Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa de tip duplex: ce este si ce trebuie sa stii?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 10.02.2023 / Timp lectură: 6 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h35/h8c/h00/9520369074206.jpg
Casa de tip duplex este un concept de locuinta moderna, care implica 2 domicilii separate, unite intr-o singura constructie. Aceasta reprezinta o solutie alternativa creativa la nevoile specifice ale familiilor si la spatiul urban limitat. Iata care sunt caracteristicile, avantajele si dezavantajele sale, precum si ce trebuie sa stii cand decizi sa construiesti un astfel de imobil!

Cuprins

Ce inseamna casa duplex?

O casa duplex (casa dubla) consta din 2 unitati de locuit independente, conectate fie de un perete comun (plan vertical), fie de un plafon (plan orizontal). Practic, o constructie, de obicei simetrica, este impartita in 2 parti complet separate si cu zone de acces distincte. Aceste unitati pot fi diferite din punct de vedere al suprafetei si al amenajarilor interioare. 

Citeste si: Tipuri de case: structura metalica, lemn sau caramida

Caracteristicile unei case de tip duplex
casa duplex americana​​​​​​​ 

Pentru a intelege mai bine prin ce se deosebeste o casa duplex de una traditionala, iata care sunt cele mai importante caracteristici ale unei astfel de constructii:

  • perete sau planseu comun - cladirea este impratita in 2 zone separate partial sau, de regula, complet printr-un perete ori prin planseu, daca locuintele individuale sunt la etaje diferite;
  • intrari separate - accesul in locuinte poate fi atat in zona pereteleui comun, cat si in lateralele constructiei, pentru o mai mare intimitate;
  • o singura structura si un acoperis comun - acest lucru reduce costurile pentru construire si mentenanta;
  • folosirea eficienta a terenului - Construirea unei case de tip duplex iti da posibilitatea sa folosesti eficient parcela, aspect util, in special in zonele urbane aglomerate;
  • design simetric - o constructie de tip duplex este, in general, mai impunatoare si are un aspect placut;
  • facilitati comune - casele duplex pot fi separate complet sau pot avea zone interioare (bucatarie, sala de sport, living etc.) sau exterioare (terasa, foisor, terenuri de sport, piscina etc.) care sa fie utilizate de ambele familii. In acest fel, vor fi economisite resurse importante, care pot fi directionate catre finisaje de inalta calitate si amenajare.

Descopera si: Amenajarea terasei la casa: 10 idei, sfaturi si produse recomandate

Avantajele casei duplex

casa duplex cu acoperis tip terasa​​​​​​​Avantajele unei case de tip duplex sunt multiple, de la costurile mai mici pentru construire, mentenanta si incalzirea locuintei la securitate sporita si consolidarea unei familii sau a unei comunitati. Iata mai multe detalii in cele ce urmeaza! 

Costuri reduse

Datorita peretelui de legatura, structurii acoperisului si instalatiilor sanitare, electrice si termice si altor elemente care pot fi la comun, costurile pentru achizitionarea si mentinerea unei case de tip duplex sunt mai mici decat pentru o locuinta traditionala cu aceeasi suprafata.

Daca alegi sa construiesti de la zero un astfel de imobil, vei avea nevoie de mai putine materiale de constructii si vei face economii importante: peretele la comun nu trebuie izolat termic si finisat, structura acoperisului este mai mica, se reduce necesarul de metri patrati de invelitoare etc. Totodata, jumatatea casei in care nu locuiesti poate fi inchiriata sau vanduta, pentru a scoate o parte din investitie. 

Economii la incalzirea locuintei

Unul dintre avantajele majore ale locuirii intr-o casa de tip duplex este economia de energie termica. Una dintre laturile constructiei este protejata de vant si de schimburile de temperatura, ceea ce inseamna facturi mai mici la incalzire pentru ambele familii. 

Afla mai multe: Pierderile de caldura din locuinta: cum le poti preveni sau elimina

Securitate sporita

Casele de tip duplex ofera un grad ridicat de securitate din 2 motive: intrarile sunt complet separate, iar vecinii pot supraveghea intreaga constructie cat timp esti plecat sau pot interveni rapid in cazul unei probleme. Puteti discuta despre modalitati prin care sa aveti acces la cheile celeilalte locuinte sau despre orice alte masuri suplimentare de siguranta pe care le considerati necesare. 

Familie mai aproape

Este recomandata achizitionarea unei case duplex si impartirea acesteia cu familia, rudele sau prietenii. Reprezinta o modalitate buna prin care sa ai grija de parinti sau prin care sa le oferi copiilor tai independenta, fara a fi nevoie de o distantare fizica. 

Chiar daca nu imparti casa cu persoane cunoscute, este o un mod excelent de a lega relatii bune cu vecinii. De asemenea, un cartier cu astfel de constructii imbunatateste senzatia de apartenenta la o comunitate unita.

Dezavantajele unei case de tip duplex

In ciuda avantajelor sale evidente, casa de tip duplex vine si cu unele aspecte negative:  gradul mai mic de intimitate, necesitatea de a avea acceptul colocatarilor pentru anumite schimbari si posibile disensiuni intre vecini. 

Grad mai mic de intimitate

Chiar daca unitatile unei case duplex sunt separate, gradul de intimitate este mai scazut decat in cazul unei locuinte independente. Mai mult, acelasi aspect este valabil indiferent daca zona exterioara este comuna sau delimitata clar - este mai dificil sa organizezi activitati private in curtea imobilului. 

Limitarea modificarilor

Daca vrei sa faci modificari structurale care afecteaza toata costructia sau vrei sa modernizezi instalatiile comune, ai nevoie de acceptul vecinilor tai. De asemenea, extinderea spatiului locuit, renovarea fatadei sau alte proiecte care vizeaza designul casei de tip duplex trebuie discutate cu ceilalti proprietari.

Posibile probleme cu vecinii

In cazul unei case de tip duplex pot aparea mai usor disensiuni intre vecini. Ideal ar fi sa cunosti bine familia care locuieste alaturi sau sa imparti cladirea cu prieteni sau rude cu care esti in relatii bune. Neplacerile pot aparea, in principal, din cauza galagiei, insa situatia este preferabila locuirii intr-un bloc, unde esti inconjurat de apartamente din mai multe parti.

La ce aspecte sa fii atent cand alegi sa construiesti o astfel de casa?

casa duplex​​​​​​​

Cand alegi sa construiesti o casa de tip duplex, trebuie sa fii atent la mai multe aspecte. Trebuie sa te asiguri ca ai actele de proprietate in ordine si ca planificarea spatiului corespunde tuturor necesitatilor tale. In plus, trebuie sa iei in considerare delimitarea curtii, izolarea fonica si izolarea termica.

Acte de proprietate

Verificarea actelor de proprietate si a reglementarilor zonale sunt esentiale pentru a te asigura ca locuinta respecta legile in vigoare. In acelasi timp, este important sa stii ce fel de contract vei avea, daca trebuie sa imparti cu vecinii un anumit spatiu, cum vor fi achitate impozitele si facturile pentru intretinere s.a.

Planificarea spatiului

Pentru a obtine o functionalitate maxima, este important sa planificati corect spatiul interior si exterior, accesul in locuinta si in gradina, precum si delimitarea zonelor private. Proiectul pentru o casa duplex, indiferent ca este mica sau de dimensiuni ample, trebuie sa fie practic. In plus, invelitoarea acoperisului, tamplaria, elementele fatadei, gardul, dar si alte aspecte ce tin de partea estetica ar trebui sa fie comune pentru intreaga cladire.

Delimitarea curtii

Spatiul exterior al unui duplex poate fi impartit de vecini, partial delimitat sau separat complet. Astfel, beneficiezi fie de mai multe facilitati la un cost redus si de o mai buna legatura cu familia de alaturi, fie de un grad mai mare de intimitate.

O delimitare discreta poate fi facuta prin realizarea unor straturi de flori, plantarea unor copaci sau cresterea unui gard viu. Pentru mai multa intimitate, terenul poate fi separat de un gard din beton, caramida, tabla, lemn sau piatra. 

Vezi si: Tipuri de garduri: ce alegi in functie de nevoile tale?

Izolarea fonica

Din cauza peretelui sau planseului comun, pot aparea neplaceri legate de zgomotele excesive din locuinta vecinilor. Din acest motiv, ar trebui folosite materiale cu un grad ridicat de izolare fonica: vata minerala fonoizolanta, placi de gips carton cu proprietati speciale etc. 

Izolarea termica

Cu toate ca beneficiezi de un confort termic sporit, casa duplex trebuie termoizolata corespunzator, pentru a reduce pierderile de caldura de la nivelul peretilor exteriori, acoperisului si pardoselii. Cele mai utilizate materiale sunt vata minerala de sticla sau bazaltica, polistirenul expandat sau extrudat, in functie de aplicatie si de preferinte. 

Mituri despre casele duplex

Mituri despre casele duplex​​​​​​​

In ultimii ani, au existat numeroase mituri in ceea ce priveste constructia unei case de tip duplex. Un astfel de concept presupune doua unitati distincte care impart aceeasi structura. 

Unele persoane cred ca o casa duplex este mai scumpa decat una obisnuita. Desigur, costul initial este mai mare, insa cheltuielile se impart la 2 proprietari sau una dintre jumatati poate fi inchiriata pentru obtinerea unui venit si amortizarea investitiei. Asa cum am mentionat anterior, peretele comun vine cu o serie de avantaje si nevoia de mai putine materiale de constructii. 

Un alt mit este ca nu pot fi aduse modificari constructiei. Este partial adevarat: nu poti face schimbari radicale fara un certificat de urbanism si fara acordul vecinului, insa ai totusi libertatea de a moderniza jumatatea ta din imobil sau de gradina. 

Casele de tip duplex sunt o optiune ideala pentru familiile care isi doresc un grad mai mare de conectare si intimitate intre membri, dar si economii la incalzire. O astfel de constructie ofera avantaje importante, insa trebuie luata in considerare si responsabilitatea fata de vecini.

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.