Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum aleg polistirenul?

Actualizat: 11.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 4 min

Stii ca izolatia termica a casei nu reprezinta un moft, ci o necesitate. Cu siguranta iti doresti o temperatura confortabila atat in anotimpul rece, cat si vara, dar si facturi de intretinere mai mici. Alegerea tipului de termoizolatie pentru casa ta nu este o misiune usoara, dat fiind optiunile diverse de izolare. Chiar daca te-ai hotarat asupra materialului si anume, polistirenul, tot apare intrebarea cum il alegi. Polistirenul poate fi folosit atat pentru izolatia exterioara, cat si pentru cea interioara, este usor de manevrat si are un pret accesibil. Astfel, iti ramane doar sa afli cum il utilizezi in mod adecvat in functie de aplicatie. Pentru ca totul sa fie clar si simplu, iti vom dezvalui in acest articol cum alegi polistirenul in functie de cerintele proiectului tau de izolare.

Cuprins

Ce tipuri de polistiren exista?

Trebuie sa stii inca de la inceput ca nu tot polistirenul este la fel si ca poti face o alegere gresita daca nu cunosti diferentele.

  • polistirenul este de doua tipuri, fiecare cu proprietati diferite si destinat unor aplicatii specifice (pereti, terase, acoperisuri, poduri si mansarde, subsoluri, pardoseli, plansee s.a.):
  • ambele tipuri de polistiren, expandat si extrudat, sunt de calitate, alegerea pentru un material sau altul se va face in functie de locul in care se foloseste si de cerintele de izolare;
  • exista si o a treia clasa de polistiren, acesta se numeste polistiren grafitat (adica este imbogatit cu grafit) si are un randament termic mai mare fata de celelalte doua sortimente (cu aproximativ 20%), fiind insa si mai scump; alegerile pentru un tip de polistiren sau altul se vor face potrivit necesitatilor de termoizolare;
  • misiunea de achizitie este ingreunata de faptul ca exista caracteristici diferite care trebuie urmarite atunci cand alegi polistirenul, cele mai importante trei dintre acestea sunt:
    • rezistenta la compresiune (EPS 50, EPS 60, EPS 70, EPS 80 s.a);
    • grosime (10 cm, 15  cm, 20 cm s.a.);
    • conductivitate termica (0,030 - 0,040 W/mK);

Afla in continuarea articolului despre situatiile concrete cand folosesti polistirenul expandat si cand pe cel extrudat, dar si detalii despre cei trei indicatori de performanta mentionati mai sus.

Care este diferenta intre polistiren expandat si polistiren extrudat?

Polistirenul expandat prezinta urmatoarele caracteristici:

  • structura cu pori deschisi,
  • permeabilitate mare la vaporii de apa (vaporii de apa acumulati in camera ies in atmosfera);
  • are rezistenta mica la compresiune, adica isi modifica mai usor forma (va trebui sa fie utilizat in spatii fara incarcare mare);

 Astfel, vei folosi polistiren expandat (EPS) in urmatoarele tipuri de aplicatii:

  • izolatia peretilor exteriori
  • izolatia peretilor interiori
  • izolatia teraselor, verandelor
  • izolatia acoperisurilor in panta
  • izolatia pardoselilor si a planseelor
  • izolatia podurilor si a mansardelor

Polistirenul extrudat are caracteristici total diferite:

  • structura densa, cu pori inchisi;
  • nu este permeabil pentru vaporii de apa (peretele nu respira, vaporii de apa nu trec prin perete din interiorul incaperii spre exterior);
  • are rezistenta mare la compresiune, adica nu isi modifica forma (astfel poate fi utilizat in spatii cu incarcare mare);

Prin urmare, vei folosi polistiren extrudat (XPS) in urmatoarele tipuri de aplicatii:

  • izolatia fundatiilor, soclurilor
  • izolatia peretilor de subsol
  • izolatia teraselor circulabile
  • izolatia acoperisurilor
  • izolatia pardoselilor

Ce tip de polistiren expandat aleg?

Pe cutiile de polistiren expandat vei observa pe langa numele firmei producatoare specificatii de tipul: EPS 50, EPS 70, EPS 80, EPS 100 s.a. Daca EPS este prescurtarea pentru polistiren expandat, ce reprezinta cifrele? Este vorba de rezistenta la compresiune, un indicator foarte important de care trebuie sa tii cont cand alegi polistirenul expandat. Aceasta se masoara in KPa si cu cat valoarea este mai mare, cu atat inseamna ca polistirenul este mai rezistent la socurile mecanice (care provin din mediul exterior: lovituri, vant, grindina s.a.).

NotaValorile pentru rezistenta la compresiune a polistirenului expandat sunt cuprinse intre 50 KPa si 200 KPa. Se va alege valoarea in functie de scopul utilizarii. Astfel, EPS 50 este destinat spatiilor libere, unde socurile sunt rare, de exemplu balcoanele. La polul opus, EPS 200 este folosit acolo unde este nevoie de rezistenta mare la tasare, ca de exemplu pardoseli unde se depoziteaza utilaje grele sau in cazul acoperisurilor.

Ce tip de polistiren expandat aleg pentru fatada?

Polistirenul expandat folosit pentru izolarea fatadei trebuie sa aiba rezistenta la factorii exteriori  (lovituri, vant puternic). Astfel, daca vrei sa termoizolezi fatada exterioara, vei alege pachetul inscriptionat cu EPS 70 sau EPS 80, in niciun caz mai putin.

polistiren

Alegerea EPS-ului in functie de aplicatia de termoizolare:

 

EPS 50

 

balcoane, pereti interiori, spatii interioare - pardoseli de bloc

 

EPS 60

 

spatii interioare, balcoane, verande, terase

 

EPS 70

 

fatade

 

EPS 80

 

fatade, exteriorul cladirilor

 

EPS 100

 

acoperisuri, pardoseli cu circulatie intensa

 

EPS 150

 

pardoseli pe care sunt depozitate obiecte foarte grele

 

EPS 200

 

platforme cu spatii verzi circulabile, pardoseli care suporta trafic de utilaje grele

Ce tip de polistiren aleg pentru o izolatie cat mai buna?

Daca aspectul care te intereseaza in primul si in primul rand este o buna izolare termica, atunci caracteristica pe care va trebui sa o ai in vedere este grosimea polistirenului.

Cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis. Procentul este de pana la 30% - 40%. Izolatia podului si a mansardei vor necesita atentie sporita.

Apoi, daca este vorba de o casa la munte, unde temperaturile sunt mai mici, cu atat mai mult va trebui sa alegi o grosime corespunzatoare a polistirenului.

  • pentru fatada casei alege polistiren de 15 cm grosime;
  • pentru mansarda alege un polistiren de 20 cm, in cazul in care este o casa la munte;

Este important sa stii ca, in ciuda faptului ca un polistiren mai gros are costuri mai mari, deci reprezinta o investitie mai ridicata, performanta termica obtinuta este cu mult mai mare.

NotaUn polistiren cu grosime 15 cm are o performanta termica suplimentara de 47% fata de un polistiren de 10 cm grosime.

Cum interpretez coeficientul de conductivitate termica?

Conductivitatea termica inseamna capacitatea materialului de a lasa caldura sa treaca.

Pe langa faptul ca polistirenul are valori diferite pentru rezistenta la compresiune, valori diferite pentru grosime, la fel se intampla si in cazul conductivitatii termice. De data aceasta, cu cat valoarea este mai mica, cu atat izoleaza termic mai bine.

Conductivitatea termica este notata cu λ (Lambda) si este exprimata in W/mK. Acesta este simbolul pe care va trebui sa il cauti pe ambalaj.

  • polistirenul expandat (EPS) are conductivitatea termica cuprinsa intre 0.036 - 0.038 W/mK;
  • polistirenul extrudat (XPS) are conductivitatea termica cuprinsa intre 0.029 - 0.039 W/mK;

Izolarea cu polistiren a casei tale reprezinta o solutie ideala cu un foarte bun raport calitate - pret. Scapa inclusiv de grija transportului si comandand online polistirenul de care ai nevoie, direct pe MatHaus.ro. Flota noastra specializata iti sta la dispozitie.​​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Un proiect amplu, cu maxim de beneficii, vopsirea casei tale ii va aduce acesteia un aspect nou. Asadar, schimbi complet modul in care arata casa, fara cheltuieli majore si intr-un timp relativ scurt. In plus, vopseaua protejeaza casa de razele soarelui, vant si ploaie. Vopseaua noua dureaza 15 ani, cu conditia sa fie aplicata in mod corespunzator, sa fie respectate conditiile de vreme si, foarte important, suprafata care urmeaza a fi acoperita sa fie atent pregatita. Esti curios sa afli care sunt pasii de urmat pentru vopsirea casei tale? Iti punem la dispozitie un ghid util.
Acoperisul are rolul de a proteja cladirea impotriva precipitatiilor, a vantului si a razelor ultraviolete. O alta functie a acestuia este de a impiedica pierderile termice. Singura conditie pentru ca acoperisul sa iti apere corespunzator locuinta este ca acesta sa fie izolat termic. Chiar si asa, indiferent daca este sau nu termoizolat, invelitoarea acoperisului se poate deteriora, ceea ce poate duce la scurgeri si infiltratii de apa catre structura. In timp, aceste infiltratii pot cauza deteriorarea totala a acoperisului. Afla din acest ghid care sunt problemele cauzate de scurgeri si infiltratii, ce alti factori mai pot contribui la deteriorarea acoperisului, cum determini zonele afectate si cum repari scurgerile din acoperis. Care sunt problemele cauzate de scurgeri si infiltratii? Ce alti factori mai pot afecta acoperisul? Cum determini zonele acoperisului prin care se produc scurgeri si infiltratii? Cum repari scurgerile din acoperis?
Daca ti-ai propus izolarea casei cu polistiren sau, mai mult decat atat, ai hotarat sa faci singur montajul, felicitari! Polistirenul este un material la un pret avantajos. In plus, renuntarea la specialisti pentru manopera poate insemna o economie considerabila la buget. Pentru montarea corecta a polistirenului extrudat sau expandat, iti oferim 7 sfaturi de la specialistii cu experienta.
Aspectul exterior al casei este influentat, in bine sau in rau, de zugraveala aleasa de tine. Iata care este rolul acesteia, ce culori sunt populare si care sunt recomandarile pentru combinarea nuantelor. Descopera care sunt aspectele de care sa tii cont cand zugravesti esteriorul locuintei.