Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Streasina casei: Ce rol are si cum sa o construiesti corect

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 28.02.2023 / Timp lectură: 3 min

In cadrul construirii unei case, acoperisul reprezinta o parte esentiala careia trebuie sa ii acorzi atentie speciala, mai ales pentru a proteja eficient intreaga locuinta. 

In articolul urmator iti vom prezenta mai multe detalii despre importanta streasinei si cum o construiesti cat mai bine, pentru a evita situatiile neplacute precum degradarea peretilor sau formare mucegaiului:

Cuprins

Streasina casei: ce este si ce rol are

Streasina casei are rolul de a proteja fatada si peretii casei de fenomene meteorologice precum ploaia si ninsoarea, care pot ridica nivelul de umezeala al materialelor folosite la fatadai.

In timpul ploii, streasina incurajeaza scurgerea apei la o distanta semnificativa de peretii casei. De asemenea, streasina poate fi considerata o prelungire a acoperisului, la nivelul careia se instaleaza si alte accesorii si sisteme de scurgere precum jgheaburile.

Intre specialistii in constructii, streasina este comparata cu borul unei palarii sau cozorocul unei sepci, iar avantajele pe care le ofera constructiilor sunt similare cu cele ale palariilor pentru oameni. Streasina protejeza impotriva razelor UV si a infiltratiilor de umezeala de la nivelul stratului de termoizolatie exterioara. In principiu, aceasta poate fi considerata o investitie care iti ofera avantajul de a nu necesita lucrari de reparatie si renovare mai tarziu.

Cum se construieste corect streasina casei?

Cand construiesti streasina casei trebuie sa tii cont de toate elementele care fac parte din aceasta precum pazia, sageacul sau cele de scurgere. Este important sa ai in vedere si faptul ca fara o streasina bine construita, materialele de termoizolatie si finisaj folosite la fatada se pot degrada in timp, in special din cauza contactului repetat cu apa. Tine cont de urmatoarele aspecte pentru construirea corecta a stresinii:

  • Calculeaza cu atentie dimensiunile pe care trebuie sa le aiba streasina. Poti folosi raportul de 1:5. Mai exact, dacă peretele are o inaltime de 5 metri, distanta dintre acesta si marginea acoperisului trebuie sa fie de un metru. Este complicat sa ajungi la un rezultat exact al acestui calcul, ceea ce poate duce la construirea unei stresini prea mari. Intr-o astfel de situatie poti instala stalpi de sustinere pentru streasina.
  • Acorda atentie paziei si sageacului, care sunt elementele cel mai vizibile din cadrul stresinii. Acestea au atat rol practic, cat si decorativ. Functia practica a sageacului si paziei o reprezinta protectia fata de ploaie si ninsoare sau alte infiltratii de apa, iar cea estetica sta in faptul ca poti alege materialul acestora in functie de stilul arhitectural sau elementele specifice zonei. De exemplu, la o casa rustica se va alege lemnul.
  • Calculeaza dimensiunile stresinii astfel incat sa acopere o suprafata cat mai mare a peretilor, pentru a-i proteja de contactul cu apa si razele de soare.

streasina, sageac si burlan albe

Materiale necesare

Pentru constructia unei stresini de calitate si executate corect, ai nevoie de urmatoarele materiale:

  • Accesoriile si materialele pentru acoperis necesare pentru constructia unei stresini includ bordura de streasin, care face legatura cu sistemul de scurgere de pe jgheab.
  • Tigla metalica, deoarece streasina este o prelungire a acoperisului, se alege acelasi tip de tigla ca la acoperis.
  • Scanduri din lemn hidrofug pentru construirea sageacului.
  • Pazie metalica pentru cei care prefera acest material in locul lemnului.
  • Grund pentru protejarea materialului sageacului.
  • Lac intr-o nuanta similara tiglei si accesoriilor din sistemul de scurgere.
  • Sageac din tabla, daca vrei sa alegi alt material si nu lemnul.
  • Accesorii ale sistemului de scurgere.
  • Suruburi pentru fixarea tablei.

Pasi de urmat

Construirea stresinii este inclusa in procesul de construire a acoperisului si se executa odata cu montarea invelitorii. Fie ca este vorba de tigla metalica, ceramica sau din beton, acoperisul trebuie sa contina prelungirea care devine ulterior streasina.

Odata ce aceasta parte a acoperisului este instalata, se monteaza sageacul, care poate fi din lemn sau tabla, in functie de preferinte. Daca se opteaza pentru lemn, va trebui sa montezi scandurile in perete incepand cu zona de imbinare a fatadei cu acoperisul.

streasina si burlan​​​​​​​

Daca optezi pentru sageac din tabla, pentru a monta fiecare placa ai nevoie de o baza din lemn care se instaleaza pe fatada casei si de care se prinde tabla, cu ajutorul suruburilor si a bormasinii.

Apoi se monteaza burlanele, jgheaburile si intregul sistem de scurgere. Citeste mai multe despre instalarea sistemului pluvial si ce presupune aceasta etapa.

Streasina casei este o componenta esentiala a unei constructii bine efectuate si care rezista cu brio in timp. Protejeaza-ti locuinta prin abordarea cu seriozitate a acestei etape din procesul de construire a acoperisului si opteaza pentru produse de calitate oferite de Mathaus. De asemenea, contacteaza-ne daca ai dubii sau intampini anumite probleme, iar noi iti vom oferi asistenta profesionala.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: