Ce inseamna OSB?
Pe scurt, OSB-ul sau Oriented Stand Board, sunt placi prefabricate din lemn ce contin, intr-o proportie mare, fasii si aschii de lemn de diferite dimensiuni lipite printr-un proces de presare la nivel industrial cu ceara si rasini sintetice.
Dupa amesteacarea aschiilor, acestea sunt presate la cald cu ajutorul unei masinarii speciale.
Unele tipuri de placi OSB sunt folosite in aplicatii pentru zone uscate, pe cand altele sunt utilizate in aplicatii in mediul umed. Datorita unor caracteristici diferite ale placilor, exista 4 clase de OSB:
● clasa 1. Placile de OSB de clasa 1 sunt usor de manipulat in aplicatii, au o structura moale si sunt potrivite pentru mediul uscat, in special pentru zonele interioare. Aceste placi pot fi folosite si in construirea diverselor piese de mobilier;
● clasa 2. Placile din clasa a 2-a sunt de duritate medie. Sunt folosite in aplicatiile de interior sau in medii in care riscul de umezeala este redus;
● clasa 3. Placile pot fi folosite atat in spatiile interioare uscate, cat si la exterior sau in spatii in care riscul de umezeala este mare;
● clasa 4. Aceste placi au cea mai rezistenta structura. Sunt utilizate cu precadere in spatiile in care exista un grad mare de umezeala.
Cunoscand clasificarea placilor OSB, iti va fi mai usor sa alegi duritatea sau maleabilitatea acestora. De exemplu, pentru inchiderea acoperisului vei alege materialul din clasele cu grad inalt, unde se vor adauga alte accesorii si produse din lemn ce vor ajuta la realizarea invelisului superior al casei.
Care este rolul asterelii cu OSB pentru inchiderea acoperisului?
Astereala, mentionata anterior, este un invelis protector al acoperisului. Cel mai des folosit material in acest proces este OSB-ul, placa orientata sau placajul.
OSB-ul este frecvent intalnit in aceasta etapa datorita structurii sale rezistente la indoire si la socuri. Acesta nu se rupe sau deformeaza in cazul in care cineva calca pe suprafata acoperita cu OSB.
Rolul astrelii este de a proteja folia anticondens care se afla sub scheletul de sipci.
Cum se monteaza o astereala OSB?
Atunci cand folosesti OSB, este de preferat sa optezi pentru varianta nut si feeder, in special daca sub astreala va exista o mansarda locuibila.
Pentru montarea placilor vei avea nevoie de cuie striate si antismulgere (dimensiunea cuielor nu trebuie sa depaseasca grosimea placilor OSB si a capriorului in care se realizeaza fixarea), suruburi pentru lemn si capse.
Placile de OSB trebuie sa aiba grosimea intre 12 si 32 mm, cea mai folosita grosime fiind cea de 24 mm. Latimea poate fi intre 10 si 30 cm, insa este recomandat ca aceasta sa se limiteze la 15 cm, in special daca este vorba despre un acoperis intr-o apa, sensibil la vant - elementele prea late sunt mai expuse la torsiune.
Taie placile de OSB la dimensiunea potrivita - debitarea materialului se face la sol.
Placile vor fi fixate in capriori, una langa alta, folosindu-se 2-3 cuie striate si antismulgere. Daca cladirea este amplasata intr-o zona in care sunt frecvent vanturi puternice, este obligatoriu sa se foloseasca cate 3 cuie pentru fiecare placa. Fixeaza primul rand de astrala pe linia strasinei si continua pana acoperi intreaga suprafata.
Lasa 3 mm intre placi - aces spatiu se numeste rost de dilatatia si are rolul de a proteja acoperisul de posibilele deteriorari ce apar in cazul in care OSB-ul se dilata.
Pretul
Pretul si costurile totale ale inchiderii acoperisului cu astereala OSB sunt unele dintre principalele criterii pe care trebuie sa le iei in considerare. Realizarea proiectului cu placi OSB poate ajunge la preturi mai mici spre deosebire de alte materiale precum scandura sau placajul.
Pe langa pretul materialelor, va trebui sa ai in vedere si marjele de eroare, transportul, manopera, materiale deteriorate, toate reflectandu-se in costul final al lucrarii.
Pierderile de material
Pierderile de material din timpul montajului pot fi numeroase. Exista doua tipuri de placi OSB folosite pentru acoperirea acoperisului: nut si feder si cel cu margini drepte.
Pentru prima categorie pierderile sunt destul de mici, insa pentru cel de-al doilea tip de placa pierderile sunt cotate intre 5% si 10%. Aceste placi au nevoie de ajustari ulterioare prin taiere a materialului pentru a se face imbinarea cu capriorii.
Cu alte cuvinte, daca folosesti OSB cu margini drepte, asigura-te ca vei lua in considerare acest aspect pentru a putea cumpara din timp putin mai mult material decat este nevoie. Totodata, nu neglija nici prima categorie, asigurand o marja de eroare si pentru aceasta.
Consumul de energie
Inchiderea acoperisului cu astereala OSB ajuta pe termen lung la economisirea cheltuielilor pentru caldura. OBS-ul din nut si feder este cel mai bun material pentru a impiedica aerul fie acesta cald sau rece, de a intra sau iesi prin acoperis.
De asemenea, OSB-ul cu marginile drepte lasa aerul sa intre si sa iasa intr-o proportie mica spre deosebire de astereala cu scandura in care transferul de aer este destul de mare.
Rezistenta la umezeala
Placile de aschii de lemn OSB pot absorbi umezeala in cazul in care nu se foloseste materialul potrivit pentru zonele umede exterioare. Acest impediment poate duce la dilatarea si aparitia abaterilor de uniformizare a inchiderii acoperisului, adica la denivelarea suprafetei.
Daca vei folosi OSB de clasa 3 sau 4 aceste modificari pot fi anulate. Se recomanda protejarea acestora de contactul direct cu apa de ploaie, zapada sau alte infiltratii in etapele de transport, depozitare sau montare. In cazul in care acestea sunt ude, se va astepta uscarea lor inainte de instalare.
In urma aplicarii placilor pentru stratul de astereala si impreuna cu restul materialelor pentru acoperis, acestea vor fi rezistente la umezeala. Incearca sa alegi materialele de calitate cu ajutorul carora vei evita aceste probleme. Poti fixa placile cu suruburi sau cuie speciale pentru mai multa siguranta.
Izolare fonica
Alaturi de izolarea termica realizata prin inchiderea acoperisului cu astereala OSB, acesta are capacitatea de a izola fonic zgomotul din exterior precum ploaia, grindina sau zapada care cade pe acoperis sau alte sunete din proximitatea locuintei.
Una dintre cele mai bune izolari este realizata datorita placilor de OSB nut si feder. Acestea iti vor oferi confortul termic potrivit pentru locuinta, alaturi de instalatiile de incalzire si racire montate in interior
Rezistenta la insecte, ciuperci si mucegai
OSB-ul este un placaj dur, realizat printr-un proces de presare la temperaturi inalte. Daca este instalat corespunzator, mucegaiul si ciupercile nu vor fi o problema. In acelasi timp, insectele nu afecteaza integritatea placilor OSB.
Rezistenta la insecte, ciuperci si mucegai
OSB-ul este un placaj dur, realizat printr-un proces de presare la temperaturi inalte. Daca este instalat corespunzator, mucegaiul si ciupercile nu vor fi o problema. In acelasi timp, insectele nu afecteaza integritatea placilor OSB.
Rigiditatea acoperisului
Panourile de OSB sunt dense si solide, potrivite pentru o inchidere de calitate a acoperisului. Fasiile de lemn amestecate cu ceara si adeziv creeaza o rigiditate mare a placilor, alaturi de procesul de compresare al acestora. OSB-urile nu au puncte moi, avand o consistenta uniforma pe intreaga suprafata.
Reducerea abaterilor de planeitate
Fasiile si aschiile placilor de OSB ajuta la corectarea planeitatii acoperisului prin uniformizarea abaterilor acestuia. Realizarea unui acoperis neted va pastra integritatea optima a zonei superioare a locuintei pentru perioade lungi de timp
Material versatil
Reteta placilor de OSB poate fi modificata folosind numeroase fasii si aschii de la diferite specii de copaci. Totodata, spre deosebire de astereala de scandura, cea de OSB este mai prietenoasa cu mediul inconjurator.
Astereala din placi de OSB pentru inchiderea acoperisului este o varianta potrivita oricarui buzunar, deoarece este un material de calitate cu preturi competitive ce protejeaza termic, fonic si hidroizoleaza locuinta, aparand-o de mucegai si ciuperci. Alege izolatia potrivita locuintei tale pentru a te bucura de confortul de care ai nevoie!
La noi găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanzi online rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier. Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, direct la cheie doar să te apuci de mobilat și decorat. Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț mecanizat pentru descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.
