Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 30 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Scarificarea gazonului: ce rol are si cum o poti face?

Actualizat: 13.09.2023 / Publicat: 26.10.2022 / Timp lectură: 5 min
Gazonul verde si sanatos se mentine cu ajutorul unor proceduri de mentenanta si curatare, asa cum este scarificarea. Afla de ce solul trebuie scarificat si ce inseamna, cand se face si cat de des este necesar un asemenea demers, dar si care sunt pasii de lucru! 

Cuprins

Ce este scarificarea gazonului si ce rol are?

Scacrificarea gazonului este un procedeu de afanare a solului si de indepartare mecanica a buruienilor, muschilor, resturilor vegetale ramase in urma tunderii si a mulciului acumulat la baza plantelor. Astfel, apa, nutrimentele si oxigenul pot patrunde in sol si obtii beneficii precum:

  • Dezvoltarea armonioasa a gazonului - Sunt indepartate buruienile si gazonul poate creste uniform. In acest fel, plantele nedorite nu vor mai avea loc si conditii sa se dezvolte;
  • Cresterea radacinilor - Un strat prea gros si compact de mulci format la baza solului impiedica apa, oxigenul si nutrimentele sa ajunga la radacini. Prin scarificare, se faciliteaza dezvoltarea unui gazon sanatos si rezistent, dar si formarea de noi radacini si indesirea firelor de iarba;
  • Imbunatatirea drenajului - Apa care stagneaza la suprafata solului favorizeaza raspandirea muschilor si formarea unui strat vegetal care sufoca gazonul. Pamantul scarificat permite patrunderea in profunzime a apei si dezvoltarea unor radacini sanatoase. 

Mulciul reprezinta stratul de la suprafata solului si poate fi din materiale organice sau anorganice: paie, frunze, rumegus, scoarta de copac, bucati de marmura si pietris etc. Rolul acestuia este de a proteja plantele de canicula sau inghet, de a impiedica evaporarea apei si formarea buruienilor. Cu toate acestea, cand devine prea gros sau compact, nutrimentele, apa si oxigenul nu pot ajunge in pamant si, implicit, la radacinile gazonului.

Procesul de scarificare este efectuat, de multe ori, impreuna cu aerarea solului - perforarea pamantului pana la o adancime de cel mult 15 centimetri. Scopurile celor doua proceduri sunt asemanatoare si, daca sunt realizate corect, ofera beneficiile prezentate mai sus si ajuta gazonul sa se dezvolte sanatos si uniform. 

Citeste mai multe: Ghid complet cu sfaturi practice pentru plantarea si ingrijirea gazonului

Cand se face scarificarea gazonului?

cand se face scarificarea gazonului​​​​​​​

Aerarea si scarificarea gazonului se fac o data sau de doua ori pe an, in functie de nevoi. Tine cont ca procedeele nu trebuie realizate in primele 12 luni dupa plantarea semintelor, pentru ca un gazon tanar nu este suficient de rezistent si, de asemenea, nu se acumuleaza atat de repede un strat compact la suprafata solului care sa necesite afanare. 
Mai mult, exista anumite situatii care iti indica nevoia de scarificare a gazonului:

  • De la departare, gazonul pare galben sau maroniu, insa plantele sunt, de fapt, verzi si sanatoase - Aspectul este dat de acumularea de iarba uscata si resturi vegetale la baza solului. Daca prin greblare sau trecerea cu mana peste gazon ies usor fire, inseamna ca este nevoie de scarificare;
  • Gazonul se simte moale la atingere sau cand calci pe acesta il simti spongios, ca un burete - Senzatia apare din cauza muschiului format la baza plantelor sau a stratului vegetal care blocheaza apa;
  • Verifica grosimea stratului de materie organica moarta (frunze, fire de iarba uscate, paie etc.) dintre solul propriu-zis si mulci - Poti taia si indeparta o bucata de pamant cu o adancime de aproximativ 10 centimetri, pentru a observa stratificarea. Daca zona compacta este mai mare de 1 centimetru, este necesara scarificarea in profunzime si indepartarea acesteia. In caz contrar, apa, oxigenul si nutrimentele nu patrund suficient de usor in sol.

Perioada potrivita pentru scarificarea gazonului este primavara sau toamna, cand temperaturile sunt cuprinse intre 15 si 20 de grade Celsius. Plantele sunt supuse unui stres in urma acestui proces si au nevoie de un interval de 3-4 saptamani pentru a-si reveni si a se dezvolta armonios. Astfel, verifica prognoza meteo si alege o perioada in care nu sunt anuntate fenomene extreme, ploi abundente sau schimbari mari de temperatura.

In repaus vegetativ, cand temperaturile sunt prea scazute sau ziua este scurta si plantele nu beneficiaza de suficienta lumina, gazonul nu se poate reface. De asemenea, pentru o scarificare eficienta, solul nu trebuie sa fie nici prea uscat, nici prea umed. Se vor evita si perioadele caniculare, si cele cu multe precipitatii, cand apa se acumuleaza la suprafata pamantului. 

Iti recomandam si: Ingrijirea gazonului in functie de anotimp

Scarificarea gazonului primavara

In aprilie sau mai, cand temperaturile ating intervalul optim, se poate face o scarificare usoara, superficiala, care sa indeparteze mulciul si resturile vegetale. Este indicata folosirea unor ingrasaminte, pentru a facilita dezvoltarea sanatoasa a gazonului. Totodata, daca anumite zone din gradina sunt umbrite de un copac sau de o constructie, este recomandata scarificarea gazonului primavara. In acest fel, firele de iarba nu vor creste prea subtiri si plantele se vor indesi. 

Scarificarea gazonului vara

Nu este recomandata scarificarea gazonului vara, decat daca sunt indeplinite anumite conditii: zona este muntoasa si nu se ating temperaturi foarte mari, anul nu este secetos sau cu perioade de canicula, nu s-a putut scarifica solul primavara si este absolut necesar sa se realizeze acest procedeu. 

Scarificarea gazonului toamna

La inceputul toamnei se poate face o scarificare in profunzime, intensa, care sa indeparteze atat resturile vegetale si mulciul, cat si stratul compact de materie organica moarta. Este indicat sa alegi o scarificare de toamna daca te confrunti cu buruieni. In schimb, daca la baza plantelor se dezvolta muschi, opteaza pentru o afanare de primavara. 

Cum se face scarificarea gazonului?

Scarificarea gazonului se poate face cu unelte manuale sau cu utilaje pentru gradina fie electrice, fie pe baza de combustibil, in functie de cat de mare este suprafata si de preferinte. Afla mai multe despre scarificarea gazonului si despre etapele de lucru in continuare!

Indepartarea buruienilor

Indepartarea buruienilor
Daca te confrunti cu buruieni perene (papadie, pelin, coada calului etc.), o metoda eficienta este sa le indepartezi manual cu tot cu radacina, inainte de scarificare. Altfel, poti facilita inmultirea acestora. 

Tunderea gazonului

Tunderea gazonului 
Pentru a putea realiza scarificarea cat mai bine, gazonul trebuie sa fie cosit. Poti folosi un trimmer electric sau o masina de tuns iarba. Plantele ar trebui sa fie cat mai scurte, insa fara a taia complet frunza verde. Astfel, ajuti scarificarea si, in acelasi timp, oferi gazonului puterea de a-si reveni in urma acestui proces. 

Scarificarea propriu-zisa

Scarificarea
In cazul in care gazonul nu are dimensiuni extinse, afanarea se poate realiza cu o grebla pentru scarificare sau cu un scarificator manual prevazut cu roti. Pentru a indeparta buruienile, muschii si mulciul, este suficient sa treci de 2-3 ori prin aceeasi zona. Nu uita sa alternezi directiile, pentru a nu supune gazonul la un stres prea mare. Pentru o afanare in profunzime, nu scarifica aceeasi zona mai mult de 4-5 ori.

In schimb, pentru suprafetele mari, iti recomandam un scarificator electric din categoria de masini de tuns iarba si accesorii. Acesta se manevreaza usor si rapid, ceea ce faciliteaza munca in gradina. Mai mult, poate avea cos de colectare, ceea ce inseamna ca nu mai este nevoie de strangerea ulterioara a resturilor vegetale. 

Strangerea resturilor

iarba grebalta​​​​​​​
Daca scarificarea se realizeaza manual sau masina electrica nu are un sac colector, resturile vegetale trebuie stranse cu ajutorul unor unelte de gradina: grebla dreapta pentru curatarea gazonului sau de tip evantai pentru frunze si resturi vegetale.

Descopera intreaga oferta MatHaus de produse pentru curte si gradina! Pregateste-te pentru fiecare sezon cu uneltele si echipamentele potrivite. Comanda online tot ce ai nevoie si economiseste timp!  

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.