Găsește repede ce ai nevoie

Constructia unui cos de fum: planificare, materiale, constructie si intretinere

Cosul de fum este o parte importanta a unei sobe sau a unui semineu. Inainte de planificarea si construirea cosului, ar trebui sa tii cont de cateva aspecte esentiale pentru eficienta si functionarea optima a acestuia.

Reguli pentru planificarea unui cos de fum

Cosurile de fum sunt constructii speciale pentru evacuarea gazelor de ardere si a fumului, asigurand tirajul necesar. Atunci cand construiesti un cos de fum, trebuie sa acorzi o atentie deosebita la urmatoarele caracteristicil de proiectare:

 • Inaltimea cosului de fum - Cu cat e mai inalt, cu atat are un tiraj mai bun.

 • Materialele folosite - cele mai folosite materiale pentru construirea cosului sunt inoxul, samota sau otelul inoxidabil cu dublu perete, izolat termic.

 • Diametrul cosului - daca diametrul este prea mare, atunci caldura se va pierde mai repede. Un diametru prea mare va genera si un consum mare de combustibil. Daca este prea mic, atunci va bloca sau va incetini evacuarea fumului. Dimensiunea focarului trebuie sa fie egala cu sectiunea transversala.

 • Ramificatiile cosului - fiecare cotitura a hornului scade capacitatea de aerisire. In general, pentru fiecare cotitura de 90 de grade ar trebui sa scazi 1,5 metri din inaltimea totala a cosului pentru o aerisire corecta. Se recomanda maximum 3 cotituri.

 • Forma cosului - de preferat, forma cosului ar trebui sa fie mai degraba rotunda, nu patrata sau dreptunghiulara, deoarece faciliteaza distribuirea uniforma a fumului pe intreaga suprafata interioara a hornului, ca si curatarea mai usoara a acestuia.

 • Locatia cosului - Se poate folosi atat la interior cat si la exterior. In ultimul caz, la curatarea cosului, se evita murdarirea interiorului casei cu resturile de ardere. La centralele termice in condensare, uzual cosurile de fum nu au izolare si se monteaza in interior .

 • Izolarea termica - indiferent ca e din metal sau din caramida, cosul de fum ar trebui sa fie izolat corect, deoarece va permite caldurii sa se mentina mai mult timp. Totodata, vei evita ca aerul sa se racesca in timpul procesului de evacuare si vei asigura un flux continuu pentru eliminarea fumului rezultat in timpul arderii.

Galerie

Care sunt elementele componente ale cosurilor de fum

Un cos de fum este compus din urmatoarele elemente:

 • corpul cosului cu izolatie termica si captuseala din zidarie;

 • hornul plasat in interiorul structurii de caramida;

 • planseul deasupra cenusarului cu gratar;

 • cenusarul;

 • fundatia;

 • elemente anexe: paratraznet, anvelope, centuri de siguranta, balcoane de vizitare si sisteme de semnalizare.


Optional, poti monta filtre mecanice sau electrice pentru cenusa, ca masura de protectie impotriva poluarii.

Tipuri de cosuri de fum

Principalele tipuri de cosuri de fum sunt:

 • Cos din tub ceramic sau metalic cu protectie din zidarie sau din beton usor - acesta reprezinta o varianta moderna pentru cosul de fum, putand fi utilizat atat la interiorul, cat la exteriorul casei. Deoarece elementele de racord sunt prefabricate, acestea permit o etansare mai buna si reduc pierderile de fum. Totodata, aceste cosuri sunt usor de curatat, deoarece suprafata interioara este neteda, iar depunerile de funingine sunt mai mici.

 • Cos din module prefabricate din beton, ceramice sau metal - aceste cosuri se monteaza rapid si, la fel ca in cazul cosurilor mentionate anterior, interiorul este bine finisat si nu permite acumularea de fungine. Pot fi montate atat in interiorul cladirii, cat si in exterior. Pentru o stabilitate mai buna, aceste se armeaza pe toata inaltimea si se leaga de elementele structurale apropiate. Modulele metalice se imbina cu nut si feder si se ancoreaza cu platbande de fatada.

Galerie

Pasi pentru construirea unui cos de fum cu protectie din zidarie

Iata care sunt pasii de urmat pentru construirea unui cos de fum:
Pasul 1. Se recomanda montarea cosului dupa fixarea elementelor structurale ale sarpantei, astfel incat dupa montarea invelitorii sa nu se mai intervina cu niciun fel de lucrari de constructie deasupra acesteia si inainte de constructia semineului sau a sobei.
Pasul 2. Monteaza izolatia din vata bazaltica.
Pasul 3. Executa captusirea tubului interior cu caramida (samota). Pentru constructia zidariei ai nevoie de mortar, cu care sa lipesti cat mai bine caramizile intre ele. Inainte sa aplici mortarul, este necesar sa umezesti caramizile cu apa. Pe masura ce construiesti cosul, foloseste un boloboc ca sa te asiguri ca zidurile exterioare sunt verticale. In plus, tine cont ca rosturile verticale ale randurilor suprapuse de caramizi nu trebuie asezate unul peste celalalt, deoarece peretele cosului se poate desprinde foarte usor.
Pasul 4. Fixeaza un sort de tabla la baza cosului, acolo unde iese in afara acoperisului, de jur imprejur. Poti folosi silicon sanitar ca sa fixezi sortul de tabla, deoarece va impiedica patrunderea apei in casa prin zona unde se afla cosul de fum.
Pasul 5. Fixeaza palaria pentru cos. Desi este optionala, aceasta are rolul de a reduce cantitatea de apa care ar putea sa se scurga in interiorul cosului, impiedica accesul pasarilor, al frunzelor uscate sau al crengilor care ar putea sa intre in interiorul cosului si previne iesirea scanteilor in afara cosului in timpul procesului de ardere.
Citeste si Ghid pentru realizarea zidariei de caramida – avantaje, pasi de urmat si sfaturi practice.

Galerie

Intretinerea in mod corect a unui cos de fum

In timp, in interiorul cosului de fum se acumuleaza funginine prin procesul de ardere. Aceasta acumulare de fungine va ingreuna tirajul si poate exista pericolul sa se autoprinda.
Din acest motiv este necesar sa verifici si sa curesti cosul de fum periodic. In general, cosul de fum trebuie curatat cel putin o data pe an. Curatarea se recomanda sa se realizeze de catre o persoana calificata.
Tine cont de faptul ca toate informatiile pe care ti le-am oferit in acest articol sunt generale si montajul trebuie facut de catre montatori autorizati, deoarece este necesara respectarea reglementarilor tehnice de specialitate in vigoare. Instalatorul sursei de caldura trebuie sa respecte instructiunile privind racordarea la cosul de fum, montatorul cosului de fum trebuie sa respecte normele de sanatate si securitate in munca si garantia acordata de producatori este conditionata de punerea in opera a sistemului complet si de respectarea tehnologiei de montaj.
Sursa foto: Shuttertock

Te-ar putea interesa și: