Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Intretinere gazon: cum se face in functie de anotimp?

Actualizat: 18.09.2023 / Publicat: 19.05.2020 / Timp lectură: 6 min

Ingrijirea gazonului este, de multe ori, doar o activitatea de weekend mai mult sau mai putin placuta. Insa, gazonul trebuie sa beneficieze de atentia ta pe tot parcursul anului, din cauza diverselor probleme care pot aparea, vremii sau a bolilor specifice.

Ne-am propus ca in acest articol sa detaliem modul prin care gazonul trebuie intretinut, in functie de anotimpul in care te afli.

Cuprins

Ingrijirea gazonului primavara

Primavara este perioada propice pentru:

  • o noua etapa de insamantare a gazonului;
  • tratarea si toaletarea gazonului deja existent.

Iata care sunt sarcinile de primavara pe care trebuie sa le faci, astfel incat sa pregatesti din timp gazonul pentru lunile calduroase ce vor urma:

  • greblarea gazonului, inainte de primul tuns, are rolul de elimina frunzele moarte, crengile sau pietricelele, ce pot avaria lamele masinii de tuns iarba;
  • scarificarea gazonului are ca scop eliminarea muschilor, a paielor si a oricui alt strat vegetal format peste iarna, ce pot sufoca acum cresterea nolui strat. Scarificarea se realizeaza fie cu ajutorul unei greble, fie cu ajutorul unui scarificator, pana cand resturile vegetale au fost indepartate:

Dupa iarna, gazonul din curte poate fi compactat, ca rezultat al presiunii resimtite de straturile de zapada. De aceea, primavara este un moment optim pentru aerarea gazonului, activitate ce presupune realizarea unor canale de aer in sol (cu ajutorul unei utilaj special cu lame, ce patrund in sol la o adancime de 0.5 - 2 cm), astfel incat aerul sa patrunda pana la radacinile gazonului.

Citeste si: Ghid complet cu sfaturi practice pentru plantarea si ingrijirea gazonului+

Cand se tunde gazonul dupa iarna?

Prima tundere a gazonului dupa iarna se face abia dupa ce a trecut perioada de inghet, nu se formeaza bruma si temperaturile depasesc 8 grade Celsius. Un alt semn dupa care sa te uiti este lungimea firului de iarba. Daca a inceput sa creasca, poti lua in considerare cosirea.

Tunderea gazonului, pe timp de primavara, stimuleaza o crestere sanatoasa a firelor de iarba. Se recomanda utilizarea celei mai mari trepete a masinii de tuns, la prima cosire din an. Se va reduce apoi treptat dimensiunea lamei de tuns, pana cand inaltimea gazonului va masura aproximativ 2.5 cm.

In perioada de inceput a primaverii, gazonul trebuie tuns de doua ori pe saptamana. Odata cu venirea zilelor de vara, se poate dubla numarul de cosmetizari saptamanale.

Galerie

Ingrijirea gazonului vara

Principalele activitati pentru intretinerea gazonului, in timpul verii, sunt:

  • tunderea gazonului;
  • stropirea gazonului;
  • fertilizarea gazonului.

Tunderea gazonului

Toamna si primavara, gazonul se tunde saptamanal, pentru a nu depasi intaltimea de 10 cm. In timpul verii, viteza de crestere scade. Este recomandata mentinerea gazonului la o inaltime de 5-6 cm, pentru a se retine cat mai bine umezeala in zona radacinii firului de iarba. Astfel, se evita deshidratarea gazonului. 

Iarba tunsa lasata pe gazon poate contribui la hidratarea firelor de iarba pe timp de vara. Aceasta nu trebuie sa fie uda in momentul cosirii si nici mai mare de 2 centimetri. In caz contrar, gazonul se poate asfixia si este favorizata aparitia bolilor. 

Stropirea gazonului vara

stropirea gazanului vara

Pe intreaga perioada a verii se recomanda irigarea automata a gazonului. Cea mai buna varianta, in acest sens, este reprezentata de aspersoarele tip pop-up. Se recomanda programarea stropirii gazonului in jurul orei 3 dimineata, in cazul in care sistemul de irigatii dispune de programator.

In cazul in care pornirea aspersoarelor se realizeaza manual, este indicat ca stropirea sa aiba loc seara, in intervalul orar 22:00-23:00. Astfel, apa are timp sa ajunga pana la radacina firului de iarba, inainte de a se face zi.

In cazul in care sistemul de irigatii este automatizat, se recomanda instalarea unui senzori de umiditate, ce pot opri automat aspersoarele, in cazul unei suprairigari cauzate de ploaie.

Ca regula generala, aplicata pe timp de vara: gazonul se poate iriga o singura data pe saptamana, insa cu o cantitate de apa mult mai mare. Motivul: apa trebuie sa patrunda in sol, la o adancime de aproximativ 10 cm.

Afla mai multe: Irigarea gradinii: ce variante ai si ce sa alegi?

Fertilizarea gazonului

fertilizarea gazonului

Exista si un efect advers al tunderii constante a gazonului: pierderea unei cantitati importante de nunutrimente, ce trebuie inlocuita periodic prin fertilizare. De aceea, fertilizarea gazonului joaca un rol important in mentinere sanatatii acestuia, precum si in protectia impotriva bolilor si a daunatorilor. Mai mult decat atat, fertilizarea constanta sustine cresterea unui gazon des si rezistent.

Daca prima fertilizare a gazonului se realizeaza in perioada vegetativa (in primele saptamani ale lunii aprilie, odata cu inceperea dezvoltarii noului strat), cea de-a doua fertilizare se realizeaza vara (iunie sau inceput de iulie), pe baza de ingrasaminte chimice cu durata lenta de descompunere.  

Prin fertilizarea gazonului in aceste doua etape din an, se incurajeaza cresterea intr-o perioada in care acesta ar trebui sa fie in repaos. Se urmareste astfel obtinerea unei rezistente crescute impotriva bolilor si a mucegaiului cauzat de zapada.

Ingrijirea gazonului toamna

Lucrarile de timpul lunilor de iarna pot mentine iarba intr-o stare foarte buna, pana la venirea iernii. Aceste lucrari presupun:

  • indepartarea muschilor;
  • tunderea gazonului;
  • aerarea gazonului;
  • imbracarea gazonului;
  • fertilizarea si insamantarea gazonului. 

Indepartarea muschilor

Daca pe anumite zone umbrite ale gazonului au crescut muschi, ii poti indeparta cu ajutorul unui erbicid special. In caz contrar, stratul compact al muschilor retine foarte bine umiditatea, lucru ce poate determina putrezirea radacinilor. Dupa ce ai curatat gazonul de muschi, poti curata si resturile de flori uscate, cu ajutorul unei greble.

Tunderea gazonului

tunderea gazonului toamna

Gazonul se tunde inclusiv in lunile de toamna, pana cand firele de iarba se opresc din crestere. O motocoasa este ideala pentru aceasta lucrare din gradina, permitand o manevrabilitate excelenta si o taiere uniforma a firelor de iarba, cu un minim de efort.

Iata de este importanta taierea gazonului la o dimensiune medie:

  • daca, odata cu venirea iernii, iarba gazonului este prea inalta, va fi culcata la pamant de ger, iar solul nu va mai primi suficient aer;
  • daca iarba este insa prea scurta, poate fi distrusa de intemperiile specifice lunilor de iarna.

Ultima tundere a gazonului toamna ar trebui realizata la o inaltime de 4-5 centimetri, in momentul in care observi ca firele de iarba nu mai cresc. Astfel, gazonul este pregatit pentru iarna, cand va fi acoperit de zapada sau va trebui sa faca fata gerului. 

Aerarea gazonului

Solul se poate compacta odata cu trecerea timpului, din cauza presiunii cauzate de:

  • parcarea autoturismelor pe gazon;
  • amplasarea mobilierului de gradina;
  • pasirea constanta pe aceasta suprafata.

Solul impiedica astfel patrunderea apei si a substantelor nutritive la radacinile firelor de iarba, asadar, gazonul nu se poate dezvolta corespunzator. De aceea, la inceputul toamnei, este recomandat sa se execute o sesiune de aerare a solului de sub gazon. Aceasta lucrare trebuie repetata o data la 2 ani, utilizandu-se fie o furca, fie un aerator de gazon, cu lame de 0.5-2 cm. Se creeaza canale de aer in sol, ce permit radacinilor gazonului sa respire.

Imbracarea gazonului

Aceasta lucrare se executa dupa aerare. Imbracarea solului presupune presararea unei mixturi de sol la suprafata gazonului, compuse din: turba, nisip cuartos si nispi de telina.

Aplicarea acestui strat are ca scop:

  • acoperirea gaurilor din gazon;
  • imbunatatirea structurii solului;
  • completarea necesarului de nutrimente;
  • indepartarea resturilor vegetale uscate.

Pentru imprastierea acestei mixturi, se utilizeaza o lopata. Distributia uniforma a mixturii de sol evita riscul de sufocare a gazonului.

Fertilizarea si insamantarea gazonului

fertilizarea si insamantarea gazonului

Temperaturile ridicate de la inceputul lunilor de toamna permit o noua repriza de insamantare. Insa inainte de a demara aceasta lucrare, se recomanda aplicarea unui fertilizator pe baza de potasiu si fosfor, pe intreaga suprafata a gazonului. Acest tratament ajuta la intarirea radacinilor, pentru a rezista in timpul lunilor reci de iarna.

La 3 zile de la aplicarea fertilizatorului:

  • in cazul nu a plouat, trebuie sa uzi intreaga suprafata a gazonului;
  • dupa udare, gazonul este pregatit pentru insamantare;
  • se va folosi acelasi tip de seminte, insa intr-o cantitate injumatatita fata de necesarul insamantarii unei peluze noi.

Prima tundere a gazonului dupa insamantare trebuie realizata abia dupa ce firele de iarba ajung la 8-10 centimetri. Masina de tuns se va seta la treapta de taiere de 6 centimetri. 

Ingrijirea gazonului iarna

Pregatirea gazonului pentru iarna presupune indepartarea obiectelor de mobilier pentru gradina si jucariilor voluminoase, dar si curatarea foarte bine a suprafetei de crengi si frunze cazute. Prin indepartarea lor de pe suprafata gazonului, se elimina riscul asfixierii acestuia.

Iata cateva recomandari pentru intretinerea gazonului pe timp de iarna:

  • dupa depunerea zapezii peste stratul de gazon, nu se va calca peste si nu se va permite formarea potecilor pe aceasta portiune. De asemenea, nu se va parca autoturismul in acest loc, pentru ca aceste actiuni determina moartea gazonului de sub stratul de zapada;  
  • sarea utilizata pentru topirea zapezii de pe alei nu trebuie sa ajunga pe gazon. Ulterior, gazonul va creste mult mai greu dintr-un sol saraturos. Impotriva alunecarilor pe alei, se recomanda utilizarea nisipului, chiar daca produce mai multa mizerie;
  • in cazul in care este nevoie de sare, se va utiliza clorura de calciu, nu clorura de sodiu. 

Mentinerea unui gazon sanatos si estetic necesita atentie pe tot parcursul anului. Tine cont de particularitatile fiecarui anotimp, asigura-te ca ai toate uneltele de gradina necesare si fertilizatorul adecvat!

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.