Ce material aleg pentru mobila din bucatarie?
In cazul in care te-ai intrebat din ce material sa faci mobila de bucatarie, trebuie sa stii ca optiunile sunt variate si ca este important sa le cunosti, pentru a sti ce sa ceri producatorului.
Mobila de bucatarie din PAL
PAL-ul (placa aglomerata din lemn) este varianta economica, fiind un material folosit adesea de producatori pentru carcasele corpurilor de bucatarie (elementele din spatele fetelor de usi, care nu sunt la vedere). Este o greseala sa elimini din lista de optiuni PAL-ul, considerandu-l un material lipsit de frumusete sau rezistenta. Modul in care este prelucrat PAL-ul, mai precis datorita celor doua tipuri de fronturi care se aplica peste placa bruta (melamina si furnirul), face ca acesta sa fie disponibil intr-o gama variata de culori si decoruri.
PAL melaminat
Este placa bruta de PAL ce are pe deasupra o fata de melamina care este compusa dintr-o folie protectoare si un strat decorativ - stratul fie imita aspectul lemnului (stejar, fag, nuc), fie are o culoare uniforma (rosu, verde, mov etc.). Finisajul bucatariei din PAL melaminat poate fi: lucios, mat sau structurat (pretul mobilei difera si in functie de aceasta caracteristica, astfel daca optezi pentru corpuri din PAL melaminat, lucioase, in detrimentul celor mate, costul va fi mai mare).
PAL furniruit
Palul furniruit este placa bruta de PAL peste care s-a adaugat un furnir estetic, adica un strat foarte subtire de lemn, de aproximativ 1 mm. Pentru ca acest tip de prelucrare a placii de PAL implica lemnul natural (chiar daca intr-un strat subtire), rezultand un aspect superior, pretul este si el mai mare. Stratul de furnir nu se vopseste si nu se lacuieste, are rolul de a oferi mobilei de bucatarie frumusetea si eleganta fibrei lemnoase.
De retinut
Mobila de bucatarie din PAL primeste valoare datorita celor doua tipuri de fronturi, rezultand PAL-ul melaminat si PAL-ul furniruit. Prin urmare, este disponibila intr-o varietate de culori si texturi (imita foarte fidel inclusiv lemnul). Printre avantajele mobilei din PAL se numara: rezistenta la zgarieturi, pete, abraziune, dar si pretul mai mic fata de celelalte materiale. Dezavantajul mobilei de bucatarie din PAL este sensibilitatea la umiditate.
Citeste si: Despre PAL - Ghid util
Mobila de bucatarie din MDF
MDF-ul este o placa din fibre lemnoase cu densitate medie), iar mobilierul realizat din acesta este unul de calitate superioara. Este un material mai dens si mai puternic decat PAL-ul, in plus, prezinta marele avantaj ca are rezistenta ridicata la incovoiere si umflare. De asemenea, si in cazul MDF-ului este important sa cunosti diferitele modalitati in care acest material este prelucrat si finisat, tocmai pentru a sti ce varianta sa alegi pentru mobila ta de bucatarie.
MDF melaminat
Este placa bruta de MDF peste care a fost aplicat un strat de melamina, compus dintr-o folie de protectie si stratul decor; in felul acesta, rezulta o gama variata de modele, care fie imita esentele de lemn (stejar, nuc, brad), fie au culori uniforme (rosu, mov, galben). Bucataria din MDF melaminat poate avea finisaj lucios sau mat.
MDF furniruit
Pentru obtinerea sa, peste placa bruta de MDF s-a lipit cu adeziv un strat de furnir, adica o foaie foarte subtire din lemn natural (1 mm sau mai putin), tocmai pentru a conferi mobilierului aspectul elegant si pretios al esentei lemnoase (brad, stejar, nuc, fag s.a.).
MDF vopsit
Datorita prelucrarii, ce implica vopsirea placilor din MDF cu email colorat, mobila de bucatarie poate avea orice nuanta isi doreste proprietarul, paletarul fiind divers;
MDF infoliat
Placa bruta de MDF este imbracata intr-o folie din PVC, aceasta are decoruri variate, fie reproduce cu foarte multa acuratete textura lemnului, fie este colorata (gama larga de nuante). Finisajul MDF-ului infoliat poate fi mat sau lucios.
Ce trebuie sa stii despre MDF
Este un material care poate fi foarte usor prelucrat, a se observa cele patru tipuri de fronturi mai sus descrise (MDF melaminat, MDF furniruit, MDF vopsit, MDF infoliat). Gama de modele pentru bucatariile din MDF este variata, sunt indeplinite chiar si cerintele celor mai pretentiosi cumparatori.
Pe suprafata placilor din MDF se pot realiza diferite modele in relief (frezari), lucru care nu este posibil in cazul PAL-ului. Astfel, mobila de bucatarie din MDF poate avea fronturile usilor cu diferite perforari, ca de exemplu incastrari, caneluri - specifice unei amenajari in stil clasic.
Pretul unui mobilier confectionat din acest material variaza in functie de tipul de prelucrare, dar difera si daca MDF-ul este vopsit, furniruit, infoliat sau melaminat. In acelasi timp, MDF-ul trebuie privit ca pe o solutie avantajoasa pentru iubitorii lemnului, pentru ca imita foarte bine aspectul esentei lemnoase, iar pretul platit este mai mic decat in cazul unei bucatarii masive din lemn. In plus, MDF-ul nu se contracta si nu se dilata.
Citeste si: Ce este MDF-ul? Ghid util al cumparatorului de mobila
Mobila de bucatarie din lemn
Varianta de top, cea mai aspectuoasa, dar si foarte costisitoare este bucataria din lemn. Este foarte rezistenta in timp, fiind o mobila pe care o poti lasa mostenire. Totodata, este o optiune ideala pentru o bucatarie in stil rustic, dar nu numai. Lemnul ofera incaperii un aspect elegant, primitor si cald. Textura lemnului este unica si are o frumusete inconfundabila.
Lemn masiv
Te ajuta sa te bucuri de o bucatarie rezistenta si durabila; lemnul poate fi de doua tipuri, de esenta tare (specii de foioase) sau de esenta moale (specii de rasinoase). Lemnul de esenta tare provine de la stejar, fag, frasin, cires, nuc s.a. Lemnul de esenta moale are la baza specii precum molid, brad, pin s.a. Astfel, vei avea o bucatarie alcatuita din lemn natural, care are la baza una dintre speciile de foioase sau de rasinoase.
Lemnul masiv are o textura unica, un aspect elegant, fin si foarte placut. Este insa important ca mobila de bucatarie din lemn sa aiba o finisare adecvata impotriva umiditatii, pe toata suprafata, inclusiv canturi (lemnul este un material care prezinta sensibilitate la umezeala).
Lemn stratificat
Lemnul stratificat a aparut din dorinta de folosire a lemnului pentru aplicatii in care existau constrangeri, un exemplu fiind tamplaria ferestrelor. Altfel spus, lemnul stratificat are niste avantaje fata de lemnul masiv, este mai stabil. Nu se deformeaza pentru ca straturile se comporta in mod individual, astfel rezultatul final implica anularea modificarii dimensionale (care poate aparea de la umiditatea din bucatarie).
In cazul lui sunt mai multe straturi de lemn (lamele) care se lipesc prin presare unul peste celalalt; prin urmare, daca lemnul masiv este monobloc, lemnul stratificat este compus din trei sau mai multe lamele de lemn natural. Trebuie sa stii ca lemnul stratificat nu se dilata si nu se contracta din cauza caldurii si a umiditatii (nu se deformeaza), pentru ca alcatuirea lui pe straturi impiedica acest proces.
Sfaturi
Un rol important in estetica mobilei de bucatarie il are materialul din care este confectionat blatul. Astfel, poti avea corpurile de mobilier din PAL si un blat de bucatarie din lemn masiv sau din piatra. In felul acesta contribui foarte mult la un aspect superior, fara sa cheltui o avere; din material composit (rezistente la temperature ridicate si totusi nu la fel de grele ca si marmura sau piatra pentru care iti trebuie o structura foarte rezistenta). Iti recomandam sa citesti si Ce material alegi pentru blatul de bucatarie? Avantaje si dezavantaje pentru pal, lemn, marmura
Costul mobilei de bucatarie mai poate scadea, dat fiind faptul ca se combina materiale. Se foloseste PAL-ul mai ieftin pentru laterale si interior (carcasele), iar pentru fetele usilor (fronturile dulapurilor), poti alege materialul mai scump pe care ti-l doresti, de exemplu MDF vopsit sau infoliat.
De asemenea, tine cont ca poti avea o mobila de bucatarie care sa aiba atat fronturi din PAL, cat si din MDF (cel vopsit). Ca atare, poti opta pentru o combinatie intre cele doua, iar blatul va avea o puternica nota personalizata, daca alegi unul din lemn masiv.
Acum ca stii optiunile pentru care poti opta in realizarea mobilei tale de bucatarie, alege o solutie care sa imbine in mod fericit dorinta ta in ceea ce priveste materialul, designul cu partea financiara! Succes la amenajare!