii speciale pentru evacuarea gazelor de ardere si a fumului, asigurand tirajul necesar. Atunci cand construiesti un cos de fum, trebuie sa acorzi o atentie deosebita la urmatoarele caracteristicil de proiectare:

  • Inaltimea cosului de fum - Cu cat e mai inalt, cu atat are un tiraj mai bun.

  • Materialele folosite - cele mai folosite materiale pentru construirea cosului sunt inoxul, samota sau otelul inoxidabil cu dublu perete, izolat termic.

  • Diametrul cosului - daca diametrul este prea mare, atunci caldura se va pierde mai repede. Un diametru prea mare va genera si un consum mare de combustibil. Daca este prea mic, atunci va bloca sau va incetini evacuarea fumului. Dimensiunea focarului trebuie sa fie egala cu sectiunea transversala.

​​​​​​​montaj cos de fum​​​​​​​

  • Ramificatiile cosului - fiecare cotitura a hornului scade capacitatea de aerisire. In general, pentru fiecare cotitura de 90 de grade ar trebui sa scazi 1,5 metri din inaltimea totala a cosului pentru o aerisire corecta. Se recomanda maximum 3 cotituri.

  • Forma cosului - de preferat, forma cosului ar trebui sa fie mai degraba rotunda, nu patrata sau dreptunghiulara, deoarece faciliteaza distribuirea uniforma a fumului pe intreaga suprafata interioara a hornului, ca si curatarea mai usoara a acestuia.

  • Locatia cosului - Se poate folosi atat la interior cat si la exterior. In ultimul caz, la curatarea cosului, se evita murdarirea interiorului casei cu resturile de ardere. La centralele termice in condensare, uzual cosurile de fum nu au izolare si se monteaza in interior .

  • Izolarea termica - indiferent ca e din metal sau din caramida, cosul de fum ar trebui sa fie izolat corect, deoarece va permite caldurii sa se mentina mai mult timp. Totodata, vei evita ca aerul sa se racesca in timpul procesului de evacuare si vei asigura un flux continuu pentru eliminarea fumului rezultat in timpul arderii.

Iti recomandam sa citesti si despre Construtia semineului: Tipuri, materiale, constructie si placare.

cos de fum

Care sunt elementele componente ale cosurilor de fum

Un cos de fum este compus din urmatoarele elemente:

  • corpul cosului cu izolatie termica si captuseala din zidarie;

  • hornul plasat in interiorul structurii de caramida;

  • planseul deasupra cenusarului cu gratar;

  • cenusarul;

  • fundatia;

  • elemente anexe: paratraznet, anvelope, centuri de siguranta, balcoane de vizitare si sisteme de semnalizare.


Optional, poti monta filtre mecanice sau electrice pentru cenusa, ca masura de protectie impotriva poluarii. De asemenea, trebuie sa tii cont de aspectul final al cosului de fum. Acesta trebuie sa se potriveasca din punct de vedere estetic cu restul casei: acoperis, burlane si jgheaburi, elemente ale fatadei s.a. 

tipuri de cos de fum​​​​​​​

Tipuri de cosuri de fum

Dupa modul de instalare, sunt disponibile doua tipuri de cosuri de fum: cu tub si horn din caramida sau beton; cu module prefabricate. Citeste mai jos prin ce este caracterizat fiecare tip. 

Cos din tub ceramic sau metalic cu protectie din zidarie sau din beton usor

Acesta reprezinta o varianta moderna pentru cosul de fum, putand fi utilizat atat la interiorul, cat la exteriorul casei. Deoarece elementele de racord sunt prefabricate, acestea permit o etansare mai buna si reduc pierderile de fum. Totodata, aceste cosuri sunt usor de curatat, deoarece suprafata interioara este neteda, iar depunerile de funingine sunt mai mici.

Cos din module prefabricate din beton, ceramice sau metal ​​​​​​​

Cos din module prefabricate din beton, ceramice sau metal

Aceste cosuri se monteaza rapid si, la fel ca in cazul cosurilor mentionate anterior, interiorul este bine finisat si nu permite acumularea de fungine. Pot fi montate atat in interiorul cladirii, cat si in exterior. Pentru o stabilitate mai buna, aceste se armeaza pe toata inaltimea si se leaga de elementele structurale apropiate. Modulele metalice se imbina cu nut si feder si se ancoreaza cu platbande de fatada.

Pasi pentru construirea unui cos de fum cu protectie din zidarie

Inainte de a incepe constructia propriu-zisa a cosului de fum, tine cont de urmatoarele reguli importante pentru pozitionare, astfel incat sa nu fie afectat tirajul:

  • Daca distanta de la coama acoperisului la partea superioara a cosului este de 60 de centimetri sau mai mica, atunci cosul ar trebui sa se inalte cu cel putin 60 de centimetri deasupra coamei;
  • Regula „2.3 m” - distanta (orizontala) de la partea superioara a cosului de fum la suprafata acoperisului sau la un perete trebuie sa fie de cel putin 2-3 metri;
  • Odata ce cosul trece de suprafata acoperisului, acesta ar trebui sa se inalte cu cel putin 1 metru (distanta verticala de la acoperis la cosul de fum).

 
In continuare, iata care sunt principalii pasii de urmat pentru constructia cosului de fum din caramida, pentru centrala, soba sau semineu. 

Iata care sunt pasii de urmat pentru construirea unui cos de fum:
Pasul 1. Se recomanda montarea cosului dupa fixarea elementelor structurale ale sarpantei, astfel incat dupa montarea invelitorii sa nu se mai intervina cu niciun fel de lucrari de constructie deasupra acesteia si inainte de constructia semineului sau a sobei. In acest caz, te-ar putea interesa Ghidul practic pentru alegerea modelului de acoperis potrivit locuintei tale. 
Pasul 2. Monteaza izolatia din vata bazaltica.
Pasul 3. Executa captusirea tubului interior cu caramida (samota). Pentru constructia zidariei ai nevoie de mortar, cu care sa lipesti cat mai bine caramizile intre ele. Inainte sa aplici mortarul, este necesar sa umezesti caramizile cu apa. Pe masura ce construiesti cosul, foloseste un boloboc sau o nivela, ca sa te asiguri ca zidurile exterioare sunt verticale. In plus, tine cont ca rosturile verticale ale randurilor suprapuse de caramizi nu trebuie asezate unul peste celalalt, deoarece peretele cosului se poate desprinde foarte usor.
Pasul 4. Fixeaza un sort de tabla la baza cosului, acolo unde iese in afara acoperisului, de jur imprejur. Poti folosi silicon sanitar ca sa fixezi sortul de tabla, deoarece va impiedica patrunderea apei in casa prin zona unde se afla cosul de fum.

sort de tabla la baza cosului
Pasul 5. Fixeaza palaria pentru cos. Desi este optionala, aceasta are rolul de a reduce cantitatea de apa care ar putea sa se scurga in interiorul cosului, impiedica accesul pasarilor, al frunzelor uscate sau al crengilor care ar putea sa intre in interiorul cosului si previne iesirea scanteilor in afara cosului in timpul procesului de ardere.
Citeste si Ghid pentru realizarea zidariei de caramida – avantaje, pasi de urmat si sfaturi practice.

intretinerea unui cos de fum​​​​​​​

Intretinerea in mod corect a unui cos de fum

In timp, in interiorul cosului de fum se acumuleaza funginine prin procesul de ardere. Aceasta acumulare de fungine va ingreuna tirajul si poate exista pericolul sa se autoprinda.

Din acest motiv este necesar sa verifici si sa curesti cosul de fum periodic. In general, cosul de fum trebuie curatat cel putin o data pe an. Curatarea se recomanda sa se realizeze de catre o persoana calificata.

cosar pe acoeris langa cosul de fum

Tine cont de faptul ca toate informatiile pe care ti le-am oferit in acest articol sunt generale si montajul trebuie facut de catre montatori autorizati, deoarece este necesara respectarea reglementarilor tehnice de specialitate in vigoare. Instalatorul sursei de caldura trebuie sa respecte instructiunile privind racordarea la cosul de fum, montatorul cosului de fum trebuie sa respecte normele de sanatate si securitate in munca si garantia acordata de producatori este conditionata de punerea in opera a sistemului complet si de respectarea tehnologiei de montaj.

Tine cont de toate aceste sfaturi pentru planificarea, alegerea materialelor si tipului de cos de fum, precum si pentru construirea si intretinerea lui, astfel incat sa functioneze in mod optim.

Te-ar putea interesa și:

Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezistent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale, pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Un acoperis trebuie sa ofere rezistenta la incendii si precipitatii puternice, sa asigure o buna izolare fonica si termica, si sa fie compatibil cu structura casei, tinand cont de greutatea acestuia in raport cu sarpanta existenta. De asemenea, trebuie sa se integreze armonios in stilul arhitectural ales, iar costurile manoperei si materialelor sa fie bine evaluate. Alegerea materialelor pentru acoperis depinde de factori precum zona geografica in care se realizeaza constructia, forma si utilitatea imobilului, recomandarile arhitectului sau inginerului-constructor, dar si de preferintele personale si traditiile locale.