Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Montarea unui calorifer din aluminiu: ghid complet

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 15.02.2023 / Timp lectură: 4 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h6b/h06/h00/9521466310686.jpg

Sistemul de incalzire din locuinta implica o serie de accesorii, piese si instalatii de care trebuie sa te ocupi. Alegerea caloriferelor sau a radiatoarelor este un pas esential pentru a asigura confortul si starea de bine din locuinta. 

Caloriferele din aluminiu sunt o alegere potrivita pentru o gama larga de bugete, au un aspect modern si pot fi montate cu usurinta si de catre persoanele care nu au experienta in domeniul instalatiilor.

Iti prezentam etapele montarii unui calorifer de aluminiu, de ce vei avea nevoie si aspecte de care sa tii cont.

Cuprins

Scule si unelte pentru montarea unui calorifer din aluminiu

Fie ca inlocuiesti caloriferele vechi sau te ocupi de instalarea unor radiatoare noi la instalatia din casa, trebuie sa te pregatesti cu toate sculele și accesoriile pentru calorifer. Iata de ce vei avea nevoie!

●    Cleste reglabil

Clestele reglabil se foloseste pentru strangerea si fixarea conexiunilor. 

●    Nivela cu bula de aer sau nivela cu laser

O nivela este necesara pentru montarea caloriferului pentru a-l pozitiona corect pe perete. Nivela cu laser se recomanda in cazul lucrarilor care implica un grad inalt de precizie. In special daca lucrarea este facuta de la zero si nu inlocuiesti calorifere vechi, ai nevoie de ajutor la pozitionare.

●    Ruleta

Ruleta este indispendabila in procesul de montare si racordare a caloriferelor, atat pentru a masura spatiile dintre calorifer si pardoseala sau pervaz, dar si pentru a lua masuratori la tevi sau alte parti importante ale caloriferului.

●    Kit-ul de montare al caloriferului

Caloriferele din aluminiu nu vin de regula la pachet cu un kit de montare,de aceea va trebui sa achizitionezi separat si urmatoarele piese: dopuri si reductii, niplu si garnituri. De asemenea, unele kit-uri contin si o cheie pentru niplarea elementilor de radiator.

●    Bormasina

In cadrul unui proiect de amenajare al unei locuinte noi va fi necesar sa instalezi si suruburile pentru prinderea caloriferului. Montarea caloriferului pe perete implica prinderea consolelor in functie de masuratorile luate si distantele necesare. De asemenea, tevile de tur retur trebuie fixate in perete in functie de conexiunile la centrala, toate cu o bormasina de calitate.

●    Elemente de etansare

Tevile care se conecteaza la robineti au nevoie de un plus de siguranta, motiv pentru care se recomanda elementele de etansare precum pasta de etansare. In acest fel pot fi evitate scurgerile dupa fixarea robinetilor.

calorifer de aluminiu

Montarea unui calorifer din aluminiu: pas cu pas

Daca inlocuiesti caloriferele vechi, citeste mai multe despre cum demontezi si cum montezi un calorifer, din articolul nostru. Acolo vei gasi informatii esentiale despre procesul pe care trebuie sa-l urmaresti. Pentru montarea pe perete a caloriferului din aluminiu, iata care sunt pasii, dar si ce aspecte conteaza:

1.    Acorda atentie pozitionarii, pentru eficienta

Pentru a functiona eficient, caloriferul trebuie pozitionat corect. Principiile de montaj includ o serie de instructiuni cu privire la racorduri, distanta dintre calorifer si pardoseala sau alte corpuri. Acestea sunt cateva detalii importante de luat in considerare:

  • lasa 5 centimetri intre perete si caloriferul din aluminiu!
  • lasa 12 centimetri intre baza caloriferului din aluminiu si pardoseala!
  • lasa 10 centimetri intre partea superioara si pervazul ferestrei!
  • lasa 15 centimetri intre calorifer si peretele din partea laterala!

O pozitionare a caloriferului de aluminiu care in care nu se tine cont de aceste valori si distante va slabi eficienta.

Caloriferul trebuie sa fie montat in punctul cel mai rece al incaperii.

2.    Alege dimensiunea corecta a caloriferului din aluminiu

Exista o serie de factori care influenteaza alegerea caloriferului din aluminiu si dimensiunile de care ai nevoie pentru a incalzi o incapere. Printre acestea se numara:

  • izolatia blocului sau a casei;
  • nivelul de pierderi de caldura de la ferestre;
  • dimensiunile incaperii in care se monteaza calorifere.

Se recomanda calcularea a 100 de wati pe metru patrat cand alegi puterea caloriferului din aluminiu. 
calorifer din aluminiu

Exista si procedura de niplare a caloriferului din aluminiu, care presupune adaugarea de elementi, adica redimensionarea caloriferului. Caloriferele din aluminiu au, de obicei, 10 elementi deja asamblati, dar cu ajutorul unei chei de niplat si , niple si garnituri de imbinare, poti creste puterea unui calorifer prin adaugarea de elementi suplimentari.

3.    Alege tipul de racordare potrivit

Exista mai multe tipuri de racordare a caloriferului din aluminiu, iar acestea sunt urmatoarele:
●    Racordarea caloriferelor in lateral
La acest tip de racordare, montarea caloriferului din aluminiu pe perete se face cu turul legat sus si returul legat jos.
●    Racordarea caloriferelor in cruce
Acest tip de racordare se recomanda caloriferelor mai mari. Turul este legat in partea de sus, in stanga, iar returul in partea de jos, in dreapta.
●    Racordarea caloriferelor in sa
Daca tevile vin din pardoseala, montarea caloriferului pe perete cu racordare in sa este recomandata. In acest caz, turul si returul sunt legate in partea inferioara.

4.    Pasii de montare a caloriferului pe perete

montaj calorifer din aluminiu​​​​​​​Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi odata ce pregatesti caloriferul din aluminiu pentru montare:

  • Fixeaza consolele pe perete
  • Alege dibluri potrivite pentru montarea consolelor pentru caloriferul din aluminiu, de cel putin 12 centimetri.
  • Prinde caloriferul din aluminiu de console in partea inferioara, apoi in partea superioara, dupa ce iei masuratorile necesare si alegi pozitia cu ajutorul nivelei.
  • In functie de modelul caloriferului, racordeaza turul si returul, urmarind instructiunile producatorului.
  • Aplica pasta de etansare la filetul de reductie, iar apoi monteaza robinetii de tur si retur.
  • Aeriseste caloriferul!

Pentru aceasta etapa va trebui sa ai un vas la indemana, asezat sub aerisitor.

La final, se recomanda pornirea caldurii, pentru a testa caloriferul din aluminiu si pentru a observa daca exista scurgeri de apa.

5.    Montarea caloriferului din aluminiu vertical

Caloriferul din aluminiu cu montare pe verticala urmeaza aceleasi principii in ceea ce priveste montarea pe perete, dar trebuie sa tii cont de cateva detalii important cu privire la racordarea acestuia.

In acest caz, turul se leaga in partea superioara, iar returul in partea inferioara. De asemenea, sistemul de prindere trebuie sa fie cat mai sigur, asa ca alege console pentru caloriferul din aluminiu pentru montarea pe verticala. Un astfel de calorifer este ideal pentru spatiile mici, dar poate fi ales si cu scopuri estetice pentru spatiile decorate modern.

Pentru a functiona eficient o perioada indelungata, intretinerea caloriferelor este la fel de importanta precum montarea corecta. Afla cum se aeriseste un calorifer pentru a te bucura de confort si caldura in fiecare zi in casa ta! 

Monteaza cu atentie caloriferele din aluminiu si urmeaza recomandarile producatorului! De asemenea, asigura-te ca ai la indemana toate accesoriile care te ajuta sa montezi si sa racordezi caloriferele cu succes!

Contacteaza echipa Mathaus pentru orice intrebari sau informatii despre produsele din gama pe care o ai la dispozitie online si in magazin!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!