Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Calcul necesar termic pentru centrala: ce putere trebuie sa aiba?

Actualizat: 01.10.2021 / Publicat: 08.08.2021 / Timp lectură: 6 min
Alegerea unei centrale termice pentru locuinta depinde de suprafata incaperilor si de puterea pe care sistemul o are pentru incalzit apa si caloriferele. Ce putere trebuie sa aiba centrala termica? Afla cum sa faci un calcul al necesarului termic pentru centrala, astfel incat sa alegi modelul potrivit si sa te bucuri de confort!

Cuprins

Cum se calculeaza capacitatea de incalzire a unei centrale?

Cum se calculeaza capacitatea de incalzire a unei centrale?​​​​​​​

O centrala termica ce nu are puterea necesara pentru a incalzi incaperile in mod corespunzator va provoca disconfortul locatarilor si defectarea timpurie a sistemului.

Totodata, o centrala termica ce are o putere mai mare decat cea necesara va consuma mult combustibil, costul facturilor fiind astfel mai ridicat.

Care este formula de calcul pentru incalzirea optima a unei locuinte?

Formula de calcul pentru capacitatea de incalzire a unei centrale termice necesita cunoasterea exacta a suprafetei si a inaltimii incaperilor din locuinta, dar si gradul de izolare a acesteia. 

Cu ajutorul celor doua informatii se va putea afla coeficientul de incalzire masurat in Watt/ metru cub (W/m3). Cu cat nivelul de izolatie este mai slab, cu atat coeficientul va fi mai mare.

Astfel, drept exemplu de calcul, daca o suprafata are 100 mp cu o izolatie de nivel mediu, atunci formula va fi urmatoarea: 
●    Suprafata x Inaltime x Coeficient; adica: 100 m2 x 2.5 m x 50 W/m3 = 12500 Watt (12,5 kW); 12,5 kW este puterea minima ce poate fi folosita.
●    Inaltimea de 2.5 m este preponderent intalnita in spatiile rezidentiale moderne, de aceea a fost luata drept reper. Aceasta, asemeni parametrilor suprafetei si coeficientului se vor schimba in functie de masuratorile fiecarei case.

Ce putere au centralele termice?

Ce putere au centralele termice?
​​​​​​​

Exista numeroase categorii de centrale termice utilizate pentru locuinte si spatii comerciale. Centralele termice de 24 kW, 28 kW, 30 kW, 35 kW si 40 kW sunt cele mai frecvent folosite. Acestea pot fi centrale termice electrice, pe gaz sau pe lemne si peleti.

Centrala termica de 24 kW
Centralele termice care au un coeficient de 24 kW sunt potrivite pentru locuintele mai mici de 170 mp, precum garsonierele sau apartamentele de bloc si casele de dimensiuni mici si bine izolate, ce nu depasesc 2,5 m inaltime.

In plus, centralele de 24 kW pot incalzi apa menajera pana la un debit de 11,5 L per minut, cu pana la 30 grade Celsius diferenta. 

Centrala termica de 28 kW
Centrala termica cu o putere de 28 kW este potrivita atat pentru locuintele de zi cu zi, cat si pentru casele de vacanta sau cabanele de dimensiuni mici. Aceasta poate incalzi astfel de incaperi pe intreaga perioada a iernii, iar apa menajera poate fi incalzita pentru doua bai.

Centrala termica de 30 kW
Centrala termica de 30 kW poate acoperi o suprafata de pana la 220 mp, cu o inaltime standard de 2,5 m. Bineinteles, acest aspect este schimbator in functie de gradul de izolare sau de numarul de persoane ce locuiesc in casa.

In acelasi timp, debitul pentru centralele de 30 kW ofera un randament potrivit pentru apa calda menajera, cu un debit de 12-13 L per minut, cu o diferenta de 30 grade Celsius, fara ca accesoriile sau cazanul sistemului sa se uzeze rapid sau sa creeze condens.

Centrala termica de 35 kW
Tinand cont de coeficientul de incalzire, o centrala termica ce are o putere de 35 kW poate oferi un confort termic optim locuintelor de pana la 350 mp cu o inaltime standard de 2,5 m alaturi de aportul necesar de apa calda menajera.

Centrala termica de 40 kW
Centralele termice care au o capacitate de 40 kW sunt excelente pentru incalzirea locuintelor de dimensiuni mai mari, cat si a spatiilor comerciale precum birourile sau restaurantelor medii sau mici. 

Cum calculezi necesarul termic pentru incalzire si apa calda in locuinta?

Cum calculezi necesarul termic pentru incalzire si apa calda in locuinta?​​​​​​​

Pentru a alege centrala termica potrivita, se vor lua in calcul:
●    Necesarul de incalzire. Acesta lucreaza cu toate variabilele prezente intr-o locuinta sau intr-un spatiu inchis; adica: temperatura naturala, nivelul de izolare, numarul persoanelor, zona climatica sau geografica.
●    Debitul de apa calda menajera. Mentionat anterior, acesta este influentat de puterea centralei termice, cat si de particularitatile locuintei: numarul de bai si de bucatarii si numarul de consumatori.

Care este formula de calcul pentru necesarul termic de incalzire si apa calda?

Necesarul de caldura pentru incalzirea apei menajere se calculeaza in functie de temperatura initiala a apei si de cea finala. Totodata, acesta este raportat si la numarul de locuitori din casa. 

●    Formula.  Qacm = m x cw (tb - tr)/ τ·3600 [kW]
○    Qacm - necesarul de caldura (acm - apa calda menajera);
○    m - cantitatea de apa calda preparata (m = n x Czn x p [in Kg]) unde n - nr. persoane, Czn - consumul de apa/ persoana si p - densitatea apei (fiind folosita o suma orientativa de 1000 kg/m3 pentru calcule);
○    cw - caldura specifica apei, considerata 4,186 kJ/ kg x K;
○    tb - temperatura apei calde din boiler;
○    tr - temperatura apei reci - pentru calcule orientative va folosi tr = 10 grade Celsius;
○    τ - este timpul in care apa este incalzita;

Criterii de care sa tii cont

Alaturi de realizarea calculelor esentiale pentru caldura si pentru apa calda menajera, nu trebuie neglijate nici urmatoarele criterii:

●    Suprafata. Suprafata, mentionata anterior, este elementul care influenteaza cel mai mult modelul si puterea de achizitionare a unei centrale termice potrivite.

●    Izolatia termica. Izolatia termica poate oferi un confort termic slab, mediu, bun si foarte bun. In functie de gradul acesteia incaperile au coeficienti diferiti. 

O camera bine izolata poate avea intre 32 si 48 W/m3, pe cand o camera cu izolatie medie va avea intre 50 si 70 W/m3.

●    Numarul de persoane. Cu cat numarul de persoane este mai mare, cu atat cantitatea necesara de caldura si apa calda va creste.

●    Numarul de calorifere. Un numar mai mare de calorifere necesita o centrala mai puternica. Puterea termica a unui calorifer depinde de suprafata radianta, de coeficientul de transfer termic, de temperatura agentului si a camerei.
○    Necesarul termic este influentat si de modurile moderne de caldura, precum incalzirea prin pardoseala.
○    Poti opta pentru o centrala de 35 - 40 kW pentru o incapere mare, de exemplu 50 m x 50 m cu inaltimea standard de 2,5 m, avand o izolatie termica slaba.

●    Numarul de bai si bucataria. Numarul de bai si de bucatarii influenteaza capacitatea centralei termice. Spre exemplu, pentru o locuinta de dimensiuni medii cu 2 bai si o bucatarie este necesara cel putin o centrala de 28-30 kW, luand in considerare si ceilalti factori mentionati.

●    Alimentarea centralei termice. Centrala termica poate fi pe peleti, lemn, gaz sau centrale electrice. Toate acestea, in functie de puterea lor, sunt excelente pentru diferite spatii interioare. Atat centralele pe lemn, cat si cele alimentate pe gaz pot ajunge la temperaturi ridicate si confortabile.

Exemple de calcul
​​​​​​​

Pentru a calcula concret necesarul de caldura pentru incalzirea apei menajere se va oferi un exemplu pentru formula: Qacm = m x cw (tb - tr)/ τ·3600 [kW]
●    Qacm se va calcula cu n = 1 (adica o singura persoana);
●    Czn = 50 L (x 1000 kg/ m3 densitatea);
●    cw = caldura specifica a apei: 4,186 kJ/ kg x K;
●    Tb = 45 grade Celsius;
●    Tr = 10 grade Celsius;
●    τ = 8h;
●    Astfel: Qacm = 50 x 1000 x 1000 x 4,186 x (45 - 10) / 8 x 3600 = ≈ 0, 25 kW.

Calculul anterior a fost realizat pentru incalzirea apei pentru o perioada de 8 ore, considerat si regim instant. Pentru aflarea necesarului de caldura continuu pentru apa calda menajera se va calcula astfel:
●    Qacm = m x cw x (tb - tr) = 0,166 x 4,186 x (45 - 10) = ≈ 24 kW
●    0,166 kg/s rezulta din calcularea cantitatii de apa de 10 L, la temperatura de 10 grade C spre temperatura de 40 grade Celsius intr-un interval de 1 minut. 
●    Adica: m = 10 x 1 minut => 10 L / 60 secunde => 10 kg / 60 secunde = 0,166 kg/ s.

Necesarul termic pentru o centrala depinde de foarte multi factori, de suprafata incaperii, de gradul de izolatie, de numarul de geamuri, usi, calorifere, bai si persoane, cat si de localitatea sau zona geografica in care casa este localizata.

Necesarul termic poate fi calculat direct prin platforme online sau poti apela la o echipa cu experienta in domeniu, care sa te indrume spre alegerea celei mai bune centrale termice pentru confortul interior.

Speram ca articolul nostru despre necesarul de putere al centralei termice ti-a fost de ajutor. Nu uita ca poti oricand sa comanzi online materialele necesare pentru astfel de lucrari, de la sistemele termice propriu-zise si pana la materialele consumabile necesare pentru modernizari sau renovari.

Indiferent de cantitatea dorita, noi putem livra oriunde, acasa sau pe santier, fie prin flota noastra de camioane specializate cu descarcare mecanizata sau prin curierii parteneri!

​​​​​​​MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.
Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.