Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 27 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi parchetul pentru bucătărie? [Ghid Complet]

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 11.10.2021 / Timp lectură: 4 min

Ales corect, parchetul pentru bucatarie va rezista cu brio traficului intens si umezelii care se formeaza in aceasta incapere.

Afla din acest ghid criteriile pe care sa le ai in vedere la alegerea parchetului pentru bucatarie, care sunt avantajele si dezavantajele acestuia, care este cel mai bun parchet pentru bucatarie si cum se intretine.

Cuprins

Criterii pentru alegerea parchetului pentru bucatarie

Cand amenajezi bucataria cu parchet, este important sa cauti un model potrivit pentru acest spatiu. Iata cateva criterii de care este bine sa tii cont.

Rezistenta la apa

Umiditatea din bucatarie este motivul principal pentru care este bine sa montezi un parchet rezistent la umezeala. Daca optezi pentru o astfel de solutie, in cazul varsarii de lichide, parchetul va avea un grad mai scazut al deteriorarii.

Modelele de pardoseala rezistente la apa sunt parchetul laminat si pardoseala LVT. 
●    Parchetul laminat este rezistent la apa datorita prafului de piatra din compozitia sa. 
●    Pardoseala LVT are toate laturile sigilate, fiind astfel protejata impotriva infiltrarii umezelii. 

Montarea unui parchet rezistent la umezeala nu te va feri complet de problema deteriorarii. 

Daca nu reusesti sa indepartezi apa intr-un interval aproximativ de 12 ore, acesta se va umfla. 

Rezistenta la pete

Parchetul laminat si pardoseala LVT au, de asemenea, o buna rezistenta la pete. Mai mult, acestea sunt usor de curatat in cazul in care pe suprafata lor sunt varsate accidental sosuri care pot pata sau uleiuri.

Grosimea parchetului

In bucatarie, parchetul nu trebuie sa fie nici foarte gros, dar, nici foarte subtire. 

Opteaza pentru un model cu grosimea de 8mm despre care producatorii il recomanda pentru „trafic casnic intens” si care va asigura un transfer termic optim. 

Pentru o imbinare cat mai reusita a placilor, asigura-te ca montajul este facut cu atentie. Sapa trebuie sa fie complet neteda, fara nicio denivelare.

Durabilitate

Pentru ca este instalat intr-o incapere unde au loc, de regula, destul de multe accidente ce pot deteriora podeaua (scaparea tigailor, oalelor, canilor etc), parchetul pentru bucatarie trebuie sa fie durabil si rezistent la lovituri. Parchetul laminat si pardoseala LVT sunt si aici optiunile potrivite, avand durabilitatea si rezistenta crescuta, necesara intr-o bucatarie.

Aspect

Culoarea parchetului trebuie aleasa in functie de cea a peretilor si a mobilierului. Daca nu agreezi contrastele puternice, o diferenta de doua tonuri intre pereti, mobilier si parchet este, de regula, suficienta. 

Parchetul special pentru bucatarie deschis la culoare va masca eventualele semne de uzura, in zonele foarte circulate. Pe de alta parte, podeaua din lemn in nuante inchise va scoate in evidenta celelalte culori din incapere, dar este recomandata, in principal, pentru incaperile mari.

Pentru ca bucataria sa para mai spatioasa, alege placi mari de parchet, deschise la culoare, si monteaza-le pe lungimea camerei.

Avantajele si dezavantajele parchetului in bucatarie

Avantajele si dezavantajele parchetului in bucatarie​​​​​​​

Avantaje 

●    Lemnul este un material natural, care te ajuta sa obtii o atmosfera calduroasa si confortabila, transformand, astfel, bucataria intr-o camera primitoare.
●    In functie de camera in care urmeaza sa fie amplasat, nivelul de dificultate al montajului poate fi catalogat unul mediu.

Poti lasa aceasta sarcina pe mana unei echipe de specialisti, ori, daca ai putina indemanare si cateva zile libere, te poti ocupa chiar tu de instalarea placilor. Afla din acest ghid pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru montarea parchetului, dar si elementele de izolare si profilele de trecere de care ai nevoie.
●    Parchetul laminat special pentru bucatarie este rezistent, durabil si un bun izolator termic.
●    Este mai calduros decat gresia, asadar, confortul termic va fi optim, iar cei mici se pot juca in siguranta pe podea.
●    Parchetul se potriveste cu majoritatea stilurilor de amenajare interioara, inclusiv, cel clasic, rustic, scandinav si minimalist.
●    Podeaua din lemn nu se ciobeste (precum gresia) daca scapi pe jos obiecte grele. 

Dezavantaje​​​​​​​

●    Daca nu optezi pentru un model rezistent la apa, parchetul se va dilata la umezeala si se va contracta la uscare, stricand aspectul incaperii. In plus, sub parchetul umed exista riscul aparitiei mucegaiului, al bacteriilor sau ciupercilor.
●    Parchetul din lemn masiv trebuie raschetat ocazional.
●    Parchetul din bambus este, chiar daca este la un nivel premium al calitatii, cand vine vorba de intretinere, iti poate ridica usoare probleme. 

Care este cel mai bun parchet pentru bucatarie?

Conform criteriilor pentru alegerea parchetului, precum si a avantajelor si dezavantajelor acestuia, cel mai bun parchet este cel laminat, rezistent la apa si la pete, cu grosimea de 8mm. 

In ciuda faptului ca absoarbe umiditatea din aer, parchetul laminat nu se contracta si nici nu se dilata la fel de mult precum cel din lemn solid. Chiar si atunci cand bucataria se umple de abur, placile laminate se vor dilata foarte putin, revenind rapid la dimensiunile normale cand temperatura se regleaza.

Cand vine vorba despre aspect, pentru bucatariile micute, cel mai bun parchet laminat este cel deschis la culoare, montat pe lungimea camerei, iar, pentru incaperile spatioase, se poate opta si pentru nuante inchise.

Tehnologia de fabricare a parchetului laminat confera placilor calitati silentioase si antistatice, ceea ce inseamna ca, daca scapi obiecte grele pe pardoseala, nu vei sta cu grija ca trezesti toti membrii familiei si vecinii.

Parchetul laminat din tec si cel din wenge sunt doua optiuni potrivite pentru bucatarie. Tecul este un lemn tropical rezistent, impermeabil, cu un aspect placut si nuante ce pot varia de la galben deschis la bronz. 

Se numara printre tipurile de parchet foarte rezistente la umiditate si lovituri. Cu o culoare mai inchisa decat tecul, Wenge este un lemn la fel de durabil si rezistent, care faca fata cu brio umiditatii si socurilor. Parchetul din stejar si din pin sunt alte variante populare pentru podeaua din bucatarie.

Parchetul din stejar​​​​​​​

Combinatia dintre gresie si parchet in bucatarie

Daca nu esti hotarat ce sa alegi intre gresie sau parchet in bucatarie, poti apela la urmatoarea solutie: instaleaza gresie in zona de gatit si parchet in spatiul in care se serveste masa. Vei obtine, astfel, un aspect neconventional, care va da incaperii o nota aparte. 

Sfaturi pentru intretinerea parchetului din bucatarie

Parchetul laminat este relativ usor de intretinut. Aspira si matura podeaua frecvent si spal-o cu mopul ori de cate ori este necesar. Foloseste produse speciale de curatare a lemnului, care-i vor mentine aspectul si luciul natural.

In cazul in care se zgarie sau se ciobeste, parchetul poate fi reconditionat si va arata la fel ca inainte. Intretinut corespunzator, pardoseala din lemn va avea un aspect placut si-si va mentine properietatile pentru multi ani.

Citeste mai multe despre intretinerea corecta a parchetului laminat in acest articol.

Daca ti-a fost de ajutor ghidul nostru, nu uita ca poti comanda online de la MatHaus orice tip de material pentru renovat, contruit, reparat sau decorat, precum si unelte pentru lucrarile tale. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.