Ce sunt buiandrugii si din ce materiale sunt fabricati?
Buiandrugii sunt elemente de constructie auxiliara (sub forma de grinda) montate transversal in partea superioara a fiecarui gol din zidarie, in marea majoritate a cazurilor fiind vorba despre golurile usilor si ferestrelor.
Buiandrugii pot fi din lemn, din metal, din caramida, din BCA si din beton. Cei din beton se impart la randul lor in buiandrugi prefabricati (facuti din beton armat si un invelis ceramic - buiandrugi ceramici), gata de a fi folositi si buiandrugi din beton armat ce sunt turnati direct pe santier (este necesara cofrarea si armarea buiandrugilor de acest fel).
Cei mai des folositi sunt buiandrugii din beton armat si cei prefabricati, deoarece sunt simplu si rapid de utilizat. Buiandrugii din metal se utilizeaza in cazul incarcaturilor grele si a golurilor de dimensiuni mari.
Ce rol au buiandrugii in constructii?
Buiandrugii joaca un rol important in rezistenta zidariei in zona golurilor de usi si de ferestre, preluand incarcarile gravitationale superioare golurilor din pereti si actiunea montantilor adiacenti, functionand similar grinzilor. Preluand incarcarile zonelor respective, buiandrugii sunt esentiali oricarui tip de cladire (rezisdentiala, de birouri, comerciala, industriala).
Cum se monteaza buiandrugii?
In exemplul de mai jos iti prezentam pasii pentru montarea unui buiandrug prefabricat.
Este important de mentionat ca buiandrugii prefabricati nu se taie, nu se gauresc si nu se cioplesc; acestia trebuie pastrati in forma pe care o au din fabrica. Exista buiandrugi de dimensiuni diverse: lungimea lor poate fi intre 100 si 325 cm.
Materiale necesare pentru montaj
- Buiandrugi prefabricati (Porotherm, Siceram, Cemakon, Brikston)
- Mortar de zidarie
Pasi de urmat pentru montarea buiandrugilor
- Pasul 1: Verificarea integritatii fiecarui buiandrug. Se va verifica daca exista defecte, suri sau alte semne de deteriorare. In cazul in care se constata orice neregula, se va anunta proiectantul, care este in masura sa hotarasca daca buiandrugii respectivi pot fi folositi sau trebuie indepartati de pe santier.
- Pasul 2: Aplicarea unui pat de mortar. Se aplica un strat de mortar in locul unde urmeaza sa fie montat buiandrugul.
- Pasul 3: Fixarea buiandrugului. Buiandrugul se monteaza in plan, pe patul de mortar si se recomanda rezemarea de 25cm pe fiecare parte. Rezemarea acestuia se face pe lungimea mentionata in proiectul tehnic de executie.
Cum alegi dimensiunea potrivita pentru buiandrugi?
Calculul buiandruglilor, mai exact a lungimii lor, se face luandu-se in considerare deschiderea golului, la care trebuie sa se adauge 25 cm pe fiecare parte pentru a asigura o lungime de rezemare suficienta. In acest fel se va stabili corect dimensionarea buiandrugilor.
Speram ca ghidul nostru ti-a fost de ajutor, iar sfaturile din acest articol iti sunt utile. Te asteptam si in magazinul nostru online, unde gasesti o gama variata de materiale pentru construit, reparat, renovat sau orice alt proiect de bricolat ai in derulare. Comanzi online, rapid fara a mai pierde timpul prin magazinele fizice.
Nu conteaza cantitatile comandate sau greutatea produselor, avem posibilitatea de a livra fie cu flota noastra de camioane specializate cu brat de descarcare sau prin curierii parteneri, la orice adresa din Romania, acasa sau direct pe santier.