Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Renovare apartament: costuri, etape, sfaturi utile

Actualizat: 13.06.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 6 min

Am compilat in acest articol cele mai utile sfaturi pentru renovarea unui apartament, costurile estimate, etapele proiectului si idei pentru locuinte cu 1, 2 sau 3 camere. Totodata, afla cum sa eviti cele mai intalnite greseli cu ajutorul recomandarilor din partea echipei mathaus.ro.

Cuprins

Cum planifici renovarea apartamentului?

Oricine a trecut deja prin asta, iti va spune ca cea mai importanta etapa in renovarea unui apartament este planificarea. De momentul pregatirilor tin si cele mai intalnite greseli in randul proprietarilor:

  • lipsa unei viziuni privind rezultatul final;
  • alegerea personalului necalificat;
  • nesupravegherea lucrarilor;
  • cautarea celor mai ieftine materiale; in schimb, alege materiale pentru finisaje si amenajari interioare de calitate, care sa fie durabile si sa isi amortizeze costul rapid;
  • lipsa oricaror negocieri de pret cu mesterii care se ocupa de renovare. 

Momentul ideal pentru renovarea apartamentului

Poti incepe renovarea apartamentului cand temperaturile de afara sunt in crestere si poti aerisi oricand incaperile in care se aplica vopselele sau se refac finisajele. Chiar daca in sezonul rece mana de lucru este mai ieftina, pot aparea destul de multe inconveniente:

  • peretii nu trebuie sa fie reci, indiferent ca te pregatesti de tencuire sau zugravire;
  • parchetul nou montat se poate umfla in conditii de umezeala;
  • nu poti tine ferestrele deschise cu orele, in asa fel incat sa scapi de mirosul de vopsea.

Vezi si: Repararea peretilor si a tavalunului

Renovare in regie proprie vs contractarea unei echipe specializate

aplicare vopsea lavabila

Tot in etapa de planificare, trebuie sa decizi care iti vor fi ajutoarele in procesul de renovare: te ocupi singur sau chemi o echipa specializata? Din nou, cei care au trecut deja prin experienta renovarii apartamentului au un cuvant de spus: daca nu esti mester sau pasionat de amenajari si bricolaje, ai nevoie de persoane calificate - eventual, chiar unele pe care le-ai vazut deja la lucru.

Renovarea in regie proprie poate avea unele avantaje, cum ar fi o mai buna organizare a timpului si planificare a costurilor, precum si lipsa oricaror batai de cap privind contractele cu furnizorii de servicii, supravegherea lucrarilor si asa mai departe.

Pe de alta parte, riscul de a face alegeri gresite este destul de mare, fie ca este vorba despre materialele de constructii, fie de ordinea lucrarilor. Unele interventii sunt interzise sau nerecomandate fara ajutorul profesionistilor: nu poti construi, de exemplu, un semineu fara a avea cunostinte adecvate sau nu poti reface instalatia electrica de unul singur. 

Ce trebuie sa faci in aceasta etapa?

  • Anunta-ti vecinii despre ceea ce urmeaza. Desigur, nu este nevoie de acordul intregului bloc, dar ar putea fi binevenita o discutie cu vecinul care locuieste cu un etaj mai jos.
  • Informeaza-te in legatura cu autorizatiile necesare pentru diferite lucrari, mai ales daca planuiesti sa demolezi un perete sau sa aduci modificari balconului. Vei avea nevoie de un Certificat de Urbanism, pe care il poti obtine in urma unei cereri depuse la Serviciul de Urbanism al Primariei. In baza acestui act si cu acordul asociatiei de proprietari din blocul in care locuiesti, ti se poate elibera autorizatia pentru desfiintarea peretilor.
  • Documenteaza-te referitor la pasii pe care ii presupune renovarea unui apartament. Chiar daca ai ales sa lucrezi cu o echipa de mesteri, este bine sa cunosti deja cele mai importante aspecte, inclusiv care sunt costurile diferitelor materiale, ce se poate si ce nu se poate face in spatiul pe care vrei  sa il transformi sau care este durata medie a lucrarilor.

Ce costuri trebuie sa iei in calcul?

renovare el si ea

Tot in faza de pregatire vei avea de stabilit si bugetul, care difera, desigur, in functie de varianta aleasa: renovarea apartamentului pe cont propriu sau cu ajutorul specialistilor. In cel din urma caz, trebuie sa iei in calcul costurile pe care le implica astfel de servicii, inclusiv plata unui avans. Costurile pentru manopera pot ajunge pana la 15.000-18.000 lei, in functie de dimensiunile apartamentului.

Dincolo de acest aspect, principalele calcule se refera la necesarul de materiale si, daca planuiesti si o redecorare, la costurile cu mobilierul si accesoriile.

Trebuie spus ca, desi un calcul orientativ este oricand posibil, renovarea va avea alte costuri, de la un apartament la altul, in functie de nevoile reale si de preferinte. Fata de bugetul estimativ, se poate ajunge la o diferenta de 10-20%, in plus sau in minus.

O renovare cu bani putini a unui apartament poate costa aproximativ 20.000 lei, iar daca bugetul nu iti permite inca sa acoperi toate costurile, poti lua in considerare impartirea si realizarea proiectului in mai multe etape. De asemenea, pe mathaus.ro poti comanda materiale de constructii, usi de intrare sau de interior si ferestre, scule, mobilier si decoratiuni in rate fara dobanda. 

Lucrari si materiale necesare pentru renovarea apartamentelor

Iata cateva dintre principalele lucrari si materiale pentru care este important sa realizezi calculele din timp:

  • inlocuirea instalatiei sanitare;
  • inlocuirea instalatiei electrice;
  • alegerea materialelor de constructii;
  • montarea parchetului;
  • montarea gresiei si faiantei;
  • montarea termopanelor;
  • montarea usilor noi;
  • instalarea unui sistem antiefractie;
  • zugravirea;
  • aplicarea tapetului.

Care sunt etapele renovarii unui apartament?

aplicare vopsea lavabila cu trafaletul pe perete

Etapele de renovare a unui apartament difera in functie de cat de multe schimbari iti doresti sa aduci locuintei. Uneori, renovarea nu implica si inlocuirea usilor sau a parchetului, de exemplu, ci doar o reimprospatare prin vopsire/ reconditionare.

De obicei, renovarea unui apartament include urmatorii pasi:

  1. Inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare reprezinta unul dintre primii pasi, asta pentru ca renovarea se desfasoara intotdeauna din interior, spre exterior. Pregateste-te sa schimbi cablurile, prizele, robinetele si tevile.
  2. Curatarea si repararea cu tencuiala sau adeziv a peretilor, inainte de o noua varuire. Aceste lucrari vor indeparta zugraveala veche, urmele de mucegai, denivelarile si fisurile.
  3. Decopertarea altor suprafete vechi, precum pardoseala acoperita cu parchet sau gresie.
  4. Izolarea termica a apartamentului, pentru o eficienta termica ridicata si inlocuirea sistemului de incalzire. Printre cele mai moderne solutii se numara incalzirea prin pardoseala, convectoarele cu montaj pe perete si panourile radiante.
  5. Urmeaza inlocuirea gresiei, faiantei si parchetului. In unele cazuri, poti alege doar o reconditionare, prin inlocuirea chitului de rosturi, in cazul placilor ceramice, si prin raschetare si lacuire, in cazul parchetului.
  6. Pasul urmator: montarea geamurilor termopan si a usilor noi, urmata de aplicarea unui prim strat de glet pe suprafata peretilor si a tavanului.
  7. Dupa aplicarea unui al doilea strat de glet si a unei amorse, urmeaza vopsirea peretilor, in culorile dorite.
  8. De aici inainte, te poti ocupa de partea creativa a lucrarilor de renovare - redecorarea. Inlocuirea catorva piese de mobilier, a corpurilor de iluminat si a electrocasnicelor vechi va da o cu totul alta infatisare apartamentului tau.

Idei pentru renovarea unui apartament

renovare apartament inainte si dupa

Daca ai decis care sunt etapele necesare pentru transformarea apartamentului tau, dar inca nu stii cum vrei sa arate rezultatul final, avem noi cateva idei si sugestii din care te poti inspira.

Renovare apartament vechi

  • Scapa de zugraveala cu calciu de pe pereti si de rozetele decorative de pe tavan si indreapta suprafetele.
  • Inlocuieste instalatia electrica veche si tine cont de consumatorii casnici actuali.
  • Pune cabina de dus sau inlocuieste cada veche, obiectele sanitare, gresia si faianta din baie.
  • Schimba tamplaria din lemn cu cadre din PVC si geamuri cu 2 sau 3 foi de sticla.
  • Inlocuieste pardoseala veche cu gresie sau parchet laminat/triplustratificat. Totodata, poti sa restaurezi podeaua din lemn masiv si sa o integrezi in noua amenajare.

Citeste si: Cum reconditionezi parchetul din lemn masiv?

Renovare apartament cu o camera

  • Mascheaza tevile si cablurile, pentru o amenajare mai aerisita.
  • Creeaza spatii de depozitare ingenioase.
  • Daca balconul este inchis, sparge peretele dinspre camera de zi si obtine mai mult spatiu. In cazul in care se invecineaza cu bucataria, poti extinde zona de gatit sau de luat masa.
  • Inlocuieste cada cu o cabina de dus, pentru a crea mai mult loc in baie.

Renovare apartament cu 2 camere

  • Daca bucataria si holul au dimensiuni generoase, sparge peretele dintre acestea, pentru a obtine o zona open space. Astfel, sufrageria/livingul poate fi transformat intr-un al doilea dormitor.
  • Schimba pardoseala veche cu parchet laminat, gresie sau alt tip de finisaj cu un aspect modern si care poate fi ingrijit usor.
  • Foloseste culori luminoase si plaseaza corpurile de iluimnat intr-un mod cat mai avantajos. 

Renovare apartament cu 3 camere

  • Costul total al lucrarilor de renovare pentru un apartament cu 3 camere poate fi destul de ridicat, in functie de mp, de reparatiile necesare si de finisajele dorite. Poti planifica, pe rand, refacerea baii, bucatariei, livingului si a dormitoarelor. 
  • Inlocuieste faianta din bucatarie cu un model nou sau cu un contrablat.
  • Foloseste finisaje asemanatoare in toata locuinta, pentru un design unitar.

Un apartament renovat poate insemna un nou strat de zugraveala si reconditionarea pardoselii sau refacerea tuturor instalatiilor si finisajelor din locuinta. Etapa de planificare este foarte importanta pentru succesul proiectului si te sfatuim sa alegi materiale de inalta calitate. Daca ai nevoie de ajutor pentru comandarea acestora, consultantii MatHaus te pot asista. 

transport oriunde MatHaus

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.