Ce inseamna casa la rosu?
Etapa la rosu a constructiei presupune finalizarea elementelor structurale: fundatie, structura de rezistenta, zidarie, planseu si scari interioare (in cazul caselor cu mansarda sau etaj), acoperis. Tot ce tine de tamplarie sau instalatii de orice fel si finisaje nu intra in aceasta faza. Totusi, ce inseamna casa la rosu si casa la cheie? Iata care sunt termenii folositi de constructori:
● la rosu - sintagma vine de la culoarea caramizii, insa se foloseste pentru orice tip de constructie (casa de lemn la rosu, din BCA, beton s.a.);
● la gri - denumirea face referire la culoare tencuielii; in aceasta etapa, se realizeaza instalatia electrica, sanitara si termica, tencuiala, tamplaria, hidroizolatia si termoizolatia. Poate fi considerata o casa semifinisata.
● la alb sau la cheie - albul vine de la culoarea vopselei lavabile; se finiseaza peretii, se monteaza gresia, faianta si pardoseala, precum si corpurile de iluminat, prizele, intrerupatoarele si obiectele sanitare. Dupa finalizarea acestei etape, te poti muta in casa. Tot ce iti ramane de facut este sa achizitionezi mobila si sa decorezi.
Pasii din etapele la gri sau la cheie nu au intotdeauna o ordine precisa, insa o casa la rosu n-ar trebui sa lase loc de interpretari. Singurul aspect pe care este bine sa il clarifici este constructia acoperisului. In general, nu este inclusa montarea invelitorii (tigla metalica, ceramica etc.), insa poti negocia si acest lucru.
Casa la rosu: avantaje si dezavantaje
De ce sa achizitionezi o casa finalizata la rosu? Compara principalele avantaje si dezavantaje ca sa iei o decizie cat mai buna pentru tine.
Avantaje
Unul dintre cele mai importante avantaje ale casei la rosu este ca poti investi treptat in constructie. Daca nu dispui de toata suma necesara pentru o locuinta la cheie, poti opta pentru aceasta etapa intermediara in ridicarea si finalizarea unei case. Urmatorii pasi pot fi realizati intr-un ritm mai lent, in functie de posibilitatile si preferintele tale.
De asemenea, o locuinta la rosu este avantajoasa pentru cei care vor sa realizeze singuri finisajele. Costul manoperei reprezinta o mare parte din bugetul alocat etapei la gri si la alb. Astfel, poti economisi resurse financiare importante.
Spre deosebire de casele la cheie dintr-un complex rezidential, spre exemplu, o constructie la rosu iti permite sa o finalizezi dupa bunul plac. Concret, ai libertate mai mare asupra proiectului si poti alege intrebuintarea fiecarei incaperi, tamplaria si finisajele.
Dezavantaje
Daca nu construiesti o casa de la zero si o achizitionezi la rosu, nu ai control asupra materialelor folosite si nu ai garantia calitatii. In acelasi timp, nu poti decide pozitionarea, dimensiunile si designul locuintei. Totusi, scapi de grija proiectarii si a autorizatiei de constructii.
Ce include casa la rosu: etape finalizate
Cat costa o casa la rosu si manopera? Ce etape sunt finalizate? Daca nu stii raspunsul la aceste intrebari, ti le prezentam, pe scurt, in continuare. In functie de materialele folosite pentru fiecare stagiu al constructiei, aceasta prima etapa inseamna aproximativ jumatate din valoarea totala a locuintei. In calcul intra manopera, insa nu si cheltuielile pentru amenajarile interioare.
Daca ne referim la etapele care sunt finalizate, afla ce presupune constructia unei case la rosu pas cu pas.
Fundatie
Realizarea fundatiei este o etapa dificila care consuma atat resurse financiare importante, cat si timp. Echipa de constructii trebuie sa respecte intocmai specificatiile din proiect. Traseaza perimetrul, sapa terenul si toarna fundatia.
Mai exact, se toarna un strat de beton de egalizare, care sa se plieze pe denivelarile terenului. Urmatorul pas este fixarea armaturilor, adica a structurilor de rezistenta realizate din fier beton. Inainte de a turna betonul, sunt puse pe pozitie conductele de scurgere si tevile.
Dupa uscarea betonului si decofrare, se completeaza spatiul cu pamant si cu un strat de pietris de aproximativ 10 centimetri. Tot in aceasta etapa, fundatia este hidroizolata si termoizolata. Se toarna placa la nivel zero (cota 0).
Afla mai multe detalii: Cum se construieste fundatia casei: etape de pregatire si de turnare
Ziduri
Ridicarea zidurilor din caramida sau BCA este o etapa usoara, insa trebuie realizata cu atentie. Daca peretii nu sunt drepti, diferentele mici de planeitate pot fi corectate prin tencuire si gletuire. Pe de alta parte, un zid stramb necesita mai multa munca si o cantitate mai mare de materiale de umplere in faza la gri/la alb. De asemenea, progresul este vizibil in acest moment si casa prinde rapid contur.
Planseu si scari interioare
Daca locuinta este cu mansarda sau cu etaj, etapa la rosu presupune construirea planseului si a scarilor interioare. Totodata, poti opta pentru scari din lemn sau din metal care se vor monta in faza de finisare. In plus, inainte de turnarea placii dintre etaje, trebuie cofrate si realizate grinzile din beton armat deasupra usilor si a ferestrelor sau pot fi montati buiandrugi.
Citeste mai multe: Buiandrugii: Ce sunt, cum se monteaza si ce rol au in constructii?
Acoperis
Daca pana acum etapele au fost clare, ultima faza a constructiei la rosu trebuie stabilita cu mai multa atentie. Cand vorbim despre acoperisul unei case la rosu, apar diferente de opinie. Locuinta va avea, cu siguranta, sarpanta (scheletul din lemn sau metal pentru sustinerea invelitorii acoperisului) si, eventual, astereala (stratul de scanduri sau captuseala de sub invelitoare).
Ceea ce trebuie sa stabilesti cu echipa de constructie este daca invelitoarea si montarea acesteia (tigla metalica, tabla, ceramica, beton etc.) vor fi incluse in costul casei la rosu. Izolarea termica si hidroizolarea acoperisului au loc in etapele ulterioare.
Ce nu include casa la rosu: etape ulterioare
Dupa ce ai ajuns in stadiul constructiei la rosu sau dupa ce ai achizitionat o astfel de casa, iata ce pasi trebuie sa iei in considerare. Aproximativ jumatate din costul final al locuintei sau chiar mai mult, in functie de preferinte, trebuie alocat etapelor la gri si la alb, pentru manopera si materiale.
Citeste si: Materiale necesare pentru constructia unei case si proprietatile lor
Tamplarie
Usile si ferestrele se monteaza, de regula, dupa ce se tencuiesc peretii. Golul de zid ar trebui sa fie mai mare cu doar 1-2 centimetri decat tocul. Dupa montarea tamplariei, se etanseaza suprafata cu spuma poliuretanica.
In aceasta etapa, este important sa nu se creeze punti termice, adica zone izolate necorespunzator care permit schimbul de caldura intre interior si exterior. In schimb, usile interioare se monteaza in faza la alb.
Instalatii electrice, sanitare si termice
Asa cum am mentionat anterior, conductele de scurgere sunt integrate in fundatie, insa restul instalatiei sanitare se monteaza in faza la gri si la alb. Pentru instalatia electrica este necesar sa creezi santuri in zid pentru tuburile riflate (copex), dupa care se tencuiesc peretii. In ultimele etape ale constructiei, se monteaza intrerupatoarele, prizele si corpurile de iluminat.
In cazul elementelor la vedere, cum ar fi caloriferele, acestea se monteaza dupa ce au fost finisati peretii. Daca optezi pentru tevi ingropate in pereti sau in pardoseala, include acest pas in primele faze dupa finalizarea constructiei la rosu.
Hidroizolatie si termoizolatie
Atat hidroizolatia, cat si termoizolatia se monteaza inainte de a se realiza finisajele. Spre exemplu, se hidroizoleaza pardoseala terasei, dupa care se pune gresia. La fel, se fixeaza polistirenul expandat pe zidaria exterioara, iar apoi se finiseaza fatada.
Finisaje
In categoria finisajelor, intra montarea placilor de gips carton, gletuirea, instalarea gresiei, faiantei si a parchetului, varuirea si punerea la punct a fiecarui detaliu. Dupa aceasta etapa, se preda casa la cheie si urmeaza amenajarea spatiului cu mobilier si decor.
Achizitia unei case la rosu: aspecte juridice
Cand achizitionezi o casa la rosu, trebuie sa acorzi atentie aspectelor juridice. Mai exact, asigura-te ca ai la dosar toate actele: proiectul avizat de arhitect, autorizatia de constructie, certificatul de urbanism si certificatul energetic. Este foarte important sa stabilesti daca locuinta va fi intabulata de constructor sau de tine, dupa cumparare.
Continua etapele la gri si la alb cu materiale de constructii de calitate. Gaseste pe mathaus.ro ce ai nevoie si comanda iti va fi livrata oriunde in tara. In plus, profesionistii MatHaus iti stau la dispozitie: te pot ajuta sa alegi produsele potrivite pentru proiectul tau si sa calculezi necesarul de material.