Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Metode eficiente de incalzire a locuintei pe timp de iarna

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 23.02.2023 / Timp lectură: 3 min
Cu ce te poti incalzi intr-o zi friguroasa? Daca nu ai facut inca pregatirile pentru iarna, iata principalele solutii de incalzire a casei pe care le poti alege! Ti-am pregatit cateva sfaturi pentru eficientizarea procesului si pentru eliminarea pierderilor de caldura.

Cuprins

Despre incalzirea locuintei

Indiferent de sistemul de incalzire al casei tale, trebuie sa tii cont de cateva reguli sau recomandari pentru a limita pierderile de caldura din locuinta si a face economii:
  • Izolatia termica este obligatorie pentru orice tip de locuinta - In zonele montane sau de nord ale Romaniei, stratul termoizolator trebuie sa fie de cel putin 15-20 de centimetri. Nu uita sa izolezi trapele spre subsol sau spre pod!
  • Asigura-te ca usile si ferestrele se inchid etans! Daca simti curent in preajma tamplariei, poti folosi praguri si benzi de etansare. Atentie la gurile de aerisire si la locurile de intrare a tevilor in casa, pentru ca sunt surse prin care se pierde caldura!
  • Aeriseste caloriferele, pentru a se incalzi uniform!
  • Nu aseza mobilier in fata caloriferelor si nu bloca aerul cald cu draperii groase!
  • Trage draperiile de pe ferestre in timpul zilei, pentru a permite luminii soarelui sa incalzeasca locuinta, iar seara si noaptea le poti trage la loc. Acestea vor actiona ca o bariera impotriva aerului rece de la exterior si vor limita pierderile de caldura.
  • Daca ai centrala termica, instaleaza un termostat de ambient!​​​​​​​

Metode eficiente pentru incalzirea locuintei

Cel mai bun sistem de incalzire a unei case difera de la locuinta la locuinta. Ai acces usor la lemn de foc sau gazul este cea mai avantajoasa solutie? Ti-ai instalat panouri fotovoltaice, astfel incat nu te afecteaza cresterile de pret la electricitate si poti utiliza o centrala sau un calorifer electric? Cat de mare este casa, cat de bun este stratul izolator? Trebuie sa raspunzi la mai multe intrebari pentru a gasi raspunsul corect pentru tine. Iata, pe scurt, principalele optiuni!

Centrala sau cazan termic

centrala termica​​​​​​​
Variantele clasice de incalzire a locuintei sunt centralele si cazanele termice:

  • Centrala termica pe gaz - Daca ai acces la reteaua de gaze, reprezinta o alegere eficienta de incalzire pe timp de iarna. Un dezavantaj este costul gazului, care a crescut in ultima perioada.
  • Centrala termica electrica - Principalul avantaj este ca nu ai nevoie de racord la gaz si poate fi folosita in orice locuinta, insa pretul energiei electrice este ridicat.
  • Centrala pe lemne - Este o solutie la indemana in zonele montane sau submontane, unde combustibilul solid este mai avantajos decat gazul sau energia electrica.

Incalzire in pardoseala
incalzire in pardoseala​​​​​​​

Familiile cu copii si nu numai pot lua in considerare instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala fie cu agent termic, fie electric. Este eficient si distribuie uniform caldura in incapere, insa poate avea un cost initial ridicat. De asemenea, trebuie planificata amplasarea pieselor mari de mobilier, pentru a nu cauza supraincalzirea. 

Iti recomandam si: Ghid pentru montarea unui sistem de incalzire in pardoseala - sfaturi practice si avantaje

Aeroterma

aeroterma
Aerotermele de podea sau de perete reprezinta un mod rapid de incalzire cu aer cald a unei incaperi. Pot fi o solutie eficienta primavara si toamna, cand nu vrei sa folosesti sistemul propriu de incalzire sau cel de la oras nu este inca pornit. De asemenea, sunt utile pentru baie, camera copiilor, o casa de vacanta, pe santier, dar si in alte situatii. 

Calorifere din otel

calorifer de otel de perete Spre deosebire de caloriferele clasice, radiatoarele din otel se incalzesc intr-un timp foarte scurt si au o intretinere usoara. Totodata, sunt eficiente termic si au o durata mare de viata. Alege dimensiunile produselor in functie de cat de mari sunt incaperile, pentru a beneficia de un randament excelent. 

Afla mai multe: Dimensionarea caloriferelor si calculul corect al puterii calorice

Calorifer electric 

calorifer electric Un alt aparat de incalzit camera intr-un mod rapid este caloriferul electric cu ulei. Alege un produs cu eficienta energetica ridicata, funtionare silentioasa, termostat, protectie anti-inghet, protectie impotriva supraincalzirii si rasturnarii, pentru a evita incediile. 

Convertoare electrice

Principalul avantaj al convectoarelor de perete sau pardoseala si a radiatoarelor electrice este incalzirea rapida sau chiar instant a incaperii. Adesea, au mai multe trepte de caldura si protectie simpla sau dubla impotriva supraincalzirii. Pentru o eficienta ridicata, alege aparatul in functie de suprafata camerei in care il vei folosi.
familie langa convertor electric si semineu​​​​​​​

Soba sau semineu pe lemne

Pe langa scopul de incalzire a locuintei, o soba sau un semineu pe lemne are un rol decorativ. Spre deosebire de un cazan clasic pe combustibil solid, ocupa un spatiu mic si poate fi instalat in living sau in alta incapere locuita. In general, acopera o suprafata mult mai mare fata de aeroterme, calorifere sau convertoare electrice, ba chiar poti gasi o soba care incalzeste toata casa. 

Te-ai decis care este cea mai buna solutie de incalzire a locuintei tale pe timpul iernii? Intra pe MatHaus.ro si alege produsele potrivite pentru nevoile tale! 

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.