Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 26 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi burlane si jgheaburi potrivite pentru acoperis: Ghid de cumparare

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 15.02.2022 / Timp lectură: 3 min
Sistemul pluvial este un element important de care trebuie sa tii cont atunci cand construiesti sau renovezi acoperisul. Afla din ghidul nostru ce este, mai exact, un sistem pluvial, din ce este compus si care sunt criteriile de selectie recomandate pentru a alege burlanele si jgheaburile potrivite pentru acoperis.

Cuprins

Ce este un sistem pluvial?

Numit si sistem de colectare si scurgere a apelor pluviale sau sistem de evacuare controlata a apei pluviale de pe acoperis, sistemul pluvial din jgheaburi si burlane are rolul de a prelua apa din precipitatii si de a o directiona in siguranta catre sistemul de canalizare, cat mai departe de fundatia cladirii. In acest fel, fatada si temelia casei vor ramane uscate si curate.

jgheab

Din ce este compus sistemul pluvial?

Sistemul pluvial pentru acoperis este format din urmatoarele elemente:

  • Jgheaburi (rolul lor este de a redirectiona apa de pe acoperis spre burlane - forma lor este de regula una tubulara, insa uneori pot fi si jgheaburi rectangulare)
  • Capac pentru jgheaburi (este un accesoriu al sistemului pluvial care se monteaza in ambele capete ale jgheabului si opreste evacuarea impuritatilor si apei adunate)
  • Elemente pentru imbinarea jgheabului (constribuie la rigidizarea structurii imbinarii jgheab - coltar sau jgheab - jgheab)
  • Coltar exterior si coltar interior (sunt montate la colturile interioare sau exterioare ale sistemului, etansandu-l si fac legatura intre jgheaburi)
  • Cot normal 
  • Prelungitor
  • Racorduri jgheab-burlan (sunt principalele elemente de legatura dintre burlane si jgheaburi)
  • Burlane (preiau apa colectata de jgheaburi si o directioneaza catre sistemul de canalizare - forma lor este de obicei tubulara, insa la fel ca in cazul jgheaburilor pot fi uneori rectangulare. Daca jgheaburile si burlanele sunt rectangulare, avem un sistem pluvial rectangular)
  • Ramificatie burlan (are rolul de a uni doua coloane de scurgere a apei)
  • Cot evacuare (conecteaza sistemul pluvial de cel de canalizare)
  • Elemente de captare a apei (directioneaza apa catre un rezervor sau catre un alt sistem)
  • Bratara burlan cu ancora sau insurubata (fixeaza burlanele de fatada constructiei)
  • Racord la canalizare (element de legatura dintre sistemul pluvial si cel de canalizare)
  • Carlige (lung, longer, combi, mediu)​​​​​​​

jgheab casa​​​​​​​

Cum alegi burlane si jgheaburi potrivite pentru acoperis?

Material

Componentele unui sistem pluvial pot fi realizate din plastic (PVC), otel sau tabla, la suprafata fiind acoperite cu un strat de vopsea (care poate fi lucioasa sau mata) ce protejeaza pe termen lung materialele impotriva coroziunii si a razelor UV, oferindu-le si un aspect estetic. 

Sistemele pluviale din PVC (confectionate din plastic) au o durata de viata de aproximativ 30 de ani, iar cele din metal (tabla sau otel) au o durata de viata de pana la 50 de ani.

Dimensiuni

Diametrul burlanelor si jgheaburilor se alege in functie de suprafata acoperisului sau de volumul de precipitatii ce trebuie colectat si evacuat.

  • Pentru suprafete mai mici de 50 de metri patrati se va opta pentru burlane cu diametrul de 75 mm si jgheaburi de 100 mm.
  • In cazul suprafetelor intre 50 si 100 de metri patrati, se recomanda burlanele cu diametrul de 90 mm si jgheaburi de 125 mm.
  • La suprafetete de peste 100 metri patrati, elementele potrivite sunt burlanele de 100 mm si jgheaburile de 150 mm.

Lungimea jgheaburilor va fi stabilita in functie de cea a peretilor cladirii. La fel, numarul de burlane pe o suprafata de scurgere va fi determinat tot de lungimea constructiei, fiind recomandat sa se monteze cate o coborare de burlan la 10 metri de lungime (citeste aici cum se monteaza corect sistemul pluvial). Asadar, daca lungimea este de sub 10 metri, se va monta un burlan colector, iar daca aceasta depaseste 10 metri, se vor instala doua.

Culori si design

Elementele sistemelor pluviale sunt disponibile intr-o varietate de culori. In cazul in care metale precum zincul sau cuprul nevopsit se potrivesc cu exteriorul cladirii, este bine sa alegi aceste materiale, deoarece se numara printre cele mai durabile. 

Daca iti doresti ca jgheaburile si burlanele sa se asorteze cu nuanta acoperisului sau a fatadei casei, atunci poti opta pentru elemente din PVC, aluminiu ori otel galvanizat, ce pot fi vopsite si revopsite. Forma componentelor trebuie, de asemenea, sa se potriveasca cu arhitectura constructiei.

Ne dorim sa-ti fim de ajutor cu sfaturi practice, materiale, scule si unelte necesare acum si pe viitor. Viziteaza magazinul nostru online unde gasesti o gama variata de produse pentru proiecte si lucrari simple sau complexe.

Plaseaza o comanda, iar noi ti-o trimitem la orice adresa din Romania, acasa ori pe santier, cu flota proprie de camioane dotate cu brat specializat de descarcare sau prin curierii parteneri.​​​​​​​

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.