Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă - Duminică 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cantuirea placilor de PAL - ABS, PVC, melanina?

Actualizat: 31.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 2 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/07/odigq_5zybxrw_w6c47nerp8hrhmhkqb08hcsqqkzqipm3huconipou92sxjdq0wmcww8yfhwgi3bsnsoeevemsxzxue0uq-78yimo4rtlmv9myzefjokjc-aj9hg73fs9yabshg-jpeg-2.jpg

Cantul este o fasie subtire de material, realizata din plastic sau hartie speciala, ce se aplica pe marginile mobilierului din PAL. Cantul asigura 3 beneficii importante:

  • Joaca un rol important in perceperea unei piese de mobilier ca tot unitar;
  • Protejeaza piesele de mobilier impotriva infiltratiilor de apa;
  • Garanteaza un aspect ingrijit al pieselor de mobilier.

Alegerea unui cant de calitate contribuie semnificativ la cresterea duratei de viata pentru cele 3 atribute de mai sus.

Cuprins

Din ce materiale se realizeaza canturile?

Cele 3 materiale principale din care se realizeaza canturile sunt:

  1. Melamina
  2. PVC
  3. ABS 

Cantuirea placilor de PAL cu melamina

  • Se opteaza pentru fixarea canturilor din melamina, doar daca anumite piese nu pot fi prelucrate la utilajele speciale pentru cantuire;
  • Melamina este un film polimeric decorativ, ce imita cu succes furnirul din lemn;
  • Cantuirea placilor de PAL cu melamina reprezinta cea mai ieftina solutie de pe piata; a 2 a categorie este bordura din PVC, care este de tip T si se aplica printr-un canal pe lateralul placii de pal la jumatate si apoi prin lovituri usoare cu  un ciocan de cauciuc; a 3 a categorie este cantuirea cu banda cant din PVC sau ABS.
  • Procesul de fixare a cantului din melamina se realizeaza la temperaturi ridicate; Aplicarea canturilor din melamina se realizeaza cu ajutorul unui feon special, sau cu ajutorul unui fier de calcat.

Chiar daca reprezinta cea mai accesibila solutie, canturile din melamina prezinta si cateva dezavantaje:

  • Canturile din melamina se decojesc repede si nu prezinta o rezistenta crescuta impotriva umezelii;
  • De aceea, se recomanda evitarea cantuirii placilor de PAL cu melamina, in cazul in care piesa respectiva de mobilier se afla intr-un mediu cu un grad ridicat de umiditate.

Cantuirea placilor de PAL cu PVC

  • In cazul acestui tip de cant, materialul de baza este plasticul, ce asigura o durabilitate mare, atat in fata umezelii, cat si la zgarieturi;
  • Cantuirea placilor cu PVC se realizeaza prin presare, fixandu-se intr-o bordura realizata in prealabil in marginea mobilierului.

DEZAVANTAJE ale canturilor PVC

  • Sunt susceptibile in fata umezelii si a aburilor din bucatarie, ce pot patrunde in spatiile neacoperite dintre PAL si fasiile de cant;
  • Pentru o protectie suplimentara impotriva acestor riscuri, se recomanda aplicarea unui strat de silicon, pentru impermeabilizare; 
  • Canturile PVC nu se imbina perfect la unghiuri de 90°, de aceea, nu este recomandata aplicarea lor pe corpuri de mobilier in colturi. Sunt potrivite pentru mese rotunde sau blaturi de bucatarie cu forma elipsoidala.

Cantuirea placilor de PAL cu ABS

  • Materialul din care sunt realizate canturile ABS este plasticul;
  • Dintre cele 3 tipuri de cant, canturile ABS prezinta cea mai buna rezistenta, atat la umezeala, cat si la trecerea timpului si nu necesita un proces ulterior de finisare;
  • Mai mult decat atat, canturile ABS sunt extrem de rezistente la uzuri extreme - frecari, loviri etc
  • Canturile ABS pot avea grosimi de 2 mm sau 0.4 mm.
  • Dimensiunea de 2 mm se foloseste pentru cantuirea elementelor de mobilier ce sunt supuse unei utilizari excesive: usile de la dulapul din bucatarie, serterele din dressing etc

cant melaminat si abs

  • Pentru restul pieselor de mobilier din locuinta, se pot folosi fara probleme canturile ABS de 0.4 mm.;
  • Se lipesc printr-un adeziv special, cu ajutorul unei masini de cantuit, ce preseaza cantul la temperaturi de aproximativ 200°C.  
  • Pentru a oferi un aspect frumos, canturile ABS se finiseaza dupa uscarea adezivului.

Te-ar putea interesa și:

In procesul de alegere a chiuvetei de bucatarie un factor determinant il are si materialul din care este compusa. Astazi, tot mai la moda este chiuveta din compozit, care atrage foarte usor atentia cumparatorilor datorita aspectului sau elegant. In cazul in care iei in considerare achizitia unei chiuvete de bucatarie din compozit, insa te intrebi care sunt avantajele oferite si cum o vei curata, este momentul sa afli toata informatia necesara.
Blatul de bucatarie are un important rol estetic, dar si practic, iar decizia de achizitie poate fi usor dificila, cand ai o gama larga de modele din care poti alege. Materialele folosite pentru blatul de bucatarie sunt dintre cele mai diverse, unele te pot chiar surprinde. Fiecare tip de material are avantajele si dezavantajele sale, iar pentru a obtine in bucatarie designul dorit si a te bucura de o intretinere rapida si usoara, va trebui sa acorzi atentie acestui element decorativ si functional - blatul de bucatarie. Iti prezentam in continuare principalele materiale utilizate pentru blatul de bucatarie cu avantaje si dezavantaje, astfel incat sa poti lua o decizie potrivita cerintelor tale.
Stiai ca aproape 60% din timpul petrecut in bucatarie este la chiuveta (n.r. blanco-germany.com), fiind de altfel una dintre cele mai utilizate zone din intreaga casa? Pregatirea produselor alimentare, spalarea, curatarea, taierea acestora sunt actiuni zilnice care pot fi facute in mod eficient si rapid atunci cand ai chiuveta potrivita. Utilizarea inteligenta a spatiului, designul ergonomic, usurinta de curatare sunt aspecte pe care ti le doresti cu siguranta de la chiuveta de bucatarie. Alegerea acesteia devine astfel o misiune importanta si este necesar sa se potriveasca cu nevoile si stilul tau de viata pentru a te bucura de o bucatarie cu adevarat functionala. Pentru ca procesul de achizitie sa ti se para unul usor, afla criteriile de baza pentru alegerea chiuvetei potrivite, din randurile de mai jos.
Vara este anotimpul in care preferam sa desfasuram cat mai multe activitati in aer liber. De aceea, persoanele care locuiesc la casa si au o curte suficient de spatioasa, opteaza adesea pentru construirea unei bucatarii de vara. Gratarele cu prietenii sau o pizza gustoasa in cuptorul cu lemne nu mai trebuie sa fie o corvoada. Daca o sa construiesti o bucatarie de vara si o utilezi corespunzator, nu va mai fi nevoie sa te deplasezi sa speli legumele, sa iei ustensilele necesare sau ca sa te speli pe maini. Indiferent de stilul de amenajare ales si de tipul constructiei, o astfel de anexa iti poate usura munca si va transforma gatitul intr-o activitate mai placuta in timpul verii. Afla cum sa construiesti bucataria de vara si de ce trebuie sa tii cont ca s-o amenajezi in functie de nevoile tale: