Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Lucarna: ce este, caracteristici, avantaje, dezavantaje

Actualizat: 29.11.2023 / Publicat: 07.11.2022 / Timp lectură: 3 min
Lucarna pentru acoperis ofera mai mult spatiu si luminozitate unei mansarde. Aceasta are atat un rol practic, cat si unul estetic. Afla ce este lucarna, de cate tipuri poate fi, ce avantaje si dezavantaje aduce, dar si cum se construieste si se izoleaza o astfel de structura! 

Cuprins

Ce este lucarna pentru acoperis?

Acoperisurile cu panta pot fi amenajate cu lucarna - o fereastra mica, montata in plan vertical intr-o rama sau intr-o structura cu acoperis propriu. Totodata, aceasta poate avea dimensiuni mai mari, ferestre duble, usa sau chiar un balconas. 

Rolul lucarnei este de a spori luminozitatea unei mansarde, de a facilita ventilatia si, daca este de dimensiuni considerabile si realizata la nivelul pardoselii, de a oferi mai mult spatiu de amenajare. De asemenea, are un important scop estetic si te ajuta sa iti personalizezi locuinta. 

Citeste si: Casa cu acoperis intr-o apa: Caracteristici de baza

Tipuri de lucarne

tipuri de lucarne​​​​​​​ Lucarna traditionala este o fereastra verticala, de mici dimensiuni, integrata in structura acoperisului inclinat. Totusi, putem vorbi despre o diversitate mare de lucarne, impartitie in functie de mai multe criterii:

  • Scop - Lucarna de tip fereastra (pentru luminarea si aerisirea podului) sau de tip usa (pentru accesul pe acoperis sau pentru realizarea unui balcon);
  • Pozitionare - De fatada (in acelasi plan cu peretele exterior), retrase (formeaza o adancitura in panta acoperisului) si de versant (poate fi la orice nivel al acoperisului);
  • Forma acoperisului - Lucarne cu acoperis plat, in 2 ape, bombat, in forma de ochi sau spranceana, in 3 ape, in forma de piramida, triunghiular, trapezoidal etc. 

Ce avantaje ofera o utilizarea unei lucarne?

acoperis cu lucarna​​​​​​​Constructia unei lucarne pentru acoperis creste timpul de executie si costul total al lucrarii, insa ofera mai multe beneficii, cum ar fi:

  • Permite patrunderea luminii naturale in pod sau mansarda;
  • Faciliteaza ventilatia spatiului;
  • Ofera mai mult loc pentru amenajare sau senzatia de spatiu mai mare, in functie de designul si de dimensiunile lucarnei - Intrerupe planul inclinat al acoperisului si usureaza mobilitatea in mansarda;
  • Diversitatea de modele de lucarne pentru acoperis iti permite sa personalizezi casa si sa ii adaugi un element original sau deosebit; 
  • Ai posibilitatea de a monta o usa cu geam termopan - Imbunatateste luminozitatea mansardei si, totodata, poti avea acces mai usor pe acoperis sau poti amenaja un balcon.

Constructia unei lucarne

constructia unei lucarneIn cazul unei locuinte noi, lucarna va fi proiectata si construita in acelasi timp cu structura acoperisului. De asemenea, poti opta pentru adaugarea unei lucarne in momentul repararii sau reamenajarii acoperisului. Etapele de lucru includ: 

  • indepartarea vechii invelitori;
  • adaptarea sarpantei si construirea noii structuri pentru lucarna;
  • montarea ferestrei sau usii in mod etans;
  • termoizolarea si eliminarea puntilor termice;
  • montarea invelitorii si finisarea lucarnei.

Ai nevoie de autorizatie pentru constructia unei lucarne?

Pentru amenajarea unei lucarne se fac modificari la structura acoperisului si la aspectul arhitectural, iar din acest motiv ai nevoie de o autorizatie de constructie. Totusi, iti recomandam sa apelezi la autoritatile locale pentru informatii si indrumari, fiindca reglementarile pot fi diferite in functie de zona. 

Citeste mai multe: Ce se poate construi fara autorizatie de constructie?

Cum se realizeaza izolatia lucarnei?

izolatie lucarna​​​​​​​
Lucarna se izoleaza in mod similar cu structura acoperisului. Termoizolarea se poate realiza cu vata minerala de sticla sau bazaltica. Structura din lemn ar trebui protejata cu o bariera de vapori. 
In plus, este indicat sa folosesti garnituri sau benzi de etansare pentru fereastra sau usa lucarnei. Spatiul dintre tamplarie si cadru poate fi izolat cu spuma poliuretanica sau termoizolatoare.   

Ce fel de ferestre alegi pentru o lucarna?

Ferestrele cu tamplarie din PVC si geam termopan sau tripan (2 sau 3 foi de sticla) asigura o izolare termica si fonica mult mai buna decat optiunile traditionale. Designul trebuie ales in functie de stilul arhitectural al locuintei. In acelasi timp, opteaza pentru un model cu deschidere, nu fix, astfel incat sa poti aerisi si asigura ventilarea mansardei sau a podului. 

Afla mai multe: Cum montezi o fereastra termopan din PVC - pasi de urmat, unelte necesare si sfaturi practice

Care sunt preturile lucarnelor?

Pretul unei lucarne porneste de la cateva mii de lei cu manopera inclusa, in cazul unei structuri de mici dimensiuni si simple, insa poate ajunge si pana la cateva zeci de mii de lei. Indiferent de complexitatea proiectului, opteaza pentru materiale de constructii cu un raport cost-calitate avantajos. 

Ce sa alegi: lucarna sau ferestre de mansarda?

lucarna sau ferestre de mansarda​​​​​​​Am vorbit deja despre avantajele si dezavantajele unei lucarne. Alternativa mai putin costisitoare ar fi montarea unei ferestre de mansarda. In acest fel, incaperea devine mai luminoasa si se faciliteaza ventilatia, insa nu vei beneficia de un spatiu suplimentar si de un design deosebit.

Daca te-ai decis cum va arata lucarna si acoperisul casei tale, intra pe MatHaus.ro si comanda direct la santier materialele si echipamentele de care ai nevoie. In cazul in care nu stii cum sa calculezi necesarul de produse sau ai nevoie de o solutie completa pentru proiectul tau, consultatii nostri sunt bucurosi sa te ajute. 

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.