Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 47 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri de deschidere a ferestrelor termopan: care sunt si ce alegi?

Actualizat: 23.10.2023 / Publicat: 27.04.2023 / Timp lectură: 6 min
Confortul si siguranta sunt 2 dintre cele mai importante caracteristici cand alegi ferestrele termopan si tipul de deschidere a acestora. Iata care sunt optiunile disponibile pe piata si care este cea mai buna varianta, in functie de locul de amplasare, activitatile casnice, eficienta si durabilitatea mecanismelor de inchidere-deschidere.

Cuprins

Ce trebuie sa stii despre tipurile de deschidere a ferestrelor termopan?

Daca ai in plan sa amenajezi o constructie sau sa schimbi tamplaria, trebuie sa iei in considerare atat tipurile de termopane (cu cadru din lemn, aluminiu sau PVC) si dimensiunile acestora, cat si modalitatea de deschidere. In functie de caracteristicile alese de tine, costul poate fi mai avantajos sau mai ridicat, iar etapele de montaj pot fi putin diferite.  

Afla mai multe: Tripan vs termopan: diferente, avantaje si dezavantaje la fiecare

Tipuri de deschidere a geamurilor de termopan

Cele mai comune tipuri de deschidere a ferestrelor termopan sunt: batanta (simpla), oscilobatanta, verticala (basculanta) si, de asemenea, putem vorbi despre geamuri fixe. In plus, iti vom prezenta optiunile speciale, cum ar fi: de culisare, de pivotare orizontala sub forma unui acordeon sau de rotire la 180°.

Deschidere batanta

geam cu deschidere batanta
Geamurile termopan cu deschidere simpla, batanta reprezinta o alegere practica, potrivita mai ales pentru bucatarii, bai si balcoane. Ferestrele se deschid in plan orizontal si au 2 sau 3 balamale, in functie de inaltimea sticlei.

Avantajele geamurilor cu deschidere batanta

  • Geamul batant are o deschidere ampla, ceea ce permite ventilarea eficienta si aerisirea incaperii intr-un timp scurt - astfel, aburul si mirosurile sunt eliminate rapid si se evita aparitia mucegaiului.
  • Datorita modului de deschidere, ferestrele pot fi curatate mai usor, chiar daca sunt amplasate la etaje superioare.

Dezavantajele geamurilor cu deschidere batanta

  • Daca ferestrele sunt amplasate la parter, demisol si in alte zone usor accesibile, trebuie supravegheate cat timp sunt deschise, din considerente de securitate.
  • In schimb, acelasi lucru este valabil in cazul in care sunt amplasate la etaje superioare, iar copiii si animalele au acces la acestea cand sunt deschise.

Deschidere oscilobatanta

geam cu deschidere oscilobatanta
In cazul ferestrelor termopan oscilobatante, beneficiezi de 2 tipuri de deschidere: pe orizontala (batanta) si pe verticala. Manerul are 3 pozitii: in jos pentru inchidere, in lateral pentru a deschide larg geamul si in sus pentru rabatare. 

Avantajele geamurilor cu deschidere oscilobatanta

  • Poti alege tipul de deschidere in functie de activitatile casnice - pentru aerisire pe intreaga durata a zilei si securitate sporita, foloseste pozitia verticala, iar pentru eliminarea rapida a mirosurilor si a aburilor, deschide fereastra pe orizontala.
  • Imbina avantajele ferestrelor batante cu a celor basculante si iti permit sa cureti mai usor suprafetele din exterior ale geamurilor.

Dezavantajele geamurilor oscilobatante

  • Feroneria pentru ferestre trebuie sa fie de calitate foarte buna, pentru a nu ceda din cauza mutarii pozitiei manerului si deschiderilor repetate.
  • Costurile pot fi usor mai mari fata de geamurile cu deschidere simpla sau a celor fixe.

Ferestrele fixe

 ferestre fixe
Asa cum sugereaza numele, ferestrele fixe nu se pot deschide. Geamurile cu o forma speciala, cu rol decorativ si montate la mansarda, in pod, pe terasa sau la intrarea in locuinta fac, de cele mai multe ori, parte din aceasta categorie - sunt rotunde, semicerc, triunghiulare etc. 

Avantaje ferestrelor fixe

  • Ferestrele fara deschidere previne pierderile de caldura prin zona tamplariei si contribuie la mentinerea unei temperaturi optime in interiorul locuintei.
  • Montajul este, de regula, mai usor.

Dezavantajele ferestrelor fixe

  • Geamurile fixe nu asigura aerisirea spatiului interior, iar din acest motiv ar trebui amplasate doar in incaperile in care exista o alta modalitate de ventilare.

Ferestre culisante pe verticala sau orizontala

Ferestre culisante pe verticala sau orizontala
Termopanul glisant are un mecanism special de deschidere: un canat mobil si o latura pentru culisare, montata in paralel cu partea fixa a geamului. Cea mai comuna este deschiderea orizontala, insa aceasta poate fi si pe verticala. 

Avantajele geamurilor culisante 

  • Geamurile culisante pot fi montate in orice incapere, mai ales in zonele in care nu exista suficient spatiu pentru o deschidere normala.
  • Pot avea dimensiuni mari si sunt potrivite pentru bucatarii, balcoane, terase si pentru zone interioare de delimitare.
  • Asigura un plus din punct de vedere estetic.

Dezavantajele geamurilor culisante 

  • Pretul ferestrelor culisante poate fi mai ridicat, iar montajul trebuie realizat de persoane cu experianta.
  • Mecanismul de culisare trebuie sa fie de calitate foarte buna, pentru a nu ceda in timp din cauza greutatii geamurilor si a utilizarii repetate. 

Deschiderea oscilo-culisanta

Spre deosebire de ferestrele cu glisare simpla, la cele oscilo-culisante canatul fix si cel mobil se aliniaza perfect in momentul inchiderii. Deschiderea este posibila printr-un mecanism special, care permite miscarea spre interior a cadrului mobil si culisarea paralela cu partea fixa a geamului. 

Avantaje ferestrelor oscilo-culisante

  • Ofera un grad ridicat de etanseitate si, implicit, imbunatateste calitatile termice si fonice fata de ferestrele culisante simple.
  • Au un mecanism sigur, cu miscari line si usor de folosit.

Dezavantajele ferestrelor-oscilo culisante

  • Costul ferestrei si al manoperei poate fi un dezavantaj, insa beneficiile oferite sunt net superioare. 

Deschiderea verticala (basculanta)

 fereastra cu Deschiderea verticala (basculanta)
Ferestrele termopan basculante permit doar deschiderea verticala a geamului. Spre deosebire de produsele oscilobatante care au balamalele in lateral, acestea le au in partea superioara sau inferiora. 

Avantaje ferestrelor cu deschidere verticala

  • Pot fi concepute astfel incat sa reduca intr-un mod semnificativ pierderile de caldura, ceea ce contribuie la mentinerea unei temperaturi ambientale optime.
  • Amplasarea manerelor pe latura de jos sau de sus a cadrului asigura o deschidere mai usoara in cazul ferestrelor inalte sau a celor amplasate in partea inferioara a unei incaperi.

Dezavantajele geamurilor cu deschidere verticala

  • Ferestrele cu deschidere verticala nu sunt foarte practice si nu asigura aerisirea incaperii intr-un ritm rapid. 

Deschidere si rotire la 180°

fereastra cu Deschidere si rotire la 180°
Un alt tip special de deschidere a ferestrelor este cel cu rotire la 180°. Balamalele sunt amplasate la jumatatea inaltimii geamului si cerceveaua poate fi blocata in pozitie intredeschisa cu ajutorul unui maner aflat in partea inferioara a cadrului. 

Avantaje ferestrelor cu deschidere si rotire

  • Ferestrele pentru mansarda au, adesea, optiunea de deschidere la 180°, ceea ce usureaza procesul de curatare a geamurilor;
  • Asigura atat aerisirea rapida a mansardei sau podului, daca fereastra este deschisa complet, cat si o protectie impotriva impuritatilor si vantului, daca este aleasa pozitia intredeschisa.

Dezavantajele geamurilor cu deschidere si rotire

  • In functie de pozitionarea ferestrelor si de inaltimea mansardei, acestea nu sunt intotdeauna usor de deschis si de curatat.

O alternativa la ferestrele pentru mansarda este construirea unei lucarne. In acest fel, poti utiliza geamuri cu deschidere simpla, verticala sau oscilobatanta pentru a imbunatati gradul de luminozitate si a facilita ventilatia spatiului. 

Citeste si: Lucarna: ce este, caracteristici, avantaje, dezavantaje

Deschiderea de tip armonica (pivotanta orizontal)

Ferestrele de tip armonica au un tip special de deschidere, prin pivotare pe orizontala. Daca in cazul celor culisante, canatul mobil trecea paralel cu cel fix, pentru geamurile pivotante lucrurile stau altfel. Toate cercevelele se strang sub forma unui acordeon, cu ajutorul unor bare de glisare. 

Avantaje ferestrelor cu deschidere de tip armonica

  • Mecanismul de pivotare orizontala este intalnit in special la usile mari de sticla, dar se poate folosi si pentru ferestre. Principalul avantaj este suprafata mare a deschiderii si asigurarea unui flux mare de aer. Aceste caracteristici sunt importante mai ales pentru cladirile si restaurantele in care se organizeaza evenimente cu un numar mare de persoane.

Dezavantajele geamurilor cu deschidere de tip armonica

  • Faptul ca aproape intreaga suprafata a ferestrei se pliaza si ramane descoperita poate fi atat un dezavantaj, cat si un dezavantaj, deoarece scade gradul de securitate.
  • Trebuie sa ai mare grija in momentul deschiderii ferestrei de tip armonica, pentru a nu cauza accidentari sau defectarea mecanismului.
  • Daca pentru ferestrele cu deschidere comuna poti monta aproape orice tip de jaluzele si storuri, pentru cele armonice trebuie sa alegi o un rulou exterior pentru umbrire si reglarea fluxului de lumina.

Criterii de care sa tii cont cand alegi tipurile de deschidere a ferestrelor

fereastra terasa

Pentru a alege cele mai bune ferestre termopan, tipul de deschidere trebuie sa fie compatibil cu locul de amplasare si cerintele tale de siguranta, dar si cu activitatile obisnuite realizate in acele spatii. De asemenea, acorda o atentie deosebita calitatii feroneriei si mecanismului de inchidere, pentru a avea garantia unei eficiente sporite si a durabilitatii produselor achizitionate.

Locul de amplasare

Unde va fi montata fereastra si care este scopul principal al acesteia? Daca va fi amplasata la parter, demisol sau alte zone cu un risc ridicat de incalcare a proprietatii, opteaza pentru geamuri fixe, cu deschidere verticala sau oscilobatanta. Mai mult, siguranta trebuie sa fie pe primul loc cand ai copii mici, indiferent de loc si etaj.

Facilitarea unor activitati

In bucatarie si in baie, sunt recomandate ferestrele cu deschidere batanta, oscilobatanta sau glisanta, pentru a elimina rapid aburul, umiditatea si mirosul de mancare. Vrei sa cureti mai usor geamurile din mansarda? Opteaza pentru un mecanism de deschidere prin rotire, in defavoarea unuia basculant sau fix. 

Eficienta si durabilitate

Daca esti in cautarea unor ferestre termopan eficiente si durabile, investeste in produse de calitate superioara si apeleaza doar la echipe profesioniste de montaj. Indiferent de mecanismul de deschidere ales, limiteaza timpul de aerisire in perioadele friguroase si monteaza benzi de etansare, astfel incat sa reduci semnificativ pierderile de caldura. In plus, beneficiezi de diminuarea zgomotelor din exterior si prevenirea umezelii, condensului si aparitiei mucegaiului in jurul geamurilor.  

Intra pe mathaus.ro si descopera intreaga oferta de ferestre termopan! Compara tipurile de deschidere, avantajele si dezavantajele fiecaruia, pentru a alege cea mai buna varianta pentru proiectul tau. Poti opta pentru diferite tipuri de feronerii si mecanisme, in functie de destinatia incaperii. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.