Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce inseamna casa la rosu si ce include aceasta?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 13.09.2022 / Timp lectură: 6 min
Casa la rosu, la gri sau la alb sunt termeni folositi in constructii pentru a descrie etapa in care se afla proiectul. Vrei sa achizitioneazi o cladire la rosu, dar nu stii exact ce inseamna? Ti-am pregatit un ghid cu tot ce include sau nu o astfel de locuinta si care sunt avantajele si dezavantajele acesteia.

Cuprins

Ce inseamna casa la rosu?

Etapa la rosu a constructiei presupune finalizarea elementelor structurale: fundatie, structura de rezistenta, zidarie, planseu si scari interioare (in cazul caselor cu mansarda sau etaj), acoperis. Tot ce tine de tamplarie sau instalatii de orice fel si finisaje nu intra in aceasta faza. Totusi, ce inseamna casa la rosu si casa la cheie? Iata care sunt termenii folositi de constructori:
●    la rosu - sintagma vine de la culoarea caramizii, insa se foloseste pentru orice tip de constructie (casa de lemn la rosu, din BCA, beton s.a.);
●    la gri - denumirea face referire la culoare tencuielii; in aceasta etapa, se realizeaza instalatia electrica, sanitara si termica, tencuiala, tamplaria, hidroizolatia si termoizolatia. Poate fi considerata o casa semifinisata.
●    la alb sau la cheie - albul vine de la culoarea vopselei lavabile; se finiseaza peretii, se monteaza gresia, faianta si pardoseala, precum si corpurile de iluminat, prizele, intrerupatoarele si obiectele sanitare. Dupa finalizarea acestei etape, te poti muta in casa. Tot ce iti ramane de facut este sa achizitionezi mobila si sa decorezi.

Pasii din etapele la gri sau la cheie nu au intotdeauna o ordine precisa, insa o casa la rosu n-ar trebui sa lase loc de interpretari. Singurul aspect pe care este bine sa il clarifici este constructia acoperisului. In general, nu este inclusa montarea invelitorii (tigla metalica, ceramica etc.), insa poti negocia si acest lucru.

Casa la rosu: avantaje si dezavantaje

casa la rosu​​​​​​​

De ce sa achizitionezi o casa finalizata la rosu? Compara principalele avantaje si dezavantaje ca sa iei o decizie cat mai buna pentru tine. 

Avantaje 

Unul dintre cele mai importante avantaje ale casei la rosu este ca poti investi treptat in constructie. Daca nu dispui de toata suma necesara pentru o locuinta la cheie, poti opta pentru aceasta etapa intermediara in ridicarea si finalizarea unei case. Urmatorii pasi pot fi realizati intr-un ritm mai lent, in functie de posibilitatile si preferintele tale. 

De asemenea, o locuinta la rosu este avantajoasa pentru cei care vor sa realizeze singuri finisajele. Costul manoperei reprezinta o mare parte din bugetul alocat etapei la gri si la alb. Astfel, poti economisi resurse financiare importante. 

Spre deosebire de casele la cheie dintr-un complex rezidential, spre exemplu, o constructie la rosu iti permite sa o finalizezi dupa bunul plac. Concret, ai libertate mai mare asupra proiectului si poti alege intrebuintarea fiecarei incaperi, tamplaria si finisajele. 

Dezavantaje

Daca nu construiesti o casa de la zero si o achizitionezi la rosu, nu ai control asupra materialelor folosite si nu ai garantia calitatii. In acelasi timp, nu poti decide pozitionarea, dimensiunile si designul locuintei. Totusi, scapi de grija proiectarii si a autorizatiei de constructii. 

Ce include casa la rosu: etape finalizate

Cat costa o casa la rosu si manopera? Ce etape sunt finalizate? Daca nu stii raspunsul la aceste intrebari, ti le prezentam, pe scurt, in continuare. In functie de materialele folosite pentru fiecare stagiu al constructiei, aceasta prima etapa inseamna aproximativ jumatate din valoarea totala a locuintei. In calcul intra manopera, insa nu si cheltuielile pentru amenajarile interioare. 

Daca ne referim la etapele care sunt finalizate, afla ce presupune constructia unei case la rosu pas cu pas.

Fundatie

fundatie casa

Realizarea fundatiei este o etapa dificila care consuma atat resurse financiare importante, cat si timp. Echipa de constructii trebuie sa respecte intocmai specificatiile din proiect. Traseaza perimetrul, sapa terenul si toarna fundatia.

Mai exact, se toarna un strat de beton de egalizare, care sa se plieze pe denivelarile terenului. Urmatorul pas este fixarea armaturilor, adica a structurilor de rezistenta realizate din fier beton. Inainte de a turna betonul, sunt puse pe pozitie conductele de scurgere si tevile.

Dupa uscarea betonului si decofrare, se completeaza spatiul cu pamant si cu un strat de pietris de aproximativ 10 centimetri. Tot in aceasta etapa, fundatia este hidroizolata si termoizolata. Se toarna placa la nivel zero (cota 0).

Afla mai multe detalii: Cum se construieste fundatia casei: etape de pregatire si de turnare

Ziduri

ziduri casa

Ridicarea zidurilor din caramida sau BCA este o etapa usoara, insa trebuie realizata cu atentie. Daca peretii nu sunt drepti, diferentele mici de planeitate pot fi corectate prin tencuire si gletuire. Pe de alta parte, un zid stramb necesita mai multa munca si o cantitate mai mare de materiale de umplere in faza la gri/la alb. De asemenea, progresul este vizibil in acest moment si casa prinde rapid contur. 

Planseu si scari interioare

planseu casa

Daca locuinta este cu mansarda sau cu etaj, etapa la rosu presupune construirea planseului si a scarilor interioare. Totodata, poti opta pentru scari din lemn sau din metal care se vor monta in faza de finisare. In plus, inainte de turnarea placii dintre etaje, trebuie cofrate si realizate grinzile din beton armat deasupra usilor si a ferestrelor sau pot fi montati buiandrugi. 

Citeste mai multe: Buiandrugii: Ce sunt, cum se monteaza si ce rol au in constructii?

Acoperis

acoperis​​​​​​​

Daca pana acum etapele au fost clare, ultima faza a constructiei la rosu trebuie stabilita cu mai multa atentie. Cand vorbim despre acoperisul unei case la rosu, apar diferente de opinie. Locuinta va avea, cu siguranta, sarpanta (scheletul din lemn sau metal pentru sustinerea invelitorii acoperisului) si, eventual, astereala (stratul de scanduri sau captuseala de sub invelitoare).

Ceea ce trebuie sa stabilesti cu echipa de constructie este daca invelitoarea si montarea acesteia (tigla metalica, tabla, ceramica, beton etc.) vor fi incluse in costul casei la rosu. Izolarea termica si hidroizolarea acoperisului au loc in etapele ulterioare. 

Ce nu include casa la rosu: etape ulterioare

casa la rosu cu terasa​​​​​​​

Dupa ce ai ajuns in stadiul constructiei la rosu sau dupa ce ai achizitionat o astfel de casa, iata ce pasi trebuie sa iei in considerare. Aproximativ jumatate din costul final al locuintei sau chiar mai mult, in functie de preferinte, trebuie alocat etapelor la gri si la alb, pentru manopera si materiale.

Citeste si: Materiale necesare pentru constructia unei case si proprietatile lor

Tamplarie

Usile si ferestrele se monteaza, de regula, dupa ce se tencuiesc peretii. Golul de zid ar trebui sa fie mai mare cu doar 1-2 centimetri decat tocul. Dupa montarea tamplariei, se etanseaza suprafata cu spuma poliuretanica. 

In aceasta etapa, este important sa nu se creeze punti termice, adica zone izolate necorespunzator care permit schimbul de caldura intre interior si exterior. In schimb, usile interioare se monteaza in faza la alb.

Instalatii electrice, sanitare si termice

Asa cum am mentionat anterior, conductele de scurgere sunt integrate in fundatie, insa restul instalatiei sanitare se monteaza in faza la gri si la alb. Pentru instalatia electrica este necesar sa creezi santuri in zid pentru tuburile riflate (copex), dupa care se tencuiesc peretii. In ultimele etape ale constructiei, se monteaza intrerupatoarele, prizele si corpurile de iluminat.

In cazul elementelor la vedere, cum ar fi caloriferele, acestea se monteaza dupa ce au fost finisati peretii. Daca optezi pentru tevi ingropate in pereti sau in pardoseala, include acest pas in primele faze dupa finalizarea constructiei la rosu.

Hidroizolatie si termoizolatie

Atat hidroizolatia, cat si termoizolatia se monteaza inainte de a se realiza finisajele. Spre exemplu, se hidroizoleaza pardoseala terasei, dupa care se pune gresia. La fel, se fixeaza polistirenul expandat pe zidaria exterioara, iar apoi se finiseaza fatada. 

Finisaje

In categoria finisajelor, intra montarea placilor de gips carton, gletuirea, instalarea gresiei, faiantei si a parchetului, varuirea si punerea la punct a fiecarui detaliu. Dupa aceasta etapa, se preda casa la cheie si urmeaza amenajarea spatiului cu mobilier si decor.

Achizitia unei case la rosu: aspecte juridice

achizitia unei case la rosu​​​​​​​

Cand achizitionezi o casa la rosu, trebuie sa acorzi atentie aspectelor juridice. Mai exact, asigura-te ca ai la dosar toate actele: proiectul avizat de arhitect, autorizatia de constructie, certificatul de urbanism si certificatul energetic. Este foarte important sa stabilesti daca locuinta va fi intabulata de constructor sau de tine, dupa cumparare. 

Continua etapele la gri si la alb cu materiale de constructii de calitate. Gaseste pe mathaus.ro ce ai nevoie si comanda iti va fi livrata oriunde in tara. In plus, profesionistii MatHaus iti stau la dispozitie: te pot ajuta sa alegi produsele potrivite pentru proiectul tau si sa calculezi necesarul de material.

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.