Streasina casei: ce este si ce rol are
Streasina casei are rolul de a proteja fatada si peretii casei de fenomene meteorologice precum ploaia si ninsoarea, care pot ridica nivelul de umezeala al materialelor folosite la fatadai.
In timpul ploii, streasina incurajeaza scurgerea apei la o distanta semnificativa de peretii casei. De asemenea, streasina poate fi considerata o prelungire a acoperisului, la nivelul careia se instaleaza si alte accesorii si sisteme de scurgere precum jgheaburile.
Intre specialistii in constructii, streasina este comparata cu borul unei palarii sau cozorocul unei sepci, iar avantajele pe care le ofera constructiilor sunt similare cu cele ale palariilor pentru oameni. Streasina protejeza impotriva razelor UV si a infiltratiilor de umezeala de la nivelul stratului de termoizolatie exterioara. In principiu, aceasta poate fi considerata o investitie care iti ofera avantajul de a nu necesita lucrari de reparatie si renovare mai tarziu.
Cum se construieste corect streasina casei?
Cand construiesti streasina casei trebuie sa tii cont de toate elementele care fac parte din aceasta precum pazia, sageacul sau cele de scurgere. Este important sa ai in vedere si faptul ca fara o streasina bine construita, materialele de termoizolatie si finisaj folosite la fatada se pot degrada in timp, in special din cauza contactului repetat cu apa. Tine cont de urmatoarele aspecte pentru construirea corecta a stresinii:
- Calculeaza cu atentie dimensiunile pe care trebuie sa le aiba streasina. Poti folosi raportul de 1:5. Mai exact, dacă peretele are o inaltime de 5 metri, distanta dintre acesta si marginea acoperisului trebuie sa fie de un metru. Este complicat sa ajungi la un rezultat exact al acestui calcul, ceea ce poate duce la construirea unei stresini prea mari. Intr-o astfel de situatie poti instala stalpi de sustinere pentru streasina.
- Acorda atentie paziei si sageacului, care sunt elementele cel mai vizibile din cadrul stresinii. Acestea au atat rol practic, cat si decorativ. Functia practica a sageacului si paziei o reprezinta protectia fata de ploaie si ninsoare sau alte infiltratii de apa, iar cea estetica sta in faptul ca poti alege materialul acestora in functie de stilul arhitectural sau elementele specifice zonei. De exemplu, la o casa rustica se va alege lemnul.
- Calculeaza dimensiunile stresinii astfel incat sa acopere o suprafata cat mai mare a peretilor, pentru a-i proteja de contactul cu apa si razele de soare.
Materiale necesare
Pentru constructia unei stresini de calitate si executate corect, ai nevoie de urmatoarele materiale:
- Accesoriile si materialele pentru acoperis necesare pentru constructia unei stresini includ bordura de streasin, care face legatura cu sistemul de scurgere de pe jgheab.
- Tigla metalica, deoarece streasina este o prelungire a acoperisului, se alege acelasi tip de tigla ca la acoperis.
- Scanduri din lemn hidrofug pentru construirea sageacului.
- Pazie metalica pentru cei care prefera acest material in locul lemnului.
- Grund pentru protejarea materialului sageacului.
- Lac intr-o nuanta similara tiglei si accesoriilor din sistemul de scurgere.
- Sageac din tabla, daca vrei sa alegi alt material si nu lemnul.
- Accesorii ale sistemului de scurgere.
- Suruburi pentru fixarea tablei.
Pasi de urmat
Construirea stresinii este inclusa in procesul de construire a acoperisului si se executa odata cu montarea invelitorii. Fie ca este vorba de tigla metalica, ceramica sau din beton, acoperisul trebuie sa contina prelungirea care devine ulterior streasina.
Odata ce aceasta parte a acoperisului este instalata, se monteaza sageacul, care poate fi din lemn sau tabla, in functie de preferinte. Daca se opteaza pentru lemn, va trebui sa montezi scandurile in perete incepand cu zona de imbinare a fatadei cu acoperisul.
Daca optezi pentru sageac din tabla, pentru a monta fiecare placa ai nevoie de o baza din lemn care se instaleaza pe fatada casei si de care se prinde tabla, cu ajutorul suruburilor si a bormasinii.
Apoi se monteaza burlanele, jgheaburile si intregul sistem de scurgere. Citeste mai multe despre instalarea sistemului pluvial si ce presupune aceasta etapa.
Streasina casei este o componenta esentiala a unei constructii bine efectuate si care rezista cu brio in timp. Protejeaza-ti locuinta prin abordarea cu seriozitate a acestei etape din procesul de construire a acoperisului si opteaza pentru produse de calitate oferite de Mathaus. De asemenea, contacteaza-ne daca ai dubii sau intampini anumite probleme, iar noi iti vom oferi asistenta profesionala.
