Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Izolare fonica folosind vata minerala: avantaje si aplicare

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 12.05.2021 / Timp lectură: 3 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2021/02/iat1eed0ncybyxwngwk6adlmjevmmrq2x8lfectfmzmawxb1v5xyp5bnhceqjmp5fgvtxzztxean-dfuf8tl1qdcfgi7lus9etggdpqrf5jhjqdx-2wqopjmmp1_gp_ig-ccnklb-jpeg.jpg

Zgomotele de afara si galagia din locuintele invecinate pot fi deosebit de deranjante, afectandu-ti orele de odihna, concentrarea si buna dispozitie. Din fericire, izolarea cu vata minerala ajuta la rezolvarea acestei probleme si implicit la sporirea confortului acustic. In acest ghid iti prezentam principalele tipuri de zgomote, iti explicam care sunt avantajele izolarii cu vata minerala si cum se aplica aceasta pentru a izola fonic peretii interiori. Izolare fonica: principalele tipuri de zgomote Care sunt avantajele izolarii cu vata minerala? Cum se aplica vata minerala pentru izolarea fonica a peretilor interiori?

Cuprins

Izolare fonica: principalele tipuri de zgomote

Zgomotele sunt de trei tipuri: aeropurtate, de impact si de flancare.

  • Zgomotele aeropurtate sunt, asa cum indica si denumirea lor, sunete ce se deplaseaza prin aer. Claxoanele automobilelor, aparatele radio, vocile oamenilor si latratul cainilor sunt exemple de surse ale zgomotelor aeropurtante.
  • Zgomotele de impact sunt cauzate de impactul dintre obiecte. De exemplu, o jucarie sau un pahar ce cade pe gresie, ori pasii apasati pe o podea din lemn masiv sunt actiuni care produc zgomote de impact.
  • Zgomotele de flancare sunt sunete ce se deplaseaza prin, sub sau peste o bariera sonora. Acestea sunt cel mai dificil de controlat, deoarece traiectoria lor nu este bine definita. Undele sonore pot circula prin conducte, pe deasupra sau pe dedesubtul peretilor izolati fonic sau prin usi. Sunetul se poate transfera chiar si prin cutiile electrice.

Care sunt avantajele izolarii cu vata minerala?

Vata minerala un material dens si poros, folosit in principal pentru proprietatile sale termoizolatoare, insa are si o buna capacitate de a absorbi zgomotele aeropurtate, de impact si vibratiile. Mai mult, aceasta este incombustibila si nu absoarbe apa. Poate fi aplicata pe pereti, podele, tavane si acoperisuri inclinate (mansarde).

Exista doua tipuri de vata minerala:

  • vata de sticla - fabricata din sticla reciclata si nisip de cuart. Dintre toate modelele de vata de sticla, este recomandata folosirea celor cu densitate mare, ce au proprietati de izolare acustica si termica mai bune decat cele obisnuite;
  • vata bazaltica - obtinuta din roca bazaltica. Vata bazaltica este mai densa decat cea de sticla, fiind astfel un mai bun izolator fonic.

Placarea suprafetelor cu vata minerala contribuie, asadar, la izolarea fonica si corectia acustica din interiorul constructiei.

  • Izolarea fonica implica reducerea zgomotelor aeropurtate si de impact din exteriorul unui spatiu inchis, atunci cand nivelul acestora este prea mare pentru a fi acceptabil.
  • Corectia acustica inseamna reducerea ecoului si a vibratiilor dintr-un spatiu inchis, cu scopul de a imbunatati claritatea sunetului.

Izolarea cu vata minerala va reduce transferul sunetului intre incaperi si adauga densitate peretilor, minimizand astfel ecoul si vibratiile si sporind claritatea sinetului din fiecare camera.

Cum se aplica vata minerala pentru izolarea fonica a peretilor interiori?

Materiale si ustensile necesare

  1. Curata bine de tencuiala suprafata pe care urmeaza sa aplici materialele izolatoare.
  2. Cu ajutorul unei bormasini, fixeaza grinzile orizontale pe pereti, la jumatatea inaltimii incaperii, folosind holsuruburile cu dubluri. Asigura-te ca suruburile nu se suprapun cu imbinarile dintre blocurile de BCA ori caramizi.
  3. Lipeste banda elastica in interiorul celei de tip “U”. Fixeaz-o pe podea cu holsuruburi, pastrand o distanta fata de perete egala cu grosimea bucatilor de vata. Repeta operatiunea si pentru tavan.
  4. Tot cu ajutorul holsuruburilor, prinde piesele de suport intermediare in interiorul grinzilor orizontale de pe pereti. Aseaza piesele la aproximativ 60 cm una de alta si, in cazul peretilor cu ferestre, incepe sa le montezi de la o distanta de 10 cm de tocul ferestrei.
  5. Taie bucatile de vata astfel incat sa fie cu 2 cm mai inainte decat peretele si fixeaza-le peste piesele de suport intermediare.
  6. Monteaza stalpii, prinzandu-i in cele doua benzi de tip “U” asimetrice de pe podea si tavan.
  7. Monteaza cate o banda de tip “U” deasupra si sub tocul ferestrei, apoi monteaza si fasia de vata.
  8. Pentru o mai buna izolare, lipeste spatiile dintre bucatile de vata alaturate cu banda adeziva.
  9. Fixeaza stalpii de sustinere peste vata.
  10. Monteaza placile de gips-carton, prinzandu-le de stalpi cu suruburile speciale pentru rigips.

Daca ghidul nostru ti-a fost de ajutor si sfaturile prezentate ti se par utile, te asteptam si in magazinul online MatHaus.

La noi gasesti o gama variata de materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect ai in derulare. Comanzi online, rapid fara a mai pierde timpul prin magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor comandate, iti livram produsele fie cu flota noastra de camioane prevazute cu brat de descarcare sau prin curierat rapid la orice adresa din tara, acasa sau pe santier.

Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată de produse din zona materialelor pentru construcții.

Vizitează magazinul online, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.