Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Placare cu polistiren: sfaturi de la experti in termoizolatii

Actualizat: 16.11.2023 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 7 min

Daca ti-ai propus izolarea casei cu polistiren sau, mai mult decat atat, ai hotarat sa faci singur montajul, felicitari! Polistirenul este un material la un pret avantajos. In plus, renuntarea la specialisti pentru manopera poate insemna o economie considerabila la buget.

Pentru montarea corecta a polistirenului extrudat sau expandat, iti oferim 7 sfaturi de la specialistii cu experienta.

Cuprins

Alege polistirenul potrivit aplicatiei tale

Ai o misiune importanta de indeplinit inca din etapa de cumparare: alegerea corecta a polistirenului. Altfel spus, este necesar sa alegi tipul de polistiren potrivit cu zona casei pe care o izolezi. Doar in felul acesta vei realiza un montaj corect si te vei bucura de un termosistem eficient!

Doua tipuri de polistiren: expandat si extrudat

Exista doua tipuri de polistiren, fiecare cu proprietati specifice - expandat (EPS) si extrudat (XPS):

  • polistirenul expandat are o structura cu pori deschisi, permite evacuarea in atmosfera a vaporilor de apa acumulati in interior, anuland fenomenul de condens;
  • polistirenul extrudat se remarca printr-o rezistenta sporita la actiunea fortelor exterioare si impact (socuri mecanice, trafic intens, conditii meteo agresive) si nu permite trecerea vaporilor de apa (este impermeabil).

Placile de polistiren EPS se recomanda in lucrari de termoizolare precum:

Montarea polistirenului extrudat este recomandata pentru urmatoarele lucrari:

  • izolatia fundatiilor, a soclurilor;
  • izolatia peretilor de subsol;
  • izolatia acoperisurilor.

Nota: Exista si un al treilea tip de produs, realizat de producatori cu un adaos de grafit si aditivi speciali. Acesta se numeste polistiren grafitat, are culoarea gri inchis si ofera o eficienta izolatoare mai mare. Pretul difera; este un produs considerabil mai scump decat polistirenul clasic.

Acorda atentie grosimii placilor si rezistentei la compresiune

Placile de polistiren sunt disponibile in grosimi diferite, alegerea facandu-se in functie de conditiile proiectului de izolare. Cu cat grosimea placilor de polistiren este mai mare, cu atat izoleaza mai bine, deci exista mai putine pierderi de caldura.

Pe langa grosime, va trebui sa acorzi atentie unei alte caracteristici, rezistenta la compresiune. Acest parametru iti arata cat de bine fac fata placile de polistiren la socurile mecanice (lovituri, grindina, vant s.a.), adica la procesul de tasare.

Placi de grosimi diferite

Placi de polistiren pe caramida

Gasesti polistiren expandat cu grosimi cuprinse intre 1 si 20 cm. De exemplu, pentru izolarea exterioara a unei case se recomanda polistiren expandat de 10 cm (cel putin).

Polistirenul extrudat este si el disponibil in grosimi variate, intre 1 si 10 cm. Pentru alegerea produsului adecvat, fie polistiren extrudat de 5 cm, fie polistiren extrudat de 10 cm, care sa faca fata cu succes chiar si cerintelor extreme legate de izolarea termica, este important sa te consulti cu proiectantul.

Rezistenta la socuri

Rezistenta la compresiune masoara cat de bine se comporta polistirenul la socurile mecanice provenite din exterior (lovituri, vant, grindina s.a.). Va trebui sa fii atent la valoarea kPa; cu cat este mai mare, cu atat polistirenul suporta mai bine actiunea fortelor exterioare si impactul:

  • dintre cele doua tipuri de polistiren, cel extrudat este mai dur si mai rezistent la socuri, lovituri sau trafic greu; are o rezistenta foarte buna la compresiune si este materialul indicat pentru lucrari cu incarcari mecanice mari, precum izolatia fundatiei, a peretilor de subsol sau a pardoselilor;
  • polistirenul expandat este un material mai moale decat cel extrudat, se deformeaza mai usor si are o rezistenta la compresiune mai mica; trebuie sa stii ca valorile difera in cazul placilor de polistiren expandat, sunt cuprinse intre 50 si 200 kPa; astfel, pe ambalaje vei observa: EPS 50, EPS 60, EPS 70, EPS 80, EPS 100, EPS 150, EPS 200; cu cat numarul este mai mare, cu atat rezistenta la compresiune a acelui produs este mai buna; pentru placarea fatadelor se va alege minim polistiren expandat EPS 70 (compresiune de 70 kPa).

De retinut: Calitatea lucrarii de termoizolare depinde de alegerea polistirenului adecvat, potrivit cu cerintele proiectului de izolare (zona casei care se placheaza cu polistiren, conditii meteo, tipul zidariei s.a.).

Iti recomandam sa parcurgi si articolul nostru de blog: Cum aleg polistirenul?

polistiren

Ai grija ca suprafata de lucru sa fie perfect curata

Lucrul propriu-zis incepe cu etapa de pregatire a suprafetei-suport. Prin urmare, asigura-te, in primul rand, ca peretii peste care vei face placarea cu polistiren sunt in stare foarte buna, au suprafata plana, stabila, curata si uscata:

  • verifica sa nu existe pe pereti fisuri, denivelari, bucati de vopsea veche care se desprind;
  • rezolva problemele peretelui in cazul in care exista, indeparteaza tencuiala veche ce sta sa cada, prin razuire, slefuire sau cu o solutie chimica si niveleaza suprafata cu glet, daca este necesar;
  • curata cu o perie peretii de praf sau spala-i cu un jet de apa sub presiune si lasa-i sa se usuce;
  • in cazul igrasiei sau a altor semne de umiditate, trateaza suprafata cu produse specifice!

Recomandare: Aplica o amorsa (grund) in cazul in care suportul de lucru este un perete foarte absorbant: beton usor, BCA, caramida, placi de gips-carton. Amorsa are rolul de a reduce gradul de absorbtie al suprafetei, iar adezivul pentru polistiren care fixeaza placile, nu se va usca mult prea repede.

Tot pentru a asigura un montaj corect al polistirenului, trebuie sa respecti indicatiile producatorului:

  • depozitarea placilor de polistiren trebuie sa se faca in spatii acoperite si aerisite, ferite de umezeala si de razele directe ale soarelui;
  • pana la ce temperatura se poate placa o suprafata cu polistiren - temperatura suportului si a mediului ambiant trebuie sa fie de cel putin 5 grade Celsius atat in momentul aplicarii, cat si in procesus uscarii adezivului.

Rezolva spatiile ramase dintre placile de polistiren

Rezolva spatiile ramase dintre placile de polistiren

Dupa ce ai pregatit suprafata peretelui, vei prepara mortarul-adeziv si vei incepe lipirea placilor de polistiren. Ce trebuie sa stii este ca nu trebuie sa intinzi adeziv si pe canturile placilor, pentru a nu crea punti termice. Acestea scad performanta termosistemului. Astfel, chituirea rosturilor dintre placi cu mortar este o greseala de executie:

  • spatiile dintre placi le vei completa fie cu fasii de polistiren, fie cu spuma poliuretanica;
  • rosturile de peste 2 mm, rezultate in urma abaterilor dimensionale ale placilor le vei acoperi cu fasii din polistiren (straifuri);
  • rosturile mai mici de 4 mm le vei rezolva cu spuma poliuretanica.

Foloseste doar adeziv de polistiren, nu recomandam adezivul pentru gresie si faianta

adeziv de polistiren

In multe momente ale unei renovari sau constructii, exista tentatia ca in anumite etape ale procesului sa se incerce taierea costurilor cu achizitia materialelor. Acest lucru se poate intampla si in cazul unui proiect de izolare cu polistiren. Se acorda atentie calitatii placilor si se face rabat la adeziv.

Sfatul este sa nu folosesti adeziv pentru gresie si faianta: este mai ieftin, dar nu va face fata lucrarii. Astfel, cu ce se lipeste polistirenul extrudat sau expandat? Exista adezivi speciali pentru termoizolatii! Iata mai multe informatii utile care te vor ajuta in procesul de alegere:

  • fiecare adeziv trebuie folosit in scopul pentru care a fost creat, el este compatibil cu anumite suprafete pentru a face un contact bun timp indelungat; inclusiv adezivul pentru gresie si faianta se imparte in produse diferite in functie de tipul placilor ceramice care urmeaza a fi lipite, suprafata suport sau locul utilizarii (afara ori inauntru);
  • adezivul pentru polistiren este un produs studiat si creat pentru a lipi acest tip de izolatie de materialul suport (beton, BCA, caramida s.a.);
  • vei gasi adeziv pentru polistiren destinat aplicarii in exterior, respectiv in interior;
  • indiferent de ce adeziv se foloseste pentru polistiren, trebuie sa urmaresti caracteristicile mentionate pe ambalaj, pentru a te asigura ca produsul indeplineste conditiile proiectului tau de termoizolare;
  • tine cont ca vei folosi adezivul atat pentru lipirea termosistemului, cat si pentru realizarea de masa de spaclu si aplicarea plasei pe polistiren;
  • pentru lipirea polistirenului pe tabla poti folosi adeziv poliuretanic.

Aplica adeziv pe toata suprafata polistirenului, nu doar in puncte

Aplica adeziv pe toata suprafata polistirenului

Trebuie sa stii ca, dupa ce ai preparat adezivul pentru polistiren, acesta trebuie aplicat destul de repede. In caz contrar, se va intari. De regula, timpul de utilizare este de 30 de minute, insa difera de la produs la produs.

Daca suprafata suport este plana, se recomanda sa aplici mortarul-adeziv pe toata intinderea placii de polistiren, pentru o eficienta sporita a izolatiei. Este cunoscuta ca metoda patului continuu:

  • intinde adezivul pe intreaga suprafata a fiecarei placi de polistiren cu ajutorul unei gletiere zimtate de 10 x 10 sau 12 x 12 mm;
  • fixeaza placile prin apasare manuala si verifica planeitatea si verticalitatea cu ajutorul dreptarului;
  • amplaseaza panourile astfel incat sa te asiguri ca nu raman spatii goale intre ele;
  • elimina surplusul de mortar-adeziv care iese din imbinarile panourilor de polistiren, pentru a evita puntile termice.

Tine cont de cateva caracteristici principale la alegerea diblurilor

dibluri polistiren

Folosirea diblurilor pentru termosisteme este recomandata atat pentru placarea tavanului cu polistiren extrudat sau a pardoselilor, cat si pentru fixarea polistirenului expandat pe fatade. 

Dupa ce au fost lipite cu adeziv, placile se fixeaza cu dibluri. Pentru rezistenta in timp a termosistemului, va trebui sa acorzi atentie alegerii diblurilor pentru polistiren. Astfel, va trebui sa tii cont de cateva criterii:

  • lungimea si diametrul diblurilor le vei alege in functie de tipul materialului din care este alcatuit peretele: beton normal, caramida plina, caramida cu gauri, beton usor, beton celular s.a.;
  • in cazul suprafetelor care nu sunt complet pline, ca de exemplu caramida cu goluri sau boltar cu goluri, diblurile ar trebui sa patrunda in stratul suport 6-8 cm; intr-un perete compact, de beton sau caramida plina, diblurile ar trebui sa intre cel mult 3 cm;
  • diametrul diblurilor se recomanda a fi intre 8-10 mm; un diametru mai mare inseamna o prindere mai rezistenta; tine cont ca diametrul diblului este egal cu cel al burghiului folosit;
  • de regula, este necesar un numar de minim 6 dibluri/mp, la cladirile cu o inaltime mai mica de 50 m si o viteza a vantului de maxim 135 km/h;
  • vei da o gaura cu o lungime mai mare decat cea a diblului; o ancorare mai adanca inseamna o fixare mai rezistenta.

Esti gata sa te apuci de treaba? Noi iti stam la dispozitie pentru intrebari, ori de cate ori ai nevoie de sfaturile specialistilor MatHaus. Nu ezita sa ne contactezi atat la telefon, cat si in magazin, pentru o comunicare rapida si facila!

Te-ar putea interesa și:

Un proiect amplu, cu maxim de beneficii, vopsirea casei tale ii va aduce acesteia un aspect nou. Asadar, schimbi complet modul in care arata casa, fara cheltuieli majore si intr-un timp relativ scurt. In plus, vopseaua protejeaza casa de razele soarelui, vant si ploaie. Vopseaua noua dureaza 15 ani, cu conditia sa fie aplicata in mod corespunzator, sa fie respectate conditiile de vreme si, foarte important, suprafata care urmeaza a fi acoperita sa fie atent pregatita. Esti curios sa afli care sunt pasii de urmat pentru vopsirea casei tale? Iti punem la dispozitie un ghid util.
Stii ca izolatia termica a casei nu reprezinta un moft, ci o necesitate. Cu siguranta iti doresti o temperatura confortabila atat in anotimpul rece, cat si vara, dar si facturi de intretinere mai mici. Alegerea tipului de termoizolatie pentru casa ta nu este o misiune usoara, dat fiind optiunile diverse de izolare. Chiar daca te-ai hotarat asupra materialului si anume, polistirenul, tot apare intrebarea cum il alegi. Polistirenul poate fi folosit atat pentru izolatia exterioara, cat si pentru cea interioara, este usor de manevrat si are un pret accesibil. Astfel, iti ramane doar sa afli cum il utilizezi in mod adecvat in functie de aplicatie. Pentru ca totul sa fie clar si simplu, iti vom dezvalui in acest articol cum alegi polistirenul in functie de cerintele proiectului tau de izolare.
Acoperisul are rolul de a proteja cladirea impotriva precipitatiilor, a vantului si a razelor ultraviolete. O alta functie a acestuia este de a impiedica pierderile termice. Singura conditie pentru ca acoperisul sa iti apere corespunzator locuinta este ca acesta sa fie izolat termic. Chiar si asa, indiferent daca este sau nu termoizolat, invelitoarea acoperisului se poate deteriora, ceea ce poate duce la scurgeri si infiltratii de apa catre structura. In timp, aceste infiltratii pot cauza deteriorarea totala a acoperisului. Afla din acest ghid care sunt problemele cauzate de scurgeri si infiltratii, ce alti factori mai pot contribui la deteriorarea acoperisului, cum determini zonele afectate si cum repari scurgerile din acoperis. Care sunt problemele cauzate de scurgeri si infiltratii? Ce alti factori mai pot afecta acoperisul? Cum determini zonele acoperisului prin care se produc scurgeri si infiltratii? Cum repari scurgerile din acoperis?
Aspectul exterior al casei este influentat, in bine sau in rau, de zugraveala aleasa de tine. Iata care este rolul acesteia, ce culori sunt populare si care sunt recomandarile pentru combinarea nuantelor. Descopera care sunt aspectele de care sa tii cont cand zugravesti esteriorul locuintei.