Cum se formeaza flacara aparatului de sudura?
- Flacara unui aparat de sudura este produsa intr-un arzator (suflai);
- Prima portiune de flacara (la iesirea din suflai - formata din amestecul acetilenei cu oxigenul) este foarte putin vizibila si este inconjurata de o zona de forma unui con;
- Aceasta zona se numeste conul luminos, deoarece contine carbon incandescent, ce produce o lumina de un alb orbitor;
- Flacara creste apoi in dimensiune, devenind in acelasi timp invizibila. In aceasta portiune de flacara se produce arderea acetilenei cu oxigenul, iar in urma reactiei se formeaza hidrogen si oxigen.
Flacara de sudare si diferite metale sau aliaje
Metalele si aliajele ce urmeaza a fi sudate au de obicei temperaturi de topire sub 1500°C. Pentru a putea fi imbinate prin sudura, flacara trebuie sa degaje o cantitate de caldura cat mai mare.
In acest scop, se utilizeaza prima zona a flacarii (despre care am vorbit in randurile de mai sus), pentru ca are o temperatura mult mai mare.
Flacara de sudare este rezultatul arderii unui gaz combustibil, sau a unor vapori de lichide combustibile, alaturi de oxigen pur sau aer.
- Atunci cand se utilizeaza aerul, temperatura flacarii este mai mica, asadar, nu poate fi utilizata decat pentru metale (sau aliaje) cu temperaturi de topire joase;
- Atunci cand se sudeaza aluminiu, cupru sau otel, nu se lucreaza cu flacara obtinuta cu amestec de aer.
RETINE CA:
De obicei, pentru taiere si sudare, nu se utilizeaza altceva decat flacara obtinuta prin arderea lichidelor combustibile cu oxigen.
Aerul participa doar in zona secundara a flacarii (despre care am vorbit in randurile de mai sus), zona care degaja caldura si incalzeste partial metalul, in timpul sudarii.
Care sunt cele mai des utilizate tehnici de sudare?
Printre cele mai des utilizate tehnici de sudare se numara:
1.Sudarea cuprului prin capilaritate
Este tehnica folosita in asamblarea conductelor de alimentare cu apa din cupru. Este ceea ce se mai numeste si lipire moale.
- Utilajul folosit: lampa de sudura cu cartus de butan cu arzator pentru instalatii si arzator butan-propan cu arzator pentru instalatii;
- Temperatura de incalzire: aprox. 230°C;
- Metal de adaos: cositor sub forma de fir sau vergea.
2. Lipirea dura
Este o tehnica ce permite asamblari rezistente pe cupru, alama, metale feroase, aluminiu, argint, aur. Se utilizeaza si pentru asamblarea conductelor de gaz din tub de cupru (sudarea prin capilaritate).
- Utilajul folosit: lampa de sudura cu arzator- varf lin, arzator butan-propan cu arzator-varf fin, arzator oxigaz cu un cartus de gaz butan si un cartus de oxigen;
- Temperaturi de incalzire: 600-850°C;
- Metal de adaos: aliaj de cupru cu fosfor, aliaj de argint, vergea de aluminiu.
3. Sudarea - lipire
Aceasta tehnica presupune o asamblare cu o rezistenta mecanica mare. Se foloseste mai ales pentru metale feroase.
- Utilajul folosit: arzator butan-propan sau arzator oxigaz;
- Temperatura de incalzire: peste 1.500°C;
- Metal de adaos: vergea de cupru sau argint.
4. Sudarea autogena
Aceasta tehnica se utilizeaza la sudarea metalelor feroase. Doua bucati din acelasi metal sunt incalzite pana se topesc, iar lipirea lor se face intre propriul metal si un metal de adaos, asemanator metalului din care sunt realizate piesele respective.
- Utilajul folosit: arzator oxigaz;
- Temperatura de incalzire: 2.850-3000°C;
- Metal de adaos: vergea de cupru.
Sudarea in 5 etape diferite
Retine ca, indiferent de tehnica aleasa, sudarea se realizeaza in 5 etape:
- Se curata suprafetele de sudat cu o pila, un smirghel si o perie de sarma.
- Se aplica decapant sau flux;
- Se asambleaza elementele. De exemplu, se fixeaza doua elemente de fier forjat, stranse foarte bine una de cealalta, cu ajutorul unei menghine;
- Se incalzeste metalul in locul de asamblare, pana la temperatura de topire a metalului de adaos;
- Se aplica metalul de adaos pe incheietura si se asteapta pana cand acesta se topeste, la contactul cu metalul incalzit.
Procesul sudurii cu gaz - alte recomandari
- Sudeaza intr-o incapere in care nu exista riscul ca scanteile proiectate sa declanseze un incendiu;
- Poarta echipament de protectie, in special la sudarea cu arzator cu oxigaz: ochelari si manusi de sudura;
- Curata suprafetele de sudat cu peria metalica sau cu un burete din sarma de otel;
- Incalzeste piesele ce trebuie asamblate, NU metalul de adaos. Acesta din urma trebuie sa se topeasca la contactul cu metalul incalzit;
- In timpul sudarii, este nevoie sa aplici pe incheietura de sudat un decapant, inainte de a aplica metalul de adaos. Acesta permite repartizarea metalului de adaos si evita oxidarea pieselor de sudat.
La noi găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanzi online rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.
Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, direct la cheie doar să te apuci de mobilat și decorat.
Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț mecanizat pentru descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.