Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 22 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Buiandrugii: Ce sunt, cum se monteaza si ce rol au in constructii?

Actualizat: 31.05.2023 / Publicat: 16.03.2022 / Timp lectură: 2 min
Orice constructie cu usi si geamuri necesita instalarea unor elemente auxiliare numite buiandrugi. Iti explicam in acest ghid ce sunt buiandrugii, care sunt principalele tipuri de buiandrugi, ce rol au acestia in constructii, cum se monteaza si cum alegi dimensiunea potrivita.  

Cuprins

Ce sunt buiandrugii si din ce materiale sunt fabricati?

buiandrugi porotherm caramida​​​​​​​

Buiandrugii sunt elemente de constructie auxiliara (sub forma de grinda) montate transversal in partea superioara a fiecarui gol din zidarie, in marea majoritate a cazurilor fiind vorba despre golurile usilor si ferestrelor.

Buiandrugii pot fi din lemn, din metal, din caramida, din BCA si din beton. Cei din beton se impart la randul lor in buiandrugi prefabricati (facuti din beton armat si un invelis ceramic - buiandrugi ceramici), gata de a fi folositi si buiandrugi din beton armat ce sunt turnati direct pe santier (este necesara cofrarea si armarea buiandrugilor de acest fel).

Cei mai des folositi sunt buiandrugii din beton armat si cei prefabricati, deoarece sunt simplu si rapid de utilizat. Buiandrugii din metal se utilizeaza in cazul incarcaturilor grele si a golurilor de dimensiuni mari.

Ce rol au buiandrugii in constructii?

Buiandrugii joaca un rol important in rezistenta zidariei in zona golurilor de usi si de ferestre, preluand incarcarile gravitationale superioare golurilor din pereti si actiunea montantilor adiacenti, functionand similar grinzilor. Preluand incarcarile zonelor respective, buiandrugii sunt esentiali oricarui tip de cladire (rezisdentiala, de birouri, comerciala, industriala).

cum se monteaza buiandrugii​​​​​​​

Cum se monteaza buiandrugii?

In exemplul de mai jos iti prezentam pasii pentru montarea unui buiandrug prefabricat. 

Este important de mentionat ca buiandrugii prefabricati nu se taie, nu se gauresc si nu se cioplesc; acestia trebuie pastrati in forma pe care o au din fabrica. Exista buiandrugi de dimensiuni diverse: lungimea lor poate fi intre 100 si 325 cm. 

Materiale necesare pentru montaj

Pasi de urmat pentru montarea buiandrugilor

  • Pasul 1: Verificarea integritatii fiecarui buiandrug. Se va verifica daca exista defecte, suri sau alte semne de deteriorare. In cazul in care se constata orice neregula, se va anunta proiectantul, care este in masura sa hotarasca daca buiandrugii respectivi pot fi folositi sau trebuie indepartati de pe santier.
  • Pasul 2: Aplicarea unui pat de mortar. Se aplica un strat de mortar in locul unde urmeaza sa fie montat buiandrugul.
  • Pasul 3: Fixarea buiandrugului. Buiandrugul se monteaza in plan, pe patul de mortar si se recomanda rezemarea de 25cm pe fiecare parte. Rezemarea acestuia se face pe lungimea mentionata in proiectul tehnic de executie.​​​​​​​

Cum alegi dimensiunea potrivita pentru buiandrugi?

Calculul buiandruglilor, mai exact a lungimii lor, se face luandu-se in considerare deschiderea golului, la care trebuie sa se adauge 25 cm pe fiecare parte pentru a asigura o lungime de rezemare suficienta. In acest fel se va stabili corect dimensionarea buiandrugilor. 

dimensiunea potrivita a buiandrugilor​​​​​​​

Speram ca ghidul nostru ti-a fost de ajutor, iar sfaturile din acest articol iti sunt utile. Te asteptam si in magazinul nostru online, unde gasesti o gama variata de materiale pentru construit, reparat, renovat sau orice alt proiect de bricolat ai in derulare. Comanzi online, rapid fara a mai pierde timpul prin magazinele fizice.
 
Nu conteaza cantitatile comandate sau greutatea produselor, avem posibilitatea de a livra fie cu flota noastra de camioane specializate cu brat de descarcare sau prin curierii parteneri, la orice adresa din Romania, acasa sau direct pe santier.

MatHaus - buiandrugi

Te-ar putea interesa și:

Anumite elemente din structura constructiei nu sunt vizibile din exterior, de aceea, tencuiala pe suprafata acestora poate fi aplicata sumar, avand doar rolul de a proteja peretii. Acest tip de tencuiala mai este cunoscuta si sub numele de tencuiala bruta, fiind utilizata mai ales in poduri, cosuri de fum, beciuri si calcane. Nu este obligatoriu ca utilizarea acesteia sa ofere si un rezultat estetic deosebit, motiv pentru care, aplicarea tencuielii brute nu implica si alte masuri speciale (trasare, stalpisori etc), asa cum se intampla in cazul altor tencuieli
REFRACTAR, - Ă, adj. - (Despre materiale) - Care rezista la temperaturi inalte, fara a-si schimba structura, compozitia si caracteristicile. Caramida refractara este un material ceramic special, realizat prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Datorita argilei speciale din care sunt realizate, caramizile refractare: Pot rezista la temperaturi extreme, de peste 1280°C, fara a suferi modificari fizice; Garanteaza o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii; Prezinta o rezistenta mecanica foarte buna; Au o culoare galben-aurie.
Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament sau a unei case inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Realizarea unui perete de compartimentare poate oferi un mare plus proiectului de design interior. In acest articol, afla care sunt solutiile populare de compartimentare a locuintei si iti dezvaluim cum sa duci la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA.
Atunci cand construiesti o casa este important sa estimezi costul pe care aceasta il implica. Blocurile din BCA au dimensiuni mari, astfel executia casei se realizeaza mai rapid. In plus, pretul BCA-ului este mai mic. Fie ca esti in etapa in care iti realizezi bugetul, fie ca vrei sa aduci pe santier materialele necesare, este important sa stii de cate blocuri de BCA vei avea nevoie pentru constructia propriu-zisa. Din acest articol vei afla cum sa calculezi necesarul de BCA pentru casa ta, astfel incat la final sa nu ramai cu paleti suplimentari.