Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 43 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri de case: Structura metalica, lemn sau caramida

Actualizat: 01.10.2021 / Publicat: 28.09.2021 / Timp lectură: 4 min
Pentru a alege structura de rezistenta a unei case, este necesar sa iei in considerare o serie de criterii pe care ti le prezentam in continuare. De asemenea, din acest ghid afli care sunt caracteristicile, avantajele si dezavantajele cladirilor pe structura metalica, din lemn, din zidarie si beton, precum si materialele necesare pentru constructia unei case.

Cuprins

Criterii pentru alegerea tipului de structura

De alegerea structurii de rezistenta se ocupa, in mare marte, inginerul structurist. Este, insa, important sa cunosti criteriile principale care se iau in considerare in acest proces. 

Rezistenta la cutremure

Acest criteriu este important in special in functie de zona in care este construita cladirea. In Romania, conform datelor INFP (Institutului National pentru Fizica Pamantului), exista zone cu risc seismic scazut, mediu si ridicat.

●    Risc seismic scazut: Satu-Mare, granita dintre Maramures si Suceava, Caras-Severin, Timis, Bistrita, Oradea, Deva, Cluj. In aceste zone orice structura de rezistenta este potrivita.
●    Risc seismic mediu: Brasov, Targu-Mures, Sibiu, Suceava si Piatra Neamt. Si in aceste zone pot fi construite cladiri cu orice structura de rezistenta, insa este recomandat sa se opteze pentru structura din caramida, care este cea mai rezistenta la cutremure.
●    Risc seismic crescut: Bucuresti, Iasi, Ploiesti, Focsani, Buzau, Giurgiu, Roman, Pitesti si Bacau. In aceste zone este important ca structura de rezistenta sa fie una foarte rezistenta la cutremure, asa cum este cea din caramida.

Structurile din zidarie portanta sunt solutia optima pentru casele de locuit ce trebuie sa fie foarte rezistente la curtremure. Acestea pot fi realizate, pe langa caramida, din BCA, boltari sau piatra.

Terenul pe care urmeaza sa fie construita cladirea

Este de preferat sa se evite fundarea pe terenuri nefavorabile, precum cele cu pericol de surpari sau alunecari, rape sau maluri. In cazul in care amplasarea casei se face, totusi, pe un astfel de teren, structura de rezistenta trebuie aleasa astfel incat sa fie suficient de rezistenta. Aici intervine un inginer geotehnician, care ofera proprietarului informatiile necesare despre terenul unde urmeaza sa fie asezata casa si ajuta la alegerea celei mai potrivite structuri.

Case pe structura metalica

case pe structura metalica​​​​​​​

In ultimii ani, metalul a inceput sa fie din ce in ce mai utilizat atat la cladirile rezidentiale, cat si la cele de birouri. Fiind, insa, o tehnologie noua, structurile din metal sunt mai rare in comparatie cu cele din lemn si caramida.

Caracteristici

Casele pe structura metalica sunt usoare si nu pun presiune pe terenul pe care sunt asezate. Ele pot fi compartimentate usor, iar inaltimea lor poate fi mai mare decat a celor construite din beton.

Avantaje


●    Rezistenta la intemperii.
●    Rezistenta la cutremure: otelul este rezistent la intinderi si comprimari repetate.
●    Realizate din materiale prietenoase cu mediul inconjurator.
●    Se construiesc intr-un timp scurt.
●    Simplu de izolat termic si fonic.
●    Se pot construi in orice anotimp.
●    Sunt durabile.

Dezavantaje


●    Pret mai ridicat decat cel al structurilor din lemn, zidarie sau beton. 
 

Case pe structura de lemn

case pe structura de lemn​​​​​​​

Este, probabil, cel mai vechi tip de structura si ramane una dintre cele mai populare optiuni. 

Caracteristici

In cazul structurilor din lemn, principiul de transmitere al greutatii este urmatorul: greutatea este mai intai preluata de planseele din lemn care se sprijina pe grinzi, acestea sprijinindu-se, la randul lor, pe stalpi, stalpii pe fundatii, iar fundatiile pe sol.

Avantaje


●    Au o rezistenta buna la actiunea laterala a seismelor.
●    Lemnul se procura si se monteaza cu usurinta.
●    Au un aspect estetic placut.
●    Lemnul este un material ecologic.
●    Sunt durabile.
●    Se construiesc intr-un timp scurt.

Dezavantaje


●    Calitatea lemnului nu este mereu aceeasi.
●    Lemnul trebuie sa fie tratat impotriva focului, umiditatii, ciupercilor si insectelor.
●    In timp, apar spatii intre elementele structurii. Aceste spatii necesita reparare, ducand la costuri suplimentare.

Case pe structura din zidarie si beton

Casele din zidarie si beton sunt folosite in proportie de peste 70% in tara noastra, iar majoritatea cladirilor vechi sunt realizate pe o astfel de structura. 

Caracteristici

Principiul de transmitere a greutatii al structurilor din zidarie si beton este urmatorul: greutatea este preluata de planseele din beton, plansee care, prin intermediul centurilor, se sprijina pe ziduri, zidurile, la randul lor, pe fundatii, iar fundatiile pe sol.

Avantaje


●    Montarea se realizeaza cu usurinta.
●    Materialele sunt usor de procurat.
●    Rezistente la cutremure (in special structurile din zidarie portanta).
●    Rezistente la incendii.
●    Riscul aparitiei condensului pe peretii exterior este redus (confort higrotermic sporit).
●    Izolatie acustica buna.
●    Structura poate fi extinsa ulterior.
●    Sunt durabile.

Dezavantaje


●    Spatiul interior nu poate fi modificat ulterior.
●    Durata mare de executie.
●    Pozitia ferestrelor si a usilor in peretii portanti nu se poate modifica ulterior.

Este important de mentionat ca de multe ori, intr-o casa se poate intalni folosirea a doua tipuri de structuri. De exemplu, acoperisul poate fi realizat din lemn, iar structura cladirii din zidarie.

Materialele necesare pentru constructia unei case

Materiale pentru casa pe structura metalica

Pentru o casa pe structura metalica vei avea nevoie de beton pentru realizarea fundatiilor si de otel pentru armatura, dupa care va trebui sa cauti profilele metalice necesare structurii casei. Va trebui sa mai achizitionezi si panouri metalice pentru pereti, distantieri, grinzi pentru plansee, dar si materiale pentru structura dedicata acoperisului, unde poti folosi ferme metalice. 

Materiale pentru casa pe structura de lemn

In cazul caselor pe structura din lemn vei avea nevoie de elemente precum stalpi din lemn, grinzi, popi, scanduri, placaj OSB si cherestea. Pentru fundatie vor fi necesare betonul si armatura. 

Materiale pentru casa pe structura de zidarie

Pentru o casa pe structura din zidarie vei avea nevoie de beton si armaturi, de caramida plina si mortar, dar si de elemente de compartimentare, cum ar fi gips cartonul (rigipsul). Pentru acoperis va fi necesar lemnul, astereala si invelitoarea, care de cele mai multe ori este realizata din tigla metalica sau tigla ceramica

Pentru toate tipurile de structuri va fi nevoie si de finisaje precum tencuieli decorative, vopsele lavabile si polistiren, vata minerala pentru izolare, parchet sau piatra naturala pentru pardoseli. 

Vrem sa-ti fim de ajutor cu sfaturi si materiale, acum si pe viitor. In magazinul online MatHaus gasesti tot ce ai nevoie pentru o construi o casa de la fundatie pana la acoperis.

Pune produsele dorite in cos, completeaza adresa de livrare, iar noi iti trimitem comanda la orice adresa din Romania. Beneficiezi de transport specializat cu flota noastra sau prin intermediul curierilor parteneri .

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.