Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Reconditionare parchet: etape, materiale, masuri de protectie

Actualizat: 09.06.2023 / Publicat: 02.12.2019 / Timp lectură: 5 min

Daca ai achizitionat un apartament in bloc vechi si are parchet din lemn masiv sau stratificat ori daca esti deja de mai mult timp proprietarul unei locuinte care se bucura de o astfel de pardoseala, inevitabil apare dorinta de a reconditiona podeaua, de a-i oferi un aspect nou.

Lemnul are o frumusete incontestabila, ofera caldura interiorului, insa pentru a-i pastra calitatile si aspectul timp indelungat, are nevoie de atentie si ingrijire. Pasii pe care ii ai de urmat pentru reconditionarea parchetului din lemn masiv sunt prezentati mai jos.

Cuprins

Cand este necesara reconditionarea parchetului?

Daca ai o pardoseala din lemn stratificat sau masiv cu urme vizibile de uzare, merita sa o readuci la frumusetea de altadata. Acest lucru este posibil prin procesul de restaurare a parchetului vechi, fie cu ajutorul unei firme specializate, fie in regie proprie. Daca alegi varianta din urma, poti descoperiti etapele necesare in cele ce urmeaza.

In cazul in care lemnul a fost raschetat de mai multe ori, sunt semne de uzura intensa, lamelele au mucegait sau nu pot fi reconditionate, este timpul sa inlocuiesti pardoseala  cu parchet nou.

In schimb, daca lemnul are zgarieturi, este decolorat sau innegrit, nu mai are luciu, lamelele nu mai sunt aliniate, scartaie sau suprafata este in valuri, poate fi salvat si readus la un aspect estetic placut. Parchetul vechi reconditionat va personaliza locuinta ta si specialistii in design interior recomanda sa nu renuntam la el. 

Pregatirea suprafetei

Pregatirea parchetuluiEste important ca nu doar podeaua sa fie curatata de praf, ci intreaga incapere, astfel incat sa nu risti ca praful sa se aseze ulterior cu lejeritate pe parchetul proaspat finisat. Asadar, in aceasta etapa premergatoare va trebui sa pregatesti camera:

  • scoate mobilierul din incapere;
  • curata camera de sus in jos, inclusiv perdelele si ferestrele;
  • aspira podeaua si apoi sterge-o cu o carpa umeda;
  • scoate plintele, astfel incat sa iti fie usor sa raschetezi marginile de langa perete.

Cu ce se curata parchetul vechi din lemn?

Este important sa cureti parchetul din lemn doar cu solutii de curatenie speciale, fara alcool si clor in compozitie. Totodata, evita detergentii universali, inalbitorul si dezinfectantii cu amoniac. Foloseste o cantitate cat mai mica de apa si un mop, o perie sau o laveta care sa nu zgarie suprafetele.

Reparatii pentru parchetul din lemn

Daca pardoseala are urme adanci de zgarieturi, goluri inestetice, spatii mari intre lamele sau zone mari de imbinare care nu pot fi acoperite cu plinta, foloseste un chit pentru parchet din lemn intr-o culoare cat mai apropiata de cea a podelei tale. Acesta se poate netezi, lacui si vopsi, astfel incat rezultatul sa fie exact cum iti doresti. 

Cum se rascheteaza parchetul?

Cum se rascheteaza parchetul?

Stratul de lac de pe suprafata parchetului are rolul de a proteja lemnul de posibilele detoriorari care apar in timp. Prin urmare, daca acesta a fost afectat in mod vizibil pe portiuni mari ale podelei, inseamna ca este necesara raschetarea, care va indeparta complet lacul vechi si stratul de uzura al podelei.

Exista masini speciale de slefuit pardoseli, care au inclus si un burduf pentru colectarea prafului rezultat in urma operatiunii. Poti achizitiona sau inchiria una pentru reconditionarea parchetului din lemn masiv sau stratificat. Iata ce trebuie sa faci:

  • foloseste masina speciala de raschetat parchetul si plimba-te de la un capat la altul al camerei, acoperind suprafata in mod egal pe toate portiunile ei;
  • in cazul in care sunt lamele ale parchetului care scartaie, se vad spatieri, ajuta-te de o spatula si umple rosturile cu un chit pentru parchet sau lemn (pe suprafata curata si uscata); asteapta sa se usuce conform indicatiilor producatorului si slefuieste portiunea cu un burete abraziv pentru a elimina surplusul;
  • ia un burete abraziv cu granulatie fina (120) si slefuieste in mod uniform intreg parchetul, facandu-l neted; totodata, grundul va putea adera in mod corespunzator la suprafata podelei;
  • aspira foarte bine praful rezultat in urma procesului de finisare a parchetului;
  • sterge cu o carpa usor imbibata in apa suprafata parchetului si asteapta sa se usuce pentru a trece la urmatoarea etapa.

Cum aplici grundul pentru parchet?

Cum aplici grundul pentru parchet?Daca ai avut in derulare proiecte care au implicat vopsitul, atunci cel mai probabil stii rolul ajutator pe care il are grundul. Acesta pregateste suprafata pentru ca vopseaua sa fie aplicata usor si sa adere foarte bine - in cazul de fata, lacul aplicat pe parchetul din lemn masiv:

  • foloseste un grund pentru parchet sau lemn pe care sa il intinzi pe intreaga suprafata a podelei cu ajutorul unei pensule sau a unei role, dupa care asteapta sa se usuce conform indicatiilor de pe eticheta; aplicarea unui singur strat de grund poate fi suficienta;
  • rascheteaza suprafata folosind un burete abraziv cu o granulatie de 150 sau mai fina;
  • indeparteaza cu atentie tot praful rezultat in urma slefuirii.

Cum se lacuieste parchetul?

Cum se lacuieste parchetul?Aplicarea lacului are rolul de a proteja lemnul parchetului masiv impotriva zgarieturilor, a petelor, a loviturilor, oferind in acelasi timp aspectul estetic placut al podelei. Lacul ofera o durata lunga de viata parchetului si este ultima etapa a procesului de reconditionare.

  • aplica un strat de lac pentru parchet cu ajutorul pensulei sau a unei role, apoi asteapta sa se usuce potrivit recomandarilor producatorului;
  • aplica un al doilea strat de lac in acelasi mod.

Materiale necesare pentru reconditionarea parchetului

Inainte de a te apuca de proiect, asigura-te ca ai toate materialele necesare pentru reconditionarea parchetului vechi. Intra pe mathaus.ro si comanda online:

  • manusi de protectie;
  • masca de protectie;
  • folie pentru acoperirea usii incaperii;
  • masina speciala de raschetat;
  • bureti abrazivi cu granulatie fina;
  • pensula/rola;
  • carpa moale;
  • solutie pentru curatarea parchetului;
  • grund pentru parchet sau lemn;
  • lac pentru parchet sau lemn;
  • chit pentru repararea/restaurarea parchetului din lemn.

paechet laminat

Masuri de protectie

Masuri de protectie

Procesul de reconditionare a parchetului din lemn masiv sau stratificat poate fi o experienta foarte placuta si satisfacatoare, insa ese necesar sa iti iei masuri de protectie cand lucrezi cu masina de raschetat si cand aplici grundul si lacul in spatii interioare:

  • foloseste masca si manusi de protectie;
  • asigura-te ca incaperea este bine aerisita;
  • depoziteaza cu atentie rumegusul in saci de plastic, acesta fiind inflamabil;
  • daca ai o bucata de lemn, testeaza pe aceasta grundul, respectiv lacul.

Iti recomandam si: Tratarea lemnului: importanta, metode de protejare si etape de lucru

Lemnul ofera eleganta si stil intr-o locuinta, este valoros, foarte rezistent in timp, prin urmare merita din plin sa i se acorde intretinerea necesara. Tratarea lemnului poate fi invatata, iar in cazul reconditionarii lemnului vechi, avantajul este ca podeaua devine ca noua.

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul online, economisești timp pentru alte activități.

Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice timp de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Daca simti ca proiectul tau OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii ajutatoare. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. Altfel spus, OSB este un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica folosita pentru incleiere si are rezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia fireasca de a vopsi OSB-ul pentru ca proiectul realizat sa arate satisfacator. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla cateva sfaturi utile inainte de a vopsi placile OSB.