Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

26 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Constructie semineu: tipuri, materiale, constructie si placare

Actualizat: 12.02.2024 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 14 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h32/hde/h00/9596397256734.jpg

Constructia unui semineu poate transforma complet o incapere, fie ca este vorba despre un dormitor sau un living. Unul dintre elementele centrale ale unei camere, semineul are o lunga prezenta in istoria umanitatii.

Gandit initial ca o solutie la vatra prezenta in mijlocul casei, semineul a evoluat in timp, iar rolul lui s-a schimbat radical: de la sursa de lumina si de caldura in noptile lungi de iarna, la un element decorativ care aduce caldura si ajuta la crearea unei atmosfere placute de-a lungul intregului an. Tocmai pentru că rolul sau este unul complex, procesul de constructie semineu trebuie să urmeze anumiţi paşi.

Poate cel mai important dintre ei este alegerea semineului potrivit pentru caminul tau. Pentru asta, trebuie sa tii cont de elementele de arhitectura ale locuintei, de spatiul disponibil, dar si de materialele pe care vrei sa le folosesti. Iata ce trebuie sa stii despre constructia unui semineu pas cu pas, incepand cu alegerea modelului potrivit si pana la decorarea lui.

Cuprins

Criterii de care sa tii cont inainte de constructia unui semineu

Atunci cand te-ai decis sa construiesti un semineu in casa ta, trebuie sa tii cont de mai multi factori pentru a beneficia de toate avantajele pe care acesta le poate aduce. Iata care sunt principalele lucruri de care trebuie sa tii cont.

Locul in care vei amplasa semineul

semineu lemne living

Intr-o locuinta spatioasa, semineul poate fi construit in orice camera, daca suprafata permite acest lucru. Cel mai des intalnit loc este, insa, in living. Trebuie sa te asiguri inainte ca poti sa construiesti un cos de evacuare, daca vrei sa construiesti un semineu pe lemne. Pentru unul pe gaz, importanta este racordarea la reteaua de gaze, asa ca asigura-te ca poti trage conductele pana la semineu.

Un semineu decorativ poate fi amplasat oriunde, daca acest lucru nu strica imaginea de ansamblu a incaperii. Cu toate acestea, in constructia unui semineu pe lemne este recomandat sa te asiguri ca intre acesta si peretele opus exista o distanta suficient de mare, de cca 4 metri.

Poti cumpara un semineu gata construit, fie electric, fie pe lemne, dar in cel de-al doilea caz ai totusi nevoie de un cos de evacuare, iar acesta trebuie sa fie preinstalat, daca nu vrei sa spargi placa dintre etaje sau acoperisul.

Pentru ca acest cos de evacuare trebuie sa fie vertical, cea mai buna solutie este sa montezi semineul in locul unei foste sobe.

Tipul de semineu si materialele necesare

Un semineu decorativ poate fi construit chiar si din gips-carton, placat apoi cu piatra aparenta. Un proiect de constructie semineu pe lemne are, insa, nevoie de materiale rezistente la temperaturi ridicate, asa ca aici poti alege caramizile sau placile din prefabricate. Exista diverse modele de seminee, iar selectia potrivita se face tinand cont de preferintele personale, de elementele de arhitectura ale locuintei si de atmosfera dorita.

Focarul este esential pentru un semineu, asa ca trebuie sa alegi materiale de calitate, cum ar fi otelul, fonta, caramida refractara sau piatra.

Ca sa fii sigur, totusi, ca ai ales cele mai bune materiale, e de preferat sa iei legatura cu un inginer constructor sau un specialist care cunoaste bine proprietatile materialelor si care iti poate face un proiect detaliat inainte sa te apuci sa construiesti dupa ureche.

Designul locuintei

Un alt element important de care trebuie sa tii cont este designul locuintei.

Alege materiale care sa fie in ton cu stilul arhitectural al locuintei si, mai ales, al camerei in care vei construi semineul. Unul in stil modern construit intr-o casa de vacanta rustica nu se potriveste in peisaj si poate strica aspectul unitar al locuintei. Alege, in schimb, un semineu din caramida pe lemne, care adauga spatiului atat caldura rusticului autentic, cat si aspectul practic.

Proportiile camerei

Cand vorbim despre montarea unui semineu pe lemne, una dintre cele mai des intalnite erori este subdimensionarea semineului, raportat la dimensiunile incaperii in care este construit. Un semineu prea mic nu va fi eficient din punct de vedere termic si va arata stingher, in timp ce un semineu prea mare sau prea apropiat de spatiul de relaxare poate sa fie neplacut din punct de vedere termic.

Focarul este cel care determina marimea semineului. Adancimea focarului variaza intre 42 si 60 cm. Cand concepi un proiect de semineu, lasa un blat in fata focarului, astfel incat distanta de la perete sa fie de maximum 85 cm. In ce priveste latura paralela cu peretele, aceasta poate avea cca 130 cm. Intr-un proiect de constructie semineu pe colt, stabileste o dimensiune de cca 110 cm pentru cele doua laturi care se unesc in unghi. 

Pentru ca tot am vorbit despre eficienta termica, aceasta trebuie sa fie un factor decisiv in functie de care sa decizi ce fel de semineu este potrivit pentru camera ta.

Daca in cazul unui semineu prea mic nu sunt prea multe lucruri pe care le poti face, semineele supradimensionate sau cu o putere calorica prea mare pot fi izolate cu placi speciale pentru asta.

Nu ignora importanta cosului de fum

Poate cel mai important element de siguranta al semineului alimentat cu lemne este cosul de fum. Acesta trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte pentru a garanta protectia in cazuri extreme.

  • Trebuie sa fie construit din materiale rezistente la foc, la temperaturi de 800-1000 de grade Celsius.
  • Trebuie construit perfect vertical, fara coturi sau improvizatii cauzate de felul in care a fost proiectata casa.
  • Trebuie sa fie izolat termic si sa nu permita scapari de fum si de gaze.
  • Trebuie sa se ridice cu cel putin o jumatate de metru deasupra acoperisului.

Este o lucrare care necesita cunostinte profesionale, insa, asa ca trebuie sa iei legatura cu specialisti care sa faca acest lucru.

Care sunt partile componente ale unui semineu?

Urmatoarele elemente stau la baza oricarui proiect de constructii seminee:

  1. Fundatia semineului - este o placa realizata din beton 
  2. Picioarele semineului - sunt construite din caramida sau beton, prezinta sustinerea pentru placa superioara si focar si ofera si locul ideal pentru depozitarea lemnului
  3. Cutia de cenusa - nu toate semineele sunt dotate cu o astfel de cutie in care se acumuleaza cenusa
  4. Placa superioara - este o placa de beton care se sprijina pe picioarele semineului si pe care se amplaseaza focarul si restul constructiei
  5. Focarul - este o cutie din metal sau caramida in care arde focul. Focarul poate fi inchis sau deschis
  6. Hota semineului
  7. Placarea decorativa
  8. Guri de ventilatie
  9. Cosul de evacuare a fumului

Pentru utilizarea in siguranta a unui semineu, trebuie sa mai ai in vedere si cateva accesorii esentiale:

  • o perie de curatare;
  • manusi de protectie;
  • vatrai;
  • faras;
  • brichete pentru aprins focul.

Tipuri de seminee: Ce alegi pentru locuinta ta?

semineu electric

Alegerea unui semineu nu este o treaba usoara. Trebuie sa gasesti cea mai buna optiune pentru locuinta ta si, pentru asta, trebuie sa tii cont de cateva criterii importante: aspectul lui, rolul si combustibilul potrivit pentru casa ta.

In functie de combustibilul utilizat

Principalul criteriu al alegerii unui semineu, alaturi de designul lui, este combustibilul folosit pentru alimentarea focului.

De exemplu, daca locuiesti la oras si vrei sa iti construiesti un semineu, cele mai bune modele de seminee sunt cele pe gaze sau electrice, pentru ca lemnele sunt destul de greu de obtinut. Iata cele patru tipuri de seminee in functie de combustibil si avantajele fiecaruia in parte:

Seminee pe lemne - sunt modelele clasice de semineu, alimentate cu busteni sau cu brichete speciale din rumegus si alte materiale vegetale. Acest tip este, de obicei, deschis, iar focul generat de lemne este o sursa buna de caldura. Sunt insa si modele de seminee pe lemne inchise, cu o usa din sticla care impiedica scanteile si taciunii sa se imprastie in casa.

Un semineu pe lemne ofera o serie de avantaje greu de ignorat.

  • Atmosfera pe care o creeaza un semineu pe lemne, cu lemnul trosnind si mirosul de fum, este de neinlocuit.
  • Chiar daca ramai fara curent electric sau fara gaze, semineul pe lemne poate fi folosit in continuare si ofera o sursa sigura de caldura.
  • Poti folosi busteni, lemne de foc sau chiar brichete speciale pentru seminee, cu ardere rapida sau lenta.

In procesul de constructie al unui semineu din caramida pe lemne, iti recomandam sa utilizezi un mortar termorezistent. 

Seminee pe gaz - functioneaza cu gaz de la reteaua principala, asa ca acest tip de semineu nu e o solutie pentru locuintele sau casele de vacanta care nu sunt racordate la retea. Semineul pe gaz este indicat celor care doresc un model traditional, fara cenusa, fumul sau operatiunile de mentenanta asociate in mod obisnuit cu semineele pe lemne.

Cele pe gaz nu necesita instalarea unui cos de fum, inca un avantaj pentru locuintele aflate in blocuri sau de dimensiuni reduse.
Avantajele unui semineu pe gaz:

  • se aprinde instantaneu, nu trebuie sa pierzi timpul cu aprinsul focului sau sa astepti sa se usuce lemnele;
  • este eficient: poti amplasa mai multe seminee prin locuinta si le poti racorda la reteaua de gaz; nu mai trebuie sa tii centrala termica pornita, e suficient sa aprinzi semineul din camera unde vrei sa stai;
  • are nevoie de mentenanta minima: nu lasa in urma cenusa sau gudron, nu trebuie curatat periodic si nu are nevoie de cos de evacuare a fumului; gazele arse trebuie totuşi eliminate si poti face asta instaland o evacuare similara cu cea a centralelor termice de apartament.

semineu pe gaz

Seminee electrice - acest tip de semineu este foarte usor de instalat, vine in variante foarte compacte ca dimensiuni, nu este costisitor, iar variantele care au si rol de a incalzi camera pot fi reglate in functie de temperatura dorita si de necesitati. Pe de alta parte, semineele electrice nu au una dintre cele mai importante parti componente ale modelelor clasice: flacara.

Avantajele unui semineu electric:

  • semineele electrice sunt printre cele mai ieftine pe piata;
  • sunt foarte usor de instalat si de conectat la o sursa de energie;
  • sunt portabile si le poti muta dintr-o incapere intr-alta, in functie de preferintele tale;
  • sunt de dimensiuni reduse si, deci, ideale pentru a fi instalate in spatii mici.

Seminee cu etanol - sunt tot mai populare, mai ales in locuintele noi din marile orase. Au avantajul ca pot fi instalate extrem de usor, pot fi de dimensiuni reduse si-si gasesc locul chiar si intr-un apartament.

Au un rol decorativ in principal, designul este mai intotdeauna modern, insa nu ofera un randament bun ca sursa de caldura.

In functie de rolul semineului

Intr-o locuinta, semineul poate avea rol decorativ, de design, sau poate sa fie folosit si ca piesa decorativa centrala, si ca sursa de caldura.

Seminee decorative - sunt de obicei de dimensiuni reduse si principalul lor scop este sa se integreze perfect din punct de vedere vizual in incaperea in care au fost instalate. Pentru ca focul nu va fi aprins in ele, aceste seminee pot fi construite si din materiale mai putin rezistente, cum ar fi placile de gips-carton.

muncitor care monteaza careamida alba pe semineu cu lemne

Seminee pentru incalzirea camerei - si acestea au un rol decorativ, dar sunt de dimensiuni mari si folosesc de obicei lemnele sau gazul drept combustibil. In al doilea caz, pot fi racordate la reteaua de termoficare si valoarea lor este data de cat de repede pot incalzi o camera sau chiar mai multe, in functie de modul in care au fost construite.

In functie de design si stilul de amenajare

Unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie sa tii seama atunci cand alegi semineul potrivit pentru casa ta este aspectul acestuia. In functie de design, avem trei modele de seminee:

Seminee rustice - sunt construite cu materiale naturale, intre care cele mai des intalnite sunt lemnul, piatra si caramida. Pe langa focar, de cele mai multe ori aceste seminee sunt dotate si cu polite, etajere sau chiar bancute amplasate de o parte si de alta a vetrei. Sunt ideale intr-o casa de vacanta rustica, dar si intr-o locuinta mobilata intr-un stil provensal, de exemplu. Spre deosebire de semineele traditionale, cele rustice nu sunt tencuite.

Seminee clasice - sunt construite intr-un stil neschimbat de sute de ani si amintesc de camerele din vechile palate nobiliare din vestul Europei. Materialele folosite sunt intotdeauna de cea mai buna calitate, marmura este cea care da eleganta, iar finisajele sunt executate in cel mai mic detaliu. Acest tip de semineu este masiv si are nevoie de un spatiu generos ca sa poata fi apreciat la adevarata valoare.

Seminee moderne - asa cum le spune si numele, au un design modern, chiar futurist in unele cazuri, sunt fabricate cu materiale contemporane intre care sticla si metalul sunt cele mai des intalnite. Semineele moderne sunt ideale pentru locuintele amenajate in ton cu vremurile si imbina rolul decorativ sau de incalzire al semineelor clasice cu modernitatea si confortul locuintelor actuale.

In functie de modul si locul in care sunt amplasate

Un alt criteriu in functie de care sunt impartite semineele este locul in care acestea sunt amplasate. De regula, pentru a asigura suportul necesar pentru un proiect de constructii seminee si, in special, cosuri de fum, acestea se vor construi langa perete sau, daca locuinta este in faza de planificare, chiar in perete.

Seminee de perete - sunt modele de seminee care se construiesc langa un perete, de obicei la jumatatea lui. Sunt printre cele mai des intalnite tipuri de seminee, in special pentru calitatile lor termice, care permit caldurii degajate sa se disipeze uniform in toata incaperea.

Seminee de colt - sunt o varianta a semineelor de perete si se amplaseaza intotdeauna intr-un colt al incaperii. Constructia unui semineu pe colt este recomandata pentru camerele mici, in care un semineu de perete nu ar incapea din cauza lipsei spatiului (dimensiunile unui semineu pe colt sunt, de regula, mai mici decat cele ale unui semineu de perete).

Seminee incastrate - sunt indeosebi semineele moderne, a caror constructie a fost planificata inca de la bun inceput. Sunt incastrate in peretele camerei si aproape intotdeauna au un geam protector care tine flacarile si taciunii dincolo de locuinta ta.

semineu incastrat

In functie de tipul de focar

Focarul este spatiul dedicat din interiorul semineului in care se face focul si unde sunt asezati bustenii pentru ardere. Acest spatiu poate fi deschis sau inchis:

Seminee cu focar deschis - sunt seminee clasice, in care vatra este deschisa, iar focul arde liber. Aceste seminee sunt preferate pentru aspect si pentru imaginea rustica pe care o ofera, dar nu dau un randament termic prea bun. Pot fi construite din caramida sau placi de prefabricate.

Seminee cu focar inchis - aceste seminee sunt inchise de obicei cu sticla rezistenta la temperaturi ridicate, iar focarul este realizat din otel sau fonta si caramida termorezistenta. Focarul este astfel izolat, ceea ce ajuta la atingerea unor temperaturi extrem de ridicate, iar asta duce la o eficienta termica mult imbunatatita fata de semineele deschise. 

Cum se construieste un semineu pas cu pas

constructie semineu de caramida

Iti explicam in continuare cum se construieste un semineu pas cu pas. Asadar, daca te-ai decis sa iti construiesti singur un semineu din caramida, primul lucru de care ai nevoie, odata ce-ai stabilit locul in care vrei sa-l amplasezi, este un plan de constructie.

Pentru asta este indicat sa stai de vorba cu un arhitect sau cu un specialist in constructia semineelor, pentru ca trebuie sa tii cont si de planurile casei.

Urmatoarea regula de constructie a semineului este sa pregatesti un necesar de materiale si scule de care vei avea nevoie.

Materiale necesare

  • mortar;
  • focar din metal;
  • caramida;
  • bare de fier beton;
  • placi din rigips;
  • profile pentru rigips;
  • cos de evacuare din crom;
  • 1-2 tuburi cu mastic de etansare cos;
  • blat de stejar rindeluit;
  • gratare din stejar pentru fantele hotei;
  • vata minerala cu folie de aluminiu.

Scule necesare

  • galeata;
  • spaclu;
  • manusi de lucru;
  • boloboc;
  • gletiera;
  • cutter;
  • cancioc. 

Pasi constructie semineu

  1. Turnarea placii de baza - este placa de beton pe care va fi ridicat semineul (afla din acest ghid cum se prepara betonul si care sunt retetele cel mai des folosite)
  2. Ridicarea „picioarelor” semineului - acestea sunt construite din caramida si vor incadra spatiul de depozitare a lemnelor
  3. Turnarea placii superioare - este o placa de beton care se amplaseaza pe picioarele din caramida si care va sustine focarul.
  4. Pozitionarea focarului
  5. Zidirea partii superioare
  6. Turnarea centurii superioare
  7. Constructia cosului
  8. Constructia hotei
  9. Finisarea semineului
  10. Decorarea semineului

Placarea si decorarea semineului: ce optiuni ai?

semineu incastrat din piatra naturala

In functie de stilul in care vrei sa construiesti semineul - clasic sau rustic - acesta poate fi tencuit si vopsit cu vopsea termorezistenta sau poate fi placat cu caramida sau piatra. Iata principalele materiale utilizate in mod frecvent pentru finisarea decorativa a unui semineu:​​​​​​​

  • caramida - poate fi caramida simpla sau samota, o caramida mai alba, foarte rezistenta la temperaturi inalte; caramida este alegerea de baza a celor care isi doresc un semineu rustic;
  • piatra de rau - este folosita in special pentru placarea semineelor rustice;
  • marmura - se foloseste in special pentru placarea finala a semineelor clasice si ajuta la crearea unei imagini elegante;
  • travertin - este o piatra naturala, potrivita pentru aproape toate modelele de seminee;
  • teracota - este un material intalnit mult mai des in cazul sobelor, dar poate fi folosit cu succes si pentru placarea semineului, mai ales pentru proprietatile sale termice;
  • gresie - o optiune tot mai populara, datorita pretului redus si numarului foarte mare de modele si stiluri disponibile pe piata.

Care sunt beneficiile unui semineu?

Pe langa rolul estetic si element central in jurul caruia se poate reuni familia in lungile nopti de iarna, constructia unui semineu dupa schita de pasi de mai sus ofera si cateva beneficii concrete intr-o locuinta.

  • O sursa placuta de lumina pentru ambient si caldura.
  • Creeaza o atmosfera romantica.
  • O sursa de caldura in cazul in care se intrerupe curentul.
  • Incalzire eco-friendly - semineele, in special cele pe lemne, nu polueaza aerul. Sunt tot mai eficiente: cativa busteni pot fi suficienti sa incalzeasca o locuinta intreaga pentru o noapte. Poti achizitiona lemnul din paduri crescute special pentru exploatare sau poti utiliza lemnul prabusit din cauze naturale. 
  • Cheltuieli reduse cu incalzirea - in special in cazul semineelor alimentate cu lemn, cheltuielile cu incalzirea pot fi reduse daca vei folosi energia termica emisa de semineu pentru a incalzi si locuinta.
  • Independenta energetica - semineul iti permite sa te eliberezi de contractele pe care le ai cu furnizorii de utilitati si poti alege mereu ce sursa vrei sa folosesti: gazul sau lemnele, de exemplu.

Curatare semineu din caramida pe lemne

Inainte de a incepe curatarea unui semineu din caramida, asigura-te ca focul s-a stins complet si semineul este rece. 

Indeparteaza cenusa acumulata in partea de jos cu o lopata sau un aspirator special. 

Cu o solutie speciala poti curata camasa interioara a semineului. Verifica in acest timp si integritatea peretilor si bazei semineului. Orice crapaturi sau fisuri pot afecta eficienta si siguranta semineului tau. 

Alegerea si constructia unui semineu este un proces complex ce necesita atentie la detalii. Fie ca optezi pentru un semineu din caramida pe lemne, unul pe gaz sau electric, trebuie sa iei in considerare factori precum designul, eficienta termica si necesitatile specifice locuintei tale. Echipa noastra de specialisti Mathaus este aici pentru a-ti oferi suport si informatii suplimentare!

Pe langa sfaturile utile de pe blogul nostru, in magazinul online MatHaus.ro gasesti toate materialele, sculele si uneltele de care ai nevoie pentru constructia unui semineu, dar si pentru orice alt proiect sau lucrare de constructie, amenajare, reparare sau decorare. Iti oferim transport specializat prin flota proprie de camioane prevazute cu brat de descarcare sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, procesul se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.