Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Vopsire mobila veche: ghid util de reconditionare

Actualizat: 15.05.2023 / Publicat: 02.12.2019 / Timp lectură: 5 min

Poti alege sa renunti la piesele vechi de mobilier sau, in ciuda aspectului neglijat ori plictisitor, sa le dai o noua sansa. Priveste inca o data mobila din lemn pe care iti doreai sa o inlocuiesti si incearca reconditionarea ei.

Vopsirea mobilierului vechi nu este deloc complicata. Urmeaza pasii prezentati mai jos si foloseste instrumentele si produsele corecte, pentru a da o noua viata mobilei din lemn cumparate cu mult timp in urma, gasite in pod sau la un targ de vechituri.

Cuprins

1. Pregateste mobilierul pentru vopsire sau lacuire

Pregatirea mobilierului cu rola abraziva

Primul lucru pe care il ai de facut este sa cureti fiecare piesa de mobilier, astfel incat sa fie complet curata, uscata, fara agenti contaminanti de suprafata cum ar fi ceara, lac, murdarie, praf, care impiedica aplicarea vopselei.

Recomandarea este sa folosesti un sapun lichid cu ulei de in (ideal pentru suprafetele din lemn) si apa calda. Lasa suprafata sa se usuce si la final sterge cu alcool tehnic.

In cazul in care vrei sa reconditionezi mobila lacuita si piesa de mobilier are un strat mai gros si greu de curatat de lac, indeparteaza-l usor cu ajutorul unuia dintre accesoriile de slefuire, rola sau burete abraziv

Materiale necesare:

  • manusi din material textil;
  • carpa moale curata;
  • sapun lichid cu ulei de in;
  • alcool tehnic;
  • rola abraziva, benzi de slefuire sau burete abraziv.

2. Repara mobilierul

mester care repara un scaun de lemn in atelier

Dupa multi ani de folosire sau de depozitare, scaunele, dulapurile si orice alte tipuri de mobilier din lemn pot fi rupte sau deteriorate. Chiar daca primul impuls este sa le arunci, iti recomandam sa treci prin procesul de reconditionare a mobilei vechi. Rezultatele pot fi spectaculoase si satisfacatoare, doar cu un minim efort.

Iata ce trebuie sa faci: identifica problemele (fisuri, incuietoare stricata, captuseala desprinsa, picior rupt, panoul din spatele dulapului este deteriorat etc.), comanda materii prime pentru mobila sau accesoriile de care ai nevoie (incuietori, balamale, manere, capse s.a.) si repara piesa de mobilier cu multa atentie.

Materiale necesare:

  • ciocan, surubelnita si alte unelte de mana sau electrice;
  • cepuri de lemn, sisteme de prindere;
  • feronerie;
  • lipici si seringa sau adezivi.

Vezi si: Cel mai bun adeziv pentru lemn: cum il alegi, tipuri de adezivi

3. Aplica grundul pentru lemn

femeie care aplica grundul pentru lemn

Dupa ce mobila ta s-a uscat, este fara praf si in stare perfecta de utilizare, poti trece la urmatorul pas. Vei aplica un grund (destinat suprafetelor din lemn), pentru ca vopseaua sa adere cat mai bine si sa aiba loc o foarte buna acoperire. 

Dat fiind porozitatea lemnului, stratul de grund se va impregna pe suprafata piesei de mobilier si va crea baza ideala pentru urmatorul strat: bait, lac,  sau vopsea.

Aplica grundul pe piesa de mobilier cu ajutorul unei pensule, dupa ce in prealabil ai amestecat cantitatea foarte bine. Pentru un nivel profesionist, dupa ce s-a uscat, slefuieste din nou cu ajutorul benzii abrazive pentru a obtine o suprafata complet uniforma.

Materiale necesare:
●    grund pentru lemn;
●    pensula.

4. Vopseste sau lacuieste mobilierul

femeie care vopseste un scaun de lemn

Dupa ce ai parcurs pasii anteriori, este o placere sa aplici vopseaua pe suprafata pieselor de mobilier. Alegerea produsului potrivit este importanta pentru obtinerea rezultatului pe care ti-l doresti. 

Foloseste o vopsea destinata suprafetelor din lemn si aplic-o in doua straturi sau trei, daca a fost o mobila depozitata in conditii nefavorabile. Poti opta pentru un produs pe baza de apa (se usuca usor) sau pe baza de ulei, acesta din urma va genera o pelicula lucioasa si prezinta rezistenta la umiditate. 

Astfel, daca piesele din lemn pe care le reconditionezi vor fi asezate in curte, asadar in mediul exterior, este obligatoriu sa folosesti vopsea pe baza de ulei, pentru ca in urma ploii culoarea sa ramana prezenta.

De asemenea, suprafata mobilei poate fi finisata cu lac pentru lemn, pe baza de apa sau de solvent. Acesta evidentiaza culoarea si structura naturala a fibrei lemnoase sau ofera o acoperire mare. Daca vei amplasa piesa de mobilier in exterior, alege un produs rezistent la razele UV si la intemperii. 

Opteaza pentru o pensula din par natural daca folosesti lac sau vopsea pe baza de ulei, nu se va scurge pe firele ei, aplicarea se va face astfel rapid si vei obtine o finisare foarte buna.

Daca nu iti place sa vopsesti mobila veche cu pensula, poti opta pentru metoda pulverizarii. Foloseste un spray si aplica-l pe mobilier in straturi multiple si subtiri.

Materiale necesare:

  • manusi din cauciuc;
  • vopsea pe baza de apa, daca mobila este destinata interiorului;
  • vopsea pe baza de ulei, daca mobila este destinata exteriorului sau iti doresti un finisaj lucios pentru piesele de mobilier;
  • lac pentru lemn, daca vrei sa pui in evidenta culoarea naturala a mobilei;
  • spray pentru vopsit lemn, daca iti doresti sa realizezi procesul prin pulverizare;
  • pensula din par natural.
     

5. Protejeaza suprafata vopsita sau lacuita

Protejarea suprafetei vopsite

Dupa ce ai incheiat vopsirea mobilei, las-o sa se usuce bine timp de o zi sau doua. Acum poti sa realizezi finisajul cu ceara sau ulei. In felul acesta vei proteja mobilierul de posibilele deteriorari acumulate in timp.

Ceara o gasesti in forma lichida, pasta sau solida. Aplicarea este usoara: 

  • cu ajutorul unei pensule, daca este in stare lichida; 
  • cu o carpa moale, daca este solida sau sub forma de pasta.

In situatia in care folosesti ulei, il poti aplica in straturi succesive, cu ajutorul unei pensule. Asteapta sa se usuce dupa fiecare strat de ulei pe care l-ai intins.

Cu ajutorul procesului de finisare, vei oferi o durata mai lunga pieselor tale de mobilier si un aspect net superior.

Materiale necesare:

  • ceara pentru lemn sau ulei pentru lemn, pe care le poti gasi pe mathaus.ro, in categoriile baituri si lazuri, respectiv grund lemn si protectie la foc;
  • carpa moale;
  • pensula.

Masuri de precautie pentru vopsirea mobilierului

Vopsirea mobilierului este o activitate usoara pe care o poti face in timpul liber. Cu toate acestea, este important sa respecti cateva masuri de protectie:

  • Aeriseste camera in care vopsesti, deschide ferestrele, usile si nu lasa pe nimeni sa ramana peste noapte in acea incapere, cu atat mai putin persoane in varsta, copii, animale de companie.
  • Foloseste un ventilator daca incaperea nu poate fi aerisita corespunzator in mod natural.
  • In etapa de slefuire poarta o masca de protectie impotriva prafului, ochelari de protectie, de asemenea poarta manusi de lucru din material textil.
  • Cand vopsesti, foloseste manusi din cauciuc si o masca pentru ca plamanii tai sa fie protejati.
  • Menajeaza si acopera podeaua camerei in care vopsesti piesa de mobilier cu un material din panza, nu din plastic, pentru ca poti aluneca.
  • Nu vopsi si nu depozita vopseaua in apropierea vreunei surse de caldura si nu fuma in timpul procesului de aplicare al vopselei.

Iti recomandam si: Cum sa cureti si sa intretii mobilierul de gradina din lemn

Vei fi suprins sa vezi la final cat de bine arata mobila pe care in prima faza te gandeai sa nu o mai pastrezi. Reconditionarea pieselor vechi de mobilier cu ajutorul vopselei este un proces simplu, cu un efect garantat in ceea ce priveste amenajarea spatiului.

Specialistii in design adopta astazi foarte mult imbinarea dintre vechi si nou, dintre clasic si modern, in plus un birou, un dulap, un scaun vopsit in culoarea potrivita, va oferi echilibrul cromatic de care aveai nevoie.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Daca simti ca proiectul tau OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii ajutatoare. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. Altfel spus, OSB este un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica folosita pentru incleiere si are rezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia fireasca de a vopsi OSB-ul pentru ca proiectul realizat sa arate satisfacator. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla cateva sfaturi utile inainte de a vopsi placile OSB.