Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 26 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce sunt panourile sandwich si cum se folosesc in constructii moderne

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 6 min

Utilizate in constructia peretilor si a acoperisurilor, panourile sandwich prezinta o serie de avantaje fata de alternativele clasice, de la eficienta crescuta si costurile reduse pana la montajul facil.

Panourile sunt bune izolante termice si fonice si cu o rezistenta ridicata la intemperii, panourile sandwich inglobeaza calitatile tuturor materialelor din care sunt construite.

Afla totul despre tipurile de panouri sandwich, proprietatile acestora si diferentele dintre ele si alte tipuri de materiale folosite in scopuri similare.

Cuprins

Caracteristicile panourilor sandwich

Caracteristicile panourilor sandwich

Panourile sandwich sunt placi stratificate, realizate din diferite materiale usoare si bune izolatoare, protejate de diverse invelisuri din materiale rezistente si dure.

Miezul panourilor poate fi din vata de sticla, spuma poliuretanica sau spuma de polistiren extrudat, iar exteriorul se realizeaza din PVC, placaj furniruit, aluminiu sau tabla laminata.

Aparute ca o alternativa la lemnul folosit pentru constructia caselor si a halelor, panourile sandwich au aparut in urma cu aproape 90 de ani, revolutionand piata prin reducerea considerabila a timpului de construire. De altfel, acesta nu este singurul lor avantaj, insa continua sa fie unul dintre principalele motive pentru care constructorii le prefera pentru construirea anexelor, a halelor industriale, a spatiilor de depozitare, a garajelor si a altor tipuri de constructii similare.

Tipuri de panouri sandwich

In functie de materialele din care este confectionat miezul, panourile sandwich sunt de mai multe tipuri:

  • cu spuma poliuretanica PUR (doua straturi de otel si un strat median de spuma poliuretanica) sau PIR (doua straturi de otel si un strat median de spuma poliizocianurat) - sunt foarte eficiente pentru conservarea caldurii in interior, datorita conductibilitatii termice reduse;
  • cu vata minerala bazaltica - termoizoleaza si izoleaza fonic foarte bine, dar au si o rezistenta sporita la foc;
  • cu polistiren - sunt foarte usoare si eficiente in eliminarea puntilor termice.

In functie de tipul de prindere, panourile sandwich pot fi de doua tipuri:

  • cu prindere vizibila
  • cu prindere aparenta
  • cu prindere ascunsa, pentru obtinerea unui aspect estetic impecabil

In functie de numarul de cute, panourile sandwich sunt de regula produse in urmatoarele variante:

  • cu 3 cute
  • cu 5 cute

Proprietatile panourilor sandwich

In comparatie cu lemnul sau cu alte materiale folosite pentru peretii interiori, pentru cei exteriori si pentru acoperisuri, panourile sandwich au o greutate foarte redusa, care nu poate genera deteriorari ale structurii unei constructii.

Greutatea lor variaza in functie de tipologie, astfel:

  • panourile cu polistiren au o masa cuprinsa intre 9.65 si 11.77 kg/m;
  • panourile cu spuma poliuretanica PIR/PUR au o masa cuprinsa intre 8.95 si 15.79 kg/m;
  • panourile cu vata minerala bazaltica au o masa cuprinsa intre 15.4 si 20.85 kg/m.

Grosimea panourilor sandwich variaza, de asemenea, in functie de tipul acestora. Astfel, ea e cuprinsa intre 30 si 200 de milimetri pentru panourile din polistiren sau spuma poliuretanica, respectiv intre 50 si 150 de milimetri pentru cele din vata minerala.

Lungimea standard a panourilor sandwich este, de asemenea, diferita in functie de categorie si de producator si poate varia de la 2 metri pana la 14 metri. Latimea panourilor variaza de la 1.4 metri pana la 2 metri. 

Producatorii iti pot oferi insa posibilitatea de a comanda panourile in dimensiuni personalizate, in functie de nevoile tale. De altfel, ai posibilitatea de a le decupa, la fel ca in cazul materialelor de constructie clasice.

In functie de gradul de izolare termica, panourile PIR/PUR se afla in coada clasamentului, fiind intrecute de cele din vata bazaltica. Cele din polistiren sunt insa cele mai eficiente din punctul de vedere al transferului termic.

Din punctul de vedere al izolatiei fonice, panourile din polistiren sunt cele mai eficiente dintre cele trei categorii.

Din punctul de vedere al combustiei, panourile cu vata minerala bazaltica au cele mai bune proprietati ignifuge, avand o rezistenta sporita la propagarea si raspandirea flacarii.

Toate panourile sandwich pot fi gasite in mai multe variante cromatice, straturile exterioare de otel avand posibilitatea vopsirii in diferite culori.

Panourile sandwich au o impermeabilitate superioara si rezista foarte bine la conditii climaterice precum ploaie sau grindina. In plus, durata de viata a celor de calitate depaseste 50 de ani. In ceea ce priveste reciclarea, panourile sandwich cu polistiren si cele cu vata bazaltica sunt ecologice si nu au un impact negativ asupra mediului.

Tratarea panourilor sandwich

Desi panourile sandwich de calitate sunt ignifuge si impiedica raspandirea focului, variantele ieftine de la producatorii mai putin cunoscuti pot avea calitati ignifuge inferioare. In cazul in care achizitionezi de la un astfel de producator, poti solicita sa supui unui test panourile pe care vrei sa le cumperi.

Daca rezultatul nu este unul multumitor, ai oricand optiunea de a returna produsul, conform Drepturilor consumatorilor si de a solicita un produs cu o performanta superioara.

In orice caz, inainte de achizitionarea panourilor sandwich, trebuie sa ai in vedere doua caracteristici privind calitatea ignifuga:

  • clasa de reactie la foc; 
  • rezistenta la foc.

Prima tine de felul in care se comporta materialul sub actiunea focului si, in functie de ea, panourile pot fi clasificate in trei clase:

  • A1 (nu contribuie la dezvoltarea focului);
  • F (propaga focul);
  • A2 (incendiul se dezvolta foarte greu).

In ceea ce priveste rezistenta la foc, indicativul EI de pe etichete iti poate indica perioada in care produsul isi pastreaza capacitatea de izolare termica.

 

Galerie

Structuri complete de panouri sandwich

Un alt avantaj al panourilor sandwich este ca acestea se pot monta atat pe structuri de lemn, cat si pe cele metalice. Acestea sunt construite si fasonate de catre producatori, iar constructorii se ocupa strict de dimensionare, montaj, prindere pe structura, fixare si finisare.

Pentru a te asigura ce vei beneficia de o lucrare de calitate si ca proprietatile nu vor fi diminuate odata cu montajul, este preferabili sa optezi pentru structuri complete, care contin panourile, imbinarile, elementele de etanseizare, suruburile si accesoriile de prelucrare si montare. Acestea includ si un fierastrau pendular, deoarece taierea panourilor cu unul circular poate duce la deteriorarea lor.

Sistemele complete de panouri sandwich se integreaza usor cu alte elemente de constructie, precum ferestrele verticale si cele de mansarda, usile sau trapele de desfumare. In ceea ce priveste manopera de montare, este foarte important sa respecti intocmai indicatiile producatorului, in cazul in care nu lucrezi cu o echipa de specialisti.

panouri sandwich

Utilizarea panourilor sandwich

Utilizarea panourilor sandwich

Printre cele mai comune tipuri de constructii in care se folosesc sistemele complete din panouri sandwich se numara halele industriale, depozitele logistice, spatiile de productie, fabricile, showroomurile, camerele frigorifice, salile de sport, mall-urile si spatiile comerciale sau garajele, spalatoriile si alte anexe similare. De altfel, folosirea panourilor sandwich a inceput cu constructiile industriale.

Acestea au insa si aplicatii casnice, de la termoizolarea peretilor constructiilor civile pana la acoperirea acestora. Pot fi folosite pentru construirea peretilor despartitori, pentru acoperisuri, pentru izolarea fatadelor si pentru placarile interioare si exterioare.

De altfel, pot fi folosite si pentru construirea integrala a magaziilor de unelte, a caselor de vacanta sau a garajelor; in tarile cu un nivel de trai mai scazut este populara utilizarea panourilor si pentru constructia locuintelor, costurile fiind mult mai mici decat in cazul construirii cu materiale traditionale.

Un aspect pe care trebuie sa il urmaresti este faptul ca, in ridicarea unor constructii, panourile sandwich se preteaza la construirea spatiilor largi, intrucat utilizarea lor nu permite montarea multor stalpi interiori.

De asemenea, etansarea corecta si ventilarea corespunzatoare sunt esentiale pentru pastrarea calitatilor panourilor, respectiv a aerului din interiorul constructiei.

Panouri sandwich vs. materiale clasice de constructie

Panouri sandwich vs. materiale clasice de constructie

La fel ca in cazul oricarui material de constructie, exista o serie de avantaje si dezavantaje pe care panourile sandwich le au, in comparatie cu alte materiale utilizate in aceleasi scopuri.

De la costurile de achizitie pana la eficienta de etanseizare si izolare, exista diferente notabile intre tipurile de materiale. Iata, asadar, care sunt motivele pentru care panourile sandwich castiga tot mai mult teritoriu in constructiile moderne:

  • Spre deosebire de celelalte materiale, panourile sandwich au o greutate mult mai redusa. Asta inseamna ca atat transportul, cat si montajul sunt mult mai facile decat in cazul materialelor traditionale.
  • Un alt avantaj al panourilor sandwich este eficienta lor in ceea ce priveste izolarea termica, fara a incarca structura constructiei. In acest sens, panourile sunt si foarte economice, scazand considerabil consumul de energie pentru incalzire sau racire. Mai mult decat atat, panourile sunt mai eficiente si din punctul de vedere al izolarii fonice.
  • Timpul redus de montare este un alt avantaj. In cazul acoperisurilor, panourile sandwich nu necesita montarea capriorilor sau a sipcilor, iar hidroizolatia este de prisos. De aceea, timpul de realizare in cazul unei lucrari cu panouri este mult mai redus.
  • In ceea ce priveste longevitatea si impactul asupra mediului, trebuie sa stii ca durata de viata a panourilor sandwich este de aproximativ 50 de ani si ca acestea sunt ecologice si nu afecteaza mediul inconjurator.

Atat constructorii, cat si persoanele care vor sa construiasca aleg tot mai des panourile sandwich in detrimentul materialelor traditionale. Timpul redus de montare si transportul facil sunt convenabile pentru echipele de specialisti care se ocupa de realizarea lucrarii, iar proprietarii beneficiaza din plin de proprietatile ignifuge, termoizolante si izolante fonic ale acestor structuri, contra unor costuri mai reduse.

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.