Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

PVC sau Aluminiu - Ce alegem pentru tamplaria usilor si a ferestrelor?

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 2 min

Proiectul pentru inlocuirea ferestrelor incepe cu o prima etapa foarte importanta, atat pentru bugetul tau, cat si pentru standardele de calitate la care te raportezi: alegerea tamplariei pentru geamuri. Dat fiind faptul ca lemnul nu este un material potrivit pentru un astfel de proiect (material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici), cele mai bune solutii pentru tamplaria geamurilor sunt PVC-ul si aluminiul. Pentru a sti ce sa alegi pentru tamplaria ferestrelor din locuinta, este important sa te familiarizezi cu principalele diferente dintre cele doua materiale:

Cuprins

Care este cel mai rezistent material pentru tamplaria usilor si a ferestrelor?

Din punct de vedere al durabilitatii, tamplaria din aluminiu pentru ferestre si usi este net superioara celei din PVC. Profilele din aluminiu pentru geamuri termopan pot oferi o durata de viata de pana la 50 de ani, garantand si o rezistenta mai mare la deformare. In cazul profilelor realizate din PVC, acestea garanteaza o perioada de utilizare de maxim 25-30 de ani.

Care dintre cele doua profile garanteaza un confort termic mai bun?

Profilele din PVC determina diferente mari temperatura intre interiorul si exteriorul ferestrei, fapt ce indica un grad de izolare termica mult mai ridicat. In schimb, cele realizate din aluminiu (material rece, cu un coeficient de conductivitate termica ridicat) determina o temperatura la interiorul ferestrei aproape egala cu cea inregistrata la exterior.  

Care este cel mai potrivit profil pentru bugetul tau?

In cazul tamplariilor pentru usi si ferestre din aluminiu, problema conductivitatii termice ridicate este solutionata prin aplicarea la interior a unui strat suplimentar de fibra de carbon. Acest adaos de material determina si un pret de achizitie mai mare, comparativ cu tamplaria din PVC.

Daca vrei sa nu depasesti limitele bugetului pentru acest proiect, iti recomandam varianta ferestrelor cu tamplarie din PVC. Mai mult decat atat, tamplaria din PVC pentru ferestre si usi poate fi reciclata in proportie de 100%.

usi de interior

Care dintre cele doua profile genereaza mai mult condens?

Tamplaria din PVC pentru ferestre si usi garanteaza un coeficient de conductivitate termica mic, temperatura din exteriorul profilului fiind mai mica decat cea inregistrata la interior. Mai mult decat atat, temperatura inregistrata in camerele profilului din PVC este mai mare decat temperatura dintre foile geamurilor, de aceea, geamurile cu tamplarie din PVC nu genereaza condens.

In cazul tamplariei din aluminiu pentru usi si ferestre, temperatura din exteriorul profilului inregistreaza aproape aceleasi valori ca cele inregistrate in locuinta. De aceea, aerul din camerele profilului din aluminiu va avea o temperatura mai mica decat temperatura aerului dintre foile geamului. Asadar, in interiorul camerelor profilului din aluminiu se va forma condens. Acesta este inca un motiv pentru care aplicarea stratului suplimentar de fibra de carbon este absolut necesara, in cazul in care optezi pentru tamplaria din aluminiu.

Cum se imbina cele doua profile pentru ferestre si usi?

In cazul profilelor din PVC, imbinarea acestora se realizeaza prin termosudura, procedeu ce asigura etanseitate la apa si aer. In cazul profilelor din aluminiu, imbinarea structurilor de tamplarie pentru ferestre si usi se realizeaza prin nituire, procedeu ce asigura o durabilitate ridicata.

Care dintre cele doua profile ofera mai multa siguranta impotriva efractiilor?

Securitatea este inca un criteriu ce deosebeste cele doua tipuri de tamplarie pentru ferestre si usi. Fiind un material usor si maleabil, aluminiul se indoaie foarte usor. De aceea, profilele din aluminiu sunt mult mai vulnerabile in fata spargatorilor, comparativ cu tamplaria PVC. Cea din urma este dura si mult mai rigida, fiind nu mai greu de spart sau indoit.

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale. De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.
Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.