Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajarea insulei de bucatarie: Idei si sfaturi

Actualizat: 31.01.2024 / Publicat: 12.05.2022 / Timp lectură: 7 min
/medias/sys_master/root/he2/h27/h00/9468653764638/amenajare-insula-bucatarie-sfaturi-idei-min-1-.jpg
O insula de bucatarie este mai mult decat un element de design. Aceasta imbina aspectul deosebit cu utilitatea si creeaza un spatiu suplimentar pentru luat masa, pentru depozitat sau pentru gatit. Descopera, in continuare, care sunt avantajele unei insule de bucatarie, ce sfaturi ar trebui sa urmezi si ce greseli ar trebui sa eviti. Mai mult, gaseste inspiratie cu ajutorul fotografiilor si ideilor practice de amenajare prezentate in acest articol. 

Cuprins

Avantajele insulei de bucatarie

Daca abia pui bazele bucatariei sau te gandesti sa redecorezi, ia in considerare amplasarea unei insule. Iata care sunt cele mai importante avantaje pe care ti le ofera o insula de bucatarie si de ce ar trebui sa optezi pentru o astfel de amenajare. 

Eficientizeaza spatiul

Insula de bucatarie este ideala intr-o incapere cu mult spatiu in zona din mijloc sau intr-o locuinta de tip open space. De asemenea, poti gasi variante care sa se potriveasca pentru aproape orice bucatarie, astfel incat sa ai mai mult loc pentru gatit, pentru depozitat diverse produse sau pentru luat masa. 

In acest mod, tot spatiul din camera este folosit eficient, indiferent ca este vorba despre o bucatarie mare sau despre una de dimensiuni reduse. De asemenea, insula poate fi amplasata in mijlocul incaperii, in continuarea mobilei sau langa perete, in functie de nevoile si de preferintele tale. 

Mai mult timp petrecut cu familia

Daca petreci mult timp in bucatarie, amenajarea unei insule este un fel practic de a aduce mai aproape membrii familiei. De pilda, cand gatesti, copiii pot desena sau isi pot face temele pe blatul insulei de bucatarie. De asemenea, va puteti reuni cu totii pentru socializare, cat preparati mancarea, sau pentru luat masa. 

insula bucatarie avantaje

​​​​​​Aspect deosebit

Un alt avantaj este acela ca ai la dispozitie numeroase tipuri de design, de dimensiuni, de culori si de materiale. In acelasi timp, poti alege si beneficiile pe care vrei sa le obtii: incorporarea electrocasnicelor sau chiuvetei, blat suplimentar, masa cu scaune, mai multe rafturi si dulapuri s.a. 

In plus, o insula de bucatarie reprezinta un element cel putin interesant de design si poate deveni punctul central al amenajarii. Aspectul unei insule poate fi simplu sau extrem de creativ, cu forme, materiale si decoruri deosebite. 

Sfaturi pentru amenajarea insulei de bucatarie

Pentru o amenajare reusita a insulei de bucatarie, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi referitoare la alegerea dimensiunilor, a materialului, designului si utilitatilor. Iata care sunt recomandarile noastre. 

Dimensiunile insulei de bucatarie

Insula trebuie adaptata dimensiunilor bucatariei tale. Nu este indicat sa alegi aceasta optiune de amenajare daca nu ai un spatiu de cel putin 3 metri lungime si 2–2,5 metri latime. In caz contrar, incaperea ar parea mult prea aglomerata si insula te-ar incurca, in loc sa te ajute. De asemenea, iata care sunt dimensiunile recomandate pentru insula de bucatarie:

  • lungimea insulei de bucatarie – poate incepe de la 1,5-2 metri si se poate extinde in functie de dimensiunile bucatariei si de nevoile tale;
  • latimea insulei de bucatarie – in mod optim, aceasta este de 60 de centimetri, insa poate varia in functie de scopul pentru care este amenajata insula (luat masa, gatit etc.);
  • inaltimea insulei de bucatarie – daca insula este folosita ca blat de lucru, ar trebui sa aiba in jur de 90 de centimetri sau inaltimea mobilei din bucatarie. In schimb, daca serveste drept masa, inaltimea acesteia ar trebui sa fie de peste 105 centimetri sau in functie de tipul de scaune pe care ti-l doresti (de bar, normale etc;
  • distanta dintre insula si restul mobilei – pentru a avea suficient spatiu in bucatarie, lasa cel putin un metru intre insula si mobila sau perete. Astfel, doua persoane isi pot face de lucru in acelasi timp fara sa se incurce una pe cealalta.

amenajare insula bucatarie sfaturi materiale​​​​​​​

Materialul si designul insulei de bucatarie

In mod evident, insula de bucatarie ar trebui sa respecte stilul de amenajare ales pentru locuinta ta. Materialul si designul pot influenta felul in care se integreaza insula in restul bucatariei, iar pentru o decorare unitara trebuie sa acorzi atentie si celui mai mic detaliu.

Spre exemplu, o insula de bucatarie cu marmura, in functie de aspectul acesteia, poate fi potrivita si stilurilor clasice, si celor moderne de design interior. In schimb, o insula cu spatii de depozitare din lemn sculptate minutios nu s-ar integra intr-o bucatarie minimalista. 

Utilitatile insulei de bucatarie

Daca iti doresti sa adaugi o insula bucatariei deja finisate si mobilate, cel mai usor ar fi sa optezi pentru o varianta simpla, cu blat de lucru. Eventual, aceasta poate avea spatii de depozitat sau scaune de jur imprejur. 

In cazul in care bucataria este nefinisata sau urmeaza sa o redecorezi, insula poate beneficia de anumite utilitati care necesita un sistem de scurgere, de electricitate sau de gaz: chiuveta, cuptor si plita electrica sau pe gaz, hota, corpuri de iluminat pentru mobilier sau suspendate etc. 

Insula de bucatarie: Idei de amenajare

Daca nu te-ai decis inca asupra designului, iti venim in ajutor cu sapte modele de insule de bucatarie, insotite de fotografii si de mici descrieri. Inspira-te din aceste idei si alege elementele care se pliaza perfect pe ceea ce iti doresti si ai nevoie. 

Iti recomandam si: Amenajarea bucatariei: Idei, sfaturi si reguli de care sa tii cont

Insula de bucatarie mica

Amenajarea unei incaperi mici este intotdeauna o provocare. Pentru a castiga mai mult spatiu pentru gatit si pentru luat masa, poti amplasa o insula de dimensiuni reduse. In plus, pentru a economisi aproximativ un metru, o poti aseza langa perete.
insula de bucatarie mica

Insula de bucatarie in forma de L

O alta posibilitate de a amenaja insula de bucatarie este in forma literei L. Aceasta poate fi plasata fie in continuarea mobilei, precum in fotografia de mai jos, fie sub forma de bar, fie o insula propriu-zisa in forma de L, daca se incadreaza bine in incapere. 
Insula de bucatarie in forma de L

Insula de bucatarie cu blat de lucru si chiuveta

Pentru a castiga mai mult spatiu de lucru, insula de bucatarie poate avea un blat amplu si, in plus, o chiuveta. Suplimentar, poti incorpora o plita, un cuptor sau orice tip de electrocasnice ti-ar inlesni activitatile desfasurate in bucatarie.

Insula de bucatarie cu blat de lucru si chiuveta​​​​​​​
Insula de bucatarie ca spatiu pentru luat masa

Masa si insula de bucatarie se pot completa reciproc: spre exemplu, la cinele cu toata familia sau la ocazii speciale, puteti sta in zona de dinning. Pe de alta parte, puteti lua micul dejun sau servi gustarile direct pe insula. 

De asemenea, insula de bucatarie cu scaune poate fi singurul spatiu din locuinta destinat servirii preparatelor culinare si poate avea un aspect modern si atractiv. Pentru mai multe idei, iti recomandam: Ghid de amenajare pentru bucatariile moderne: Alegerea mobilierului.
insula de bucatarie ca spatiu pentru luat masa

Insula de bucatarie cu spatiu de depozitare

Pentru amenajarea unei insule de bucatarie cu spatiu de depozitare ai nenumarate optiuni. Astfel, asa cum vezi in exemplul de mai jos, poti integra rafturi pentru vesela si un suport pentru ustensile si produse pentru gatit. In acelasi timp, te poti orienta catre o insula cu dulapuri si corpuri suspendate.
Insula de bucatarie cu spatiu de depozitare​​​​​​​

Insula de bucatarie ca zona de delimitare

Intr-un apartament sau intr-o casa de tip open space, insula poate fi folosita eficient ca zona de delimitare intre bucatarie si living. Astfel, reusesti sa faci o trecere armonioasa intre aceste doua spatii. Mai mult, citeste si articolul: Living cu bucatarie open space: Idei de amenajare si recomandari.
Insula de bucatarie ca zona de delimitare​​​​​​​

Insula de bucatarie multifunctionala

Poti opta pentru o insula de bucatarie care sa iti ofere toate avantajele de care ai nevoie: incorporarea chiuvetei si a electrocasnicelor, spatiu de depozitare, blat de lucru suplimentar, loc de luat masa. Asigura-te ca toate elementele sunt integrate armonios. 

Mai mult decat atat, ai la dispozitie optiunea de a amenaja o insula de bucatarie extensibila, pentru a avea mai mult/mai putin spatiu de desfasurare. De pilda, blatul se poate extinde de la insula pana in perete, cand ai nevoie de doua locuri in plus la cina. 

Insula de bucatarie multifunctionala​​​​​​​

Amenajarea insulei de bucatarie: Greseli de evitat

Dupa ce ai descoperit cum poate fi amenajata insula de bucatarie, iata ce greseli trebuie sa eviti.  

Dimensionarea incorecta

Pentru a-ti face o idee mai clara asupra modului in care nu trebuie sa amenajezi insula de bucatarie, iti prezentam cateva situatii de dimensionare gresita:

  • distanta dintre insula si mobilier este mai mare de 1,5 metri; in cazul in care distanta este prea mica, nu ai suficienta libertate de miscare, insa nici o distanta prea mare nu este indicata. Un spatiu prea mare lasat in jurul insulei iti reduce din eficienta de lucru.
  • prea multe scaune la insula din bucatarie–nu inghesui prea multe scaune in jurul insulei. Lasa spatiu suficient, astfel incat persoanele care iau masa sa nu se loveasca una de alta in timp ce mananca. De asemenea, daca scaunele sunt pe ambele parti ale insulei, nu opta pentru o latime mai mare de 60-80 de centimetri, pentru ca vei ingreuna socializarea;
  • inaltimea prea mica sau prea mare a insulei–adapteaza inaltimea in functie de scopul insulei. In cazul in care o folosesti ca masa/bar, tine cont de inaltimea sezutului scaunelor. De asemenea, este indicat sa alegi un design care sa ia in calcul spatiul necesar pentru picioare. In acest fel, persoanele care mananca pot sta cat mai confortabil. 

insula bucatarie greseli​​​​​​​

Neglijarea instalatiei electrice sau sanitare

Inainte sa te hotarasti asupra modelului insulei de bucatarie, ia in considerare lucrarile suplimentare care sunt necesare. De pilda, inainte de a realiza finisajele, monteaza sistemul de electricitate, de scurgere sau de gaz, daca este cazul. 

De asemenea, daca bucataria este deja terminata si nu vrei sa reamenajezi, opteaza pentru un design simplu, fara utilitati. In acelasi timp, iti recomandam sa adaugi cel putin corpuri de iluminat suspendate deasupra insulei, pentru a avea suficienta lumina in orice moment al zilei.

Alege sa amenajezi o insula de bucatarie atat pentru a eficientiza spatiul, cat si pentru a imbunatati aspectul incaperii. Respecta stilul intregii locuinte si selecteaza un design care sa se potriveasca nevoilor familiei tale. 

Te-ar putea interesa și:

Blatul de bucatarie are un important rol estetic, dar si practic, iar decizia de achizitie poate fi usor dificila, cand ai o gama larga de modele din care poti alege. Materialele folosite pentru blatul de bucatarie sunt dintre cele mai diverse, unele te pot chiar surprinde. Fiecare tip de material are avantajele si dezavantajele sale, iar pentru a obtine in bucatarie designul dorit si a te bucura de o intretinere rapida si usoara, va trebui sa acorzi atentie acestui element decorativ si functional - blatul de bucatarie. Iti prezentam in continuare principalele materiale utilizate pentru blatul de bucatarie cu avantaje si dezavantaje, astfel incat sa poti lua o decizie potrivita cerintelor tale.
Stiai ca aproape 60% din timpul petrecut in bucatarie este la chiuveta (n.r. blanco-germany.com), fiind de altfel una dintre cele mai utilizate zone din intreaga casa? Pregatirea produselor alimentare, spalarea, curatarea, taierea acestora sunt actiuni zilnice care pot fi facute in mod eficient si rapid atunci cand ai chiuveta potrivita. Utilizarea inteligenta a spatiului, designul ergonomic, usurinta de curatare sunt aspecte pe care ti le doresti cu siguranta de la chiuveta de bucatarie. Alegerea acesteia devine astfel o misiune importanta si este necesar sa se potriveasca cu nevoile si stilul tau de viata pentru a te bucura de o bucatarie cu adevarat functionala. Pentru ca procesul de achizitie sa ti se para unul usor, afla criteriile de baza pentru alegerea chiuvetei potrivite, din randurile de mai jos.
Cantul este o fasie subtire de material, realizata din plastic sau hartie speciala, ce se aplica pe marginile mobilierului din PAL. Cantul asigura 3 beneficii importante: Joaca un rol important in perceperea unei piese de mobilier ca tot unitar; Protejeaza piesele de mobilier impotriva infiltratiilor de apa; Garanteaza un aspect ingrijit al pieselor de mobilier. Alegerea unui cant de calitate contribuie semnificativ la cresterea duratei de viata pentru cele 3 atribute de mai sus.
Vara este anotimpul in care preferam sa desfasuram cat mai multe activitati in aer liber. De aceea, persoanele care locuiesc la casa si au o curte suficient de spatioasa, opteaza adesea pentru construirea unei bucatarii de vara. Gratarele cu prietenii sau o pizza gustoasa in cuptorul cu lemne nu mai trebuie sa fie o corvoada. Daca o sa construiesti o bucatarie de vara si o utilezi corespunzator, nu va mai fi nevoie sa te deplasezi sa speli legumele, sa iei ustensilele necesare sau ca sa te speli pe maini. Indiferent de stilul de amenajare ales si de tipul constructiei, o astfel de anexa iti poate usura munca si va transforma gatitul intr-o activitate mai placuta in timpul verii. Afla cum sa construiesti bucataria de vara si de ce trebuie sa tii cont ca s-o amenajezi in functie de nevoile tale: