Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Centrala termica electrica: avantaje, costuri lunare si accesorii

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 09.03.2021 / Timp lectură: 3 min

In ultimii ani, tot mai multe persoane opteaza pentru o centrala electrica atunci cand cea pe gaz sau pe lemne nu este o solutie posibila. In acest articol, iti prezentam informatiile de care ai nevoie pentru a face o alegere inteleapta. Vei afla care sunt tipurile de centrale termice existente, avantajele centralelor electrice si echipamentele optionale pe care le poti achizitiona. Pe langa toate astea, iti spunem cum poti alege o centrala termica, ce pasi trebuie sa faci inainte de cumpararea unei centrale electrice si cum calculezi costul lunar pentru energia electrica.

Centrala termica incalzeste apa pe care o trimite apoi in toata locuinta prin intermediul sistemului de incalzire, asigurandu-ti astfel confortul termic de care ai nevoie.

Cuprins

Cum alegem o centrala termica pentru casa?

Cei care vor sa isi cumpere o centrala termica pentru locuinta, fac alegerea potrivita doar daca tin cont de o serie de criterii esentiale. Acestea sunt:

 1. Necesarul optim de incalzire a casei - la cumpararea unei centrale termice, trebuie sa se aiba in vedere: gradul de izolare al locuintei, suprafata si volumul spatiului ce urmeaza a fi incalzit;
 2. Puterea centralei termice - este direct proportionala  cu indicatori precum: numarul rezidentilor din imobilul respectiv, suprafata totala ce urmeaza a fi incalzita. Alegerea unei centrale cu o putere prea mica (comparativ cu numarul de locuitori / suprafata) va determina o serie de neplaceri, resimtite in utilizarea zilnica;
 3. Randamentul si eficienta acesteia - la ora actuala, anumite modele de centrale termice (ex: centralele termice in condensare) asigura o reducere a consumului de gaz sau curent electric (deci costuri mai mici ale facturilor catre furnizori) cu pana la 35%;
 4. Siguranta in exploatare - evacuare optima a gazelor deja arse, protectie optima impotriva inghetului sau in cazul lipsei de apa din instalatie;
 5. Sistemul de diagnoza - se recomanda achizitionarea unei centrale termice de apartament cu sistem de diagnoza integrat, ce permite o verificare a intregului sistem si atentionarea imediata, in caz de avarie.

Cate tipuri de centrale termice exista?

Din punct de vedere al combustibilului utilizat pentru functionare, exista:

 • Centrale termice pe gaz;
 • Centrale termice pe combustibil solid;
 • Centrale termice cu gazeificare;
 • Centrale termice fara gazeificare;
 • Centrale termice pe GPL;
 • Centrale termice electrice.

Ce avantaje prezinta centralele electrice?

 • Centralele termice electrice sunt o solutie eficienta pentru incalzirea locuintei, au un cost de achizitie si instalare mic, garantand un randament foarte bun - sunt modele ce ofera o rata de conversie de 100% - 1kW electric - 1kW termic.
 • Iti poti face astfel o idee despre consumul lunar de curent electric pe care un asemenea sistem de incalzire pentru casa il genereaza.

Ce trebuie sa faci inainte de a cumpara o centrala electrica?

Trebuie sa calculezi puterea termica a centralei electrice

1. Pentru a afla puterea unei centrale termice electrice pentru incalzirea unui anumit spatiu, trebuie calculcat volumul (V) acestuia:

Volumul (mc) = S (suprafata camerei - lungimea x latimea) x H (inaltimea camerei)

2. Apoi gradul de izolare termica:

Gradul de izolare termica (Q) al locuintei este un indicator la fel de important in alegerea facuta:

 • Locuinte vechi neizolate: 60 W / mc
 • Locuinte vechi izolate: 45-50 W / mc
 • Locuinte noi izolate: 30-45 W / mc

3. In final, inmultesti cele doua valori:

Puterea centralei electrice (P) - Volumul camerelor (V) X coeficientul de izolare termica (Q)

4. Exemplu:

Pentru o locuinta de aproximativ 70 mp, necesarul de caldura este cuprins intre 5.5 si 9 kW. Alegerea unei centrale termice electrice de 9 kW va determina un consum mediu lunar de aproximativ 1300 kW.

Ambient centrala termica

 

Cum calculam costul lunar pentru curentul electric al centralei?

Pastrand datele din exemplul de mai sus, costul lunar al facturii pentru curentul electric se calculeaza:

1300 kW/ luna x … RON* = … RON* pe luna / pentru incalzirea locuintei.**

Tarif furnizare energie termica

Sursa foto: electricafurnizare.ro

*pretul pentru energia electrica difera de la perioada la perioada. Pentru a-ti face o idee mai buna despre consumul necesar, verifica tabelul de mai jos, sau datele furnizate aici.

**Calculul se refera strict la necesarul pentru incalzirea locuintei. Acestei valori se mai adauga apoi si costul pe care alti consumatori din casa il genereaza: frigider, boiler, televizor etc.

Ce echipamente optionale poti cumpara pentru centrala electrica?

Pentru o experienta de utilizare superioara, poti achizitiona o serie de accesorii.

Termostat de camera pentru centrala electrica

 • Termostatul de ambianta permite o setare exacta a temperaturii furnizate si un consum redus de energie electrica.
 • Permite mentinerea unui nivel constant al temperaturii setate.
 • Costul unui termostat de ambianta poate fi amortizat din primele luni.

Senzor exterior pentru centrala electrica

 • Se monteaza pe peretele exterior al casei, de preferinta pe latura nordica.
 • Trebuie montat astfel incat sa nu fie in contact direct cu razele soarelui.
 • Se leaga cu un cablu (2 fire electrice X 0.75 mmp) de centrala termica electrica.
 • In functie de temperatura exterioara, seteaza automat temperatura pe tur a centralei.

Kit pentru conectarea la boiler

 • Permite contactul direct dintre centrala termica si boiler.
 • Este alcatuit din: vana cu 3 cai de motor, senzor pe boiler, sistemul de distributie.

La noi găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanzi online rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.

Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, direct la cheie doar să te apuci de mobilat și decorat. 

Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț mecanizat pentru descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare al intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau amenajare; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci o masca pentru calorifer si etapele realizarii sale.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si apele reziduale dintr-un imobil.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.