Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Sfaturi si recomandari pentru construirea si amenajarea bucatariei de vara

Actualizat: 12.08.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 8 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2018/06/shutterstock_26042320-800x534.jpg
Vara este anotimpul in care preferam sa desfasuram cat mai multe activitati in aer liber. De aceea, persoanele care locuiesc la casa si au o curte suficient de spatioasa, opteaza adesea pentru construirea unei bucatarii de vara. Gratarele cu prietenii sau o pizza gustoasa in cuptorul cu lemne nu mai trebuie sa fie o corvoada. Daca o sa construiesti o bucatarie de vara si o utilezi corespunzator, nu va mai fi nevoie sa te deplasezi sa speli legumele, sa iei ustensilele necesare sau ca sa te speli pe maini. Indiferent de stilul de amenajare ales si de tipul constructiei, o astfel de anexa iti poate usura munca si va transforma gatitul intr-o activitate mai placuta in timpul verii. Afla cum sa construiesti bucataria de vara si de ce trebuie sa tii cont ca s-o amenajezi in functie de nevoile tale:

Cuprins

Tipuri de bucatarii de vara

In functie de tipul constructiei, de facilitatile dorite si de dotarile bucatariei de vara, aceasta poate fi incadrata in unul dintre urmatoarele tipuri:

Bucatarii de vara neacoperite

Desi nu sunt cea mai comuna alegere in zonele cu clima temperat-continentala si, implicit, nici in Romania, bucatariile de vara pot fi neacoperite. Peretii acestora sunt meniti sa delimiteze spatiul de restul curtii, iar rolul lor practic se poate extinde cel mult la montarea unor rafturi sau agatatoare pentru diferite ustensile.

Acoperisul este inexistent, asadar lumina si umbra sunt naturale. Facultativ, se pot acoperi cu diverse prelate pentru protectie in timpul intemperiilor si al sezonului rece, insa eficienta acestora nu este comparabila cu cea a unui acoperis construit.

Bucatarii de vara inchise

Bucatariile de vara inchise sunt cele care ne amintesc de copilaria petrecuta in casa bunicilor. Acestea sunt mai usor de intretinut si pot fi dotate cu toate facilitatile pe care ti le-ai putea dori. Pot fi construite din lemn, caramida sau piatra, cele din urma fiind specifice caselor din zonele montane.

Bucatarii de vara de tip foisor

​​​​​​​Bucatariile de vara acoperite, dar fara pereti inchisi confera un aer aparte curtii. Designul poate sa fie traditional sau modern, in functie de preferinte. Totusi, daca alegi sa construiesti o astfel de anexa, este important sa te gandesti in prealabil la eventualele dezavantaje si sa gasesti solutii pentru inchiderea provizorie.

Galerie

Autorizatii de construire

La fel ca garajele sau magaziile, bucatariile de vara sunt considerate anexe gospodaresti si ai nevoie de urmatoarele autorizatii:

  • Certificatul de urbanism, necesar pentru realizarea proiectului - acesta se obtine de la Primarie, dupa depunerea documentelor necesare (copia actului de proprietate, doua planuri de cadastru la scara de 1/500 si doua la scara de 1/2000, precum si chitanta care atesta achitarea taxei pentru obtinerea certificatului de urbanism);
  • Proiectul tehnic, realizat de catre arhitect si ingineri de constructii si de instalatii;
  • Avizul de mediu, daca Agentia pentru Protectia Mediului stabileste ca este nevoie de unul;
  • Avize specifice pentru racordarea la retelele de utilitati, la reteaua cailor de comunicatii si avize pentru prevenirea si stingerea incendiilor, daca este cazul - toate acestea vor fi mentionate in certificatul de urbanism;
  • Autorizatia de constructie

Pentru obtinerea autorizatiei de constructie, solicitantii trebuie sa depuna la primarie o cerere tip pentru eliberarea autorizatiei, alaturi de certificatul de urbanism, copia actului de proprietate pentru teren si constructiile existente, proiectul de autorizare (ca parte a proiectului tehnic), avizele specifice si acordurile legale necesare si dovada achitarii taxei pentru emiterea autorizatiei. Valoarea acestei taxe reprezinta 0.5% din valoarea autorizata a lucrarii de construit.

Autorizatia de construire se obtine in maximum 30 de zile dupa data inregistrarii cererii si a depunerii documentatiei necesare. Solicitantii sunt obligati sa inceapa lucrarile de construire la cel mult 12 luni de la data eliberarii autorizatiei si sa le finalizeze in termenele stabilite. In caz contrar, autorizatia isi pierde valabilitatea si va fi necesara prelungirea acesteia sau solicitarea alteia noi. In cazul prelungirii, se va plati o taxa suplimentara in valoare de 30% din taxa initiala.

Amplasarea bucatariei de vara

Atunci cand decizi sa construiesti o bucatarie de vara, trebuie sa iei in calcul o serie de aspecte legate de utilitatea si functionalitatea, dar si de adaptabilitatea la constructiile deja existente si la spatiul disponibil.
Extinderea casei cu o bucatarie de vara sau bucatarie de vara independenta?

Avantaje si dezavantaje ale fiecarui tip de constructie

Conceperea bucatariei de vara ca o extensie a casei poate sa fie mai avantajoasa din punct de vedere financiar. Practic, un perete exterior al casei se include in extensia pe care vrei sa o construiesti. De asemenea, este o solutie buna si in ceea ce priveste spatiul si racordarea la utilitati.
Pe de alta parte, o constructie independenta poate deveni un element de decor important. Pentru asta ai nevoie de un spatiu mai amplu, dar in privinta designului ai mai multa libertate de exprimare.

Spatiul necesar pentru amenajarea unei bucatarii de vara

Tinand cont de functionalitatile si dotarile dorite, spatiul necesar construirii unei bucatarii de vara poate varia. Daca te multumesti cu un gratar sau un cuptor cu lemne si nu intentionezi sa montezi si o insula sau corpuri de depozitare cu un blat functional, nu vei avea nevoie de o suprafata foarte mare.

Daca insa doresti sa montezi si o chiuveta, rafturi cu sertare sau usi, un frigider pentru exterior si alte astfel de obiecte functionale sau decorative, ia in calcul dimensiunile acestora inca din momentul in care discuti cu arhitectul si cu inginerii pentru realizarea proiectului tehnic.

Necesitatea racordarii la utilitati

In ce priveste utilitatile, trebuie sa ai in vedere faptul ca racordarea la o sursa de apa curenta nu este suficienta, aceasta trebuie completata de scurgeri in canalizare pentru apa reziduala. Daca intentionezi sa instalezi o plita sau un aragaz, ia in calcul si alimentarea acestuia (electrica sau pe gaz). Iluminarea este un alt aspect pe care trebuie sa-l iei in calcul, implicit si existenta unor surse de curent electric.

Distanta fata de vecinatati

Desi distanta fata de vecinatati trebuie stabilita inca din etapa redactarii proiectului tehnic, limitele acesteia vor fi stabilite in conformitate cu avizul de constructie si cu certificatul de urbanism.

Alte sfaturi si recomandari privind amplasarea bucatariei de vara

​​​​​​​Daca alegi sa construiesti o bucatarie de vara independenta sau una acoperita, dar neinchisa cu pereti, trebuie amplasata in asa fel incat sa nu fie expusa in directia preponderenta a vantului.

Un alt element important in ce priveste amplasarea este discretia. Desi certificatul de urbanism si avizele de constructie sunt menite sa ii protejeze si pe vecini, este preferabil sa gandesti aceasta anexa astfel incat sa nu iti simti violata intimitatea atunci cand iei masa in familie sau alaturi de prieteni.

Schimbarile climatice si intemperiile ridica alte probleme privind amplasarea si tipul constructiei. In primul rand, bucataria de vara trebuie sa fie imuna in fata ploilor si protejata de eventuale inundari. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca aparatura din bucataria de vara va fi in siguranta si in timpul iernii sau al sezonului ploios si sa gasesti solutii ca sa le protejezi. Poti sa recurgi la acoperirea provizorie cu o copertina de stuf sau de panza, daca este vorba despre un spatiu deschis sau sa alegi aparate mobile, pe care sa le poti depozita in timpul toamnei si al iernii intr-o magazie sau in interiorul locuintei.

Construirea unei bucatarii de vara

Indiferent de tipul anexei gospodaresti pe care o construiesti, primele lucruri la care trebuie sa te gandesti sunt realizarea planului si alegerea materialelor de constructie. In ce priveste bucataria de vara, etapa de concepere si alegerea materialelor trebuie sa respecte nevoile tale si sa corespunda criteriilor de siguranta si de rezistenta impuse de tipul constructiei.

Realizarea planului bucatariei

Planul va fi conceput dupa ce ai stabilit care sunt functionalitatile si dotarile pe care le doresti. Alege, in primul rand, daca urmeaza sa construiesti un gratar sau un cuptor pe lemne sau sa montezi un aragaz, o plita si, eventual, un cuptor.

Ia in calcul si racordarea la utilitati si toate lucrurile pe care le implica aceasta. De asemenea, gandeste-te la electrocasnicele de care ai nevoie in bucataria de vara, dar si la mobilier, ca sa imparti spatiul cat mai eficient. Nu in ultimul rand, defineste caile de acces la bucataria de vara si traseele alternative pe care poti ajunge aici din curte sau din casa.

Achizitionarea materialelor necesare si construirea bucatariei de vara

​​​​​​​Materialele de constructie vor fi stabilite inca din faza de proiect, atat pentru pereti, cat si pentru acoperis, daca este cazul. Consulta-te cu arhitectul, dar si cu echipa de constructii si alege un magazin in care poti gasi toate materialele de care ai nevoie, ca sa-ti simplifici misiunea.

Alegerea stilului de amenajare

Alegerea stilului de amenajare pentru bucataria de vara nu ar trebui sa fie o decizie foarte dificila, pentru ca te poti raporta la constructia deja existenta si la peisagistica gradinii. Este important sa existe uniformitate din acest punct de vedere, daca vrei ca designul sa arate bine si in ansamblu.

Bucatarie de vara in stil rustic

Perfecte pentru completarea unui design traditional, bucatariile de vara in stil rustic sunt practice si pot sa includa dotari specifice, precum cuptoarele pe lemne. Poti gasi electrocasnice versatile, care sa se potriveasca acestui stil, fara sa fii nevoit sa renunti la confortul pe care ti-l ofera tehnologia moderna. Materialele predominante ar trebui sa fie insa piatra naturala si lemnul. Decoratiuni precum ghivecele si jardinierele din lut sau stergarele traditionale romanesti vor completa tabloul.

Bucatarie de vara moderna

Acestea se potrivesc cel mai bine alaturi de casele construite si decorate in acelasi stil. Poti sa optezi pentru ceva high-tech sau pentru un design minimalist sau industrial. Materiale precum lemnul sau fierul forjat sunt potrivite pentru ultimele doua, iar pentru un look ultra-modern poti sa incluzi materiale precum sticla si finisaje metalizate.

Bucatarie de vara in stil mediteranean

Stilul mediteranean este definit de mobilier in nuante de albastru si alb si decoruri specifice. Nu trebuie sa cheltuiesti o avere pentru micile detalii, te poti folosi de corpurile de iluminat si de vasele pentru flori ca sa obtii aspectul dorit.

Alte stiluri de amenajare pentru bucataria de vara

Te poti inspira dintr-o multitudine de stiluri atunci cand amenajezi bucataria de vara, de la stilul nordic, caracterizat de lumina calda si mobilier minimalist din materiale naturale, la cel provensal, pe care-l poti completa cu detalii precum jardinierele cu lavanda.

Decorarea si iluminarea bucatariei de vara

Decoratiunile si corpurile de iluminat pot pune in valoare designul bucatariei de vara, indiferent de stilul ales.

Alegerea corpurilor de iluminat pentru bucataria de vara

In ce priveste iluminatul, trebuie sa ai in vedere aspectul practic si pe cel estetic. Asigura-te ca luminile vor fi amplasate strategic, deasupra blatului, a chiuvetei, dar si in dreptul gratarului, al cuptorului sau al aragazului pe care il folosesti.

Decoratiuni pentru bucataria de vara

Desi optionale, decoratiunile pot face o bucatarie de vara sa arate ca din reviste. Orienteaza-te catre obiecte de decor in stilul ales pentru amenajare si, daca bucataria este una deschisa, asigura-te ca acestea imprumuta si din stilul peisagisticii gradinii.

Plante potrivite pentru bucataria de vara
​​​​

Primele plante la care ar trebui sa te gandesti sunt cele aromatice. Un ghiveci sau o jardiniera cu busuioc, cimbru, arpagic, patrunjel sau coriandru nu doar ca vor arata grozav in bucataria de vara, dar o sa-ti foloseasca si la gatit.

Pe langa acestea, poti alege plante care sa defineasca stilul de amenajare ales. Daca bucataria de vara este una rustica, alege ghivece cu muscate, iar daca este una mediteraneana sau provensala, lavanda nu trebuie sa lipseasca din ea.

In cazul in care ai ales sa construiesti o bucatarie tip foisor, poti crea umbra naturala cu ajutorul plantelor agatatoare. Daca o poti amplasa in apropierea unui copac aflat la maturitate, cu atat mai bine.
Alege plante pe care sa le poti ingriji cu usurinta si care sa nu fie foarte pretentioase in privinta temperaturilor. De asemenea, indiferent de specia aleasa, acorda o atentie speciala ghivecelor si jardinierelor, ca elemente de decor.

Galerie

Te-ar putea interesa și:

In procesul de alegere a chiuvetei de bucatarie un factor determinant il are si materialul din care este compusa. Astazi, tot mai la moda este chiuveta din compozit, care atrage foarte usor atentia cumparatorilor datorita aspectului sau elegant. In cazul in care iei in considerare achizitia unei chiuvete de bucatarie din compozit, insa te intrebi care sunt avantajele oferite si cum o vei curata, este momentul sa afli toata informatia necesara.
Blatul de bucatarie are un important rol estetic, dar si practic, iar decizia de achizitie poate fi usor dificila, cand ai o gama larga de modele din care poti alege. Materialele folosite pentru blatul de bucatarie sunt dintre cele mai diverse, unele te pot chiar surprinde. Fiecare tip de material are avantajele si dezavantajele sale, iar pentru a obtine in bucatarie designul dorit si a te bucura de o intretinere rapida si usoara, va trebui sa acorzi atentie acestui element decorativ si functional - blatul de bucatarie. Iti prezentam in continuare principalele materiale utilizate pentru blatul de bucatarie cu avantaje si dezavantaje, astfel incat sa poti lua o decizie potrivita cerintelor tale.
Stiai ca aproape 60% din timpul petrecut in bucatarie este la chiuveta (n.r. blanco-germany.com), fiind de altfel una dintre cele mai utilizate zone din intreaga casa? Pregatirea produselor alimentare, spalarea, curatarea, taierea acestora sunt actiuni zilnice care pot fi facute in mod eficient si rapid atunci cand ai chiuveta potrivita. Utilizarea inteligenta a spatiului, designul ergonomic, usurinta de curatare sunt aspecte pe care ti le doresti cu siguranta de la chiuveta de bucatarie. Alegerea acesteia devine astfel o misiune importanta si este necesar sa se potriveasca cu nevoile si stilul tau de viata pentru a te bucura de o bucatarie cu adevarat functionala. Pentru ca procesul de achizitie sa ti se para unul usor, afla criteriile de baza pentru alegerea chiuvetei potrivite, din randurile de mai jos.
Cantul este o fasie subtire de material, realizata din plastic sau hartie speciala, ce se aplica pe marginile mobilierului din PAL. Cantul asigura 3 beneficii importante: Joaca un rol important in perceperea unei piese de mobilier ca tot unitar; Protejeaza piesele de mobilier impotriva infiltratiilor de apa; Garanteaza un aspect ingrijit al pieselor de mobilier. Alegerea unui cant de calitate contribuie semnificativ la cresterea duratei de viata pentru cele 3 atribute de mai sus.