Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum montezi un sistem pluvial pentru acoperis: sfaturi practice si etape de urmat

Actualizat: 12.12.2024 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2018/10/shutterstock_739397203-1-800x535.jpg

Rolul unui sistem pluvial este sa colecteze apa de pe acoperis si zapada topita, astfel incat fatada cladirii sa ramana uscata si curata. Pentru a instala un sistem pluvial functional si durabil, este necesar sa respecti cateva reguli de montare si sa folosesti materiale de calitate, care sa reziste la coroziunea provocata de umiditate si de radiatiile UV.

Cuprins

Care sunt elementele sistemului pluvial si ce ustensile sunt necesare?

Care sunt elementele sistemului pluvial si ce ustensile sunt necesare

Un sistem pluvial pentru acoperis include mai multe componente esentiale ce asigura captarea si evacuarea eficienta a apei. Printre acestea se numara jgheaburile, ce colecteaza apa, si capacul pentru jgheab, care previne acumularea de resturi. Elementele pentru imbinarea jgheaburilor permit conexiuni stabile intre sectiunile sistemului, iar coltarele interioare si exterioare sunt folosite pentru a se adapta la forma acoperisului. Pe site-ul nostru ai acces la o varietate de jgheaburi si burlane.

Racordul dintre jgheab si burlan asigura transferul apei, iar burlanul in sine este componenta prin care apa este directionata spre sol. Alte elemente importante sunt coturile, ce modifica directia de scurgere a apei si ramificatia burlanului, folosita in cazul unor trasee mai complexe. Pentru prindere si stabilitate, se utilizeaza bratari pentru burlan, cu ancora sau insurubate, iar carligele de diferite dimensiuni fixeaza jgheaburile pe structura acoperisului.

Ustensile necesare pentru montajul sistemului pluvial

Includ scule de baza, dar si echipamente specializate. Nivela cu bula de aer este indispensabila pentru a asigura inclinatia corecta a jgheaburilor, in timp ce un metru de tamplarie este util pentru masuratori precise. Clestele si ciocanul cu cap elastic sunt folosite pentru ajustari si fixari. Pentru taierea componentelor, sunt necesare o foarfeca pentru tabla si un fierastrau pentru metale, evitand fierastraul circular, care poate afecta straturile de protectie ale materialelor.

Montajul necesita si o masina electrica de insurubat pentru prinderea eficienta a elementelor, precum si un fir de aliniere pentru a asigura uniformitatea sistemului. Indoirea carligelor se realizeaza cu un dispozitiv special, care asigura o instalare corecta si sigura. Astfel, utilizarea acestor unelte si componente garanteaza un sistem pluvial functional si durabil.

Sfaturi practice pentru alegerea si montarea unui sistem pluvial eficient

sistem pluvial

Montarea corecta a sistemului pluvial asigura drenarea sigura si rapida a apei de pe acoperis. Ca sa te asiguri ca vei reusi sa montezi un sistem functional, tine cont de urrmatoarele sfaturi:

  • jgheabul trebuie sa depaseasca marginea acoperisului cu cel putin o jumatate din diametrul sau;
  • jgheabul trebuie sa fie montat putin mai jos de linia acoperisului, astfel incat sa nu opreasca zapada care aluneca in jos;
  • panta jgheabului in directia burlanului trebuie sa aiba in jur de 3-5 mm/metru liniar;
  • marginea interioara a jgheabului trebuie sa fie mai inalta cu 6-10 mm fata de marginea exterioara.

Dimensionarea sistemului

Dimensiunea sistemului pluvial depinde de suprafata acoperisului. Cu cat suprafata acoperisului este mai mare, cu atat sistemul pluvial va trebui sa preia o cantitate mai mare de apa. Iata cum poti calcula dimensiunea necesara a sistemului pluvial!

  • Pentru o suprafata de cel mult 125 mp, poti folosi jgheaburi cu latimea de 125 mm si burlane cu diametru de 87 mm;
  • Pentru o suprafata intre 125-200 mp, poti folosi jgheaburi cu latimea de 150 mm si burlane cu diametru de 100 mm;
  • Pentru o suprafata mai mare de 200 mp, poti folosi jgheaburi cu latimea de 190 mm si burlane cu diametru de 120 mm. 

Daca acoperisul are mai multi versanti, vei lua ca reper dimensiunile de la sectiunea cea mai mare a acoperisului. 

Materialele sistemului pluvial si durata de viata

Elementele unui sistem pluvial pot fi confectionate din tabla, otel sau plastic, iar la suprafata sunt acoperite cu o vopsea mata sau lucioasa, care asigura protectia indelungata a materialelor impotriva razelor UV si coroziunii, oferind un aspect estetic. Sistemele pluviale sunt disponibile intr-o gama variata de culori. In cazul jgheaburilor din PVC si a sistemelor pluviale confectionate din plastic, durata de viata este in jur de 30 de ani, in timp ce durata de viata pentru sistemele pluviale din tabla si otel ajunge pana la 50 de ani.​​​​​​​

acoperisuri si hidroizolatii

Montarea sistemului pluvial, pas cu pas

Iata principalele etape pe care trebuie sa le urmezi pentru montarea sistemul pluvial pe acoperis!

Montarea carligelor

montarea carligelor

Inainte sa montezi carligele, este necesar sa trasezi o panta de scurgere spre locul de amplasare a burlanului. Carligele sunt insurubate de capat, apoi, cu ajutorul unei sfori, vei marca linia de montare a celorlalte carlige. Asa cum am mentionat mai sus, panta jgheabului trebuie sa fie inclinata cu aproximativ 2-3 mm la fiecare metru liniar. 

Carligele le vei fixa pe scanduri, grinzi sau marginea peretelui, la intervale de 60-80 cm. Carligele de la capete trebuie montate la o distanta de aproximativ 10 centrimetri de capetele jgheabului. Carligele combi trebuie montate direct pe pazie, pastrand o inclinatie adecvata a pantei. 

Citeste si Ghid practic pentru alegerea modelului de acoperis potrivit locuintei tale.

Montarea racordului

montarea racordului

Pe jgheab vei marca locul in care urmeaza sa fixezi racordul. Cu ajutorul unui fierastrau pentru metale vei decupa o fanta de scurgere. Marginile taiate le indoi catre exterior, astfel incat sa permita scurgerea apei catre racordul jgheab-burlan. Monteaza racordul pe jgheab. Introdu marginea indoita a racordului in indoitura exterioara a jgheabului. Apasa racordul pe jgheab si apoi indoaie capetele tablitelor in V catre marginea interioara a jgheabului, ca sa il fixezi cat mai bine.


Montarea jgheaburilor, coltarelor si capacelor

Montarea jgheaburilor, coltarelor si capacelor

Monteaza jgheabul care are deja racordul fixat, introducand partea exterioara a jgheabului in carlig, apoi apasa marginea exterioara in inchizatoare. Continua cu montarea urmatoarelor jgheaburilor si a coltarilor. Pastreaza o distanta de 5 mm intre acestea. Fixeaza jgheaburile cu piesele de imbinare si etanseaza toate cuplajele dintre jgheaburi si coltari. Conexiunile trebuie facute la distante egale de carlige.

Imbinarile trebuie fixate in partea din spate a jgheaburilor, astfel incat garnitura sa se afle la mijlocul cuplajului. Monteaza clemele pentru partea frontala pe cel de-al doilea jgheab sau coltar, indoaie clapeta de fixare peste marginea exterioara a jgheabului, inchide-o si apoi indoaie tablita. Monteaza capacele la capetele jgheaburilor. Apasa urechea frontala pe marginea jgheabului, iar urechea posterioara o vei indoi in spatele jgheabului. Poti fixa manual capacul sau cu ajutorul unui ciocan cu cap elastic.

Montarea burlanelor

Montarea burlanelor

Marcheaza pe zid o linie de-a lungul careia urmeaza sa montezi burlanul. Distanta intre burlanele de drenaj ar trebui sa fie de aproximativ 10-20 de metri. Marcheaza locul unde vei fixa bratara burlanului si pregateste orificiile de montare. Fixeaza bratara cu suruburi speciale, in functie de tipul fatadei. Daca, de exemplu, cladirea este izolata pe exterior cu polistiren, trebuie sa folosesti suruburi sau ancore cu o lungime mai mare cand se monteaza burlanele si bratarile.

Citeste si articolul nostru despre cum se izoleaza cladirea pe exterior cu polistiren!

Monteaza prima bratara sub cotul burlanului, iar ultima bratara trebuie montata inainte de evacuare. Tine cont ca distanta maxima dintre bratari nu trebuie sa fie mai mare de 2 metri. Fixeaza clemele pentru bratari folosind pene din lemn. Monteaza cotul de evacuare la capatul burlanului. In cazul in care apa este evacuata la sistemul de canalizare, trebuie sa folosesti un burlan cu flansa. La final, curata resturile de tabla taiata care au ramas in jgheaburi sau alte reziduuri acumulate in urma montarii. Resturile ramase vor rugini si pot cauza decolorarea tablei.

Intretinerea corecta a unui sistem pluvial

Intretinerea corecta a unui sistem pluvial

Descopera mai multe informatii in articolul: Cum cureti si intretii corect jgheburile si burlanele: pas cu pas.

Ca sa ramana functional de-a lungul timpului, sistemul pluvial are nevoie de o intretinere minima. Pentru a nu se infunda, va trebui curatat in fiecare toamna si primavara de resturi vegetale si frunze. In caz contrar, apa ramane in jgheaburi si poate duce la infiltrarea ei in interiorul casei. Pe timpul iernii, ai grija sa indepartezi zapada din jgheaburi, ca sa previi formarea ghetii. 
 
Protejeaza fatada cladirii de apa de ploaie sau de zapada topita de pe acoperis. Alege un sistem pluvial potrivit tipului tau de acoperis: cu tigla metalica, tigla ceramica, tabla faltuita etc. Comanda de la MatHaus usor si rapid toate produsele de care ai nevoie!

Te-ar putea interesa și:

Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezistent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale, pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Un acoperis trebuie sa ofere rezistenta la incendii si precipitatii puternice, sa asigure o buna izolare fonica si termica, si sa fie compatibil cu structura casei, tinand cont de greutatea acestuia in raport cu sarpanta existenta. De asemenea, trebuie sa se integreze armonios in stilul arhitectural ales, iar costurile manoperei si materialelor sa fie bine evaluate. Alegerea materialelor pentru acoperis depinde de factori precum zona geografica in care se realizeaza constructia, forma si utilitatea imobilului, recomandarile arhitectului sau inginerului-constructor, dar si de preferintele personale si traditiile locale.