Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Intrebari frecvente despre termoizolare si materialele utilizate

Actualizat: 04.10.2021 / Publicat: 12.08.2021 / Timp lectură: 7 min
Proiectele de termoizolare sunt din ce in ce mai raspandite atat in mediul urban, cat si in cel rural. Exista o serie de intrebari recurente despre eficienta unui sistem termoizolator. Care este principalul beneficiu pe care il aduce termoizolatia casei tale? 
Este considerabil confortul termi anual si facturile la intretinere sunt mai mic? 
Afla din acest ghid raspunsul la cele mai frecvente intrebari despre termoizolare si materialele utilizate. 

Cuprins

Cum functioneaza termoizolarea?

Izolarea termica poate fi aplicata la orice tip de constructie, fie ca vorbim despre o casa pe zidarie sau din lemn, o cladire de birouri, hala metalica sau alte constructii.

Termoizolatia imbunatateste si ofera un grad ridicat de confort din punct de vedere termic. Contribuie activ la reducerea consumului de resurse pentru incalzire sau chiar racire. Cu acest tip de investitie te vei asigura ca in timp vei plati mai putin la facturile de intretinere. 

Izolarea termica poate fi realizata atat la exterior cat si la interior. Inainte de a lua decizia de a investi intr-un termosistem, discuta cu un specialist in constructii sau studiaza putin ce tip de material izolator se potriveste pentru tipul tau de zidarie si unde este recomandat sa fie facuta lucrarea, la interior sau la exterior. 

In functie de aceste informatii iti poti seta si aloca un buget, poti decide materialul cel mai potrivit pentru peretii casei tale. 

Tine cont ca fiecare material pentru izolatie are un coeficient de conductivitate termica diferit


Materialele termoizolante

Materialele de zidarie precum blocurile de BCA cu o grosime mai mica de 30 cm, caramida chiar si cu goluri, boltarii din beton sau lemnul nu reusesc sa ofere o izolatie optima si eficenta pentru constructii. 

Pentru a imbunatati performanta constructiei si capacitatea peretilor de a raci vara si a mentine caldura mai mult timp in interior iarna se folosesc o serie de materiale suplimentare pentru izolatie precum: 

●    polistirenul expandat;
●    polistirenul extrudat;
●    vata minerala de sticla;
●    vata minerala bazaltica;
●    celuloza;
●    lana; 
●    spuma de resina;
●    spuma poliuretanica;
●    placile termoizolante cu vacuum;
●    folie reflectiva.

Poti economisi bani prin izolarea termica a casei?

Poti economisi bani prin izolarea termica a casei​​​​​​​

Izolarea interioara sau exterioara a unei locuinte va reduce semnificativ consumul energetic. Randamentul termic al izolatiei este influentat de tipul materialului ales cu gradul si eficienta specificata in fisa tehnica a produsului. Totodata, randamentul poate fi total influentat si de modul in care materialele au fost puse in opera. 

Daca au fost respectate toate indicatiile producatorului de la pregatirea suprafetei suport, prinderea, utilizarea corecta a cantitatii de adeziv si alti pasi din montaj se poate ajunge la o economie de pana la 50% din costurile aferente utilitatilor. 

Izolatia termica afecteaza calitatea aerului din interiorul casei?

Prin alegerea unui material potrivit, calitatea aerului din interiorul casei nu va fi afectata. Acest lucru se poate intampla doar daca materialele folosite pentru izolare nu se potrivesc cu cele din zidaria cladirii. 

Este important sa te asiguri ca materialul ales permite peretelui “sa respire”, pe scurt ii este permis umezelii din interior sa poata fi eliminata prin peretii casei. 

De exemplu, pentru blocurile de BCA sau caramida, o termoizolatie cu polistiren pe interiorul pereteului va creste riscul formarii condensului. Polistirenul este un material care nu absoarbe apa si nu participa la transferul de vapori. 

 In consecinta el poate actiona ca o bariera intre mediul interior si exterior favorizand aparitia mucegaiului. 

Spre deosebire de alti termoizolanti care se potrivesc doar pentru anumite materiale de zidarie, vata minerala bazaltica poate asigura o buna izolare si ventilare a cladirii, indiferent de materialele folosite pentru constructie.
vata minerala bazaltica poate asigura o buna izolare si ventilare a cladirii, indiferent de materialele folosite pentru constructie.​​​​​​​

Termoizolarea duce la formarea condensului in casa?

In cazul in care montajul materialului izolant nu a fost realizat corespunzator, intre perete si materialul pentru termoizolatie se poate forma condens. 

Pe scurt, in situatiile in care temperatura interna din interiorul casei este mai mare (cu o concentratie marita de vapori) fata de temperatura exterioara, daca materialul termoizolant nu a fost ales corect, acesta poate actiona precum o bariera de vapori impiedicand schimbul termic. 

In momentul in care vaporii de abur nu mai pot fi retinuti de aer si indepartati, acesta se va depune pe suprafetele mai reci ale incaperii. 

Astfel se formeaza umezeala in interiorul peretului care va favoriza aparitia mucegaiului. 

Vata de sticla este periculoasa pentru sanatate?

Vata de sticla este periculoasa pentru sanatate​​​​​​​

Izolatia din vata de sticla este un produs artificial ce contine fire si fibre subtiri de sticla. Pentru montarea acesteia se va folosi echipament adecvat format din masca, manusi si ochelari de protectie. 

Vata de sticla nu este periculoasa pentru om sau pentru animalele de companie, atat timp cat aceasta este sigilata corespunzator. In cazul in care fixarea sau manipularea vatei de sticla se realizeaza fara echipament de protectie, ea poate irita pielea si sistemul respirator.
 

Este suficient sa izolez termic doar acoperisul casei?

Izolarea termica a acoperisului casei nu este suficienta pentru a putea beneficia de toate avantajele acestui proces. Exista doua tipuri de izolare pentru constructii: externa si interna, iar in functie de materialul ales, acest proces poate fi hidroizolant, termoizolant si izolator fonic.

Izolarea interioara a cladirii
●    Tavanul. Tavanul de la ultimul etaj are cea mai mare nevoie de izolatie in cazul in care deasupra acestuia se afla o mansarda nelocuita sau un pod. Daca deasupra ultimului etaj se afla o terasa ia in calcul realizarea unei lucrari pentru hidroizolarea ei.
●    Mansarda. Atat mansarda locuibila, cat si podul nelocuit au nevoie de izolatie de calitate care sa cuprinda vata minerala, o bariera de vapori. O mansarda izolata iti va aduce si avantaje acustice, reducand zgomotul dinspre exterior in interior creat de furtuni, ploi puternice sau viscol. 
●    Peretii. Peretii sunt adesea izolati pe exterior, insa exista si posibilitatea ca materialele termoizolante sa fie aplicate la interior - in special pentru structurile de lemn. 
●    Pardoseala. Izolarea pardoselii ofera un plus de confort si creeaza o delimitare fonica intre subsol sau etajele inferioare si etajul curent.

Izolarea exterioara a cladirii
●    Fundatia. Fundatia este expusa temperaturilor scazute sau crescute, infiltratii  sau expunere permanenta la apa din cauza unui sol permanent umed, factori ce afecteaza integritatea acesteia. Daca fundatia nu este hidroizolata corespunzator prin proprietatile cimentului de a retine si conduce apa, acesta poate favoriza aparitia mucegaiului. 
●    Peretii. Izolarea exterioara este cea mai folosita metoda pentru asigurarea confortului termic si cea mai indicata metoda de catre specialisti. Prin termoizolarea peretilor vei asigura un randament termic eficient cladirii. 
●    Ferestrele si usile. Zonele de langa ferestre si usi trebuie sa fie izolate in mod corect pentru ca structura sa aibă o termoizolatie corespunzatoare.
●    Acoperisul. Acoperisul se recomanda a fi izolat foarte bine pentru a nu permite umezelii sa ramana in interiorul constructiei sau chiar invers sa patrunda din exterior. 
De asemenea, prin izolarea acoperisului, poti obtine si un confort acustic ridicat. 
 

Conteaza conductivitatea termica a materialului ales pentru izolarea termica?

conductivitatea termica a materialului ales pentru izolarea termica​​​​​​​

Este prima caracterisitica la care trebuie sa fii atent cand alegi materialul.  Semnul „λ” (Lambda) inseamna coeficientul de conductibilitate termica. 

Acesta este egal cu cantitatea de caldura ce trece intr-un interval de o ora printr-un material de 1m grosime, cu o suprafata de 1mp la o diferenta de temperatura pe cele doua fete de 1 grad Celsius.


Materialele cu coeficient λ mic au o capacitate mica de a pierde caldura, iar un coeficient mare inseamna o pierdere mare de caldura. λ se exprima prin W/mK (Watt/ metru-Kelvin).

Vata minerala de sticla are un coeficient mai mic: 0.032 W/mK, spre deosebire de vata minerala bazaltica: 0.035 W/mK. Ambele sunt materiale izolante foarte bune.

Polistirenul extrudat are o capacitate mai mica de a pierde caldura, valoarea fiind cuprinsa intre 0.030 si 0.035 W/mK, iar polistirenul expandat are un λ un pic mai mare: 0.40 si 0.45 W/mK.

Cat de mult timp rezista izolatia termica?

Durata de viata a materialelor izolante difera de la produs la produs. 
●    Vata minerala. In conditii normale, atat vata de sticla cat si cea bazaltica, vor fi in forma buna chiar si dupa 50 de ani de la montare.
●    Polistiren. Polistirenul expandat, extrudat si grafitat au, de asemenea, o rezistenta ridicata la trecerea timpului. Ele pot depasi 50-60 de ani, in cazul in care placile nu au fost supuse la socuri mecanice sau contact direct cu razele UV.
●    Spuma poliuretanica. Desi este considerat un material ce se degradeaza mai repede, spre deosebire de ceilalti izolanti, spuma poate rezista aproximativ 50 de ani in conditii normale. Daca spatiul izolat este supus la temperaturi reci constante, durabilitatea spumei poliuretanice se va injumatati.
●    Celuloza. Celuloza poate rezista generatii intregi.

Izolatia poate reduce zgomotele neplacute?

In functie de materialul ales pentru izolatia casei, vor exista nivele diferite de antifonare. 

Sunetele din afara sunt reduse prin izolarea pardoselii, a peretilor si mansardei sau a podului nelocuit. Unele dintre cele mai bune materiale destinate antifonarii sunt celuloza si vata minerala.

Nu stiu ce material termoizolant sa aleg. Ce fac?

Daca te-ai decis sa incepi un proiect de termoizolare, hidroizolare si izolare fonica a locuintei, insa nu stii cum sa incepi, ce materiale sa cumperi si care sunt pasii de urmat, poti contacta telefonic echipa MatHaus pentru indrumare si ajutor.

Sfaturi pentru a alege cel mai bun material pentru izolatie
●    In functie de modul de izolatie ales: exterior sau interior, cat si de spatiul pe care-l doresti izolat, alege materialul potrivit consultand acest articol.
●    Produsul izolator ales trebuie sa fie sigur pentru sanatatea ta si a animalelor de companie.
●    Daca alegi un izolant ignifug, fereste-l de sursele de curent sau opteaza pentru o izolare exterioara.
●    Asigura-te ca alegi materialul ce se imbina corect cu produsele folosite pentru constructia locuintei. De exemplu, combinatia de perete de caramida si polistiren nu este o optiune potrivita.
●    In cazul in care doresti izolare si performanta acustica, alege materiale precum celuloza sau vata minerala.
●    Atunci cand montezi si fixezi materialul izolant, foloseste echipament de protectie corespunzator.

Ghidul prezent doreste a raspunde la cele mai frecvente intrebari despre termoizolare si despre materialele utilizate. In cazul in care raspunsul la intrebarea ta nu se afla in lista anterioara, nu ezita sa ne contactezi! 

Ne dorim sa iti fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile asa cum ai gasit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poti construi o casa de la fundatie si pana la acoperis. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisesti timp si efort. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, sa adaugi produsele in cos si de restul ne ocupam noi. 

Avem posibilitatea sa iti livram orice tip de material oriunde in tara prin flota noastra de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

​​​​​​​MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Gresia este populara in amenajarile interioare, in special ca optiune pentru bai si bucatarii. In cazul in care vrei o schimbare si iti doresti alta varianta de podea, trebuie sa stii ca ai optiuni din care sa alegi. Cateva alternative pentru placile de gresie iti sunt prezentate in continuare.
Astazi, o alegere tot mai populara pentru podea o reprezinta parchetul laminat, care se regaseste de multe ori nu doar in living, ci in aproape toate camerele, inclusiv bucatarie. Ofera spatiului un aspect cald si primitor, iar din dorinta de a-i pastra aspectul de nou cat mai mult timp, apare intrebarea cum poate fi menajat si intretinut.
Jaluzelele exterioare au rolul de a spori intimitatea si securitatea locuintei in timp ce blocheaza razele puternice ale soarelui. In plus, protejeaza ferestrele de ploi si ninsori si reduc cu pana la 50% zgomotul de afara. Un alt beneficiu al rulourilor pentru geamuri este imbunatatirea izolatiei termice, contribuind astfel la buna functionare a sistemelor de incalzire si racire si implicit la reducerea facturilor de energie electrica si gaz. Jaluzelele exterioare pot monta la ferestrele blocurilor, cladirilor de birouri, caselor, vilelor, ori spatiilor comerciale. Iti prezentam in continuare un ghid care te va ajuta sa alegi rulourile potrivite nevoilor tale.
Eleganta si frumusetea pardoselei din lemn este de necontestat. In acelasi timp este cunoscut faptul ca parchetul din lemn masiv este costisitor si pretentios in ceea ce priveste intretinerea. Desi o varianta mai accesibila este parchetul laminat, exista tentatia de a iti dori un material cat se poate de practic, pentru care sa nu iti faci griji, fie ca cel mic testeaza noua masinuta teleghidata, fie ca ai hotarat sa ii cumperi un caine. Asadar, daca iti place aspectul elegant oferit de parchet, dar nu ai timp pentru a-l intretine corespunzator si iti doresti ca suprafata sa isi pastreze frumusetea initiala, in ciuda traficului intens de zi cu zi, poti opta pentru un model de gresie tip parchet. Iti prezentam 9 motive pentru a face aceasta alegere.