Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Sfaturi utile pentru renovarea apartamentului. Cum eviti cele mai intalnite greseli

Actualizat: 12.08.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 4 min

Am compilat in acest articol cele mai utile sfaturi pentru renovarea unui apartament. Afla cum sa eviti cele mai intalnite greseli cu ajutoru sfaturilor din partea echipei mathaus..ro .

Cuprins

Cum planifici renovarea apartamentului

Oricine a trecut deja prin asta, iti va spune ca cea mai importanta etapa in renovarea unui apartament este planificarea. De momentul pregatirilor tin si cele mai intalnite greseli in randul proprietarilor de apartamente:

 • lipsa unei viziuni privind rezultatul final;
 • alegerea personalului necalificat;
 • nesupravegherea lucrarilor;
 • cautarea celor mai ieftine materiale;
 • lipsa oricaror negocieri de pret cu mesterii care se ocupa de renovare. 

Momentul ideal pentru renovarea apartamentului este atunci cand temperaturile de afara sunt in crestere si poti aerisi oricand incaperile, dupa aplicarea vopselelor sau alte lucrari. Pe de alta parte, in sezonul rece, mana de lucru este mai ieftina, renovarea nu este cu totul interzisa, dar apar destul de multe inconveniente:

 • peretii nu trebuie sa fie reci, fie ca te pregatesti de tencuire sau zugravire;
 • parchetul nou montat se poate umfla in conditii de umezeala;
 • nu poti tine ferestrele deschise cu orele, in asa fel incat sa scapi de mirosul de vopsea.

Tot acum trebuie sa decizi care iti vor fi ajutoarele in procesul de renovare: te ocupi singur, sau chemi o echipa specializata? Din nou, cei care au trecut deja prin experienta renovarii apartamentului au un cuvant de spus: nu doar ca ai nevoie de o echipa de mesteri, dar este foarte important ca aceasta sa fie una calificata - eventual, chiar una pe care ai vazut-o deja la lucru.

Renovarea in regie proprie poate avea unele avantaje, cum ar fi o mai buna organizare a timpului, o mai buna planificare a costurilor si lipsa oricaror batai de cap privind contractele cu furnizorii de servicii, supravegherea lucrarilor si asa mai departe.

Pe de alta parte, riscul de a face alegeri gresite, fie ca este vorba despre materialele de constructii sau ordinea lucrarilor este destul de mare. Unele lucrari sunt aproape interzise fara interventia profesionistilor: nu poti construi, de exemplu, un semineu, fara ajutorul unui specialist.

Ce trebuie sa mai faci, in aceasta etapa:

 • Anunta-ti vecinii despre ceea ce urmeaza. Desigur, nu este nevoie de acordul intregului bloc, dar ar putea fi binevenita o discutie cu vecinul care locuieste cu un etaj mai jos.
 • Informeaza-te in legatura cu autorizatiile necesare pentru diferite lucrari, mai ales daca planuiesti sa demolezi un perete sau sa aduci modificari balconului. Vei avea nevoie de un Certificat de Urbanism, pe care il poti obtine in urma unei cereri depuse la Serviciul de Urbanism al Primariei. In baza acestui act si cu acordul asociatiei de proprietari din blocul in care locuiesti ti se poate elibera autorizatia pentru desfiintarea peretilor.
 • Documenteaza-te referitor la pasii pe care ii presupune renovarea unui apartament. Chiar daca ai ales sa lucrezi cu o echipa de mesteri, este bine sa cunosti deja cele mai importante aspecte, inclusiv care sunt costurile diferitelor materiale, ce se poate si ce nu se poate face in spatiul pe care vrei  sa il transformi sau care este durata medie a lucrarilor.

Ce costuri trebuie sa iei in calcul

Tot in faza de pregatire vei avea de stabilit si bugetul, care difera, desigur, in functie de varianta aleasa: renovarea apartamentului pe cont propriu sau cu ajutorul specialistilor. In cel din urma caz, trebuie sa iei in calcul costurile pe care le implica astfel de servicii, inclusiv plata unui avans. Costurile pentru manopera pot ajunge pana la 15.000-18.000 lei, in functie de dimensiunile apartamentului.

​​​​​​​Dincolo de acest aspect, principalele calcule se refera la necesarul de materiale si, daca planuiesti si o redecorare, la costurile cu mobilierul si accesoriile.

Trebuie spus ca, desi un calcul orientativ este oricand posibil, renovarea va avea alte costuri, de la un apartament la altul, in functie de nevoile reale si de preferinte. Fata de bugetul estimativ, se poate ajunge la o diferenta de 10-20%, in plus sau in minus. O renovare cu bani putini a unui apartament poate costa aproximativ 20.000 lei, iar daca bugetul nu iti permite inca sa acoperi toate costurile, poti apela la varianta unui credit de nevoi personale.

Iata cateva dintre principalele lucrari si materiale pentru care este important sa realizezi calculele din timp:

aplicare vopsea lavabila

Care sunt etapele renovarii unui apartament

Acestea difera in functie de cat de multe schimbari iti doresti sa aduci vechiului apartament. Uneori, renovarea nu implica si inlocuirea usilor sau a parchetului, de exemplu, ci doar o reimprospatare prin vopsire/ reconditionare. De obicei, renovarea unui apartament include, insa, urmatorii pasi:
1. Inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare reprezinta unul dintre primii pasi, asta pentru ca renovarea se desfasoara intotdeauna din interior, spre exterior. Pregateste-te sa schimbi cablurile, prizele, robinetele si tevile.
2. Curatarea si repararea cu tencuiala sau adeziv a peretilor, inainte de o noua zugravire. Aceste lucrari vor indeparta zugraveala veche, urmele de mucegai, denivelarile si fisurile.
3. Decopertarea altor suprafete vechi, precum pardoseala acoperita cu parchet sau gresie.
4. Izolarea termica a apartamentului, pentru o eficienta termica ridicata si inlocuirea sistemului de incalzire. Printre cele mai moderne solutii se numara incalzirea prin pardoseala, convectoarele cu montaj pe perete si panourile radiante.
5. Urmeaza inlocuirea gresiei, faiantei si parchetului. In unele cazuri, poti alege doar o reconditionare, prin inlocuirea chitului de rosturi, in cazul placilor ceramice, si prin raschetare si lacuire, in cazul parchetului.
6. Pasul urmator: montarea termopanelor si a usilor noi, urmata de aplicarea unui prim strat de glet pe suprafata peretilor si a tavanului.
7. Dupa aplicarea unui al doilea strat de glet si a unei amorse, urmeaza vopsirea peretilor, in culorile dorite. De aici inainte, te poti ocupa de partea creativa a lucrarilor de renovare - redecorarea. Inlocuirea catorva piese de mobilier, a corpurilor de iluminat si a electrocasnicelor vechi va da o cu totul alta infatisare apartamentului tau.

Te-ar putea interesa și:

Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
O vopsea lavabila foarte buna implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.
Amenajarea unei locuinte noi, de la zero, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru interior. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.