Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

BCA sau CARAMIDA. Ce zidarie alegi pentru constructia unei case?

Actualizat: 13.06.2024 / Publicat: 18.05.2020 / Timp lectură: 4 min
/medias/sys_master/root/h74/h1c/h00/9451763597342/bca-vs-caramida.png

Printre primele decizii pe care trebuie sa le iei la constructia unei case este alegerea materialului folosit pentru ridicarea zidurilor. Doua dintre cele mai populare optiuni sunt caramida si BCA-ul (Betonul Celular Autoclavizat). Fiecare dintre aceste materiale are propriile avantaje si dezavantaje, care pot influenta considerabil durabilitatea, costurile si eficienta energetica a constructiei. In acest articol, vei afla caracteristicile ambelor materiale pentru a te ajuta sa iei cea mai buna decizie in functie de nevoile si prioritatile tale. Indiferent daca te concentrezi pe durabilitate, izolare termica sau costuri, informatiile prezentate aici iti vor oferi o imagine clara asupra optiunilor disponibile si te vor ghida in alegerea celui mai potrivit material pentru casa ta. 

Cuprins

Caramida

Caramida este compusa din pamant (argila), apa si alte materiale precum nisipul, dar si diversi aditivi prin care se stabileste porozitatea si consistenta. Amestecul este turnat in forme si uscat la soare, apoi ars la temperaturi ridicate, in cuptoare speciale.

Unele statistici arata ca mai mult de 65% din constructiile noi din Romania realizate intr-un an sunt facute din caramida.

Caramida se foloseste pentru:

  • structuri de rezistenta;
  • ziduri exterioare;
  • ziduri interioare;
  • decorarea unor suprafete (exterioare ori interioare);
  • constructii de arta moderna.

Avantajele caramizii

  • Rezistenta foarte ridicata la foc: poate fi expusa la temperaturi de pana la 1000 C fara ca integritatea sa-i fie afectata.
  • Durabilitate crescuta: o casa din caramida poate rezista mai mult de 150 de ani.
  • Costuri de mententanta reduse.
  • Rezistenta mecanica superioara BCA-ului, putand fi folosita inclusiv pentru ridicarea peretilor portanti.
  • Ofera protectie impotriva umezelii: zidurile din caramida “respira” fara probleme.
  • Este un bun izolator termic si fonic, ceea ce conduce la crearea unui mediu confortabil si intim.
  • Este rezistenta la intemperii - constructia din caramida poate fi lasata nefinalizata chiar si 2-3 ani, in functie de timpul si posibilitatile disponibile. Multi proprietari construiesc casele toamna, le lasa “la rosu” peste iarna si continua la faza de “gri” in primavara, pentru ca in sezonul cald sa poata incheia pana “la cheie”. Pentru un astfel de plan, tencuiala exterioara trebuie aplicata (pentru evitarea oricarei infiltrari in rosturile zidurilor) si acoperisul construit.
  • Constructiile din caramida pot fi ridicate oriunde, la mare, in zone de campie, deluroase, ori montane.

Dezavantajele caramizii

  • Pretul caramizii este mai ridicat decat cel al BCA-ului.
  • Caramida are o greutate mare, ceea ce inseamna ca va fi necesara o structura de rezistenta mai solida.
  • Timpul de executie al unei constructii din caramida poate fi ridicat.  
  • Are o izolare termica mai scazuta decat BCA-ul - necesita izolare exterioara; in caz contrar, costurile combustibililor, a energiei electrice, sau a altor materiale folosite pentru incalzire pot creste considerabil in sezoanele reci.
  • Este dificil de daramat, strapuns, ori taiat.

BCA

bca zidarie​​​​​​​

BCA-ul (Betonul Celular Autoclavizat) este un material prefabricat usor, cu mix de ciment, nisip, apa, ghips, dar si un agent de expandare ce are rolul de a-i oferi structura poroasa. Imediat dupa prima faza a fabricatiei, in autoclava, BCA-ul este supus unui tratament termic la temperaturi si presiuni ridicate.

BCA-ul se produce sub forma de:

  • blocuri;
  • buiandrugi;
  • podea;
  • panouri pentru acoperis;
  • panouri de pereti.

BCA-ul poate fi zidit numai cu mortar special pentru BCA, ce trebuie aplicat in strat subtire (3-5 ml). Fiindca transferul termic se face prin stratul de mortar, cu cat acesta este mai subtire, cu atat caldura se va mentine mai bine.

Avantajele BCA-ului

  • Rezistent la foc: are o rezistenta crescuta (peste 4 ore) la temperaturi ridicate, precum cele in caz de incendiu. Mai mult, nu emana nici fum, nici gaze toxice.
  • Rezistent la infiltratiile cu apa, mucegai si igrasie.
  • Are o greutate volumetrica mica.
  • Rezistenta mecanica foarte buna la compresiune, incovoiere si intindere.
  • Ofera o izolare termica ridicata datorita aerului capturat in milioanele de pori minusculi distribuiti uniform in fiecare bloc de BCA. Asta asigura un confort termic sporit, consum scazut de energie si costuri reduse de intretinere.
  • Durata de executie a constructiilor din BCA este mai mica decat in cazul celor ridicate din caramida.
  • Zidurile din BCA pot fi daramate cu usurinta - materialul rezultat in urma demolarilor poate fi reciclat sau refolosit.
  • Blocurile din BCA se debiteaza usor, volumul de resturi nefolosite fiind astfel redus. Asadar, efortul pentru colectarea si transportul acestora va fi mai mic, se va putea face economie la materialele folosite, iar blocurile rezultate dupa debitare pot fi refolosite.
  • Poate fi folosit atat pentru structura, cat si pentru izolare.

Dezavantajele BCA-ului

  • Aplicarea mortarului special pentru BCA necesita mare atentie: conditiile de temperatura si umiditate trebuie sa fie optime; in caz contrar, calitatea constructiei va avea de suferit.
  • Apa poate patrunde in straturile superficiale ale BCA-ului, iar datorita structurii, se evapora greu, afectand calitatile termoizolatorii ale materialului. Este important ca BCA-ul sa fie bine ferit de umezeala inainte de a fi utilizat.
  • In absenta stalpilor de beton, nu putem vorbi despre o rezistenta eficienta a constructiei din BCA.

In final, alegerea depinde de echilibrul dintre costuri, durabilitate si nevoile specifice ale proiectului tau. Analizand cu atentie avantajele si dezavantajele fiecarui material, poti face o alegere informata care sa asigure confortul si siguranta locuintei tale pe termen lung. 

Speram ca informatiile si sfaturile din acest ghid ti-au fost de ajutor. Te asteptam in magazinul online MatHaus.ro cu o gama variata de materiale, scule si unelte pentru orice proiect sau lucrare de construit, amenajat, renovat sau reparat. 

Plaseaza o comanda, iar noi iti trimitem produsele in conditii optime, la orice adresa din Romania, acasa sau pe santier. Livrarea se face prin flota proprie de camioane prevazute cu brat specializat pentru descarcare sau prin firmele partenere de curierat.

MatHaus - zidarie pavele si borduri

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.