Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Termobetonul - Ce este si la ce se foloseste

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 18.05.2020 / Timp lectură: 4 min

Termobetonul este un produs, care a intrat in constructia moderna si care aduce numeroase beneficii. Acesta are proprietati termice excelente si o rezistenta buna la incendii. In cele ce urmeaza vom explora ce este termobetonul, la ce se foloseste, care sunt avantajele si dezavantajele sale. De asemenea, vom analiza materialele necesare prepararii sale, precum si pasii de lucru pe care trebuie sa-i urmezi.

Cuprins

Termobetonul: ce este?

Termobetonul este un material de constructii usor, format din:

  • ciment;
  • polistiren granulat (macinat) - obtinut, de cele mai multe ori, din produse din plastic reciclat, contribuind astfel la protejarea mediului inconjurator;
  • aditivi - acestia au rolul de a omogeniza amestecul, impiedicand bucatile de polistiren sa pluteasca pe durata malaxarii.

În funcție de combinația acestor materiale, termobetonul poate rezista la temperaturi mai mari decât betonul obișnuit și se poate folosi pentru a preveni deteriorarea cauzată de temperaturi ridicate în procesele de construcție și în reabilitarea structurilor existente.

Totodata, termobetonul este mai eficient in izolarea termica decat alte materiale de constructii, precum betonul si caramida. Coeficientul de conductivitate termica este intre 0,05 si 0,08 W/mK, in functie de tipul termobetonului. Acesta poate suporta sarcini mai mari decât betonul tradițional, ceea ce il face ideal pentru proiectele care necesită rezistență și durabilitate superioare. 

Citeste si: Intrebari frecvente despre termoizolare si materialele utilizate

La ce se foloseste termobetonul?

Termobetonul este un material modern, ce se foloseste din ce in ce mai mult pentru constructii si amenajari de interior sau exterior. Acesta se poate folosi la:

  • izolarea termica a podurilor circulabile si nercirculabile;
  • izolarea termica si umplutura de fixare la piscine si bazine;
  • umplutura planseu;
  • beton de panta sub pardoseli si la acoperisuri de tip terasa;
  • platforme cu rezistenta sporita.
  • poate fi utilizat în mod eficient pentru protejarea structurilor existente de expunerea la schimbări bruște ale temperaturii sau schimbări climatice majore.
  • poate fi folosit pentru efectuarea reparațiilor structurale.

Avantajele termobetonului

termobeton​​​​​​​

Avantajele termobetonului sunt numeroase si importante. Acest material poate fi folosit pentru o gama larga de aplicatii si ofera rezistenta si durabilitate sporita. Principalele avantaje sunt:

  • nivelul mare de izolatie termica a termobetonului asigura costuri reduse la achizitia materialelor de constructie si a manoperei. De asemenea, acest lucru va reduce pierderile de caldura si poate ajuta la economisirea costurilor cu energia pe termen lung;
  • este un bun izolator fonic;
  • are un grad ridicat de absorbtie a umiditatii si nu permite dezvoltarea mucegaiului, a ciupercilor ori a bacteriilor;
  • este rezistent in timp - poate avea o durata de viata de peste 100 de ani;
  • are o durabilitate si rezistenta sporita, ceea ce inseamna ca aceasta material poate rezista la schimbarile climatice si la intemperii;
  • are o buna rezistenta la incendii - acest material este foarte eficient in prevenirea raspandirii flacarilor;
  • se intareste destul de repede, ceea ce inseamna ca durata lucrarilor de constructie va fi considerabil micsorata.

Dezavantajele termobetonului

Termobetonul poate fi un material excelent si versatil pentru constructii. Cu toate acestea, exista si cateva dezavantaje asociate:

  • se usuca rapid, iar daca nu se lucreaza corect pot aparea fisuri in beton;
  • poate fi mai costisitor decat alte materiale de constructii clasice;
  • are un indice scazut de rezistenta la compresiune;
  • in locatiile cu activitate seismica ridicata, termobetonul nu este recomandat pentru structuri mari. Acest lucru se datoreaza faptului ca betonul are o densitate mult mai mare decat alte materiale folosite in constructii si poate fi predispus la daune considerabile daca nu este pregatit corect pentru cutremurele puternice.

Cum se prepara termobetonul?

preparare termobeton​​​​​​​

Prepararea termobetonului necesita materiale de calitate, masuratori exacte si tehnica adecvata. Pentru a obtine rezultate optime, trebuie sa fie urmate cateva reguli importante. 

Termobetonul (polistirenul macinat si aditivi special) se amesteca impreuna cu ciment si apa, pana se obtine o consistenta vascoasa. La preparare trebuie sa se foloseasca doar ciment proaspat, neintarit Se poate adauga nisip, insa se va diminua gradul de izolare termica oferit.

Apa joaca un rol esential in procesul de preparare a amestecului. Daca va fi adaugata in exces, poate cauza segregarea mixului. In general, se folosesc raporturi variabile dintre aceste ingrediente, in functie de proprietatile finale pe care le doresti si de greutatea specifica pe care vrei sa o obtii pe metru cub de beton.

Pentru preparare poti folosi o betoniera sau un malaxor de beton. Pentru lucrarile ample, iti recomandam pompele de sapa.

Afla mai multe: Beton preparat manual vs beton preparat la betoniera

Cum alegi cele mai bune materiale pentru prepararea termobetonului?

Datorita naturii sale particulare, termobetonul are nevoie de ingrediente de cea mai buna calitate pentru a te asigura ca performanta materialului ramane la un nivel optim. Pentru aceasta, analizeaza în detaliu compozitia si proprietatile cimentului, agregatului si liantului pe care vrei sa le utilizezi.

Verifica daca acestea sunt fabricate corect si se potrivesc cu scopurile proiectului tau. Cu cat ingredientele sunt mai bune și mixate corect, cu atat va fi mai fiabil si durabil rezultatul final.

Daca vrei sa obtii un grad ridicat de izolatie termica, iti recomandam sa adaugi, dupa intarirea termobetonului, un strat de polistiren expandat sau extrudat, in functie de aplicatie. 

Cum se foloseste termobetonul? Pasi de lucru

Cum se foloseste termobetonul​​​​​​​

Folosirea corecta a termobetonului este esentiala pentru o constructie durabila. Prin urmare, trebuie sa respecti cateva reguli generale.

Pregatirea suprafetei si aplicarea amorsei

Inainte de aplicarea termobetonului, suprafata trebuie curatata in prealabil de orice impuritati. Astfel, se asigura o priza buna a materialului. Daca este necesara o aderenta superioara, aplica o amorsa speciala. In plus, tine cont de umiditatea si de temperaturile optime de lucru. 

Stabilirea nivelului

Cu ajutorul unei nivele cu laser, stabileste si marcheaza nivelul corespunzator pentru turnarea sapei. In cazul in care folosesti acest material pentru alte aplicatii, pregateste cofrajele. 

Pregatirea si turnarea materialului

Prepara termobetonul asa cum recomanda producatorul produselor alese de tine si in functie de proprietatile pe care vrei sa le obtii. De asemenea, este important sa elimini bulele de aer din compozitia betonului, prin vibratii sau prin presare manuala. 

Materialul se poate turna si indrepta manual ori cu o pompa de beton. Dupa turnarea termobetonului, placa trebuie acoperita cu o folie PE pentru urmatoarele 3-4 zile. Astfel, se mentine un mediu umed si se evita deshidratarea.

Iti recomandam si: Ghid complet pentru prepararea betonului. Retete si sfaturi practice

Termobetonul este un material modern si are mai multe avantaje fata de betonul traditional, cum ar fi nivelul mai mare de izolatie termica si fonica, rezistenta la incendii si durabilitate. Alege materiale de calitate pentru proiectele tale si urmeaza cu atentie pasii de lucru!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.