Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Parchetul umflat: cauze, solutii si cum sa previi aceasta problema

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 25.11.2022 / Timp lectură: 5 min
/medias/sys_master/root/ha9/hb8/h00/9509824987166/parchet-umflat-min-1-.jpg

Umflarea parchetului este o situatie comuna, de aceea este important sa alegi cu atentie tipul potrivit, sa-l montezi corespunzator si sa-l intretii periodic conform recomadarilor. 

Aceasta situatie poate aparea atat la parchetul vechi, dar si la cel nou, proaspat montat. Afla care sunt cele mai intalnite cauze, dar si solutiile si metodele de prevenire pentru a evita umflarea parchetului. 

Cuprins

Parchet umflat: cauze

parchet umflat langa calorifer defect

Apa

Scurgerile necontrolate de apa care raman pe pardoseala perioade indelungate pot deteriora si umfla parchetul. Accidentele, scurgerile de la calorifer sau de la electrocasnice, fisurarea tevilor, lipsa ventilatiei, infiltratii de apa din acoperis, spalarea agresiva cu foarte multa apa si detergenti puternici etc, sunt doar cateva dintre situatiile care pot cauza umflarea placilor de parchet. Atat esentele moi de lemn, cat si cele tari se pot deteriora din cauza apei sau a umiditatii crescute.

Trebuie sa ai in vedere ca unele tipuri de parchet sunt mai rezistente la apa si umezeala, in timp ce altele au o rezistenta scazuta.

  • Parchetul laminat - este una dintre cele mai populare solutii pentru acoperirea pardoselii, fiind potrivit pentru camerele de zi, dormitoare, hol, camera de oaspeti etc. 
  • Parchetul stratificat - este fabricat, asa cum ii spune si numele, din mai multe straturi de lemn, facand fata mai bine zonelor cu trafic intens si la umiditati medii, insa are nevoie de ingrijire periodica.
  • Parchetul din lemn masiv - este potrivit pentru incaperile fara umiditate crescuta, precum livingul, dormitoarele, holurile. 

Este important sa tii cont de aceste criterii cand alegi parchetul potrivit pentru fiecare incapere din locuinta ta. 

Rosturile de dilatare

Lipsa spatiilor de dilatare sau un spatiu insuficient dilatat intre placa de parchet si perete, fie acesta pe latime sau lungime, poate cauza umflarea. Pentru a descoperi daca aceasta este cauza deteriorarii parchetului, scoate plinta de la perete si verifica daca placile apasa in zid. 

Umezeala crescuta

O alta cauza comuna pentru umflarea parchetului este nivelul ridicat de umezeala in stratul suport. In cazul in care timpul de uscare al sapei este insuficient, iar aceasta se pastreaza umeda dupa montarea placilor de parchet, atunci aceasta poate provoca umflarea sau deteriorarea pardoselii. 

Un alt motiv pentru care stratul suport poate fi umed este aparitia frecventa a condensului sau ventilarea insuficienta.

Nerespectarea timpului de uscare

Nerespectarea timpului de uscare a finisajelor poate duce, de asemenea, la deteriorarea sau umflarea lemnului. In functie de instructiiunile producatorului, parchetul trebuie aclimatizat timp de 48 de ore inaintea montajului. 

De asemeensa, tine cont de recomandarile producatorului pentru instalarea si durata de uscare a materialelor de finisare.

Utilizarea parchetului in spatiile exterioare

Desi placile de parchet pot fi rezistente la umiditate, daca sunt tratate corespunzator, acestea nu se recomanda a fi instalate in spatiile exterioare, precum terase neacoperite, balcon deschis sau curte. Toate aceste locuri vor supune parchetul la umiditate excesiva, trafic intens si intemperii, factori ce vor duce la deteriorarea si umflarea rapida a materialului.

Parchet umflat: Solutii pentru parchetul umflat

parchet umflat tip dusumea​​​​​​​

Asteapta usucarea parchetului

Una dintre cele mai simple si convenabile solutii este asteptarea ca acesta sa se usuce foarte bine. In multe cazuri, placa poate reveni la forma sa initiala. Poti totodata sa pui un obiect greu deasupra lemnului pentru ca acesta sa revina la forma initiala.

Crearea suplimentara de spatii de dilatare

In cazul in care umflarea parchetului a fost cauzata de rosturile mici de dilatare si de un spatiu insuficient pentru ca acestea sa se extinda corespunzator, atunci este indicat sa creezi un spatiu suplimentar de dilatare. Mai mult, daca problema respectiva a avut loc intre ultimele placi si perete, atunci scoate materialul respectiv si taie-l la margine, astfel incat sa fie destul loc intre capete si zid. Trebuie sa ai in vedere ca dimensiunea recomandata pentru rosturi si spatiile de dilatare este de 14-16 mm.

Daca placile sunt foarte deteriorate este recomandat sa le inlocuiesti. 

Refacerea sapei

Placile s-au umflat din cauza unei sape necorespunzator aplicate, din cauza umiditatii din interior sau a lipsei ventilatiei? Atunci solutia este sa refaci proiectul de sapa pentru parchet. Elimina materialul anterior, pregateste foarte bine podeaua, apoi aplica o sapa autonivelanta potrivita pentru pardoseala de parchet.

Grosimea sapei autonivelante poate varia, dacă vrei să afli cum se toarnă corect și care sunt condițiile cerute, afla mai multe detalii din ghidul nostru despre sape

In fuctie de producator, uscarea se realizeaza rapid, timpul de priza fiind intre 45-70 de minute, insa este important sa astepti cel putin o zi pana la aplicarea celorlalte materiale. 

Nu uita ca atunci cand refaci sapa si remontezi parchetul sa adaugi in proiectul prorpiu-zis si accesoriile aferente, precum elementele de izolatie sau plintele. Daca vrei sa montezi placile de parchet intr-un spatiu cu umiditate crescuta, atunci afla mai multe din articolul „Cum alegi parchetul pentru bucatarie?”.

Cum poti preveni umflarea parchetului?

parchet ud sters cu mopul​​​​​​​

Verificarea periodica a surselor de umezeala

Verifica periodic locurile unde pot aparea scurgeri sau infiltratii de apa, precum caloriferele, electrocasnicele etc. Asigura-te totodata de buna functionare a tevilor si ca acestea nu sunt fisurate sau sparte.

Folosirea unui dezumidificator

Daca incaperile in care ai montat parchetul se confrunta cu umezeala excesiva, atunci monteaza un dezumidificator. Acesta va echilibra umiditatea din aer si implicit va contribui la mentinerea starii normale a placilor.

Alegerea potrivita a parchetului

Laminat, stratificat, lemn masiv? Fiecare tip de parchet are proprietatile sale, unele dinte placi fiind potrivite si pentru zonele cu umiditate mai mare, precum bucatariile, pe cand alte tipuri de parchet se preteaza doar in spatiile uscate. Ai in vedere clasa de trafic, grosimea si tratamentele necesare cand faci alegerea pardoselii potrivite pentru amenajarea interioara din locuinta ta. Intretinerea corespunzatoare a parchetului laminat ii asigura nu doar o buna rezistenta in timp, ci il poate face o optiune potrivita pentru bucatarii. 

Montarea corespunzatoare a placilor de parchet

Pentru a evita viitoarele situatii neplacute, angajeaza o echipa de profesionisti in domeniu pentru a-ti monta corespunzator parchetul. Aceasta va aplica sapa, accesoriile de izolare, plintele si parchetul in conformitate cu instructiunile producatorului. Montarea profesionista a pardoselei va putea reduce semnificativ riscurile de umflare sau deteriorare prematura a parchetului. 

Sterge rapid lichidele varsate pe parchet 

Asa cum am mentionat anterior, apa este una dintre principalele cauze ale umflarii parchetului. Unele accidente sunt inevitabile precum scurgerile tevilor sau vărsarea lichidelor. Curata cat mai rapid petele de apa sau urmele de lichide, astfel incat sa diminuezi riscul de deteriorare a stratului superior. 

In zonele cu trafic mai mare din locuinta, precum sufrageria sau dormitorul, poti acoperi parchetul cu traverse sau covoare. Acestea nu doar ca vor oferi un aspect placut resedintei tale, dar vor proteja parchetul de eventualele accidente, precum varsarea lichidelor.

Dupa cum ai observat, parchetul se poate umfla din numeroase cauze, insa exista intotdeauna solutiile si metodele de prevenire potrivite pentru a evita aceste situatii neplacute. Monteaza placile corect si ingrijeste-le periodic.

Daca vrei sa inlocuiesti parchetul vechi, plintele sau ai nevoie de alte accesorii, atunci vei gasi toate materialele necesare la MatHaus.ro. Comanda online rapid si economisesti timp pentru alte activitati. Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastra de camioane specializate cu brat mecanizat pentru descarcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii cu adezivi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare, vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti aranja de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.