Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid complet despre gazon: totul despre plantare si ingrijire 

Actualizat: 18.07.2024 / Publicat: 02.02.2019 / Timp lectură: 9 min

Gazonul este alegerea ideala daca iti doresti o gradina verde si ingrijita. Plantarea lui nu este deloc dificila, iar daca il intretii in mod corespunzator, acesta va rezista pentru perioade lungi de timp. In articolul de mai jos vei afla tot ce trebuie sa stii despre plantarea si ingrijirea gazonului.

Cuprins

Tipuri de gazon si cum le alegi in mod corect

Pe Mathaus.ro ai acces la o serie de seminte pentru gazon!

Cele mai intalnite tipuri de gazon sunt RayGrass englezesc, Agrostis, Poa, Festuca. In functie de utilizarea sa, tipurile de gazon de impart in urmatoarele categorii:

  • ornamental - este folosit doar in scop decorativ si are o nuanta intensa de verde deschis sau inchis, cu foliaj fin sau gros. Acesta este gazonul englezesc RayGrass;
  • pentru sport - este foarte rezistent, fiind folosit pentru joaca si sport; iarba are o capacitate mare de regenerare si toleranta la trafic intens;
  • clasic sau rustic - este cel folosit, de obicei, in preajma caselor si in locurile publice. Este usor de ingrijit, rezistent la uscaciune si se dezvolta mai lent; poate fi utilizat si in jurul halelor industriale, taluze de sosele sau autostrazi.

Totodata, alegerea tipului de gazon potrivit trebuie sa tina cont si de conditiile de mediu:

  • pentru umbra - este special creat pentru zonele cu umbra, unde nivelul de umiditate este crescut;
  • pentru soare puternic - este gazonul creat pentru a fi rezistent la temperaturi foarte inalte, seceta si la perioade lungi de expunere la lumina soarelui; poti alege gazonul WaterLess sau cel rustic mediteranean.

Factori de care trebuie sa tii cont inainte de semanarea gazonului

O peluza care arata bine nu tine doar de modul in care insamantezi terenul sau cum o ingrijesti, ci si de alti factori importanti care sunt legati de conditiile climatice, tipul de sol sau perioada in care il semeni.

In functie de tipul de sol

Gazonul poate rezista mai mult sau mai putin timp si poate avea nevoie de anumite tratamente specifice:

  • pamantul negru sau cernoziomul - este unul dintre cele mai bune tipuri de sol pentru gazon, fiind bogat in nutrienti si nu va fie nevoie sa mai folosesti ingrasaminte; este usor de sapat si afanat, iar apa patrunde uniform in el;
  • sol argilos - se incalzeste greu, ceea ce inseamna ca nu este recomandat sa plantezi gazonul in lunile martie sau octombrie, cand este frig; solul argilos nu absoarbe uniform apa, asa ca trebuie sa ai grija cand uzi pamantul pentru ca se pot forma mici baltoace care pot afecta semintele;
  • sol nisipos - nu retine apa si de aceea, in perioadele secetoase, gazonul va avea nevoie de cat mai multa apa; poti semana gazonul pe un teren nisipos in lunile cu temperaturi scazute, de preferat lunile martie, septembrie sau octombrie.

In functie de sezon si conditii climatice

La noi in tara, gazonul poate fi plantat fara probleme in afara perioadelor de canicula sau ger pentru ca temperaturile extreme ingreuneaza dezvoltarea optima a semintelor si a firelor de iarba. Temperaturile optime sunt cele cuprinse intre 10 si 30 de grade, iar in functie de sezon, gazonul poate fi insamantat dupa cum urmeaza:

  • primavara - insamantarea trebuie facuta in lunile aprilie-mai, pentru o crestere rapida a gazonului, intrucat pamantul este cald si ajuta la germinarea rapida a semintelor; unele tipuri de seminte pot germina in primele zile, astfel ca in doar o luna vei putea sa tunzi prima oara peluza; tine cont totusi ca primvara este perioada in care apar buruienile, asa ca va trebui sa le indepartezi periodic (gasesti aici trimmere si motocositori);
  • toamna - este cea mai buna perioada pentru a planta gazonul, temperaturile fiind placute, buruienile nu „invadeaza” gazonul la fel de mult ca in perioada primaverii, iar solul isi pastreaza umiditatea; totodata, cresterea ierbii este mai lenta toamna, asa ca va trebui sa astepti mai mult pana vor germina semintele.

Gazonul nu trebuie semanat in orice perioada a anului, pentru ca exista posibilitatea ca acesta sa nu aiba conditiile prielnice ca sa se dezvolte. Plantele proaspat germinate trebuie ferite de arsita sau de inghet.

Cum realizezi semanarea semintelor de gazon?

Cum realizezi semanarea semintelor de gazon

Pentru amenajarea gazonului, exista doua posibilitati: insamnatarea directa sau montarea rulourilor de gazon. Pregatirea terenului trebuie facuta cu o saptamana inainte de semanarea gazonului, astfel pamantul va avea timp sa se taseze de la sine si sa favorizeze nivelarea.

Pasi pe care trebuie sa ii urmezi daca alegi sa semeni seminte de gazon

Stabilirea zonei de plantare - alege locul din curte unde vrei sa semeni gazonul. In functie de dimensiuni vei sti si care este cantitatea de seminte de care ai nevoie. Pentru o suprafata de 50 mp ai nevoie de un kilogram de seminte de gazon.

Curatarea solului - dupa pasul anterior, trebuie sa elimini vegetatia deja existenta, folosind un erbicid pe baza de substanta activa glifosat, ce va preveni aparitia si dezvoltarea ulterioara a buruienilor pe teren.

Fertilizarea solului - aplica apoi un strat de ingrasamant natural sau pamant negru care va ajuta la cresterea uniforma a gazonului. Ingrasamitele pot fi pe baza de fosfor si potasiu, in functie de calitatea solului. Dupa ce aplici ingrasamantul, incorporeaza-l cu sapa si grebla ca sa il distribui in mod egal. Pentru suprafete mari poti folosi o freza.

Nivelarea terenului - sapa solul cu o cazma sau cu motocultorul cu freza rotativa, la o adancime de 20 de cm. Niveleaza apoi cu o grebla, spargand bulgarii de pamant. Repeta aceasta operatiune de mai multe ori, astfel incat pamantul sa fie afanat pe o adancime de 2-3 cm.

Semanarea - metoda cea mai usoara pentru insamantare este folosirea unei masini speciale pentru insamantare, insa poti efectua aceasta operatiune si manual, amestecand semintele cu nisip. Cantitatea de seminte pe care o poti folosi pe metru patrat este de 50 de grame, adica in jur de 3-5 kg pentru 100 mp. Insamantarea trebuie facuta intr-o zi fara vant, cand pamantul este cald, nu inainte sau dupa ploaie. Pentru un efect de bordura poti distribui o cantitate mai mare de seminte pe marginile terenului

Incorporarea semintelor in sol - foloseste o grebla si acopera-le cu un un strat de pamant cu o grosime de 1-2 cm.

Tavalugirea solului - se face pentru ca semintele sa intre bine in contact cu solul si sa nu ramana goluri de aer, dupa etapa de semanare. Pentru suprafete mici, poti folosi tavalug de gazon, care sa aiba 50-70 kg, iar pentru suprafete mari, rezidentiale, este indicat sa folosesti un tavalug de mai greu. 

Irigarea solului - zona insamantata trebuie apoi udata cu apa din abundenta, insa jetul de apa nu trebuie sa fie puternic, putand deplasa semintele. De asemenea, nu trebuie sa pasesti pe zona insamantata ca sa nu schimbi locul semintelor si ca gazonul sa nu creasca neuniform. Daca vrei sa montezi un sistem de irigare ingropat in pamant, trebuie sa il instalezi inainte de etapa nivelarii terenului.

Cum trebuie sa montezi rulourile de gazon?

Cum trebuie sa montezi rulourile de gazon

Cea de-a doua varianta este montarea unor rulouri speciale de gazon. Avantajul lor este ca pot fi montate in gradina pe tot parcursul anului, asa ca nu mai e nevoie sa astepti ca semintele sa incolteasca. Este o varianta mult mai comoda, iar iarba deja crescuta nu necesita multa ingrijire in primele saptamani si, in plus, iarba este deja crescuta uniform pe toata peluza. Mai trebuie sa stii faptul ca gazonul tip rulou este mai scump decat semintele de gazon.

Sfaturi de care sa tii cont pentru montarea rulourilor

Decopertarea solului implica indepartarea vegetatiei de pe suprafata solului. In ceea ce priveste pregatirea solului, trebuie sa il sapi, maruntesti si nivelezi folosind o grebla, peste care vei turna apoi un strat de nisip. Dupa afanarea si turnarea stratului de nisip, poti monta rulourile de gazon .

Bune practici pentru ingrijirea gazonului 

Dupa ce ai montat gazonul, va trebuie sa realizezi periodic anumite activitati, daca vrei sa te bucuri de o peluza care arata bine. In continuare, vei vedea ce trebuie sa faci in acest sens.  

Irigatiile gazonului

udarea gazonului

Descopera pe Mathaus sisteme de irigatii si udare!

Dupa ce gazonul a crescut, trebuie udat zilnic sau o data la doua zile, timp de 15 minute, in functie de temperatura de afara si de perioada in care a fost expus la soare, dar si de tipul solului. Udarea gazonului in mod regulat va metine iarba verde pentru mai mult timp.

Primavara si toamna gazonul trebuie udat o data la doua zile. Pe timpul verii, cand temperaturile sunt ridicate, perioada din zi in care poti uda gazonul este dimineata, pana in ora 8:00, sau seara, dupa orele 19:00 - 20:00. Nu uda gazonul dupa-amiaza pentru ca apa se va usca pe firul de iarba si nu va ajunge la radacina. Tine cont ca prea multa apa va face radacinile sa putrezeaza si duce la distrugerea gazonului.

Fertilizarea gazonului

Trebuie facuta o data la doua luni, cand iarba este uscata. Ingrasamantul este vital (contine potasiu, care protejeaza impotriva bolilor), si fosfor, care ajuta la intarirea radacinilor. Dupa aplicarea lui, trebuie intins uniform pe toata suprafata gazonului.

Tunderea gazonului

Primul tuns al gazonul trebuie facut atunci cand firul ierbii atinge 10 cm si nu trebuie tuns mai mult de o treime din inaltimea lui, ci doar varfurile. Inaltimea optima a firului de iarba este de 7-8 cm. La fel trebuie sa procedezi si in cazul urmatoarelor 2-3 tunsori, pentru ca gazonul se va indesi si o sa fie mai rezistent.

Ulterior, va trebui sa il tunzi o data pe saptamana, in special primavara si toamna, cand este sezonul de crestere. Pe durata verii, iarba creste mai greu. Tine cont ca un gazon lasat sa creasca prea mult va incepe sa se rareasca. Un sfat util este sa il tunzi in directii diferite de fiecare data, astfel calitatea gazonului se va imbunatati, in timp. Ultima tundere a gazonului trebuie facuta la inceputul lunii noiembrie, pentru ca acesta sa reziste peste iarna. Tunderea trebuie sa fie mai inalta, de 5-6 cm din lungimea firului de iarba. Foloseste echipamente corespunzatoare pentru ingrijirea gazonului.

Pentru a-ti usura munca atunci cand te ocupi de ingrijirea gazonului, poti sa folosesti o masina de tuns iarba care te va ajuta sa tunzi exact cat trebuie din inaltimea gazonului. Totodata, pentru distribuirea uniforma a ingrasamantului poti folosi un pulverizator.

Tratarea gazonului impotriva daunatorilor

Daca gazonul incepe sa se usuce, sa se ingalbeneasca sau sa se rareasca, exista posibilitatea sa fie contaminat cu o ciuperca. Bolile gazonului sunt cauzate de ciuperci, iar unele pot fi dificil de tratat. Motivele pentru care apar pot fi udatul in exces sau plantarea in locuri nepotrivite. Unele ciuperci pot sa dispara de la sine, iar apoi gazonul va incepe sa isi revina treptat in urmatorul an. Este important sa nu lasi buruienile sa creasca prea mult si sa ajunga deasupra gazonului. Buruienile trebuie indepartate in special primavara, atunci cand incep sa creasca. Poti folosi si un erbicid pentru a le distruge de la radacina.

Aerarea gazonului

Daca vrei sa ai un gazon sanatos, cu radacini bine dezvoltate, va trebui sa aerezi gazonul. Procedura va asigura patrunderea oxigenului in sol si ai nevoie doar de un aerator de gazon, un aparat care face mici gauri in sol si ajuta la decompactarea lui. Aerarea este mai importanta in zonele cu soluri argiloase, acide, care nu permit dezvoltarea microorganismelor esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a gazonului. Solul argilos este mai raspandit in zonele din sudul tarii.

Scarificarea gazonului

O vei face dupa aerare si consta in eliminarea resturilor vegetale din gazon. La baza firelor de iarba din gazon exista un material fibros si descompus, format din resturi de frunze moarte, iarba taiata sau rizomi.

scarificare gazon

Daca este cantitate mica, materialul este benefic pentru gazon, insa in cantitati mari poate afecta dezvoltarea lui. Dupa scarificare si eliminarea acestor resturi, aerul si apa vor patrunde cu usurinta, iar microorganismele necesare solului se vor dezvolta mai usor. Scarificarea trebuie facuta primavara si toamna pe pamantul uscat, inainte ca gazonul sa inceapa sa creasca, ca sa nu distrugi firele tinere, mai firave.

Trebuie sa treci de doua ori cu scarificatorul peste gazon, pentru a elimina cat mai mult din materialul fibros. Un gazon care este plantat si intretinut in mod corect poate sa aiba o durata de viata de pana la 10-12 ani. In fiecare primavara insamanteaza zonele in care iarba este mai rara, pentru ca peluza sa ramana densa si uniforma. Rulourile de gazon au o durata de viata mai lunga si pot rezista mai multi ani, cu conditia ca acesta sa fie intretinut in mod corect.

Indiferent de tipul de gazon pe care il alegi, atat timp cat respecti pasii pentru plantarea lui si il intretii constant, te vei bucura de o peluza verde, frumoasa si rezistenta.

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.