Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Sageacul pentru acoperis: ce rol are si cum il alegi?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 14.12.2022 / Timp lectură: 4 min
Sageacul pentru acoperis este o structura cu rol de protectie a fatadei, dar contribuie si la aspectul estetic al locuintei. Afla in continuare ce inseamna, mai exact, acest element al constructiei, care este scopul lui, din ce materiale poate fi realizat, ce criterii de selectie ar trebui sa iei in considerare si cum se monteaza! 

Cuprins

Ce este sageacul?

Acoperisurile cu streasina au, de cele mai multe ori, sageac - in principal din considerente estetice, dar si practice. Cand structura acoperisului depaseste zidurile locuintei, partea superioara este acoperita in mod firesc cu tigla metalica sau alt tip de invelitoare, iar partea de jos, intradosul, este captusita cu lambriu din lemn,metalic, PVC sau alte materiale. 

Astfel, sageacul este structura orizontala dintre zidurile locuintei si capetele capriorilor care formeaza sarpanta. Poate fi considerat prelungirea podului sau partea inferioara a stresinii. Vom detalia spre finalul articolului modul in care poate fi construit acest element, cu sau fara pazie - prelungire verticala, adesea din lemn, montata la capatul caprioprilor si care vine in contact cu sageacul. 

Iti recomandam si: Acoperisul pentru terasa: ce tipuri exista si cum il construiesti

Ce rol are un sageac pentru acoperis?

De ce este nevoie de un sageac pentru acoperis? O sarpanta cu streasina are rolul de a proteja fatada si fundatia de intemperii si de infiltratiile de apa. Sageacul este montat cu acelasi scop si imbunatateste gradul de protectie. Mai mult, fereste structura de lemn a acoperisului de contactul direct cu mediul exterior si sporeste rezistenta sarpantei. 

Citeste mai multe: Construirea unui acoperis - Pasi de lucru si materiale necesare

Daca zona dintre partea de sus a zidurilor si sageac este termoizolata corespunzator, se elimina puntile termice, prin care se pierde mai usor caldura. In acelasi timp, sageacul are un rol important estetic. Acesta este utilizat ca finisaj pentru sarpanta si acopera capriorii, barnele si astereala intr-un mod placut din punct de vedere vizual. De asemenea, materialul, culorile si designul sageacului trebuie sa respecte stilul general al locuintei.  

Din ce materiale poate fi realizat?

sageac din lemn lambriu​​​​​​​

Un sageac pentru acoperis poate fi realizat din mai multe tipuri de materiale, in functie de preferinte, buget, tipul de invelitoare sau alte considerente estetice si practice. Iata care sunt principalele optiuni.

Lemn

Printre cele mai comune tipuri de sageac este cel din lemn protejat cu grund si lac pentru exterior. Unul dintre avantaje este varietatea mare de culori pentru care poti opta, astfel incat sa se potriveasca nuantelor invelitorii, fatadei si tamplariei. Totodata, sageacul si produsele din lemn sunt ideale pentru un numar mare de stiluri arhitecturale, printre care se afla cel clasic sau traditional.

PVC

Un sageac din PVC are durabilitate extinsa, nu necesita lucrari de mententanta laborioase si este usor de montat. Cu toate ca nu este cea mai estetica optiune, ai la dispozitie multe culori dintre care poti alege. Mai mult, pe MatHaus.ro, la sectiunea lambriu si accesorii, gasesti sageac perforat din PVC pentru o buna ventilare si evaporare a umezelii, alaturi de profile PVC de imbinare si de terminatie. 

Metal

O alta optiune este sageacul metalic. Acesta este adesea in aceeasi nuanta cu intelitoarea acoperisului, accesoriilor pentru tigle metalice si sistemului de jgheaburi si burlane. Aspectul este unul modern, insa pretul poate fi mai ridicat pentru o altfel de structura.

OSB

Placile din OSB reprezinta o alternativa la sageacul din lemn. Tine cont ca structura obtinuta trebuie finisata cu materiale pentru exterior, care sa protejeze placile de umiditate si alti factori atmosferici. 

Polistiren

Daca vrei ca sageacul sa fie o prelungire a fatadei si sa respecte aceeasi estetica, poti placa zona dintre streasina si zid cu polistiren. Suprafata se finiseaza in acelasi mod ca peretele, cu tencuiala decorativa sau orice alt tip de finisaj.

Cum alegi sageacul pentru acoperis potrivit?

saceag negru​​​​​​​

Inainte de a achizitiona produsele de care ai nevoie pentru sageac, trebuie sa tii cont de mai multe elemente. Mai jos, iti prezentam pe scurt cele mai importante criterii care sa te ajute sa faci alegerea potrivita pentru proiectul tau. 

Material

Tipul de material ales trebuie sa corespunda nevoilor si asteptarilor tale. Spre exemplu, sageacul din lemn trebuie tratat odata la cativa ani cu un nou strat de lac, pentru a spori rezistenta si durabilitatea, in timp ce unul din PVC nu necesita lucrari de mentenanta speciale. 

Forma acoperisului si dimensiuni

Pentru un acoperis cu streasina mare nu este indicat sa montezi un sageac din polistiren. Opteaza, in schimb, pentru unul din lemn, din PVC, din OSB sau metalic. In acelasi timp, daca iti doresti un sageac cu pazie, tot variantele acestea sunt preferate in defavoarea polistirenului.

Afla mai multe: Casa cu acoperis intr-o apa: Caracteristici de baza

Buget

Indiferent de buget, ia in calcul in cat timp se va amortiza investitia si care va fi costul lucrarilor de mentenanta! Astfel, iti poti face o idee mai clara asupra celui mai bun tip de sageac pentru proiectul tau, in functie de costul in care trebuie sa te incadrezi si de raportul calitate-pret.

Cum se monteaza corect sageacul pentru acoperis?

montaj sageac​​​​​​​

Sageacul se monteaza, de cele mai multe ori, dupa instalarea invelitorii pentru acoperis, carligelor pentru jgheaburi sau a sistemului pluvial. Daca alegi sa captusesti partea interioara a stresinii inainte de realizarea termosistemului si a fatadei, asigura-te ca zidul este izolat termic si ca structura este hidroizolata corespunzator! 

Procesul difera in functie de materialul folosit, iar in continuare iti oferim cateva sfaturi generale:

  • Instaleaza o schela si nu lucra pe scara sau alte structuri improvizate!
  • Traseaza orizontalitatea cu ajutorul unei nivele cu laser si marcheaza linia dreapta cu o sfoara pentru constructii!
  • Decide daca vrei un sageac clasic - montat intre capatul capriorilor si zid, in plan orizontal - sau cu pazie, caz in care nivelul structurii va fi mai jos. A doua varianta este recomandata, in general, sarpantelor care nu coboara mult sub nivelul planseului.
  • Pregateste toate materialele si debiteaza-le conform masuratorilor - Ia in considerare ca distanta dintre streasina si zid nu este neaparat egala pe tot perimetrul!
  • Daca este necesar, aplica straturi de protectie sau finisajele corespunzatoare!

Realizeaza proiectele tale cu materiale de calitate si potrivite nevoilor tale. Consultanii MatHaus te pot ajuta cu alegerea produselor, calcularea necesarului si plasarea comenzii. Contacteaza-ne cu incredere!

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: