Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

22 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Procesul sudurii cu gaz - etape, tehnici, recomandari

Actualizat: 03.08.2023 / Publicat: 19.03.2020 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/03/3pi8algzpldajxrfbig4wgbq3yzkdtqls0arlcwb_x_e6xfb6vevpahuketd2cf7hwz6wf93lippbssdaanno4ca2jpp3310x4trpnomymdbof-bbr58fqa41hoqplewgbs7vkk5-jpeg.jpg

Iti doresti sa sudezi un gard metalic, sa realizezi obiecte de decor din fier forjat sau sa faci reparatii prin curte? Utilizarea unui aparat de sudura cu flacara necesita pregatire temeinica si indemanare, insa dupa ce vei exersa vei putea obtine rezultate durabile si estetice. Descopera in acest articol informatii de baza despre gazele de sudura si tehnicile utilizate.

Cuprins

Sudura cu flacara: gaze de formare 

Sudura cu gaz (cu flacara) consta in asamblarea metalelor printr-un adaos de metal topit. Flacara de sudare este obtinuta prin amestecul unui gaz combustibil cu oxigenul, dar pentru metale si aliaje cu temperaturi joase de topire, in locul oxigenului, se poate utiliza aerul. 

Cel mai des utilizate gaze de formare de sudura sunt:

  • acetilenta - amestecat cu oxigenul pur, acest gaz degaja o temperatura de aproximativ 1370°C;
  • vapori de lichide combustibile (benzina, petrolul etc) - din amestecul acestora cu oxigenul, rezulta flacari cu temperaturi intre 1900°C  si 2500°C;
  • hidrogen,
  • gaze naturale,
  • vapori de gaze lichefiate.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre procedeele de sudare.

Cum se formeaza flacara aparatului de sudura?

  • Flacara unui aparat de sudura este produsa intr-un arzator (suflai).
  • Prima portiune de flacara (la iesirea din suflai - formata din amestecul acetilenei cu oxigenul) este foarte putin vizibila si este inconjurata de o zona de forma unui con.
  • Aceasta zona se numeste conul luminos, deoarece contine carbon incandescent, ce produce o lumina de un alb orbitor.
  • Flacara creste apoi in dimensiune, devenind in acelasi timp invizibila. In aceasta portiune de flacara se produce arderea acetilenei cu oxigenul, iar in urma reactiei se formeaza hidrogen si oxigen.

Electrozi pentru sudura cu flacara

Pe piata gasesti atat electrozi pentru aparatele de sudura cu arc electric, cat si tije sau baghete tip electrod pentru sudarea cu flacara, fara aparat. Acestea sunt utilizate pentru alamire cupru, dar si pentru alte aplicatii. Iata ce trebuie sa faci:

  • suprafata de sudare se curata cu solutii de degresare;
  • se fixeaza elementele metalice care trebuie sudate;
  • se incalzeste suprafata de sudare si se topeste uniform electrodul/bagheta termica de-a lungul imbinarii;
  • pentru rezultate cat mai bune, este necesara flacara cu temperatura mare (acetilena, propan).

Flacara de sudare si diferite metale sau aliaje

Flacara de sudare si diferite metale sau aliaje

Metalele si aliajele ce urmeaza a fi sudate au de obicei temperaturi de topire sub 1500°C. Pentru a putea fi imbinate prin sudura, flacara trebuie sa degaje o cantitate de caldura cat mai mare.

In acest scop, se utilizeaza prima zona a flacarii, pentru ca are o temperatura mult mai mare.

Flacara de sudare este rezultatul arderii unui gaz combustibil, sau a unor vapori de lichide combustibile, alaturi de oxigen pur sau aer.

  • Cand se utilizeaza aerul, temperatura flacarii este mai mica, asadar, nu poate fi utilizata decat pentru metale (sau aliaje) cu temperaturi de topire joase.
  • Cand se sudeaza aluminiu, cupru sau otel, nu se lucreaza cu flacara obtinuta cu amestec de aer.

RETINE CA:

De obicei, pentru taiere si sudare, nu se utilizeaza altceva decat flacara obtinuta prin arderea lichidelor combustibile cu oxigen. 

Aerul participa doar in zona secundara a flacarii, care degaja caldura si incalzeste partial metalul, in timpul sudarii.  

Temperatura de topire a metalelor

  • Cupru - temperatura de topire a cuprului este de 1 083℃;
  • Aluminiu - 660,3℃; aliaje de aluminiu - 590 - 650℃;
  • Fier - 1538℃;
  • Fonta - 1150 - 1250℃;
  • Nichel - 1455℃
  • Otel - 1450 - 1520℃;
  • Plumb - 327,4℃
  • Zinc - 419,5℃; aliaje de zinc - 380 - 420℃.

Care sunt cele mai des utilizate tehnici de sudare?

Care sunt cele mai des utilizate tehnici de sudare

Fiecare tehnica de sudura are o serie de avantaje si caracteristici. Totodata, trebuie aleasa in functie de specificul aplicatiei de imbinare si de tipurile de metalele sau aliajele din care sunt realizate elementele de sudat. Afla mai multe detalii in continuare.

1.Sudarea cuprului prin capilaritate 

Este tehnica folosita in asamblarea conductelor de alimentare cu apa din cupru. Este ceea ce se mai numeste si lipire moale.

  • Utilajul folosit: lampa de sudura cu cartus de butan cu arzator pentru instalatii si arzator butan-propan cu arzator pentru instalatii;
  • Temperatura de incalzire: aprox. 230°C;
  • Metal de adaos: cositor sub forma de fir sau vergea.

2. Lipirea dura

Este o tehnica ce permite asamblari rezistente pe cupru, alama, metale feroase, aluminiu, argint, aur. Se utilizeaza si pentru asamblarea conductelor de gaz din tub de cupru (sudarea prin capilaritate).

  • Utilajul folosit: lampa de sudura cu arzator- varf lin, arzator butan-propan cu arzator-varf fin, arzator oxigaz cu un cartus de gaz butan si un cartus de oxigen;
  • Temperaturi de incalzire: 600-850°C;
  • Metal de adaos: aliaj de cupru cu fosfor, aliaj de argint, vergea de aluminiu.

3. Sudarea - lipire

Aceasta tehnica presupune o asamblare cu o rezistenta mecanica mare. Se foloseste mai ales pentru metale feroase.

  • Utilajul folosit: arzator butan-propan sau arzator oxigaz;
  • Temperatura de incalzire: peste 1.500°C;
  • Metal de adaos: vergea de cupru sau argint.

4. Sudarea autogena

Aceasta tehnica se utilizeaza la sudarea metalelor feroase. Doua bucati din acelasi metal sunt incalzite pana se topesc, iar lipirea lor se face intre propriul metal si un metal de adaos, asemanator metalului din care sunt realizate piesele respective.

  • Utilajul folosit: arzator oxigaz;
  • Temperatura de incalzire: 2.850-3000°C;
  • Metal de adaos: vergea de cupru.

Sudarea in 5 etape diferite

Sudarea in 5 etape diferite

Retine ca, indiferent de tehnica aleasa, sudarea se realizeaza in 5 etape:

  1. se curata suprafetele de sudat cu o pila, un smirghel si o perie de sarma;
  2. se aplica decapant sau flux;
  3. se asambleaza elementele. De exemplu, se fixeaza doua elemente de fier forjat, stranse foarte bine una de cealalta, cu ajutorul unei menghine;
  4. se incalzeste metalul in locul de asamblare, pana la temperatura de topire a metalului de adaos;
  5. se aplica metalul de adaos pe incheietura si se asteapta pana cand acesta se topeste, la contactul cu metalul incalzit.

Afla mai multe: Cum se sudeaza in mod corect si care sunt regulile de baza? Sfaturi utile pentru siguranta

Procesul sudurii cu gaz - alte recomandari

  • Sudeaza intr-o incapere in care nu exista riscul ca scanteile proiectate sa declanseze un incendiu.
  • Poarta echipament de protectie, in special la sudarea cu arzator cu oxigaz: ochelari si manusi de sudura.
  • Curata suprafetele de sudat cu peria metalica sau cu un burete din sarma de otel.
  • Incalzeste piesele ce trebuie asamblate, NU metalul de adaos. Acesta din urma trebuie sa se topeasca la contactul cu metalul incalzit.
  • In timpul sudarii, este nevoie sa aplici pe incheietura de sudat un decapant, inainte de a aplica metalul de adaos. Acesta permite repartizarea metalului de adaos si evita oxidarea pieselor de sudat.

Sudura cu gaz nu este un procedeu usor si necesita cunostinte de specialitate, indemanare si atentie. Ai intrebari despre produsele de pe mathaus.ro si despre cum se utilizeaza? Consilierii nostri te pot ajuta cu informatii si sfaturi uitle. 

La noi găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanzi online rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.

Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, direct la cheie doar să te apuci de mobilat și decorat. 

Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț mecanizat pentru descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Slefuitorul este o unealta electrica cu aplicatii atat in proiectele personale pe care le desfasori in garaj, casa si gradina, cat si in proiecte complexe de constructii, renovari si amenajari. Cu ajutorul unui slefuitor, se pot executa finisaje de precizie ale diferitelor suprafete, indiferent de materialul din care sunt realizate: lemn, rigips, metal si chiar beton. Alegand corect slefuitorul, poti obtine rezultatele dorite, economisind totodata timp si energie. Asadar, iata care sunt principalele criterii pentru alegerea unui slefuitor de calitate!
Compresorul de aer este un utilaj multifunctional ce isi poate dovedi utilitatea intr-o gama variata de proiecte casnice, dar poate fi utilizat cu succes si in activitati specifice unui atelier de mecanica. Un compresor utilizat sporadic in regim DIY, poate sustine doar realizarea unor activitati cu un grad redus de dificultate,cu o serie de caracteristici tehnice precum: Putere a motorului mica - pana in 6 CP Greutate redusa si dimensiuni ergonomice Usor de transportat - compresoarele casnice dispun de maner si roti Usor de conectat cu alte scule ce functioneaza prin presiunea de aer: pistoale, capsatoare, ciocane pneumatice etc.
Polizorul unghiular este un instrument de nelipsit pentru orice iubitor de proiecte DIY si poate fi folosit intr-o varietate de aplicatii, pentru a taia, a slefui, a indeparta rugina sau chiar pentru a ascuti. Prin urmare, datorita diferitelor discuri care se ataseaza, polizorul unghiular (cunoscut sub numele de flex) are mai multe intrebuintari decat pare la prima vedere. Cu fir sau cu acumulator (pentru o buna libertate de miscare), polizorul unghiular poate avea puteri diferite ale motorului, pentru a indeplini sarcini cu dificultati variate, de la cele de tip hobby pana la cele profesionale. In cazul in care ti-a atras si tie atentia polizorul unghiular, ai vrea sa iti cumperi unul si te intrebi la ce se foloseste, iti dezvaluim in acest articol.
Proiectele de constructii, amenajari, ori simplele reparatii in gospodarie implica folosirea unei game variate de scule. Indiferent ca esti mester profesionist sau amator, urmatoarele 20 de scule nu trebuie sa lipseasca din trusa ta.