Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

4 criterii de alegere pentru un slefuitor bun

Actualizat: 14.07.2021 / Publicat: 10.03.2021 / Timp lectură: 3 min

Slefuitorul este o unealta electrica cu aplicatii atat in proiectele personale pe care le desfasori in garaj, casa si gradina, cat si in proiecte complexe de constructii, renovari si amenajari. Cu ajutorul unui slefuitor, se pot executa finisaje de precizie ale diferitelor suprafete, indiferent de materialul din care sunt realizate: lemn, rigips, metal si chiar beton. Alegand corect slefuitorul, poti obtine rezultatele dorite, economisind totodata timp si energie. Asadar, iata care sunt principalele criterii pentru alegerea unui slefuitor de calitate!

Cuprins

1. Alegerea celui mai bun slefuitor in functie de propulsie

In functie de tipul propulsiei, slefuitoarele se impart in:

Slefuitoare electrice

  • Sunt mai simplu de manevrat decat cele pneumatice.
  • Functioneaza atat timp cat sunt conectate la o sursa de energie electrica.
  • Se utilieaza atat pe santier, cat si in proiectele casnice.
  • Scula electrica potrivita pentru incepatoril si cei neexperimentati.

Slefuitoare pneumatice

  • Destinate slefuirilor suprafete metalice sau proaspat vopsite.
  • Utilizarea lor exclude riscul zgarierii acestor suprafete.
  • Extrem de utile in lucrarile de tinichigerie auto.
  • Sunt propulsate cu ajutorul unui compresor: aerul este impins sub presiune printr-un furtun de legatura, lucru ce face ca pedala circulara a slefuitorului pneumatic sa execute rotatii la o viteza foarte mare, odata ce a intrat in contact cu o anumita suprafata.

2. Alegerea celui mai bun slefuitor in functie de tipul acestuia

Slefuitorul cu banda

Cea mai conventionala si simpla unealta, slefuitorul cu banda integreaza un motor si role care transmit miscarea bandei. Este potrivit pentru slefuirea suprafetelor mari si a pieselor voluminoase. Se foloseste in constructii, pentru lucrari precum finisarea podelelor, a cadrelor de usa si a blaturilor din lemn. Benzile au diferite latimi si granulatii, necesitand inlocuire periodica din cauza uzurii.

Slefuitorul orbital

Include piese oscilante ce se misca rapid, simultan. Slefuitorul orbital este indicat slefuirii fine, fara zgarieturi. Datorita unei zone de articulare flexibile dintre placile oscilante, slefuitorul orbital fi utilizat atat pe suprafete plane, cat si curbate.

Slefuitorul alternativ

Este prevazut cu piese ce orbiteaza unele fata de altele, motiv pentru care este o subcategorie a slefuitorului orbital. Este recomandat pentru lucrari precum nivelarea placilor de ipsos si curatarea suprafetelor vopsite. Slefuitorul alternativ pregateste suprafata sau piesa slefuita, conferindu-i porozitate pentru a fi ulterior tratata si acoperita.

Slefuitorul cu excentric

Folosirea acestuia este recomandata in special pentru finisajele minutioase. Slefuitorul cu excentric este, insa, o unealta versatila, putand fi intrebuintat pe diverse suprafete, pentru lustruire, slefuire fina, ori bruta. Este prevazut cu un disc rotativ pe care se ataseaza o foita abraziva.

Slefuitorul multifunctional

Acesta poate lucra in regim alternativ, pentru suprafete plane ce trebuie tratate sau orbital, pentru suprafete curbe, muchii, ori colturi. Slefuitorul multifunctional are, de regula, un pret mai ridicat decat alte modele de slefuitoare.

Slefuire

3. Alegerea celui mai bun slefuitor in functie de nivelul de exploatare

Slefuitor hobby

  • Putere scazuta a motorului, putine functii, pret mic.
  • Este recomandat pentru uz casnic si lucrari ocazionale.
  • Nu face fata solicitarilor intensive de lucru.

Slefuitor semiprofesional

  • Are o putere medie de lucru, se poate utiliza relativ frecvent.
  • Poate prelucra suprafete limitate si cantitati moderate de piese.
  • Indicat pentru gospodarii in care aparatul este folosit frecvent, insa bugetul disponibil nu este suficient pentru achizitionarea unei scule profesionale.

Slefuitor profesional

  • Are multiple functii si reglaje avansate.
  • Puterea sa este mare, de peste 500W.
  • Prevazut cu numeroase accesorii.
  • Este recomandat pentru lucrari precum finisarea suprafetelor mari si a pieselor voluminoase.
  • Poate fi utilizat zilnic.

4. Alegerea celui mai bun slefuitor in functie de parametrii de functionare

Putere

Puterea slefuitorului variaza intre 150 si 1500 watti. Pentru puteri mici, materiale simplu de finisat si suprafetete reduse este recomandat un slefuitor cu o putere intre 150 si 400W. Pentru pereti sau alte suprafete din beton, vei avea nevoie de ceva cu o putere de 1200 - 1500W sau chiar mai mare.

Alimentare

Exista slefuitoare cu alimentare prin acumulatori ori la priza. Modelele cu baterie sunt de obicei mai grele si au o putere mai mica, iar atunci cand rezerva de energie este aproape epuizata, performantele aparatului pot scadea. Avantajul este, insa, ca nu vei fi incurcat de firul de alimentare. Daca, totusi, optezi pentru un slefuitor cu acumulator, verifica intotdeauna durata incarcarii in raport cu cea de autonomie.

Latimea de lucru

Adaptarea la diverse suprafete este determinata de dimensiunea zonei abrazive. De exemplu, slefuitorul cu banda este potrivit suprafetelor plane extinse, insa este mai dificil de folosit in colturi. Un model orbital sau alternativ este recomandat pentru fasonarea mai eficienta a pieselor curbate, iar slefuitorul cu excentric nu poate fi utilizat in spatii inguste.

Turatia

Este de preferat ca slefuitorul sa aiba o viteza cat mai mare de slefuire, insa ideal ar fi sa alegi un model cu posibilitate de reglaj. In functie de duritate si textura, unele materiale trebuie finisate incet, pe cand la altele se poate lucra rapid.

Tip slefuitor

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus pentru a-ți prezența cele mai bune și concrete informații în articolele noastre. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.

Astfel economiseșți timpul petrecut în trafic și în magazine. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea sau cantitatea comenzii, venim fie prin flota noastră de camioane specializate și dotate cu braț mecanizat pentru descărcat sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Iti doresti sa sudezi un gard metalic, sa realizezi obiecte de decor din fier forjat sau sa faci reparatii prin curte? Utilizarea unui aparat de sudura cu flacara necesita pregatire temeinica si indemanare, insa dupa ce vei exersa vei putea obtine rezultate durabile si estetice. Descopera in acest articol informatii de baza despre gazele de sudura si tehnicile utilizate.
Compresorul de aer este un utilaj multifunctional ce isi poate dovedi utilitatea intr-o gama variata de proiecte casnice, dar poate fi utilizat cu succes si in activitati specifice unui atelier de mecanica. Un compresor utilizat sporadic in regim DIY, poate sustine doar realizarea unor activitati cu un grad redus de dificultate,cu o serie de caracteristici tehnice precum: Putere a motorului mica - pana in 6 CP Greutate redusa si dimensiuni ergonomice Usor de transportat - compresoarele casnice dispun de maner si roti Usor de conectat cu alte scule ce functioneaza prin presiunea de aer: pistoale, capsatoare, ciocane pneumatice etc.
Polizorul unghiular este un instrument de nelipsit pentru orice iubitor de proiecte DIY si poate fi folosit intr-o varietate de aplicatii, pentru a taia, a slefui, a indeparta rugina sau chiar pentru a ascuti. Prin urmare, datorita diferitelor discuri care se ataseaza, polizorul unghiular (cunoscut sub numele de flex) are mai multe intrebuintari decat pare la prima vedere. Cu fir sau cu acumulator (pentru o buna libertate de miscare), polizorul unghiular poate avea puteri diferite ale motorului, pentru a indeplini sarcini cu dificultati variate, de la cele de tip hobby pana la cele profesionale. In cazul in care ti-a atras si tie atentia polizorul unghiular, ai vrea sa iti cumperi unul si te intrebi la ce se foloseste, iti dezvaluim in acest articol.
Proiectele de constructii, amenajari, ori simplele reparatii in gospodarie implica folosirea unei game variate de scule. Indiferent ca esti mester profesionist sau amator, urmatoarele 20 de scule nu trebuie sa lipseasca din trusa ta.