Tipuri de fierastrau electric
Exista patru tipuri de fierastrau electric:
- circular
- pendular
- stationar
- fierastrau sabie
1. Fierastraul circular
Fierastraul circular este prevazut cu un disc rotativ care taie bucatile de material. Acest tip de fierastrau poate fi:
- cu masa: fix, montat pe o masa speciala, materialul care trebuie taiat se va impinge pe sub lama;
- manual: fierastrau circular de mana sau mobil.
Atunci cand vrei sa alegi cel mai bun fierastrau circular de mana sau cel mai bun fierastrau circular cu masa, trebuie sa stii ca o astfel de unealta este folosita, in principal, pentru a taia la drept, bucati sau placi mari lemnoase (lemn masiv, placi de PAL ori MDF).
Alte materiale ce pot fi taiate cu un fierastrau circular sunt metalele din aliaje moi sau subtiri (profile metalice, foi de tabla), ceramica (gresie, faianta), piatra, placi de gips-carton (n.r profesionistii nu recomanda utilizarea circularului in taierea placilor din gips) si plasticul (plexiglas, PVC).
Tine cont ca fiecare panza sau disc pentru taiere este recomanda pentru un anumit tip de material. Iti recomandam, sa iti achizitionezi si o serie de discuri specializate pentru fiecare tip de material pe care urmeaza sa il debitezi.
2. Fierastraul pendular
Fierastraul pendular sau vertical este prevazut cu o panza metalica flexibila care se misca in sus si in jos, realizand pana la 3000 de curse pe minut. Ai avantajul mobilitati in taierea materialelor pentru diferite aplicatii.
De exemplu, poti decupa cu usurinta o placa de parchet dupa forma tevilor in cazul unui montaj.
Fierastraul pendular mai poate fi folosit pentru taierea lemnului masiv, PAL-ului, MDF-ului, cauciucului, plasticului, plexiglasului si metalului, insa atentie la grosimea materialelor.
Atunci cand alegi fierastraului pendular tine cont de:
- tipul de alimentare: pe cablu sau cu acumulator;
- puterea motorului: poate fi intre 350 si 800 W. Modelele cu putere mica sunt recomandate pentru proiecte mici de bricolaj, pe cand cele cu putere de peste 500 W sunt utilizare pentru lucrarile mari.
- viteza de operare: unele modele au o singura viteza, pe cand altele au cateva trepte de viteza. Cele cu mai multe trepte de viteza pot fi reglate in functie de duritatea materialului taiat. Cu cat materialul este mai rigid, cu atat viteza de taiere trebuie sa fie mai mare.
- miscarea de taiere: desi, majoritatea fierastraielor pendulare executa miscarea sus-jos, exista si modele care au suplimentar o miscare a lamei de inainte-inapoi pentru a facilita taierea materialului. Au un randament mai bun si sunt recomandate atunci cand ai o cantitate mai mare de material de taiat.
3. Fierastraul stationar unghiular
Fierastraul circular stationar unghiular este recomandat celor care au nevoie de o unealta pentru lucrari complexe, precum realizarea pieselor de mobilier, care presupun taierea precisa a materialelor. Un astfel de fierastrau are o putere mare, de peste 1300 W.
Cel mai bun fierastrau circular stationar pentru lemn si metal are, in primul rand, o turatie mare, adica realizeaza multe rotatii pe minut - intre 5000 si 6000. Modelele care realizeaza in jur de 3000 de rotatii pe minut sunt potrivite pentru taierea ceramicii si a plasticului.
Apoi, este bine sa fii atent la adancimea de lucru, care variaza de la 30 la 85 mm. Un produs eficient poate taia la o adancime de:
- 55 - 60 mm, atunci cand lama este perpendiculara pe materialul care trebuie prelucrat (unghiul este de 90°);
- 40 mm, atunci cand unghiul este de 45°.
4. Fierastraul sabie
Fierastraul sabie este utilizat pentru taierea materialelor masive sau pentru sectorul demolarilor.
Principiul de functionare este similar cu cel al fierastraului pendular, diferenta fiind puterea superioara de taiere, utilitatea in cazul lucrarilor mari si puterea motorului.
Fierastraul sabie poate taia lemn, placi OSB, plastic, fibra de sticla, placi subtiri de metal (tabla, tevi subtiri). Atunci cand vrei sa alegi modelul potrivit, ia in considerare:
- tipul de alimentare: exista fierastrau sabie cu acumulator sau cablu. Fierastraul sabie cu acumulator este portabil, iti asigura o mai buna manevrabilitate in aplicatii. Tine cont ca este mai greu decat unul cu fir, insa, mai greu decat cel cu fir, are o manevrabilitate buna si poate fi folosit oriunde.
Cele alimentate printr-un cablu sunt mai usoare, insa, depind de o sursa, ceea ce inseamna ca manevrabilitatea lor este limitata si nu pot fi folosite in locuri unde nu exista electricitate. Avantajul real il reprezinta timpul pe care nu il mai pierzi cu schimbatul acumulatorilor si incarcatul lor, in cazul in care nu ai de rezerva. - puterea motorului: cu cat este mai mare, cu atat materialele pot fi taiate mai rapid.
Criterii de care sa tii cont in alegerea tipului de fierastrau electric
Usurinta utilizarii
Fierastraul de mana profesional sau simplu trebuie sa fie simplu de utilizat, de reglat si de manevrat. Opteaza pentru modelul care permite taierea cu precizie la unghiul dorit. Alege un fierastrau electric proiectat astfel incat sa iti ofere protectie si usurinta in folosire.
Garantie si service
Alege un model de fierastrau realizat de un producator care iti ofera servicii de reparare sau inlocuire, in cazul unei defectiuni.
Ne dorim sa iti fim intotdeauna de ajutor cu sfaturi practice si produsele de care ai nevoie. Cu MatHaus poti construi o casa de la fundatie pana la acoperis cu materiale, scule si unelte comandate exclusiv online, fara sa pierzi timpul prin magazine.
Ramai pe site, completeaza adresa de livrare si comanda online tot ce ai pe lista facuta de tine sau intocmita de meserias. Beneficiezi de transport specializat cu flota noastra sau prin intermediul curierilor parteneri.