Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

44 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Robinet calorifer cu termostat: cum functioneaza, cum il alegem corect

Actualizat: 28.06.2024 / Publicat: 26.05.2023 / Timp lectură: 4 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h82/h38/h00/9544546385950.jpg

Vrei sa controlezi temperatura ambientala in functie de incapere? Robinetii pentru calorifer cu termostat te ajuta sa setezi pentru fiecare radiator in parte treptele de caldura dorite. Afla cum functioneaza un astfel de produs, care sunt criteriile de selectie de care sa tii cont cand faci achizitia si cum se instaleaza. 

Robinetii pentru calorifer cu termostat sunt solutia ideala pentru a seta treptele de caldura dorite pentru fiecare radiator in parte. Fie ca este vorba de living, dormitor sau birou, robinetii cu termostat pot transforma modul in care iti gestionezi incalzirea locuintei. In plus, instalarea lor este relativ simpla si accesibila, ceea ce inseamna ca nu ai nevoie de abilitati tehnice avansate pentru a te bucura de avantajele oferite de acest sistem. Afla cum functioneaza un astfel de produs, care sunt criteriile de selectie de care sa tii cont cand faci achizitia si cum se instaleaza. 

Cuprins

Ce este si cum functioneaza un robinet pentru calorifer cu termostat?

Robinetii cu termostat sunt accesorii pentru calorifere, iar pachetele contin un robinet de tur, in unele cazuri si de retur, si un cap termostatic cu rozeta gradata. Principiul de functionare este simplu:

  • robinetul cu termostat pentru calorifer are o sonda sau un bulb, care este un element sensibil la temperatura din camera;
  • pe masura ce temperatura ambientala creste, sonda se dilata si blocheaza supapa (volanul sau valva); prin urmare, debitul de apa care intra in calorifer este micsorat sau oprit;
  • cand temperatura din incapere scade, sonda se contracta si deschide supapa, astfel incat apa calda sa intre in calorifer si sa incalzeasca spatiul.

Care este rolul termostatului? Cu ajutorul capului termostatic se regleaza in mod automat debitul de apa si se mentine o temperatura ambientala constanta, in functie de treapta de caldura setata de tine. Spre exemplu, rozeta poate fi gradata de la 1 la 5, iar fiecare treapta corespunde unor temperaturi intre 6 si 28 de grade Celsius. 

Cum se utilizeaza?

functionare robinet cu termostatRobinetii cu termostat au un principiu simplu de functionare si, prin urmare, utilizarea acestora este usoara. Asa cum am mentionat anterior, rozeta gradata a capului termostatic te ajuta sa setezi temperatura dorita din camera, iar aceste valori pot fi:

  • 0 (zero) - pentru oprirea caloriferului;
  • * (steluta) - inseamna protectie la inghet si mentine o temperatura constanta de 6 sau 7 grade Celsius in calorifere;
  • treapta 1 - este echivalentul unei temperaturi ambientale de 10 grade Celsius;
  • treapta 2 - pentru mentinerea unei temperaturi de 15 grade Celsius;
  • treapta 3 - corespunde unei temperaturi de 20 de grade Celsius;
  • treapta 4 - te ajuta sa mentii in incapere o temperatura de 25 de grade Celsius;
  • treapta 5 - pentru setarea unei temperaturi ambientale de 28-30 de grade Celsius.

Invarte rozeta la treapta corespunzatoare temperaturii ambientale dorite (Atentie! Nu a temperaturii caloriferului). 

Cum alegi produsul potrivit?

In magazinele de specialitate exista o gama vasta de robineti pentru calorifere cu termostat. Iata cateva specificatii tehnice la care sa fii atent:

  • racord - majoritatea sunt de ½ toli;
  • dimensiunile capului termostatic - pentru ca este putin mai mare decat un robinet clasic, trebuie sa te asiguri ca se potriveste spatiului pe care il ai la dispozitie;
  • materialul robinetilor de tur/retur si a capului termostatic;
  • continutul pachetului - daca achizitionezi separat robinetii de tur si retur, respectiv capul termostatic, ai grija ca produsele sa fie compatibile;
  • tipul robinetului - majoritatea sunt traditionali, cu actiune mecanica, insa poti gasi si produse cu afisaj electronic sau cu reglare de la distanta, prin unde radio;
  • garantie si certificat de conformitate.

Citeste si: Dimensionarea caloriferelor si calculul corect al puterii calorice

Avantajele unui robinet pentru calorifer cu termostat

Spre deosebire de un termostat ambiental pentru centrala, care te ajuta sa setezi o temperatura constanta pentru intreaga locuinta, robinetii cu termostat iti permit sa reglezi temperatura din fiecare camera in parte.

Faci economii la incalzirea locuintei. Spre exemplu, daca intr-o incapere pe care nu o folosesti setezi robinetul cu termostat pe modul de protectie anti-inghet, nu vei risipi caldura, insa vei proteja instalatia termica. Afla mai multe si despre metode eficiente de incalzire a locuintei pe timp de iarna

Dezavantajele unui robinet pentru calorifer cu termostat

Daca robinetul cu termostat este instalat in baie sau in bataia directa a soarelui, caldura produsa de apa fierbinte sau de razele UV va opri supapa si caloriferul nu se va mai incalzi. Acest lucru se va intampla chiar daca temperatura ambientala nu este cea setata pe rozeta.

Cum se instaleaza?

instalare-robinet-calorifer-cu-termostat

Instalarea unui robinet cu termostat nu este un proces complicat. Tine cont ca acesta nu trebuie montat in baie sau in aceeasi camera cu termostatul ambiental central, deoarece cele 2 accesorii pot trimite comenzi diferite centralei. Iata cateva indicatii:

  • pentru montarea robinetului termostatic, goleste radiatorul;
  • robinetul se monteaza, in general, in partea superioara a caloriferului, astfel incat sonda sa nu fie afectata de caldura radiatorului;
  • robinetul poate fi montat drept, in unghi sau in unghi rasturnat, in functie de directia tevii de alimentare a caloriferului; pentru acest pas poti utiliza chei fixe;
  • capul termostatic se infileteaza, se preseaza sau se insurubeaza, in functie de model.

Afla mai multe: Cum se demonteaza si cum se monteaza un calorifer?

Recomandari de intretinere

Pentru intretinerea robinetilor cu termostat nu sunt necesare proceduri complicate. Ca masura de precautie, poti actiona periodic rozetele in incaperile neutilizate. De asemenea, nu folosi substante cu actiune puternica pentru curatarea manerelor. Este suficient sa le stergi cu o carpa moale si cu o solutie cu actiune delicata.

Robinetii pentru calorifer cu termostat reprezinta o investitie inteligenta pentru oricine doreste sa optimizeze incalzirea locuintei. Aceste dispozitive iti ofera control total asupra temperaturii in fiecare incapere, contribuind la confortul tau zilnic si la reducerea costurilor de energie. Alegerea robinetului potrivit implica luarea in considerare a unor aspecte tehnice precum dimensiunea capului termostatic, materialul robinetilor si compatibilitatea cu sistemul tau de incalzire. Instalarea este un proces simplu, dar este important sa urmezi pasii corecti pentru a asigura o functionare optima.

De asemenea, intretinerea regulata a acestor robineti este esentiala pentru a le prelungi durata de viata si pentru a te bucura de performante constante. Evita amplasarea lor in bai sau in locuri expuse la razele directe ale soarelui pentru a preveni functionarea necorespunzatoare. Robinetii cu termostat nu doar ca imbunatatesc confortul termic, dar contribuie si la protejarea mediului prin reducerea consumului de energie. Astfel, prin alegerea si utilizarea corecta a acestor dispozitive, vei putea sa creezi un mediu placut si eficient din punct de vedere energetic in intreaga ta locuinta!

Achizitioneaza si monteaza robineti cu termostat pentru calorifer, astfel incat sa poti regla temperatura ambientala pentru fiecare camera. Intra pe MatHaus.ro si comanda toate produsele de care ai nevoie pentru instalatia termica sau pentru proiectele tale de constructii, amenajari si reparatii. 

MatHaus - accesorii pentru calorifere

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. In continuare, vei afla mai multe informatii, care te vor ajuta sa alegi lambriurile.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.