Ce reprezinta necesarul termic al unei locuinte?
Necesarul termic al unei locuinte reprezinta cantitatea necesara de energie furnizata de sistemul de incalzire, pentru a asigura o temperatura optima in interior, un spatiu in care sa te bucuri de tot confortul, indiferent de temperatura de afara. Factorii variabili care influenteaza necesarul termic sunt conditiile meteorologice, dar si pierderile termice ale casei. Este cunoscut faptul ca orice locuinta se confrunta cu pierderi de temperatura care au loc prin: pereti, acoperis, usi si ferestre, aerisire sau ventilatie, pardoseala. Toate aceste pierderi se traduc prin risipa de energie si facturi mai mari cu 10-15% sau chiar mai mult. Totodata, mai conteaza si suprafata si calitatea ferestrelor (geamuri simple sau termopan), tipul podelei (gresie, parchet), zona geografica si nu numai. Astfel, atunci cand se alege o centrala termica, trebuie sa se tina cont de aceste aspecte.
Pentru a face un calcul simplificat (estimativ) al necesarul termic, ai nevoie sa cunosti suprafetele si inaltimea camerelor (valoarea lor in metri patrati), dar si gradul de izolare al locuintei (valoarea in Watt/metru cub). Asa cum stii, eficienta termica creste daca locuinta beneficiaza de material izolator (polistirenul expandat sau extrudat, vata minerala, spuma poliuretanica). Daca te afli in aceasta etapa, iti recomandam sa parcurgi si ghidul complet pentru izolatia exterioara a locuintei tale. Izolatia termica reprezinta primul pas pentru o casa eficienta energetic. Este una dintre cele mai eficiente si utilizate modalitati prin care poți reduce consumul de energie si, totodata, sa transformi casa intr-un loc mai cald si mai confortabil.
In concluzie, necesarul termic al casei tale trebuie pus intr-un context amplu, ca sa castigi o temperatura agreabila in interior, cu un consum minim de energie.
De ce este important sa calculezi in avans necesarul termic?
Atunci cand vrei sa ai un consum responsabil de energie, sa ai confort termic indiferent de anotimp, este important sa calculezi necesarul termic. Mai precis, acest calcul te ajuta sa ai un consum potrivit caracteristicilor casei tale.
In sezonul rece creste preocuparea noastra pentru confortul termic al locuintei. Daca nu ai realizat un calcul al necesarului termic, risti ca centrala sa nu aiba puterea sa iti ofere o temperatura constanta in intreaga locuinta. Totodata, lipsa unui calcul in avans al necesarului termic poate sa te faca sa cumperi o centrala cu o putere mai mare decat ce ai tu nevoie. Asta inseamna un consum suplimentar si inutil de energie, precum si facturi mai mari. Astfel ca, daca iti doresti un confort termic ideal, fara cheltuieli prea mari, realizeaza inainte un calcul al necesarului termic.
La ora actuala se pune foarte mult accent pe optimizarea consumului fara a renunta la confort. Se resimte tot mai mult nevoia consumului responsabil al resurselor, iar un prim pas pe care il poti face tu, este sa afli necesarul termic pentru locuinta ta.
Cum se calculeaza capacitatea de incalzire a unei centrale?
O centrala termica ce nu are puterea necesara pentru a incalzi incaperile in mod corespunzator va provoca disconfortul locatarilor si defectarea timpurie a sistemului.
Totodata, o centrala termica ce are o putere mai mare decat cea necesara va consuma mult combustibil, costul facturilor fiind astfel mai ridicat.
Care este formula de calcul pentru incalzirea optima a unei locuinte?
Formula de calcul pentru capacitatea de incalzire a unei centrale termice necesita cunoasterea exacta a suprafetei si a inaltimii incaperilor din locuinta, dar si gradul de izolare a acesteia.
Cu ajutorul celor doua informatii se va putea afla coeficientul de incalzire masurat in Watt/ metru cub (W/m3). Cu cat nivelul de izolatie este mai slab, cu atat coeficientul va fi mai mare.
Astfel, drept exemplu de calcul, daca o suprafata are 100 mp cu o izolatie de nivel mediu, atunci formula va fi urmatoarea:
● suprafata x inaltime x coeficient; adica: 100 m2 x 2.5 m x 50 W/m3 = 12500 Watt (12,5 kW); 12,5 kW este puterea minima ce poate fi folosita.
● Inaltimea de 2.5 m este preponderent intalnita in spatiile rezidentiale moderne, de aceea a fost luata drept reper. Aceasta, asemeni parametrilor suprafetei si coeficientului se vor schimba in functie de masuratorile fiecarei case.
Ce putere au centralele termice?
Exista numeroase categorii de centrale termice utilizate pentru locuinte si spatii comerciale. Centralele termice de 24 kW, 28 kW, 30 kW, 35 kW si 40 kW sunt cele mai frecvent folosite. Acestea pot fi centrale termice electrice, pe gaz sau pe lemne si peleti.
Centrala termica de 24 kW7
Centralele termice care au un coeficient de 24 kW sunt potrivite pentru locuintele mai mici de 170 mp, precum garsonierele sau apartamentele de bloc si casele de dimensiuni mici si bine izolate, ce nu depasesc 2,5 m inaltime.
In plus, centralele de 24 kW pot incalzi apa menajera pana la un debit de 11,5 L per minut, cu pana la 30 grade Celsius diferenta.
Centrala termica de 28 kW
Centrala termica cu o putere de 28 kW este potrivita atat pentru locuintele de zi cu zi, cat si pentru casele de vacanta sau cabanele de dimensiuni mici. Aceasta poate incalzi astfel de incaperi pe intreaga perioada a iernii, iar apa menajera poate fi incalzita pentru doua bai.
Centrala termica de 30 kW
Centrala termica de 30 kW poate acoperi o suprafata de pana la 220 mp, cu o inaltime standard de 2,5 m. Bineinteles, acest aspect este schimbator in functie de gradul de izolare sau de numarul de persoane ce locuiesc in casa.
In acelasi timp, debitul pentru centralele de 30 kW ofera un randament potrivit pentru apa calda menajera, cu un debit de 12-13 L per minut, cu o diferenta de 30 grade Celsius, fara ca accesoriile sau cazanul sistemului sa se uzeze rapid sau sa creeze condens.
Centrala termica de 35 kW
Tinand cont de coeficientul de incalzire, o centrala termica ce are o putere de 35 kW poate oferi un confort termic optim locuintelor de pana la 350 mp cu o inaltime standard de 2,5 m alaturi de aportul necesar de apa calda menajera.
Centrala termica de 40 kW
Centralele termice care au o capacitate de 40 kW sunt excelente pentru incalzirea locuintelor de dimensiuni mai mari, cat si a spatiilor comerciale precum birourile sau restaurantelor medii sau mici.
Cum calculezi necesarul termic pentru incalzire si apa calda in locuinta?
Pentru a alege centrala termica potrivita, se vor lua in calcul:
● Necesarul de incalzire. Acesta lucreaza cu toate variabilele prezente intr-o locuinta sau intr-un spatiu inchis; adica: temperatura naturala, nivelul de izolare, numarul persoanelor, zona climatica sau geografica.
● Debitul de apa calda menajera. Mentionat anterior, acesta este influentat de puterea centralei termice, cat si de particularitatile locuintei: numarul de bai si de bucatarii si numarul de consumatori.
Care este formula de calcul pentru necesarul termic de incalzire si apa calda?
Necesarul de caldura pentru incalzirea apei menajere se calculeaza in functie de temperatura initiala a apei si de cea finala. Totodata, acesta este raportat si la numarul de locuitori din casa.
● Formula. Qacm = m x cw (tb - tr)/ τ·3600 [kW]
○ Qacm - necesarul de caldura (acm - apa calda menajera);
○ m - cantitatea de apa calda preparata (m = n x Czn x p [in Kg]) unde n - nr. persoane, Czn - consumul de apa/ persoana si p - densitatea apei (fiind folosita o suma orientativa de 1000 kg/m3 pentru calcule);
○ cw - caldura specifica apei, considerata 4,186 kJ/ kg x K;
○ tb - temperatura apei calde din boiler;
○ tr - temperatura apei reci - pentru calcule orientative va folosi tr = 10 grade Celsius;
○ τ - este timpul in care apa este incalzita;
Criterii de care sa tii cont
Alaturi de realizarea calculelor esentiale pentru caldura si pentru apa calda menajera, nu trebuie neglijate nici urmatoarele criterii:
● Suprafata. Suprafata, mentionata anterior, este elementul care influenteaza cel mai mult modelul si puterea de achizitionare a unei centrale termice potrivite.
● Izolatia termica. Izolatia termica poate oferi un confort termic slab, mediu, bun si foarte bun. In functie de gradul acesteia incaperile au coeficienti diferiti.
O camera bine izolata poate avea intre 32 si 48 W/m3, pe cand o camera cu izolatie medie va avea intre 50 si 70 W/m3.
● Numarul de persoane. Cu cat numarul de persoane este mai mare, cu atat cantitatea necesara de caldura si apa calda va creste.
● Numarul de calorifere. Un numar mai mare de calorifere necesita o centrala mai puternica. Puterea termica a unui calorifer depinde de suprafata radianta, de coeficientul de transfer termic, de temperatura agentului si a camerei.
○ Necesarul termic este influentat si de modurile moderne de caldura, precum incalzirea prin pardoseala.
○ Poti opta pentru o centrala de 35 - 40 kW pentru o incapere mare, de exemplu 50 m x 50 m cu inaltimea standard de 2,5 m, avand o izolatie termica slaba.
● Numarul de bai si bucataria. Numarul de bai si de bucatarii influenteaza capacitatea centralei termice. Spre exemplu, pentru o locuinta de dimensiuni medii cu 2 bai si o bucatarie este necesara cel putin o centrala de 28-30 kW, luand in considerare si ceilalti factori mentionati.
● Alimentarea centralei termice. Centrala termica poate fi pe peleti, lemn, gaz sau centrale electrice. Toate acestea, in functie de puterea lor, sunt excelente pentru diferite spatii interioare. Atat centralele pe lemn, cat si cele alimentate pe gaz pot ajunge la temperaturi ridicate si confortabile.
Exemple de calcul
Pentru a calcula concret necesarul de caldura pentru incalzirea apei menajere se va oferi un exemplu pentru formula: Qacm = m x cw (tb - tr)/ τ·3600 [kW]
● Qacm se va calcula cu n = 1 (adica o singura persoana);
● Czn = 50 L (x 1000 kg/ m3 densitatea);
● cw = caldura specifica a apei: 4,186 kJ/ kg x K;
● Tb = 45 grade Celsius;
● Tr = 10 grade Celsius;
● τ = 8h;
● Astfel: Qacm = 50 x 1000 x 1000 x 4,186 x (45 - 10) / 8 x 3600 = ≈ 0, 25 kW.
Calculul anterior a fost realizat pentru incalzirea apei pentru o perioada de 8 ore, considerat si regim instant. Pentru aflarea necesarului de caldura continuu pentru apa calda menajera se va calcula astfel:
● Qacm = m x cw x (tb - tr) = 0,166 x 4,186 x (45 - 10) = ≈ 24 kW
● 0,166 kg/s rezulta din calcularea cantitatii de apa de 10 L, la temperatura de 10 grade C spre temperatura de 40 grade Celsius intr-un interval de 1 minut.
● Adica: m = 10 x 1 minut => 10 L / 60 secunde => 10 kg / 60 secunde = 0,166 kg/ s.
Necesarul termic pentru o centrala depinde de foarte multi factori, de suprafata incaperii, de gradul de izolatie, de numarul de geamuri, usi, calorifere, bai si persoane, cat si de localitatea sau zona geografica in care casa este localizata.
Necesarul termic poate fi calculat direct prin platforme online sau poti apela la o echipa cu experienta in domeniu, care sa te indrume spre alegerea celei mai bune centrale termice pentru confortul interior.
Cum influenteaza pierderile de caldura necesarul termic?
Principalele cai de pierdere a caldurii dintr-o locuinta sunt prin: 1. pereti, 2. pod si acoperis, 3. ferestre si usi, 4. pardoseala. Aproximativ o treime din totalul pierderilor de caldura dintr-o locuinta are loc prin pereti. Acestia au contact direct cu mediul de afara si transfera caldura dinauntru spre exterior.
Pentru a limita transferul de caldura dintre mediul exterior si interiorul casei, este necesar sa existe izolatie termica. In felul acesta poate fi mentinuta o temperatura agreabila in interiorul locuintei, cu un consum minim de energie.
Spus pe scurt, daca locuinta este izolata corespunzator, pierderile de caldura sunt diminuate considerabil si deci necesarul termic va fi si el adaptat acestor conditii. Din contra, daca este o casa fara izolatie, nu mai exista nicio bariera in calea transferului de caldura, peretii fiind responsabili pentru o treime din pierderile de caldura dintr-o cladire.
Locuinta are geamuri simple sau geamuri termopan? Pierderile de caldura sunt semnificative in cazul ferestrelor clasice. Montarea ferestrelor cu geam termopan ofera eficienta termica, reducand in mod considerabil pierderile de caldura. Necesarul termic trebuie calculat inclusiv in functie de aceste pierderi de caldura.
Ce parametri pot influenta corectitudinea calculului?
Exista diferite tipuri de materiale izolatoare. Pentru a putea face comparatie intre ele, este necesar sa se cunoasca parametrii folositi pentru masurarea eficientei si calitatii materialelor izolatoare. Coeficientul de conductivitate termica este notat cu simbolul grecesc lambda (λ) si este exprimat in W/mK. Inseamna capacitatea materialului de a lasa caldura sa treaca. Prin urmare, cu cat valoarea este mai mica, cu atat izolaza mai bine. Trebuie sa stii ca toate materialele izolatoare au afisate pe ambalaj coeficientul lambda.
De avut in vedere este si rezistenta termica (R), care reprezintă capacitatea unui material de a izola termic. Cu cat valoarea rezistentei termice este mai mare, cu atat materialul folosit pentru o izolatie termica este mai bun, economisesti mai multa caldura. Rezistenta termica se calculeaza: R = d/λ, unde R este rezistenta termica, d = este grosimea sau distanta prin care trece caldura, iar λ este coeficientul de conductivitate termica.
Deci nu este suficient sa cunosti doar suprafetele si inaltimea camerelor. Cand se calculeaza necesarul termic trebuie sa se tina cont de parametrii folositi pentru masurarea eficientei si calitatii materialelor izolatoare. Trebuie calculata rezistenta termica, pierderile de caldura pentru fiecare suprafata in parte. In concluzie, pentru corectitudinea calculului este important sa fie intelese toate aceste aspecte.
Speram ca articolul nostru despre necesarul de putere al centralei termice ti-a fost de ajutor. Nu uita ca poti oricand sa comanzi online materialele necesare pentru astfel de lucrari, de la sistemele termice propriu-zise si pana la materialele consumabile necesare pentru modernizari sau renovari.
Indiferent de cantitatea dorita, noi putem livra oriunde, acasa sau pe santier, fie prin flota noastra de camioane specializate cu descarcare mecanizata sau prin curierii parteneri!