Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 29 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce trebuie sa stii despre sapa: rolul ei, preparare si turnare pas cu pas

Actualizat: 13.03.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 12 min

O sapa gresit turnata atrage dupa sine o serie de probleme, iar pardoseala neuniforma este doar una dintre cele mai deranjante. Afla care sunt tipurile de sape si ce trebuie sa stii despre prepararea si turnarea acestora! 

Cuprins

1. Ce este sapa si care este rolul ei?

Sapa este un strat compus din mortar (in mod obisnuit nisip, pietris, apa si ciment) care se toarna peste o suprafata din structura unei constructii - de obicei placa de beton -, cu rolul de a o egaliza sau de a o aduce la un anumit nivel.

Sapa poate fi aderenta, turnata direct pe stratul de suport, sau flotanta, atunci cand est turnata pe un strat izolant.

Unele sape pot fi finale, altele pot fi folosite ca suport pentru pardoseala. In cazul unei locuinte, de exemplu, pe sapa pot fi montate gresia, parchetul sau linoleumul.

Motivul principal pentru care este necesara turnarea sapei este faptul ca betonul din care este realizata placa de suport nu e renumit pentru rezistenta la umiditate si nici ca bariera termica sau fonica potrivita.

Mai mult, betonul se stabilizeaza dupa o perioada indelungata, intre 3 si 5 ani, timp in care poate suferi modificari importante de structura. 

In functie de mediu, acestea sunt dilatarea (intr-un mediu umed) sau contractia (intr-un mediu uscat).

2. Tipuri de sape

Sapele sunt de mai multe feluri, in functie de modul de aderenta, dar si de compozitie. Unele sunt indicate in cadrul constructiilor rezidentiale, alte in in cele industriale. Iata, pe scurt, care sunt cele mai des intalnite in tara noastra.
In functie de modul de aderenta:

  • sape flotante
  • sape autoaderente 

In functie de compozitie:

  • sape umede
  • sape semiumede
  • sape autonivelante

Sapa umeda

Sapa umeda sau fluida este sapa clasica, ce contine nisip, ciment si apa. Este optiunea cea mai putin costisitoare, dar si cu cea mai mare perioada de uscare, de pana la o luna de zile. In ultimii ani, locul acestui tip de sapa a fost luat de solutii mai moderne si mai avantajoase.

Sapa semiumeda

Sapa de consistenta semiumeda este folosita in locuri cu umezeala ridicata. Se prepara din nisip, ciment, sort si apa. Spre deosebire de sapa clasica, umeda, in compozitia sapei semiumede se adauga mai putina apa decat se precizeaza in reteta producatorului, pentru ca sapa va completa necesarul de apa din exterior.

Sapa semiumeda se prepara cu ajutorul unor echipamente speciale, cum ar fi o betoniera sau un mixer si are, in general, o grosime de aproximativ 5 centimetri.

In unele cazuri, este recomandata inlocuirea cimentului cu un liant hidraulic amestecat cu nisip sau cu sort de pana la 8 milimetri. Aceste produse speciale trebuie sa fie adaugate in compozitie urmand indicatiile producatorilor, pentru a obtine rezultate optime.

Acest tip de sapa cu liant hidraulic are cateva avantaje evidente:

  • timpul de uscare este foarte redus, in comparatie cu alte tipuri de sape: gresia poate fi aplicata la 24 de ore de la turnare, in timp ce pentru parchetul masiv se asteapta in jur de 5 zile pana la aplicare. In mod normal, o sapa clasica are nevoie de 30 de zile pentru uscare.
  • rezistenta ridicata in timp.
  • stabilitate si prestatii mecanice ridicate.

Sapa autonivelanta

sapa autonivelanta

Acest tip de sapa vine gata preparat si ambalat de catre producator. Grosimea poate varia de la 1 la 30 de milimetri, dar sunt unele produse care pot fi turnate in strat de pana la 100 de milimetri.

Sapele autonivelante au urmatoarele avantaje:

  • pot fi turnate cu usurinta, ceea ce reduce costurile cu manopera
  • au o rezistenta mecanica sporita
  • pot sustine orice tip de pardoseala
  • timpul de uscare este extrem de redus, in functie de producator. In unele cazuri, gresia poate fi montata dupa 12 ore, iar parchetul dupa 24 de ore

In functie de modul in care sunt turnate pe structura, sapele sunt de doua feluri: sape autoaderente si sape flotante.

Sapa autoaderenta

Mai cunoscuta si sub numele de sapa monolit, este caracterizata prin faptul ca adera, asa cum ii spune si numele, direct pe structura, fara un strat intermediar. Se foloseste in special in cazul constructiilor industriale.

Unul dintre dezavantaje este absenta unei bariere de vapori, ceea ce inseamna ca acest tip de sapa nu blocheaza infiltratia apei. Pe de alta parte, sapele autoaderente sunt recunoscute pentru gradul ridicat de rezistenta mecanica.

De asemenea, faptul ca acest tip de sapa se aplica direct pe structura constructiei inseamna ca orice fisura sau crapatura aparuta in placa de beton va fi transmisa si sapei. Acest lucru se va intampla si in cazul contractarii sau dilatarii structurii de beton, procese care dureaza pana la cativa ani de zile, adica pana cand apa a fost eliminata cu totul din structura.

Pentru a reduce riscul aparitiei acestor fisuri, este recomandata lipirea unor benzi perimetrale de dilatatie.

Sapa flotanta

Sapele flotante sunt des intalnite in constructiile rezidentiale si industriale si au rolul de a spori confortul. Acest tip de sapa isi ia numele de la faptul ca nu are niciun punct de contact cu elementele de structura. Se sprijina pe unul sau mai multe straturi izolante care pot fi, la randul lor, de mai multe feluri, in functie de rolul pe care il au:

  • hidroizolante
  • termice
  • fonice

O sapa flotanta se poate sprijini pe unul sau mai multe astfel de straturi, de acelasi fel sau diferite, in functie de nevoile constructorului sau ale proprietarului.

Sapa flotanta cu incalzire

Sapa flotanta cu incalzire

In aceasta categorie intra sistemele de incalzire trase prin pardoseala, care pot fi electrice sau pe baza de agent termic. In ultimul caz, conductele trebuie sa fie izolate de restul sapei, pentru a preveni eventualele scurgeri de lichid.

In cazul incalzirii cu ajutorul conductorilor electrici, materialele folosite la turnarea sapei trebuie sa indeplineasca anumite conditii, asa ca este indicat sa urmezi indicatiile producatorului si sa verifici pe fisa tehnica daca produsul este destinat folosirii in cadrul sapelor cu incalzire.

Alte lucruri de care trebuie sa tii cont:

  • sapa flotanta cu incalzire se placheaza cu materiale care nu impiedica transferul termic. Lemnul de exemplu, nu este indicat, pentru ca este un bun izolant.
  • panourile izolante sunt recomandate, pentru a preveni pierderile de caldura catre structura cladirii.
  • bariera de vapori este necesara, pentru a preveni infiltrarea umiditatii din structura.

Sapa elicopterizata
Sapa elicopterizata​​​​​​​

O sapa din beton finisata cu un aparat pentru elicopterizat este rezistenta la trafic intens, la socuri si la actiunea coroziva a substantelor chimice. In plus, suprafata devine impermeabila. Se foloseste, in special, in cladirile industriale, comerciale sau rezidentiale. 
De asemenea, sapa are o suprafata neteda, cu un aspect mai mult sau mai putin lucios, in functie de gradul de finisare. Mai mult, pardoseala poate avea un finisaj colorat, cu sau fara cuart. 

Sapa egalizatoare (grosiera)

Se aplica peste stratul suport pentru a asigura o anumita cota a pardoselii si pentru egalizarea suprafetelor din beton pe care va fi aplicat finisajul (parchet, gresie, mocheta etc.) Sapele de egalizare pot fi utilizate la interior sau la exterior - verifica specificatiile tehnice.​​​​​​

3. Materiale si scule necesare

In afara de sapele autonivelante, care vin gata mixate in saci sau alte ambalaje direct de la producator, pentru turnarea unei sape ai nevoie de urmatoarele materiale si unelte.

4. Cine executa lucrarea?

Turnarea sapei este o procedura extrem de delicata si importanta pentru o constructie, fiind recomandat sa soliciti aceasta lucrare unor specialisti. In functie de atributii, acestia sunt:

  • proiectantul;
  • dirigintele de santier;
  • firma executanta;
  • producatorul de material;
  • personalul specializat.

5. Cum se face sapa?

Amestecurile de sapa se prepara intotdeauna in functie de specificatiile producatorilor. Nu se va depasi sub niciun caz proportia de materiale, pentru ca sapa ar putea sa aiba mari defectiuni dupa perioada de uscare.

Iata cateva retete de preparare, in functie de producator:

Sapa de egalizare Weber D10

Este utilizata in cadrul locuintelor, pentru nivelarea si finisarea pardoselilor din beton si a sapelor  deja existente. Poate fi turnata peste sapa de baza, peste suprafete de beton sau peste suprafete prefabricate.

Potrivit producatorului, se recomanda aplicarea unui strat de amorsaj cu o zi inainte de turnarea sapei. Iata cum se prepara acest tip de sapa:

  • se toarna continutul unui sac in circa. 4 - 4,5 litri de apa curata, rece si se amesteca cu ajutorul unui mixer electric pana se obtine un amestec omogen, fara aglomerari.
  • dupa un repaus de cca. 5 minute, se reamesteca.
  • amestecarea se poate realiza si in malaxor cu cadere libera, betoniera (timp de amestecare 3-5 minute), respectand cantitatea de apa pentru un sac.

Grosimi recomandate:

  • sapa in aderenta: 20 mm
  • sapa glisanta: 30 mm
  • sapa flotanta:
  • 45 mm pentru termoizolatie 25 mm
  • 50 mm pentru termoizolatie de peste 25 mm

Sapa autonivelanta Ceresit CN 68

Este folosita pentru nivelarea si egalizarea sapelor cu uscare rapida, a suprafetelor pe baza de ciment cat si pentru nivelarea straturilor de sapa la cladiri vechi.

  • se toarna sacul de Ceresit CN 68 in 5,5 - 6 litri de apa rece si se amesteca cu ajutorul unui mixer cu viteza mica (maximum 600 rpm).
  • dupa amestecare, materialul se lasa deoparte 2-3 minute, apoi se amesteca din nou. Amestecul se toarna pe suprafata amorsata in prealabil.

Citeste si: Ghid complet pentru prepararea betonului si sapelor. Retete de beton si sfaturi practice

Ce trebuie sa stii inainte de prepararea sapei?

●    Sapa trebuie aplicata, in general, in cel mult 90 de minute de la momentul prepararii. Tine cont cest timp poate fi diferit in functie de produs.
●    Este recomandata turnarea sapei doar in incaperile in care au fost montate deja usi si ferestre, pentru a nu supune materialul la curenti de aer, temperaturi prea mici sau prea mari si raze UV.
●    Stratul suport mineral trebuie sa fie complet uscat si sa aiba o vechime de cel putin 28 de zile. Daca betonul este turnat in strat de peste 20 de centimetri, timpul optim este de cel putin 3 luni.
●    Suprafata pe care se toarna sapa trebuie sa fie curata, fara urme de praf, ulei, fisuri sau alte reziduuri. Aplica grunduri, amorsa sau primer pentru sporirea aderentei. 

​​​​​

6. Turnarea sapei autonivelante, pas cu pas

Sapa autonivelanta este printre tipurile de sapa cele mai usor de aplicat, in primul rand pentru ca vine gata amestecata. Un alt avantaj este timpul redus de uscare, asa ca este recomandata in lucrarile de mica anvergura. Iata, mai jos, care sunt principalii pasi pentru turnarea sapei autonivelante.

Pregatirea lucrarilor

Inainte de a incepe prepararea sapei, este recomandat sa verifici daca stratul de suport, placa de beton sau radierul, este uscat si stabil. Acesta nu trebuie sa aiba crapaturi sau fisuri. De asemenea, nu trebuie sa fie inghetat sau patat de substante cum ar fi uleiul sau vopseaua. Toti acesti factori ar putea crea conditiile propice pentru o sapa prost turnata.

Pasul 1. Curatarea suprafetei de suport

Placa de beton sau radierul pe care va fi aplicata sapa trebuie curatata extrem de bine inainte ca aceasta sa fie turnata, pentru a elimina eventualele impuritati. Curatarea se poate face prin maturare, aspirare sau suflare cu aer sub presiune, daca detii un compresor de aer.

Pasul 2: Aplicarea amorsei

Amorsa se alege intotdeauna in functie de materialul stratului suport. Poate fi aplicata cu ajutorul unui trafalet sau cu bidineaua. Amorsa are rolul de a spori aderenta sapei la structura. Urmati intotdeauna indicatiile de pe ambalaj.

Pasul 3: Prepararea sapei

  • Umple o galeata de 25 de litri cu apa curata.
  • Toarna praful din sac in galeata.
  • Cu ajutorul unui mixer electric setat la viteza redusa, amesteca aceasta compozitie constant, pana cand se obtine o pasta uniforma, fara cocoloase.
  • Lasa compozitia de sapa in galeata pentru aprox. 10 minute, apoi continua sa amesteci pentru alte cateva minute.

IMPORTANT: Nu folosi o cantitate mai mare de apa decat este inscris in reteta sau pe ambalaj, chiar daca turnarea sapei se face pe vreme calduroasa.

In caz contrar, sapa ar putea prezenta la uscare fisuri sau denivelari.

Pasul 4: Turnarea sapei

  • Incepe din cel mai inalt colt al incaperii si toarna compozitia de sapa, urmand un model serpuit.
  • Niveleaza sapa folosind o gletiera cu dinti si utilizeaza o rola cu tepi pentru a elimina eventualele bule de aer ramase in compozitie dupa mixare. 

Pasul 5: Alte lucrari

  • Creeaza rosturi de izolare in zonele de contact cu peretii sau cu stalpii, cu ajutorul polietilenei expandate sau al benzii de burete
  • Rosturile de dilatatie din sapa trebuie sa se suprapuna perfect cu rosturile similare existente in stratul suport. Aceste rosturi se realizeaza utilizand profile de rost corespunzatoare, inainte de turnarea sapei, sau prin taiere, dupa turnare.

7. Operatiuni ulterioare turnarii sapei

In mod normal, o sapa autonivelanta se poate usca in cateva zile, in functie de grosimea stratului. De exemplu, una de 2-3 milimetri se usuca in 24 de ore, in timp ce una de un centimetru grosime are nevoie de 7 zile pentru a se usca.

Perioada nu este valabila si pentru alte tipuri de sape, cum ar fi de exemplu sapa semiumeda, a carei perioada de uscare este de pana la 30 de zile.

Pentru a impiedica aparitia unor defecte grave la sapa, este necesar sa se astepte perioada stabilita de producatorul amestecului.

IMPORTANT: In niciun caz nu incerca sa fortezi uscarea sapei. Asta inseamna sa nu lasi usile deschise si nici sa nu intervii cu o sursa de caldura in incaperile in care a fost turnata sapa.

Ce defecte pot sa apara in cazul sapei turnate gresit:

  • crapaturi si fisuri
  • ruperea sau ridicarea sapei odata ce s-a uscat
  • diferente de consistenta in unele zone
  • uscare mai lenta
  • diferente de nivel in unele zone

Abia dupa ce sapa s-a uscat se poate interveni pentru formarea rosturilor de dilatatie. Odata ce lucrarile s-au incheiat, se poate trece la montarea pardoselii.

8. Cum alegi sapa potrivita in functie de tipul lucrarii?

sapa potrivita​​​​​​​

​​​​​​​Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de lucrari si particularitatile acestora:
●    finisaje dificile - daca vrei sa montezi linoleum sau pardoseala LVT, se va observa fiecare denivelare a stratului suport; in acest caz, poti alege o sapa autonivelanta;
●    incalzire in pardoseala - ai nevoie de o sapa flotanta, cu un transfer optim al caldurii;
●    spatii industriale sau comerciale - pentru hale, zone de incarcare marfa sau alte zone cu trafic intens, alege sapa elicopterizata;
●    repunerea in functiune a spatiului intr-un timp cat mai scurt - in acest caz, opteaza pentru o sapa cu uscare rapida.

Intrebari frecvente 

Vrei sa afli mai multe? In continuare, raspundem la o serie de intrebari frecvente despre sape. 

In cat timp se usuca sapa autonivelanta? 

In cazul unei sape autonivelante, se poate circula pe suprafata acesteia dupa cel putin 12 ore. Tine cont ca timpul de uscare difera in functie de grosimea stratului turnat, de materialele alese de tine si de alti factori. Vezi specificatiile producatorului!

De ce se umfla sapa autonivelanta? 

Betonul are un timp de intarire mai lung si se poate umfla sub stratul de finisaj. Din acest motiv, este recomandata turnarea unei sape autonivelante, pentru a impiedica denivelarile si deteriorarea placilor de gresie sau parchetului. 

Cat acopera un sac de sapa de egalizare?

Consumul de material este specificat de producator pentru fiecare produs in parte si in functie de grosimea stratului. Spre exemplu, o sapa de egalizare ambalata la sac de 30 de kg poate acoperi 1,57 mp/1cm.

Cat ciment intra la un metru patrat de sapa?

Vrei sa afli care este necesarul de saci de ciment pentru prepararea sapei? Trebuie sa tii cont de reteta potrivita aplicatiei tale (compozitie, rezistenta la compresiune, interior/exterior). 

De ce crapa sapa? 

Pot aparea fisuri in sapa daca aceasta nu a fost preparata corect, ai folosit o cantitate mai mare de apa decat era trecut in reteta, ai fortat uscarea etc.

Cat costa un sac de sapa autonivelanta?

Pe mathaus.ro gasesti saci de 23/25/30/40 de kilograme de sapa autonivelanta cu un pret avantajos, cuprins intre 54-55 de lei si 137-138 de lei. 

In cat timp se usuca sapa si dupa cat timp se pune gresia / parchetul peste sapa?

Timpul de uscare difera in functie de tipul sapei si de grosimea stratului. De cele mai multe ori, perioada de asteptare poate fi cuprinsa intre 12 ore (uscare super rapida, strat subtire) si 2 saptamani (sapa clasica, strat gros). 

Tine cont ca timpul de asteptare necesar pentru montarea pardoselii este mai mare decat cel pentru trafic. In plus, acesta difera in functie de tipul de finisaj: spre exemplu, gresia poate fi aplicata chiar si dupa 24 de ore, insa parchetul din lemn are nevoie poate fi instalat abia dupa o saptamana.

Ce grosime trebuie sa aiba sapa la incalzirea in pardoseala?

Pentru incalzirea in pardoseala se toarna o sapa subtire, de aproximativ 2-5 centimetri. 

Tine cont de fiecare detaliu in procesele de alegere, preparare si turnare a sapei, astfel incat sa obtii rezultatele dorite! 
​​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.