Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Termobetonul - Ce este si la ce se foloseste

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 18.05.2020 / Timp lectură: 1 min

Termobetonul este un material ce poate fi folosit cu usurinta si care poate reduce costurile de constructie cu circa 12%.

Cuprins

Termobetonul: ce este?

Termobetonul este format din:

 • ciment;
 • polistiren granulat (macinat) - obtinut, de cele mai multe ori, din produse din plastic reciclat, contribuind astfel la protejarea mediului inconjurator;
 • aditivi - acestia au rolul de a omogeniza amestecul, impiedicand bucatile de polistiren sa pluteasca pe durata malaxarii.

Termobetonul este mai eficient in izolarea termica decat alte materiale de constructii, cum sunt betonul si caramida.  

Termobetonul intarit este mai dur decat materialele clasice termoizolante, motiv pentru care poate fi considerat un beton usor circulabil. Rezistenta sa este intre cea a materialelor termoizolante si a betonului utilizat in mod uzual. Coeficientul de conductivitate termica este intre 0,05 si 0,08 W/mK, in functie de tipul termobetonului.

La ce se foloseste termobetonul?

Termobetonul se poate folosi la:

 • izolarea termica a podurilor circulabile si nercirculabile;
 • izolarea termica si umplutura de fixare la piscine si bazine;
 • umplutura planseu si beton de panta sub pardoseli si la acoperisuri terasa.

Termobetonul: avantaje si dezavantaje

Avantajele termobetonului

Avantajele termobetonului

 • Nivelul mare de izolatie termica a termobetonului asigura costuri reduse la achizitia materialelor de constructie si a manoperei.
 • Este un bun izolator fonic.
 • Are un grad ridicat de absorbtie a umiditatii, nepermitand dezvoltarea mucegaiului, a ciupercilor, ori a bacteriilor.
 • Este rezistent in timp - poate avea o durata de viata de peste 100 de ani.
 • Are o buna rezistenta la incendii.
 • Se intareste destul de repede, ceea ce inseamna ca durata lucrarilor de constructie va fi considerabil micsorata.

Dezavantajele termobetonului

 • Procesul de fabricare a termobetonului este unul dificil, iar echipamentele necesare sunt costisitoare.
 • Are un indice scazut de rezistenta la compresiune

 •  

Cum se prepara termobetonul?

Pentru prepararea termobetonului, nu este nevoie de utilaje sau echipamente speciale, ci doar de un malaxor de beton ori o pompa de sapa.

Urmand indicatiile de pe ambalaj, termobetonul se amesteca cu nisip, ciment si apa, pana cand se obtine o consistenta vascoasa. Este important ca la preparare sa se foloseasca doar ciment proaspat, reintarit. Dozajul apei trebuie facut respectand reteta producatorului - excesul de apa va cauza segregarea mixului.

Bine de stiut

 • Termobetonul nu este sensibil la umezeala ce va patrunde sub invelitoare.
 • Inainte de aplicarea termobetonului, suprafata trebuie bine curatata - asigurandu-se, astfel, o priza mai buna.
 • Dupa turnare, placa trebuie obligatoriu acoperita cu o folie de plastic pentru aproximativ 3-4 zile. In acest fel, se evita arderea si deshidratarea materialului.
 • Betonul turnat nu trebuie sa aiba grosimea mai mica de 5 cm si mai mare de 40 cm.

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.