Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajare balcon: 10+ idei si sfaturi pentru balcoane inchise si deschise

Actualizat: 07.06.2023 / Publicat: 31.01.2019 / Timp lectură: 9 min

Vrei sa amenajezi un loc special, unde îmbrățișezi apusul și saluți răsăritul? Flori, o măsuță elegantă și un baldachin? Le alegem împreună. Pentru ca multi dintre noi locuiesc la bloc, balconul tinde sa devina, din ce in ce mai des, o oaza de relaxare si de verdeata.

Desi balconul este folosit de multe ori drept spatiu de depozitare, merita sa fie amenajat intr-un mod cat mai placut si dedicat momentelor in care ajungem tarziu acasa si tot ce vrem sa mai facem este sa ne bucuram de un ceai si de putina liniste.

In acest material vei gasi optiuni de amenajare atat de ingenioase si de practice, incat iti vei scoate definitiv din minte imaginea unui balcon pe care nu-l folosesti decat pentru uscatul hainelor.

Cuprins

Amenajarea unui balcon deschis

Amenajarea unui balcon deschis

Un balcon amenajat corespunzator te ajuta sa folosesti intr-un mod practic tot spatiul locuintei tale, indiferent ca este pentru relaxare sau joaca, luat masa, depozitare, realizarea unei gradini urbane, amplasarea unui birou sau a unei biblioteci. 

Cum pregatesti un balcon deschis pentru amenajare? 

Un balcon deschis presupune multa atentie, pentru ca toate elementele de decor vor fi expuse conditiilor de mediu. Gandeste-te la ploi, vant, canicula, grindina - toate sunt elemente care pot afecta finisajele si decorurile: de la piese de mobilier pana la vopseaua de pe pereti. 

Pardoseala trebuie sa fie neaparat una rezistenta la apa si la schimbarile de temperatura. Iti recomandam, asadar, sa incerci o gresie pentru exterior. In acelasi timp, vopseaua pe care o alegi pentru pereti trebuie sa fie rezistenta la umezeala. In caz contrar, va trebui sa renovezi in scurt timp balconul. 

Pentru o investitie pe termen lung, iti recomandam sa iei in calcul placarea peretilor cu faianta. Costurile initiale pot fi mai mari, dar se dovedeste o decizie mult mai buna, raportata la rezistenta in timp, decat vopsirea anuala a balconului.

Idei pentru amenajarea balconului deschis

Nu stii cum sa amenajezi balconul deschis? Avem noi mai multe idei pe care le poti pune in practica, insotite de fotografii sugestive. Vezi care este cea mai potrivita pentru tine si incepe proiectul de renovare sau decorare!

Monteaza un umbrar sau o copertina pentru balcon
umbrar sau o copertina pentru balconCopertinele moderne pot fi o idee alternativa pentru acoperisul balconului. Fiind retractabile, sunt varianta perfecta daca vrei sa te bucuri de aer proaspat si de intiminate in acelasi timp. In plus, asigura protectie impotriva ploii si a vantului. O alta optiune buna este montarea unui paravan de umbrire sau a unui spalier pentru plante agatatoare. 

Suporturi de plante suspendate pentru balconSuporturi de plante suspendate pentru balconCu un impact vizual foarte mare atat din exterior, cat si de la interior sunt jardinierele cu plante curgatoare, cum ar fi iedera, anumite soiuri de feriga, muscata sau filodendron. Zona ferestrei va deveni dintr-o data foarte verde sau colorata, iar spatiul de pe podea va ramane liber, pentru depozitare sau pentru crearea unei mici zone de relaxare.

Suporturi pentru plante care se revarsa peste balcon 
Suporturi pentru plante care se revarsa peste balcon Ghivecele pot fi atarnate pe balustrada cu suporturi speciale sau agatatori. In acel loc poti pune, de exemplu, iedera, care se va intinde in timp si va forma un adevarat perete verde pe partea din fata a balconului.

Opteaza pentru o bancuta
bancuta in balconAsaza o bancuta de-a lungul peretelui balconului si accesorizeaz-o cu perne in nuante similare sau complementare (vezi in acest articol cum sa folosesti corect culorile complementare in designul interior)  si alte obiecte de decor. Poti folosi aceasta bancuta ori de cate ori vrei sa te bucuri de aerul proaspat de afara.

Sfaturi de care sa tii cont

●    Opteaza pentru mobilier si piese de decor rezistente la apa. Alege corpuri metalice sau din plastic, ori chiar din lemn lacuit care sa protejeze lemnul de umezeala.
●    Un balcon mic poate fi amenajat prin suprapunerea corpurilor de mobilier si a obiectelor, precum dulapioarele si ghivecele cu plante.
●    Este recomandat ca balustrada sau paravanul de protectia pentru balconul deschis sa fie cat mai inalt, pentru a evita problemele legate de singurata, in special pentru familiile cu copii sau animale de companie. 
●    Alege solutii pentru iluminat exterior, mai precis corpuri cu factori de protectie la umezeala. Pentru o atmosfera intima, poti, de exemplu, monta un corp de iluminat pe plafon sau cateva aplice cu becuri LED  pe pereti. Pe balustrada poti atarna o ghirlanda luminoasa.

Amenajarea unui balcon inchis

amenajare balcon inchis

Cauti idei de amenajari pentru balconul inchis de la bloc sau casa? Am pregatit noi cateva recomandari insotite de fotografii, dar si o serie de informatii utile pentru etapele premergatoare: termoizolare, alegerea ferestrelor si pregatirea peretilor.

Pregatirea balconului inchis pentru amenajare

Inainte de a trece la amenajarea propriu-zisa a balconului inchis, trebuie sa te asiguri ca izolatia termica este adecvata conditiilor climatice din zona in care locuiesti, ferestrele ofera o protectie eficienta si limiteaza pierderile de caldura din apartament sau casa si peretii sunt finisati corect.

Termoizolarea balconului 

Betonul din care sunt facute majoritatea balcoanelor de la noi nu este un izolator termic foarte eficient. Tocmai de aceea, atunci cand iti doresti un balcon care sa nu fie un simplu spatiu de uscat rufe, termoizolarea este foarte importanta. Ofera confortul termic de care ai nevoie si te ajuta sa eviti problemele legate de umezeala, ca igrasia sau condensul. Termoizolarea presupune izolarea peretilor, a tavanului si a podelelor, cu materiale precum: BCA, polistiren si vata minerala (de sticla sau vata bazaltica), pe care le gasesti in oferta mathaus.ro la preturi care se preteaza oricarui buget alocat unui proiect de termoizolare.

Pentru a afla mai multe despre izolarea balconului, citeste acest ghid, in care iti explicam in detaliu de ce este necesara si cum se realizeaza.

Alegerea ferestrelor potrivite

Aceasta etapa presupune alegerea unor ferestre PVC (geamuri termopan), pe care o echipa de profesionisti sa le monteze corect. 

Poti alege geamuri opace, daca iti doresti intimitate sau unele clasice, daca vrei un balcon inundat de lumina. Foarte la moda sunt ramele de lemn, care dau un aer elegant geamurilor termopan.

Pregatirea peretilor

Dupa ce peretii au fost izolati, nu te teme sa experimentezi atunci cand ai ajuns la etapa alegerii materialelor pentru finisaje. Poti renunta la clasicul finisaj cu lavabil si incerca cu incredere caramida expusa, lemnul sau piatra - materiale cu efect vizual placut. Iar daca vrei ceva cu adevarat deosebit, poti folosi tapetul.

Idei pentru amenajarea unui balcon inchis

Balcoanele amenajate pot fi considerate o incapere separata (birou, spatiu de relxare, de joaca, de studiu, de depozitare etc.) sau o prelungire a bucatariei, a livingului sau a dormitorului. Iata mai multe idei ingenioase in cele ce urmeaza.

Foloseste ce ai prin locuintaamenajare blacon cu ce ai prin locuinta

Pentru a transforma un balcon inchis intr-un loc primitor si practic in acelasi timp, nu trebuie sa faci o lista lunga de cumparaturi sau sa strangi bani special pentru acest proiect. Uita-te prin casa si vezi ce ai putea utiliza. De exemplu, carpeta sau scaunele pe care nu mai ai de gand sa le folosesti sau pe care le-ai pus la pastrare, s-ar putea potrivi de minune pe balcon.

Amenajarea unui spatiu de relaxareamenajare balcon ca spatiu de relaxare

​​​​Un spatiu relaxant si confortabil nu se realizeaza cu simpla montare pe balcon a unor piese de mobilier destinate mai degraba gradinilor sau a unor scaune de plastic pliabile. Un balcon relaxant presupune o canapea cat de mica si multe perne pufoase decorative. Daca dispui de un spatiu mai mare, ia in considerare inclusiv montarea unui hamac sau a unui balansoar.

Incapere de sine statatoare sau spatiu integrat in livingamenajare balcon ca spatiu din living

Balconul inchis si izolat termic poate fi tratat ca o camera de sine statatoare sau integrat in living, prin renuntarea la peretele despartitor. Un astfel de balcon iti ofera posibilitatea de a alege orice material pentru mobilier.

Transformarea peretilor in gradini verticale Transformarea peretilor in gradini verticale

Folosirea intr-un mod creativ a peretilor este primul lucru pe care ar trebui sa-l faci, daca vrei o mica gradina in balcon. Pentru asta vei avea nevoie de suporturi pentru ghivece, lambriuri, rafturi de lemn sau metalice. Foarte important este sa tii cont de soare. 

Daca pe peretele respectiv bate soarele, decoreaza-l cu plante care rezista in aceste conditii. In caz contrar, risti sa ai un perete de flori uscate. Ghivecele trebuie sa aiba masti, pentru ca apa sa nu se scurga pe perete. Acest tip de decorare pe verticala iti salveaza spatiu pretios la nivelul podelei. Astfel, creezi un loc special, insa ai spatiu de depozitare si pentru tricicleta celui mic.

Balconul - spatiu de depozitareBalconul - spatiu de depozitare

Balconul de tip clasic este utilizat cel mai frecvent cu scopul de depozitare de majoritatea locuitorilor din mediul urban: cu rafturi si dulapuri unde proprietarii tin de la pantofi, la muraturi sau truse de scule.

Singurul sfat pe care ti-l putem da este sa optimizezi la maximum spatiul, prin valorificarea acestuia mai ales pe verticala. Monteaza polite pe pereti si foloseste cutii organizare, pentru a salva spatiu de depozitare pe podea. Astfel, vei avea loc pe balcon si pentru o bicicleta pentru adulti.

Insa si un astfel de balcon poate fi infrumusetat, cu ajutorul unor ghivece de flori si pentru a castiga spatiu, poti monta suporturi pentru ghivece in exteriorul balconului.

Transformarea balconului in birou transformarea balconului in birou

Este o idee perfecta pentru cei care muncesc de acasa si isi gasesc concentrarea mai greu. Poti monta un birou micut intr-un colt si cateva polite pe perete, ca spatiu de depozitare. Cu siguranta va incapea si un fotoliu, pe care sa il transformi in spatiul tau pentru lectura. 

Transformarea balconului in bucatarie Transformarea balconului in bucatarie

Este o optiune luata in calcul mai ales de persoanele care locuiesc in apartamente micute. Printr-o astfel de alegere vei transforma locuinta intr-un spatiu modern, iar bucataria ta va avea un geam mare, pe care il poti deschide de fiecare data cand gatesti, pentru a evita raspandirea mirosurilor neplacute in restul incaperilor. 

Cel mai usor mod de a muta bucataria pe balcon este sa spargi peretele despartitor dintre cele doua. Astfel, vei extinde zona de gatit in balcon si instala acolo un banc de lucru, cateva dulapuri de depozitare si aragazul. Frigiderul si masa pot ramane in bucataria veche. Astfel, nu numai ca vei largi spatiul, dar vei avea si o zona speciala destinata diningului. Bucataria poate fi amenajata chiar si intr-un balcon ingust.

Transformarea balconului in loc de joaca pentru copii Transformarea balconului in loc de joaca pentru copii ​​​​​​​
Daca ai copii mici sau nepoti, balconul poate fi tranformat si in loc de joaca. Poti cumpara niste fotolii tip sac si muta toate jucariile aici. Totodata, incaperea trebuie sa fie bine izolata, inchisa si incalzita cu un calorifer propriu.

Sfaturi de care sa tii cont

●    Un balcon inchis mic poate fi amenajat, similar celui deschis de mici dimensiuni, prin suprapunerea pieselor de mobilier si a decoratiunilor si pozitionarea lor pe pereti. Vezi aici mai multe idei de amenajare a spatiilor de mici dimensiuni. 
●    Daca alegi sa-ti transformi balconul intr-un spatiu relaxant, este de preferat sa achizitionezi becuri care emana lumina calda, iar daca vrei sa-ti transformi balconul in birou, cele care emana lumina rece sunt mai potrivite pentru sporirea productivitatii. Lumina calda si lumina rece pot fi, de asemenea, combinate - ​​​​​​​citeste pe blogul nostru cum alegi becurile potrivite in functie de spatiul iluminat.

Aspecte de care sa tii cont inainte de amenajarea balconului

amenajarea balconului

Inainte de a decide pe care dintre ideile de mai sus de balcoane amenajate le vei pune in practica, este important sa tii cont de urmatorii 4 pasi, care se refera la stilul de design, mobilier, decoratiuni si la valorificarea privelistii. 

1. Alegerea stilului de design care te defineste

Alegerea stilului de amenajare este cel mai simplu pas. Balconul trebuie sa se integreze in restul peisajului, sa fie o continuare a interiorului si sa completeze bucataria sau livingul, sa le puna in valoare. Nu poti decora un balcon in stil rustic, daca in apartament ai abordat stilul industrial, de exemplu, unul foarte modern. Asadar, decoreaza balconul in acelasi stil in care ai decorat si casa.

2. Alegerea mobilierului 

Daca nu dispui de un spatiu foarte mare, iti recomandam mobila multifunctionala. Includem aici piese de mobilier pliante, taburete cu spatiu de depozitare, scaune pliante sau piese de mobilier pe roti, care pot fi mutate foarte usor. Daca balconul tau este mai spatios, poti opta pentru canapele, banchete tapitate cu sertare, un hamac superb, in culori vii sau un balansoar.

3. Alegerea decoratiunilor 

Decoratiunile sunt un element foarte important pentru amenajarea unui balcon cu bun gust. In lipsa acestora, spatiul poate parea gol, amenajat la repezeala sau chiar neterminat. Includem in aceasta categorie de la un covor frumos, la lumanari parfumate, o mica instalatie de lumini, perne decorative, tablouri sau chiar draperii. Toate vor contribui la crearea unui spatiu relaxant.

4. Folosirea panoramei in amenajarea balconului

Daca stai la un etaj superior si te bucuri de o panorama spectaculoasa asupra orasului, profita de acest lucru. Lasa terasa deschisa sau, daca tii neaparat sa inchizi balconul, nu monta geamuri opace.

Tu ce ai ales sa faci cu balconul tau? Te tenteaza una dintre variantele de mai sus?Speram ca sfaturile si ideile din aces articol ti-au fost de ajutor. In magazinul nostru online gasesti materiale si unelte pentru lucrarea ta de amenajare, constructie sau pentru orice reparatie ori proiect DIY.

Plaseaza o comanda, iar noi iti livram produsele la orice adresa din Romania, prin flota proprie sau curieri parteneri. Poti plati ramburs, la livrare, onine, cu cardul sau prin ordin de plata.

Transport asigurat MatHaus

Te-ar putea interesa și:

Placile de policarbonat sunt utilizate atat pentru acoperirea terasei sau a verandei, cat si pentru inchiderea acestor anexe. Datorita costului optim si avantajelor oferite, reprezinta o alternativa buna pentru orice tip de spatiu vitrat. Iata cum alegi astfel de produse si ce alte materiale sunt necesare pentru inchiderea terasei.
In acest ghid iti prezentam o serie de recomandari utile pentru amenajarea terasei la casa in functie de dimensiunea si amplasarea ei, precum si de stilul de design interior. Iti explicam care sunt piesele de mobilier pe care trebuie sa le ai pe terasa si ce solutii de iluminare ai la dispozitie. De asemenea, ti-am pregatit 10 idei de amenajare a teraselor acoperite si neacoperite la curte.
Constructia unei terase este ideala pentru confortul intregii familii. Fie ca este vorba de cina luata afara, de savurarea cafelei dimineata sau pur si simplu de o portie de relaxare pe sezlong intr-o zi insorita, te vei putea bucura de propriul petic de umbra la tine acasa. Daca te-ai decis unde va fi amplasata, ai hotarat dimensiunea ei, cel mai probabil iti pui intrebarea ce material sa alegi pentru podea. Trei cele mai populare materiale pentru terasa sunt: lemn tratat sub presiune, lemn compozit (amestec de fibre de lemn si plastic) sau terasa din material plastic si anume din policlorura de vinil (PVC). Pentru a face o alegere in cunostinta de cauza, mai jos iti sunt prezentate cele trei materiale.