Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tripan vs termopan: diferente, avantaje si dezavantaje la fiecare

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 28.10.2022 / Timp lectură: 5 min
Geamurile termopan cu doua sau trei foi de sticla asigura o izolare termica si fonica superioara ferestrelor clasice. Totusi, ce alegi intre termopan si tripan? Ti-am pregatit un scurt ghid cu diferentele dintre aceste doua optiuni, precum si cu avantajele si dezavantajele fiecareia. In plus, iti venim in ajutor cu cateva criterii si sfaturi practice de care sa tii cont pentru a face o achizitie cat mai buna pentru proiectul tau.

Cuprins

Tripan vs. termopan: diferente

Atat geamurile tripan, cat si cele termopan pot avea tamplarie din PVC, aluminiu sau, in unele cazuri, din lemn stratificat. De asemenea, indiferent ca este vorba despre geam termopan dublu sau triplu, se poate produce cu aceleasi dimensiuni sau culori. Principalele diferente sunt numarul de foi si grosimea pachetului de sticla. Afla mai multe despre deosebirile dintre cele doua tipuri de geamuri! 

Citeste mai multe: PVC sau Aluminiu - Ce alegem pentru tamplaria usilor si ferestrelor?

Foile de sticla

Un geam termopan are doua foi de sticla, despartite de o bagheta de distantare. In schimb, geamurile termopan cu 3 sticle sunt cunoscute cu denumirea de tripan si au doua baghete de distantare. Spatiul dintre foile de sticla este umplut cu un gaz inert, care are proprietati izolatoare mult mai bune decat aerul. In general, elementul folosit este argon sau kripton. 

In acelasi timp, nu conteaza doar numarul de foi de sticla, ci si grosimea acestora si a distantierelor. Uneori, distanta dintre foi este mult mai mica in cazul geamurilor tripan, ceea ce afecteaza gradul de izolare termica si fonica. Valorile optime sunt cuprinse intre 16 si 20 de milimetri, insa pe piata sunt disponibile modele de la 12 milimetri. Din acest motiv, trebuie sa compari cu atentie fisele tehnice ale diferitelor tipuri de produse, inainte de achiziționare. 

Tipul de sticla folosit (float, lowE etc.) influenteaza, de asemenea, calitatea finala a geamului termopan dublu sau triplu. Spre exemplu, stratul invizibil aplicat pe suprafata sticlei blocheaza razele ultraviolete si infrarosii, fara a diminua cantitatea de lumina care patrunde in locuinta. Mai mult, foaia de sticla de calitate are rolul de a impiedica sau de a reduce pierderile de caldura din interior. 

Iti recomandam si: Cum sa inlocuitesti un geam spart?

Proprietati de termoizolare si fonoizolare

geam termopan
Geamurile tripan pot fi si cu 30-40% mai eficiente termic decat cele cu doua randuri de sticla, insa conteaza grosimea pachetului de sticla (grosimea foilor si distantierelor), gazul inert utilizat, etansarea, calitatea tamplariei si montajul. In unele cazuri, geamurile termopan pot izola termic la fel precum cele tripan sau chiar mai bine. 

Urmareste ca valoarea coeficientului de transfer termic sa fie cat mai mica, ceea ce inseamna ca geamul pierde mai putina caldura. Parametrul este notat cu Ug in fisa tehnica si se masoara in W/m²K. In schimb, Uw reprezinta coeficientul de transfer termic calculat pentru intreaga fereastra (sticla si profil).

Din punct de vedere al izolarii fonice, se considera ca geamurile tripan sunt mai eficiente. Acestea sunt recomandate locuintelor din apropierea cailor ferate, soselelor aglomerate, fabricilor, santierelor sau din alte zone cu poluare fonica ridicata. 

Securitate si rezistenta

Asa cum geamurile termopan cu doua foi sunt mai sigure decat cele cu o singura sticla, si geamurile tripan au un grad mai bun de securitate si rezistenta, comparativ cu cele termopan. Astfel, reprezinta o alegere buna pentru cladirile comerciale, de birouri sau rezidentiale. Desigur, conteaza calitatea ferestrei si grosimea foilor de sticla. In general, acestea au 4, 6 sau 8 milimetri, iar un pachet poate contine straturi de grosimi diferite.

Geamuri tripan: avantaje si dezavantaje

geamuri tripan​​​​​​​

Geamurile termopan cu 3 randuri de sticla (tripan) au atat avantaje, cat si dezavantaje. In plus, proprietatile superioare ale acestui tip de produse depind de mai multi factori, printre care tipul de sticla si grosimea foii, calitatea profilelor, limitarea risipirii gazului inert cu rol de termoizolare si montajul. 

Descopera: Cum montezi o fereastra termopan din PVC - pasi de urmat, unelte necesare si sfaturi practice

Avantaje

  • Ofera un grad superior de izolare termica - Contribuie la reducerea costurilor de incalzire a locuintei. Geamurile tripan sunt recomandate in special pentru zonele montane sau cu un climat rece;
  • Izoleaza fonic foarte bine - Pot scadea nivelul de zgomot din exterior chiar si cu 30-40 de decibeli. Totodata, trebuie sa fie asigurata etanseitatea spatiului dintre fereastra si perete, insa si tipul de profil influenteaza proprietatile generale de fonoizolare a produsului.

Dezavantaje

  • Geamul termopan triplu (tripan) are un pret de achizitie mai mare decat ferestrele cu unul sau doua randuri de sticla;
  • Din cauza foii de sticla suplimentare si grosimii mai mari a pachetului de sticla, greutatea ferestrei tripan creste - Acest lucru nu influenteaza structura de rezistenta a locuintei, ci procedurile de montaj, care pot fi mai costisitoare si realizate intr-un interval mai mare de timp.

Geamuri termopan: avantaje si dezavantaje

geamuri termopan​​​​​​​

Cu toate ca geamurile termopan cu doua foi de sticla pentru ferestre si usi au cateva dezavantaje fata de cele tripan, reprezinta o alternativa excelenta in multe situatii. Iata mai multe detalii despre beneficiile si partile mai putin bune ale geamurilor termopan.

Avantaje

  • Au un grad eficient de izolare termica si fonica, in comparatie cu geamurile clasice, cu un singur rand de sticla;
  • Sunt mai usoare decat geamurile tripan si montajul se realizeaza cu mai putina dificultate;
  • Pret tripan vs termopan - Costul de achizite este mai mic pentru geamurile termopan decat in cazul celor tripan, iar cand ai nevoie de produse pentru o locuinta cu multe ferestre, diferentele sunt considerabile. Totusi, te sfatuim sa alegi cel mai bun raport calitate-pret. 

Dezavantaje

  • Sunt mai putin eficiente din punct de vedere termic si fonic decat geamurile tripan de calitate foarte buna.

Tripan vs termopan: cum alegi modelul potrivit?

Tripan vs termopan: cum alegi modelul potrivit?​​​​​​​

In continuare, iata cateva directii si sfaturi practice de care sa tii cont pentru a alege cele mai bune termopane duble sau triple pentru locuinta ta. Mai mult, specialistii MatHaus iti stau la dispozitie pentru consiliere telefonica, astfel incat sa faci o comanda in functie de particularitatile proiectului tau.

Utilizarile ferestrei

Este recomandat ca ferestrele orientate spre nord si nord-est sa fie din 3 foi de sticla, pentru o termoizolare eficienta. Cele pozitionate spre sud sau vest pot fi cu 2 randuri de sticla, mai ales ca geamurile termopan capteaza mai bine caldura de la soare. 

De asemenea, geamurile termopan pot fi folosite in cazul ferestrelor interioare, care fac legatura intre diverse camere si balcon, terasa acoperita, o anexa etc. In acelasi timp, este indicat ca ferestrele pentru mansarda locuita sa fie cu 3 foi de sticla. In cazul podului nelocuit, sunt suficient de eficiente produsele termopan.

Clima

In zonele cu temperaturi scazute, vanturi puternice si ierni geroase, eficienta termica a locuintei poate fi imbunatatita prin montarea geamurilor tripan. In schimb, cele termopan reprezinta o alegere buna in cazul locuintelor din regiuni de campie si cu anotimpuri mai blande. 

Buget si nevoi

In multe situatii, bugetul este un criteriu de selectie important. Iti recomandam sa iei in calcul atat costul initial (achizitie, montaj), cat si avantajele financiare pe termen mediu si lung. Tine cont de eficienta energetica a locuintei si de economiile pentru incalzirea casei pe care le-ai obtine daca optezi pentru geamuri cu un coeficient de transfer termic cat mai bun. 

Compara intreaga oferta de produse disponibila pe MatHaus.ro si alege cele mai bune optiuni pentru proiectul tau! Este mult mai rapid si mai simplu sa comanzi online tot ce iti trebuie, iar livrarea se va face in cel mai scurt timp direct la tine acasa sau la santier. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.